Стопанската камара обяви, че бизнесът е гневен на наредбата за касовите апарати

Стопанската камара обяви, че бизнесът е гневен на наредбата за касовите апарати

© Юлия ЛазароваБългарската стопанска камара (БСК) писа на премиера Бойко Борисов, че предложенията на бизнеса по спорната наредба за касовите апарати не са взети предвид, разходите по прилагането й са занижени, а това означава, че цените на стоките и услугите за потребителите ще се увеличат.


Промените в нормативния акт, който предвижда подмяна на касовите апарати, са обнародвани в "Държавен вестник" в петък.


"Обръщам се към Вас с очакването да упражните необходимия институционален контрол и в оптимално кратки срокове натрупаните проблеми да бъдат преодолени. Убеден съм, че от бързите и ефективни решения зависи запазването на икономическата и фискална стабилност в страната", пише председателят на камарата Радосвет Радев до премиера Борисов.
БСК повтаря позицията си, че промените в Наредба Н-18 от есента на миналата година не целят изсветляване на
икономиката и гарантиране на добра бизнес среда, а по-скоро генерират обществено напрежение, при това в година на европейски и местни избори. Не трябва българският бизнес да бъде поставян в ролята на заложник на политически интереси. Икономическа стабилност няма нужда от актове, които влошават бизнес средата, се казва в писмото до Борисов.


Чрез публикуване на неясни текстове, предвиждане на необосновано кратки и неизпълними срокове, обнародване на промени на промените в последния момент се създава огромно напрежение, несигурност и дори гняв сред бизнеса и гражданите, а това подкопава граденото с години доверие към администрацията, пише БСК.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1664 Весело

  Вече няма да стават така лесно далаверите,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Поредната кражба на партия ГЕРБ.
  Всичко е свързано с техни фирми.
  Помислете: КОЙ ВНАСЯ НОВИТЕ КАСОВИ АПАРАТИ, КОЙ ПРАВИ СОФТУЕРА ЗА ТЯХ и т.н.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Напротив. ГЕРБ генерира само и единствено одобрение. Ще излязат с още повече гласове на изборите. Просто няма друг начин...! :)))

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Бизнеса не е гневен, а е бесен, включително и аз! Въпреки че ще пердизвикаме неудобство и на клиентите и на нас самите, се принудихме да бракуваме касовия апарат и да приключим с плащането на излишни пари за тъпотиите и некадърността в МФ и НАП
  На практика въведоха наредба без оценка на въздействието, без съгласуване и най-вече я въведоха защото видите ли цялото чантаджийско войнство, полиция, ДАНС и пр. не можело да се справи с няколко стотинте бандитите с петзведни хотели, кръчми и дискотеки, та затова приравнихте остналите няколко стотин хиляди нормални и изрядни фирми към горните, принуждавайки ги да плащат съвсем излишни пари за поредните нови касови апарати, компютри - операционни с-ми, софтуери за управление на продажбите, бази данни, труд ....
  Нооо... идат избори!!
  Само това ще ви кажа!!!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Стопанската камара гневна? Нещо не виждам стачки под прозореца на властта, митинги, демонстрации, постоянно присъствие по ТВ. Или просто така да си поревем? Иначе, НАП се издъни с новите изисквания и неясната наредба. Да не говорим за одобрения софтуер. Ма, така е, трябва да се продадат едни върнати от Русия касови апарати. Щото дрОгарете, ще загубят много пари. Обяснението, че няколко заведения по морето криели оборот е смешно. Проверка един път месечно и се смята данъка за месеца. Само се забавлява и дои средния и най-вече дребния бизнес.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Мдам.
  И после що тъй, бе Миме, бесепету се било изравнило с гербератя?

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 801 Неутрално

  А за мерака на НАП да изземе функциите на ДАНС и да въведе повсеместно следене, слухтене, през интеренет, чрез достъп до системите за продажби, и служителите му да продават на конкуренцията данни за клиенти, продажби, отстъпки, доставчици, цени и пр и пр., при това без съдебна санкция, дори няма коментирам.
  Аз мога да бъда по-краен и от тях, и им предлагам да иземат цялата ни дейност, те да продават, те да осигуряват материали, да ги мъкнат напред-назад, да ги държат на склад, да работят физическия труд дето и ние извършваме, да работят понякога и по 12-14 ч на ден, да се борят за всеки клиент и да им е ясно и чисто всичко относно това как се прави бизнес в България. На мен ми стига да ми плащат едни 5% всеки месец, заради това, че ще им подаря цялата фирма, бараба с мрънкащите и все по-претенциозни клиенти, искащи все по-ниски и по-ниски цени, при все по-високо качество на предлаганите продукти.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Осигуряването на плюскането на политическата класа минава през все по-голямо доене на добитъка осигуряващ стоки и услуги . След касови апарати с регистрация и донесение в реално време, следва назначаване на надзираващи приходите герберастки милиционери във всяка фирма , като с това ще се увеличи и заетостта на пенсионираните подобни фуражки. Понеже на 6 години сменяме касови апарати за кефа на министерски нищожества, очаквайте последната мярка до 2025 г да влезе в сила....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1664 Любопитно

  Аз не разбирам какъв ви е толкова проблема, ако наистина до сега сте били коректни.

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":


  Аз не разбирам какъв ви е толкова проблема, ако наистина до сега сте били коректни.
  —цитат от коментар 9 на Веселин Дечев


  Проблемът най-малко е в отношението. Освен това смяната на касови апарати е вече не знам си коя подред за последните 10 години.

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1664 Любопитно

  До коментар [#10] от "xox55541929":

  Ееее голямата работа станала!
  А телефоните си колко пъти сменихте??

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Проблемите са много. Ако беше само до касовия апарат - 300лв и готово щеше да е супер. Ама не това проблема. На няколко пъти си сменяха собствените тълкувания кое как. Фирмите за софтуер стават луди от нови преправяния. А ако не си с български софтуер става лошо. За плащанията с карта искат касов бон, сякаш не се отразява в банката. Прекалено става всичко. Ще видим как ще избие този глупав натиск.

  забавление и приключение
 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1815 Разстроено

  До коментар [#10] от "xox55541929":Ееее голямата работа станала!А телефоните си колко пъти сменихте??
  —цитат от коментар 11 на Веселин Дечев


  .......няма как да разбереш дребния /микро/ бизнес до 15-тина човека БЕЗ да си БИЛ част от НЕГО..........!!!!!!?????..........в момента тези хора се БОРЯТ БУКВАЛНО да ОЦЕЛЕЯТ.......!!!!!.........да се ЗАДЪРЖЪТ на " ПАЗАРА "......!!!!.......конкуренцията е ЗВЕРСКА, КЛИЕНТЕЛАТА НАМАЛЯВА , а най-ГОЛЕМИЯ РАБОТОДАТЕЛ е ДЪРЖАВАТА.......!!!!!.......и от към ПОРЪЧКИ и от към МАЩАБ........!!!!!?????.....най-МАЛКОТО сътресение те ИЗХВЪРЛЯ зад БОРДААА.......!!!!!.......със СИГУРНОСТ , НЕ ТИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ КОЛКО МАЛКИ МАГАЗИНЧЕТА са ЗАТВОРЕНИ и ПРАЗНИ ПОМЕЩЕНИЯ ТЪРСЯТ наемателИИИИ........!!!!!!??????.........ТОВА КРЕЩИИИИ.......!!!!!.......ама тряба поне МАЛКО от МАЛКО да отбираш от ИКОНОМИКААААА..........!!!!!!!...........ИКОНОМИКАТА "глупакооо".........ИКОНОМИКАТА.........!!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Освен това смяната на касови апарати е вече не знам си коя подред за последните 10 години. ...:
  —цитат от коментар 10 на xox55541929


  Не му обръщай внимание! Дечко е от категорията люде за когото тормозенето на частните фирми е висше задължение на държавата! Независимо, че много от тези фирми са с по 2,3 наети работници, и едно ново задължение от 400-500 лв съвсем не е леко!

 15. 15 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 934 Любопитно

  Поредната голяма далавера за наш'ти фирми, то е ясно. Преди години бачках в тая сфера (като обикновен бачкер) - тогава пак беше така. Явно огладняха нЕкои другарЕ и сега ще захлебят пак, ба*ти сладкия бизнес, искам и аз така. Няма нищо по-хубаво от това държавата да ти помага за бизнеса - всички плащат по задължение, без никаква друга опция, монополче братче...

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Кой бизнес?
  Кауфланд, Била и Лидъл не са си сменяли апаратите.
  Да унищожат всичко българско искат.
  Родоотсъпници!!!!!!!!!!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Аз не разбирам какъв ви е толкова проблема, ако наистина до сега сте били коректни.
  —цитат от коментар 9 на Веселин Дечев


  Не разбираш, защото не си прочел наредбата. Проблема не е в самата смяна, тя ще се преживее, но тоталната боза за свързаност със софтуерите и приравняването на всички бизнес процеси до кръчмарските и тези на магазинчетата на дребно е проблема. Да не говорим за нескопосонато ЛИЦЕНЗИРАНЕ на софтуерите от страна на НАП. А тези с индивидуалните разработки и които ползват софтуери от чужбина въобще не ги мисля.

  В момента тази наредба удря точно изрядните. И това некомпетентните нападжии ще го разберат може би догодина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK