ВМЗ продава неизползвана хижа, недостроен хотел и складове

ВМЗ продава неизползвана хижа, недостроен хотел и складове

© Анелия НиколоваСъс 73 гласа "за", три - "против" и 15 "въздържал се" Народното събрание одобри предложението на Министерския съвет за приватизация на обособени части от имуществото на "Вазовски машиностроителни заводи" Сопот (ВМЗ-Сопот), съобщи БТА.


Според вносителя целта е да се продадат обособени части по три обобщени позиции от военния завод, защото не са необходими за производствената и търговската дейност на дружеството и не се използват.


Става думи за над 1000 дка застроени площи. От дружеството допълват, че предмет на приватизация ще бъдат неизползваем склад в Калояново, хижа "Чивира" в Средна гора, която не работи от 2010 г.) и недостроена
сграда в Сопот, започната през 90-те г. на 20 в. с намерение да е хотел, но останала незавършена. Имотите не са оперативни и не са необходими за производствената и търговска дейност на дружеството, напротив – те се рушат
и изискват допълнителни разходи за поддръжка, информира ръководството на компанията.
ВМЗ - Сопот е в забранителния списък за приватизация и затова всяка продажба на обособени части трябва да се разреши първо от правителството, а след това и от Народното събрание. Сделките ще станат чрез Агенцията за приватизация.


Депутатът от ГЕРБ Димитър Александров определи решението като правилно. Когато един имот не се поддържа, неговата стойност пада, в момента цените на имотите са на много добро ниво, аргументира се той. Ако бъде осъществена сделката, потенциалният нов собственик ще развие дейност, което означава приходи за държавата, добави депутатът.


Йордан Апостолов от Обединените патриоти поиска процедурата да бъде първо пусната на явен търг.


Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и синдикатът КНСБ подкрепят решението и го оценяват като полезно за българската икономика. Търговско-промишлената палата смята,че представените документи не са достатъчни, за да се направи преценка дали продажбата е целесъобразна, се посочва в доклада на икономическата парламентарна комисия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK