Биопроизводители излязоха на протест, поискаха оставката на земеделския министър

Протест "Да спасим българското биопроизводство"

© Анелия Николова

Протест "Да спасим българското биопроизводство"Биопроизводители излязоха на протест пред сградата ма Министерството на земеделието и храните и поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов, съобщава БНТ. Недоволството им е заради нова наредба за биологичното производство, с която се въвеждат много високи изисквания както към производителите, така и към фирмите, които ги сертифицират. Въпреки че документът се обсъждаше половин година, крайният вариант според тях ще доведе до фалит целия сектор.


Протестиращите настояват за създаване на консултативен съвет по биоземеделие, в който проблемите да бъдат обсъждани. Приети в края на миналата година промени в наредба предвиждат, че ако само в една партида биопродукция бъде открито дори минимално количество от неразрешени за биопроизводството вещества, контролният орган веднага трябва да започне процедура по отнемане на сертификата на цялото стопанство.


Според производители е възможно въпросното замърсяване да е единичен случай и да се дължи на външен източник, а не на опит за измама от фермера. Текстовете обаче не правят разлика. За създалата се ситуация биопроизводителите са информирали Международната федерация на движението за биологично земеделие и Главна дирекция "Земеделие" на Европейската комисия.


"Диалог винаги има, но оставка няма". Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на извънреден брифинг в Министерски съвет, съобщава "Фокус". Министерството на земеделието, храните и горите отрича обвиненията на биопроизводителите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK