И най-добрите ресторанти в България за 2018 година са...

И най-добрите ресторанти в България за 2018 година са...

© Цветелина Белутова, Капитал



Софийският "Космос" стана ресторант на годината в 18-ото издание на конкурса "Ресторант на годината 2017 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino". Наградите в още няколко категории бяха раздадени на галавечеря по традиция в последния ден на март. Три от тях отидоха в Пловдив.


Създател на "Космос", както и на "Ракета ракия бар" (номиниран в категорията "Вкусно място") и бар "Спутник" е бившият ИТ специалист Николай Григоров. За него четете тук. "Космос" бе сред номинираните и в категорията "Креативна кухня".


Два екипа си поделиха наградата и в категорията "Дебют" - софийският Manzo и пловдивският Tam's House. Нова категория в тазгодишното издание е "Нова вълна: Брънч". Появата й отчита модерните тенденции от изминалата година, а именно бумът на брънч заведения. Тук наградата си поделиха "Мулти-култи" от Пловдив и "Фабрика Дъга".




Ресторант на читателите, определен с гласуване на сайта на "Бакхус", стана пловдивският ресторант "Паваж". "Аз по-добър хеттрик не съм правил", каза при получаването на наградата Райчо Марков имайки предвид третата награда за ресторанта в конкурса на "Бакхус". В изданието му за 2017 г. пловдивското заведение получи награда в същата категория, а за 2016 г. беше и ресторант на читателите, и "Вкусно място". "Паваж" бе и този път сред номинираните в категорията "Вкусно място", в която наградата отиде при два победителя. Единият е "Щастливото прасе", чиито екип в събота вечер получи и наградата "Ресторант&бар" и Кои още бяха отличени в първото издание на "Бар на годината" четете тук. Вторият награден в категорията е Bistrello. Екипът на "Щастливото прасе" загатна по време на церемонията, че заведението затваря скоро, за да направи друг свой проект.


Наградата "Винена листа и напитки Di Vino", в която победителят се определя от екипа на DiVino, се дава за концепция и отношение към виното, оценява се и достъпността на виното за клиентите. Отличен в тази категория е Niko'las 0/360. Това е ресторантът на годината за 2018 г. Какво разказва година по-късно пред "Дневник" собственикът му и главен готвач Цветомир Николов четете тук. За нас виното е по-малко бизнес и повече култура, обяви екипът на наградените и напомни, че животът е по-хубав с чаша вино в ръка. Създателите на Niko'las 0/360 си тръгнаха с още една награда - за "Креативна кухня". Победители в категорията са също ANDRé и aEstivum, Zornitza Family Estate, който през миналата година спечели наградата за дебют.


Със "Световна кухня" отново бяха отличени две места за хранене - Hamachi-ni и L'Etranger.


Тазгодишното издание на конкурса мина в испански ритми и вкус. Готвачи от Испания и специално от Баския кулинарен център демонстрираха по време на мастъркласове нови техники, а вечерта създадоха и някои от ястията в шестстепенното меню. Две вина от вината също бяха от Испания.

Коментари (17)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Тиква загубена
    Тиква загубена
    Рейтинг: 2072 Неутрално

    И кой каза , че това са най-добрите ресторанти?
    Май са най-скъпите.
    Храната по грамаж където няма да стигне и на пет годишно дете.

    Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
  2. 2 Профил на Bedtime for Democracy
    Bedtime for Democracy
    Рейтинг: 1371 Неутрално

    L'Etranger.

    се намира сравнително близо до мен и често минавам оттам. Нито по обед нито към 7-8 има хора вътре...

    Pure Chewing Satisfaction
  3. 3 Профил на Капабланка
    Капабланка
    Рейтинг: 1097 Неутрално

    L'Etranger.се намира сравнително близо до мен и често минавам оттам. Нито по обед нито към 7-8 има хора вътре...
    —цитат от коментар 2 на serpico


    Те не ги награждават за печалба или за посещение, а за визия и снобизъм!
    Според мен най-хубавият ресторант е кварталното кръчме, където се предлагат само шкембе и кофтета със салата - винаги е пълно и вкусно.
    Нароиха се толкова ресторанти, които се представят за нови с креативно и различно представяне и вкус, където човек за 50 лв. ще хапне 150 гр общо, в чиния мацната с някакви уж сосове и сетне ще му се наложи да иде до някой дюнер да се нахрани стабилно.А най-странното е, че докато дойде храната до теб в подобен ресторант, е опипана стабилно от поне 3-4 човека - то не е приготвяне, наместване в чинията, "плейтване" и подобни - месото е докоснато отвсякъде, за да е по-добре поставено!!!Айде после яж и бъди доволен, че си бил част от новата вълна!

  4. 4 Профил на gesand
    gesand
    Рейтинг: 367 Неутрално

    До коментар [#3] от "Капабланка":

    Айде после яж и бъди доволен, че си бил част от новата вълна!

    Много е забавно, че точно тази нова вълна, nouvelle cuisine, се появява в Европа през 80те. Значи при нас новостите идват с 30 години закъснение...

    And all that jazz!
  5. 5 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 332 Неутрално

    А да кажете нещо за новите лауреати Michelin в България?
    Изобщо има ли ресторанти с Michelin у нас?

  6. 6 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1930 Неутрално

    Гроздето е малко кисело:).
    Два са проблемите на такива ресторанти - цените са на първо място и второ, човек може и става обект на отношение като към беден роднина. Та комбинацията да си платиш здраво за да гледат на теб по този начин е меко казано неприятна.
    Но не виждам причини храната да не е вкусна и напитките добри.

  7. 7 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 692 Весело

    Между другото, двама вече са се осрали след посещение в този ресторант.

  8. 8 Профил на bolenZdravNosi
    bolenZdravNosi
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Ебахти мрънкалниците. Да кръчмата където ти предлагат кебапче от котешко месо за 1.50 може да се сравни с един хубав ресторант с качествена храна. Ама Ганьо нали е черноглед и мрънкач, после се чудиш защо живееш в отровна среда и негативно общество.
    Ресторант Космос със сигурност не е най-добрия бг ресторант, но за визията и това че опитва да съчетаят гурме с традиционна БГ кухня. Ръцете горе.

    Пътят към ада е осеян с добри намерения
  9. 9 Профил на Мерудия
    Мерудия
    Рейтинг: 281 Неутрално

    Защо ходя на ресторант ?1. За да опитам качествена и различна храна, за която иначе не бих изгубила 3 часа да я приготвям вкъщи( кюфетета от киноа, торта с моркови, канапе от сьомга със спанак и т.н. ..:) 2. заради атмосферата и интериора 3. за да споделя преживяването с приятели. Кварталната кръчма/пицария ще я пропусна ! Напоследък ходя в "Щастливеца", Слънце и Луна, Дъ Вю, Багри, а, и в Монтесито правят истински ризото ( сварено в мляко) по признание на белгийската ми братовчедак ( гурме-експерт).
    Но порциите от 100 гр за 20 лв не са мой избор. За съжаление за истински вкусна риба ходихме чак до Дойран ...

  10. 10 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1109 Неутрално

    В Космос готвят вкусно, не зная защо не е споменато името на главния готвач, практикувал при Феран Адриа. Есенното им меню беше много добро, мога да отбележа печеното с пуканки от свински кожички и тиквеника с дюлев сос.

  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  12. 12 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 282 Неутрално

    Аз, моето семейство и моите приятели хапваме периодично както в по-представителни /или както се казва "по-лъскави"/ ресторанти, така и в по-семпли. Водещото при нас е преди всичко добрата /и интересна кухня/ и доброто обслужване. Разбира се цените също имат голямо значение, но всеки преценява, до къде може да си позволи нещо. Това, което ме подразни в статията е помпозното заглавие "И най-добрите ресторанти в България за 2018 г. са …". Мисля си, че добър е всеки ресторант /клуб, заведение като цяло/, който се радва на добра /като количество и удовлетвореност/клиентела /това може да е както местното заведение в квартала, така и луксозният ресторант в центъра на града/. За мен най-добрият ресторант може да е ресторантът "Х", за моите колеги - ресторантът "У", за по-младите хора клубът "Еди кой си". Мисля, че е твърде помпозно и смешно да се обобщи "И най-добрите ресторанти в България за 2018 г. са …". /Малко ми замирисва и на платена реклама, от която имат нужда тази гореспоменати заведения./ А да си призная, аз също не зная, дали има ресторанти с Michelin у нас. Макар, че има /по-мое мнение 4-ма наистина добри "шефове", чиито ресторанти и менюта са на голяма висота/.

  13. 13 Профил на osl19549478
    osl19549478
    Рейтинг: 577 Неутрално

    Всичко това е много положително и малко или много показателно за средната класа в София. Преди години нямаше толкова много и разнообразни ресторанти, при това със страхотна храна. Даже искам да ви кажа, че в някои държави от нашия регион, ресторантите им не са на нашето ниво - интериорите в Хърватия например са покъртителни, храната в Румъния - трагедия.
    Иначе Космос ша ме прощават, ама доста издишат по някои направления. Не е достатъчно да поднесеш лук на пяна и да кажеш, че си велик...

    НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
  14. 14 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 988 Неутрално

    До коментар [#10] от "voodoo_child":

    Конското с манатарки там също не е за изхвърляне.

    Между другото, яжте повече гъби, защото се оказва, че може би понижават риска от леко когнитивно увреждане, което предшества болестта на Алцхаймер.

    https://www.medicalnewstoday.com/articles/324710.php

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  15. 15 Профил на doxen
    doxen
    Рейтинг: 652 Неутрално

    Фабрика Дъга, сериозно ли? Както казваше една колежка - скъпа ч*кия.

  16. 16 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4431 Неутрално

    "Ракета ракия бар" (номиниран в категорията "Вкусно място") ?!


    Няма ли номинация за най-тъпо име на бар?!

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  17. 17 Профил на Делян Ковачев
    Делян Ковачев
    Рейтинг: 662 Неутрално

    До коментар [#3] от "Капабланка":

    С други думи: най си обичаш кочината!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK