Бюджетната комисия изслуша кандидатите за зам.-председатели на финансовия регулатор

Бойко Атанасов представи експертите, които предлага за зам.-председатели.

© Анелия Николова

Бойко Атанасов представи експертите, които предлага за зам.-председатели.Осигуряване на финансова стабилност в небанковия финансов сектор чрез повече контрол, хармонизация на регулаторната рамка с европейското законодателство и комуникация с браншовите организации и потребителите. Това е приоритетът, към който заявиха, че ще се придържат в работата си номинираните за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН) Мария Филипова и Илияна Христова, съобщи "Капитал" след като двете бяха представени пред депутатите в парламентарната комисия по бюджет и финанси днес.


Предстои предложените от новия председател на КФН Бойко Атанасов за негови заместнички да бъдат гласувани в пленарната зала.


В изказването си пред депутатите Филипова се обяви за още по-твърд курс към нелицензираните инвестиционни посредници, опитващи да работят на българския пазар, и заяви готовност да търси сътрудничество с международните институции за защита на капиталовия пазар и потребителите от негативи, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз.


Кандидатът за ръководител на застрахователния надзор Илиана Христова също се ангажира с по-голям контрол в сектора. Като дългогодишен директор на Териториалната дирекция на НАП в София тя акцентира върху необходимостта от превантивен контрол на застрахователите с цел предотвратяване в зародиш на кризи като тази с кипърския "Олимпик" и мониторинга на България в системата за застраховки в чужбина "Зелена карта". Според нея потребителите на застрахователни услуги се нуждаят от информационни кампании, защото не всички са наясно какво именно плащат, особено по задължителните полици.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK