Броят на картовите разплащания расте двуцифрено

Нина Стоянова

© Цветелина Белутова, Капитал

Нина СтояноваЗа последните три години, за които БНБ разполага с окончателни данни в платежната статистика (2015–2017 г.), броят на картовите плащания, извършени чрез ПОС терминал, е нараснал с 43%, а стойността им – с 91%. През 2017 г. 56% от нарежданията за кредитен превод са били направени от ползвателите по електронен път, което представлява две трети от общата стойност на всички кредитни преводи.


Това сочат данните на институцията, цитирани от подуправителя Нина Стоянова пред участниците във финансов технологичен форум, съобщава институцията.


През последните няколко години се наблюдава постоянно нарастване на обработените плащания през системите БИСЕРА6 и БОРИКА. За 2017 г. нарастването при БИСЕРА6 е с 8.2% по брой и с 8.8% по стойност, а при БОРИКА – съответно 14.5% и 13%.
Данните за 2018 г. показват, че стойността на обработените плащания от системата за брутен сетълмент в реално време РИНГС, оперирана от БНБ, се е увеличила с 32.3%, а техният брой – със 7.2% спрямо предходната година.


При плащанията в евро през системния компонент TARGET2-BNB, опериран от БНБ, за 2018 г. при броя на транзакциите се наблюдава увеличение с 22.4% спрямо 2017 г. и с близо 31% спрямо 2016 г. Стойността на обработените плащания също нараства – с 27.4% спрямо 2017 г. и с близо 30% спрямо 2016 г.


Важна промяна, която се очаква да окаже влияние върху пазара на платежните услуги, е приетият регламент на ЕС за презграничните плащания в рамките на общността, напомня подуправителят. С него се въвежда изискването доставчиците на платежни услуги в държавите извън еврозоната да прилагат равни такси за презграничните плащания в евро и за националните плащания на същата стойност във валутата на съответната страна.


Досега такова изискване съществуваше в регламента само по отношение на равни такси при националните и презграничните плащания в евро. Доставчиците на платежни услуги трябва да прилагат изискването за равни такси от 15 декември 2019 г.


В допълнение в новия регламент са предвидени и изисквания за таксите за превалутиране при картовите плащания и при електронните кредитни преводи, които се очаква да повишат прозрачността и да осигурят съпоставимост в случаите, в които ползвателят на платежни услуги е изправен пред избор между алтернативни възможности за превалутиране.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Бъдещето е цифрово и ще останат само безконтактните плащания с телефон или часовник.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 553 Неутрално

  С малки закъснения в крак с новото

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5733 Неутрално

  По-практичното постепенно се налага

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Ами условията чак сега станаха изгодни.

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ами на все повече места има ПОС терминали, та е нормално и плащанията да са повече. А и за разлика от преди 1-2 години, вече можеш да плащаш безконтактно, а не за 2 лева да вадиш и пъхаш картата в устройствотои, да въвеждаш ПИН код и да се подписваш на хартиената бележка, та да отнема 5 пъти повече време.

 6. 6 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 790 Весело

  Добре е да споменем че и печалбите на банките се увеличиха двуцифрено!

  pastor
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално
 8. 8 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нормално е, и все повече ще нараства броят на картовите разплащания.

  Marinov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK