Близо 30% от покупките на имоти в Пловдив вече са с инвестиционна цел, показва анализ

Близо 30% от покупките на имоти в Пловдив вече са с инвестиционна цел, показва анализ

© Георги КожухаровПокупките на жилища с инвестиционна цел в Пловдив от началото на годината надвишават с 30% всички сделки. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Имотека", като повишението спрямо първото тримесечие е с около 10%.


Компанията, която отвори офис в Пловдив, анализира, че още през 2018 г. в постоянно развиващият се икономически град има интерес към покупка на имоти с инвестиционна цел, като той е провокиран и от прогнозирания тогава засилен туристически поток заради това, че Пловдив е Европейска столица на културата 2019.


Най-голямо е търсенето на имоти в центъра на града - както за живеене, така и за инвестиция, като интересът е към двустайни жилища заради по-лесното им даване под наем. Атрактивен е и районът около медицинския университет заради високата доходност от имотите там, като изчисленията на компанията показват, че възвръщаемостта на инвестиция там може да достигне 10%. Профилът на клиентите, част от които чуждестранни студенти, и засиленият интерес в района позволяват реализирането на жилищата при по-високи наемни цени, посочва Мариета Гаргова, регионален мениджър на компанията.
Тя отчита, че в момента на пазара има леко разминаване между търсенето и предлагането - запитванията за готови жилища надвишават предлаганите имоти на пазара, което налага купувачите да избират между такива
в строеж, за които да изчакат, или покупка на имот в стара сграда, което изисква инвестиция в ремонт.


Над 50% от предлаганите жилища в момента са ново строителство, посочват от компанията. През изминалата година е започнало строителството, в резултат на което на пазара ще излязат общо 1846 жилища.


"Недостигът на готови имоти и ръстът в цените, който наблюдавахме през 2018 г., подсилиха увереността на собствениците, което ги прави все по-рядко склонни на отстъпки в цената. От началото на годината малко под 30% от сделките са осъществени след коментар в офертната цена при 45% за същия период на 2018 г.", уточнява Мариета Гаргова, цитирана от компанията си.


Във времето за реализиране на продажбите се отличават два периода – малко над 1/3 от имотите откриват купувач от 1 до 3 месеца. Почти същият е и делът на тези, които се реализират в рамките на по-малко от 1 месец. Значително намаляват обявите, престояли на пазара повече от година – от 20% през 2018 г. те вече представляват едва 6%. Предоговаряне на цената с между 1000 и 5 хил. евро се наблюдава при 17% от осъществените покупко-продажби.


Експертите на компанията посочват, че цените на жилищата от началото на 2019 г. са стабилни. На годишна база поскъпването е около 10%. Ръстът е по-силно изразен при старото строителство. Повишението на цените се обуславя от засиленото търсене на готови имоти, които могат да се отдават под наем дългосрочно или краткосрочно чрез различни онлайн платформи.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 790 Неутрално

  И как върви в крайна сметка квадрата?

 2. 2 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тъжно е, че въпреки опитите, Пловдив е град със замиращи функции и видът му не отговаря на инвестициите, които се вложиха. Срам ме е от това, което е градът в момента. И най-вече от Тотев и цялото "гражданско общество" (което липсва в Пловдив).
  Пловдив заслужава повече от една добра реклама, каквато е ЕСК 2019. Целият Южен централен регион се пренася към Пловдив, а няма логично решение на проблемите с презастрояването и разширяването на улиците, транспорта и пределите на Общината (следователно - на града).
  Много тъжно, наистина.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#2] от "yellow_hater":

  Освен София, всичко друго е със затихващи функции... Само в София, населението расте. Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и прочие са с намаляващо население. За Силистра, Видин, Смолян и останалите по-малки областни градове положението е, много зле. В малките общини пък е, пълна трагедия...!
  Като няма друга възможност за инвестиции, спестените пари се превръщат в тухли и бетон. А пък, колко празни жилища има, никой не знае... Каква инвестиция е това, не се наемам да кажа. Особено, като се има в предвид, трагичното състояние на инфраструктурата.

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пловдив расте, като население, но не и като територия. Събарянето на стари къщи в централната част и построявенота на кооперация с 4+ етажа, прави този град претъпкан. Улиците са най-тесните в България, централната част най-гъстро застроената в страната. Предвижването е най-бързо и удобно със скутер, или колело.

 5. 5 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Пловдив трябва да стане поне 1 милион души. Всички хора които живеят в малки селца близо до ПЛ ще е добре да се принесът във града.

 6. 6 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "tww09306483":

  Не си прав. Пловдив, Варна и, до някаква степен Бургас, увеличават населението си (изключая София).
  Но колегата под теб го е казал много правилно - не се разширява площта на града. Заради напълно безсмислените и неспособни да се издържат сами общини "Марица" и "Родопи". Те са създадени от "любимото" ми време на БКП. Изкуствено създадени са, така да се каже (факт).
  Напротив. Не всичко е тухли и бетон. Просто се изливат ненужно много пари (ненужно за нас, гражданите) в обекти, които са с първоначално посочена уж приемлива (а всъщност раздута) цена. Пример - "Колодрума". 62 милиона лева. А реално струфа 24 (уж, така казваха всички в началото).
  Това са 38 милиона лева. И отидоха познай къде.
  Ремонтите по центъра са... Нямам думи. Затваря се една от най-централните улици - "Гладстон", за над половин година. Преасфалтират се не много дълги участъци за 2-2,5 години. Все още бях ученик, когато "Васил Априлов" го бавиха над 2 години и не можеше да се мине. Те го пуснаха, след като завърших. Бул. "6-ти септември" го асфалтираха 3 години. И то една много малка част от него, тъй като той е най-дългият в Пловдив. Без думи.
  Населението се увеличава, зелените площи уж също, но се строи и всичко е гъз до гъз.
  Над 20 милиона лева (официално) отидоха за "мега модернизацията" на градския транспорт. Е, той още е в пещерата. Гражданите искат модернизация на всичко, но реални действия - няма. Над 5 години вече стоят неактивни (напоследък съм забелязал, че има някаква минимална активност) автоматите за електронно таксуване.
  Електронните табла по спирките и наименованията им са скандални. Спирка "Срещу бензиностанцията" е просто абсурдно за хора, които не са от Пловдив. А дори и за пловдивчани, които много рядко ползват определената автобусна (ликвидираха ни преди 14-15 години тролеите, а в Пазарджик, Бургас, Стара Загора и Плевен ги има) линия, това е все едно им се говори на китайски.
  Виж, тук, в София, спирките са ясни. Хората знаят кое - какво.
  А за персонала в частния градски транспорт ( от няколко години няма общински) е излишно да се говори. Автобусите - в една голяма част, са си "консерви", както ги наричам. "Изусу"-та и т.н. изгъзици, в които се чувстваш като в чувал с картофи.
  Пловдив е хубав град, но заслужава повече.
  Много повече.

 7. 7 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Извинявам се за допуснатата грешка в първия ред на коментара си.
  Но с правилно управление, Пловдив отново ще бъде град с изгряващи функции. Стандартът и потенциалът му никак не са малки.

 8. 8 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#5] от "happystory":

  Половината Асеновград учи и работи в Пловдив. Влакове и автобуси между двата града - колкото щеш.
  Доста хора от селата също учат и работят в града. Няма лошо. Това е хубаво.
  Обаче и без тях е много тясно. Териториално разширение е нужно. А полета около града - бол.

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 967 Весело

  И как върви в крайна сметка квадрата?
  —цитат от коментар 1 на jmf29537805


  600, не разбра ли?

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Купуват се и земеделски ниви от арендаторите.
  Дохода от рента на година е около 3-4 %.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  От коментарите не разбрах как хем запада, хем било тясно, щото било пълно с хора. :)

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 306 Неутрално

  И в Пловдив, и в София хората купуват апартаменти с инвестиционна цел..ехх бедни хора, много бедни.

 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Ще гръмне и тоя балон. Всяко нещо си има предел.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Всеки търси лесни кинти от нищонеправене (наеми, Airbnb...). Лошото е, че така само се надува имотния балон и в момента, в който "инвестицията" се окаже без възвращаемост, тези апартаментчета ще залеят пазара за продажби, цените ще рухнат, балонът ще се спука.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 16. 16 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  Значи има 30%, математически неграмотни, или с тежки психически отклонения. Може и комбинация от двете. ;)))

 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  10% си е много добра възвръщаемост. Ако разбира се не е надута цифра от брокерите.

 18. 18 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Големият проблем навсякъде в България, не само в Пловдив, е, че няма в какво да се инвестира, така че да носи добра доходност и да не е прекалено рисковано... Затова хората със спестени пари се хвърлят на имоти. За предпочитане е пред банките...

 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Пловдив расте, като население, но не и като територия. Събарянето на стари къщи в централната част и построявенота на кооперация с 4+ етажа, прави този град претъпкан. Улиците са най-тесните в България, централната част най-гъстро застроената в страната. Предвижването е най-бързо и удобно със скутер, или колело.
  —цитат от коментар 4 на Over


  И кой ти каза,че Пловдив расте като население?Според НСИ населението на Пловдив през 2017г е с 3200 души по-малко от 2009г.Увеличиха се автомобилите и хората остават с впечатлението,че и населението се увеличава.

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#18] от "4okuto":
  Това е пряко следствие от меркелтизма и бойковизма - унищожаването на средната класа! Кой инвестира в посттоталитарна система? Кой вярва, че инвестицията му ще бъде защитена при неработеща съдебна система? От друга страна така наречените субсидии убиват конкуренцията и подпомагат колекционери на бугатита, яхти и т.н.!

 21. 21 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#17] от "Таралеж":

  Смятайте, не излиза! Преди време едни пакостници във Великобритания, обещаваха 10-14%, дългосрочна възвръщаемост, е не стана. Обещаното не е като даденото!

 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#21] от "fio41315648":

  Нека сметнем. Отворих някакъв сайт и апартамент в посочения район се продава за около 150 хиляди. Нека допуснем че няма да има нужда от основен ремонт преди отдаване под наем. 10% възвръщаемост ще рече 15 хиляди на година , или 1200 на месец. Трябва да добавим и месеци без наематели, плащане за текущи ремонти, данъци и такси. Поне още 300 на месец. Може ли да се даде апартамент под наем в Пловдив за 1500 лева? Ако да, казват истинна, ако не лъжат?

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Българите, освен в жилища и земя, трудно влагат пари в друго. Просто не са компетентни.

 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3012 Весело

  Това с 10-те % доходност е такъв смях, че чак не трябва да се коментира.
  И не може мнение на една агенция да се представя като меродавно за цял град.

 25. 25 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1000 Евро на квадрат за ново строителство . +30 % които се губят в общи части става 1300 евро . Трябва да си луд да копуваш . На 20 км от града има къщи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK