През февруари търговията с храни се свива

През февруари търговията с храни се свива

© Цветелина Белутова, КапиталПрез февруари оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, остава почти без изменение в сравнение със същия месец на предходната година, показват данните на Националния статистически институт. Спрямо януари оборотът намалява с 0.6%.


Спрямо година по-рано през месеца се свива търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 9.2%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - със 7.9%. По-съществен ръст е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 16.2%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 13.2%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 11.8%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 11.5%.


В сравнение с януари се наблюдава по-значителен спад на оборота спрямо предходния месец при: търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 5.6%, с фармацевтични и медицински стоки - с 5.1%, и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.3%.


Увеличение е отчетено при търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.9%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK