Добивната промишленост расте най-много през февруари

Цигареното производство продължава да се свива

© Георги Кожухаров

Цигареното производство продължава да се свиваПромишленото производство през февруари расте с 6.6% спрямо година по-рано, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт. В сравнение с януари сезонно изгладените данни сочат ръст 1.5%.


На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 16.3%, и в преработващата промишленост - с 9.1%, а спад - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.2%.


По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 31.7%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 25.3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 24.7%, производството на електрически съоръжения - с 23.5%.
Най-голямо намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 42.2%, и при производството на облекло - с 8%.


Спрямо януари ръст има в преработващата промишленост - с 1.9%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 4.4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%.


По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 17.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8.6%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - със 7.5%.


По-съществено намаление е регистрирано при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 12.9%, производството на химични продукти - с 6.6%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.3%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK