Песимистите за развитието на икономиката сред бизнес лидерите стават все повече

Песимистите за развитието на икономиката сред бизнес лидерите стават все повече

© Цветелина Белутова, КапиталСпад в оптимистичните очаквания за световния икономически растеж в глобален мащаб и за първи път повече песимисти, отколкото оптимисти сред ръководителите на фирми в България. Това показва традиционното проучване сред представителите на бизнеса, организирана от "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC).


Тази година то обхваща 1378 изпълнителни директори от компании в 91 страни, като в него има и 68 шефове на фирми от България. Това е четвъртото издание на проучването у нас, като за първи път оптимистите за развитието на икономиката за по-малко (36%) от песимистите. Преди година 71 на сто от анкетираните в България очакваха по-добри дни за бизнеса.


По-трезви нагласи за бъдещето


Данните на PwC показват, че навсякъде по света бизнес лидерите споделят по-трезви нагласи за бъдещето, като тази година 42% от участниците в проучването очакват темпът на световния икономически растеж да нарасне спрямо 57 на сто година по-рано.
"След рекордния скок на оптимизъм, който се наблюдаваше миналата година в световен мащаб, сега сме свидетели на отрезвяване и по-предпазливи изказвания за продължителен икономически растеж", коментира Албена Маркова, съдружник "Консултантски услуги" в "PwC България".


Бизнесмени у нас са по-уверени във възможностите си


Същевременно българските бизнес лидери са значително по-уверени във възможностите организациите им да реализират ръст в приходите през 2019 г. спрямо техните колеги по света и в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). 60% от участниците у нас са изключително уверени в увеличаването на приходите на компанията си през 2019 г. спрямо 35% в света и 37% в ЦИЕ.


Когато става въпрос за това как ще се осъществи прогнозираният ръст в приходите, погледите навсякъде се обръщат навътре към организацията, като 82% от участвалите в проучването у нас посочват като най-важни мерките за оперативна ефективност.


Най-важните страни за българския растеж


Когато става въпрос за географска експанзия, бизнес лидерите фокусират вниманието си към близки до тях страни. Участниците от България разпознават Румъния като втора по значимост страна за растежа на бизнеса им след Германия, която е неоспорим лидер за поредна година.


Тази година във всички региони бизнес лидерите показват много по-фокусирано внимание върху заплахите, които са от непосредствено значение за оперативния бизнес.


Свръхрегулациите като основна заплаха


Има отлив от вниманието, което се обръща на тероризма и промените в климата. Дава се по-голяма тежест на заплахи, които имат непосредствено влияние върху организациите, като свръхрегулираността на бизнес средата продължава да е заплаха номер едно (35% от глобалните бизнес лидери я възприемат като риск), последвана от несигурността от правителствените политики, наличието на ключови умения у служителите, търговските конфликти и киберзаплахите.


За разлика от глобалните бизнес лидери, които виждат липсата на ключови умения като основна пречка за възможността на организацията да създава иновации, според 64% от българските бизнес лидери липсата на ключови умения в служителите влияе най-много на качеството на продуктите/услугите им и на преживяването на клиентите.


Фокус за българските бизнес лидери (58%) е също използването на технологиите в организациите като източник на растеж. Все повече бизнес лидери възприемат изкуствения интелект като ключов за растежа на бизнеса и смятат, че влиянието, което той ще окаже върху начина на работа, ще е по-голямо от това на интернет революцията. Според анкетата 37% от интервюираните в България възнамеряват да започнат да използват изкуствен интелект в бизнеса си в рамките на следващите три години.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  Тази година във всички региони бизнес лидерите показват много по-фокусирано внимание върху заплахите, които са от непосредствено значение за оперативния бизнес.
  ______________
  У нас за бизнес лидери се смятат шефове-калинки на обсадни банки или окупационни търговски вериги!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  "У нас за бизнес лидери се смятат шефове-калинки на обсадни банки или окупационни търговски вериги!"
  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Аааа и производителите на фарове и аксесоари за западни автомобили.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Проблема в БГ вече основно е с лкалпавия персонал. Всичко друго търпи корекция, ама това, си трябват десетилетия да се коригира... И то ако някой работи в тая насока...

 5. 5 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Интересно какви бизнес лидери иам у нас... както и да е какъв опиртмимизъм може да има като единственият бизнес у нас който просперира е краденето на обшествени пари. Така де дипломатично се казва "усвояване"... Самоп бесилки и затвори ще увеличат оптимизма не само сред т.н. бизнеслидери. То цялата страна е потънала в корупцияи безвремие.

 6. 6 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Домуса ли им е баш лидера на тези бизнес лидери?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Бизнес лидери, как звучи само. Те тука повечето бяха назначени за такива.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Весело

  Аааааа, ма туй е разкош!

  Начи ... глей'те к'во ста'а:
  ... За разлика от глобалните бизнес лидери, които виждат липсата на ключови умения като основна пречка за възможността на организацията да създава иновации, според 64% от българските бизнес лидери липсата на ключови умения в служителите влияе най-много на качеството на продуктите/услугите им и на преживяването на клиентите ...

  Т.е. за нашите "бизнеслидери" иновациите не са прОблем.
  ПрОблем им е качеството и да са им доволно обслужени клиентите.

  А иновациите?
  Нашичките мислят и за иновациите!
  За тях ще си купят изкуствен интелект. Който, нали е интелект, ще им ги измисли. Натискат копчето и хоп - иновацията изскача на екрана!
  И няма да мрънка! Нали е "изкуствен" - т.е. хем е гениален, хем им е роб!
  Мечта! Истински Deus ex machina!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Весело

  До коментар [#8] от "xm...":
  Оп! Да си довърша!

  Та ... Фокус за българските бизнес лидери (58%) е също използването на технологиите в организациите като източник на растеж. Все повече бизнес лидери възприемат изкуствения интелект като ключов за растежа на бизнеса и смятат, че влиянието, което той ще окаже върху начина на работа, ще е по-голямо от това на интернет революцията. Според анкетата 37% от интервюираните в България възнамеряват да започнат да използват изкуствен интелект в бизнеса си в рамките на следващите три години ...

  Такива ми ти работи ... Те произвеждат суровини или полуфабрикати и услуги, за които имат проблем с работната ръка, ама ша ги опрай изкуствения интелект.
  Т.е. техният, бизнеслидерският им интелект, не вдява що е то изкуствен интелект. Щом до три години явно очакват да им реши проблемите. Автоматично ...

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  "У нас за бизнес лидери се смятат шефове-калинки на обсадни банки или окупационни търговски вериги!" До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Аааа и производителите на фарове и аксесоари за западни автомобили.
  —цитат от коментар 2 на Judjuk


  О, да някой па ако прави някакви гумени уплътнения или лайсни за автомобили му супер индустриалец и елитен бизнеслидер на високо технологична индустрия!

  Примерно в Турция когато половината население не е имало средно образование там се привличали такива инвеститори!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  "Според анкетата 37% от интервюираните в България възнамеряват да започнат да използват изкуствен интелект в бизнеса си в рамките на следващите три години."

  Туй не го вярвам или некой го е видел, чул че било модерно и решил да чекне там чекбокса, да не го мислят за задръстеняк. :)

  Което говори единствено за качеството на тази анкети - че са доста безсмислени. :)

 12. 12 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ!:

  Цацаров отчете пред ЕК успехи по всички фронтове

  "Подчертан бе постигнатият напредък по реформите в българската съдебна система, бяха обсъдени и проблемите, които все още са в процес на решаване. Сотир Цацаров и Франс Тимерманс дискутираха и следващите стъпки и мерки, които следва да се предприемат, включително чрез необходими законодателни промени", се казва в съобщението.

  https://www.mediapool.bg/tsatsarov-otchete-pred-ek-uspehi-po-vsichki-frontove-news292199.html

  яж бахур
 13. 13 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Радан Кънев сезира прокуратурата заради бизнес експанзията на Доган по морето

  Според зам.-шефа на ДСБ Ахмед Доган се опитва да "заграби" Пристанище ТЕЦ Варна

  Водачът на листата на Демократична България и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев обяви, че ще сезира прокуратурата и евроинституциите заради проблемите около Пристанище "ТЕЦ Варна", свързани с дейността на почетния лидер на ДПС Ахмен Доган. "Пристанище Варна, в т.ч. и заграбеното...
  14:25, 15 април 2019

  https://www.mediapool.bg/radan-kanev-sezira-prokuraturata-zaradi-biznes-ekspanziyata-na-dogan-po-moreto-news292203.html

  яж бахур
 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Колеги, недейте да хейтите така сурово българските бизнес лидери. Те са абсолютно прави да се насочват към изкуствения интелект.
  Например, всеки уважаващ себе си електронен търговец първо се оплаква от повишената административна тежест (Наредба Н-18), заради която към електронния си магазанин тип Уърдпрес с Вуукомерс трябва да върже касов апарат, така и необходимостта да внедри в него Фейсбук Месенджър чат бот. Последния, като изкуствен интелект, е много важен. Той замества на 30 процента работата на една телефонистка, а освен това носи и добавена стойност към магазина - по-гъзарско е :-)

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  Тези нагласи не са неочаквани!Все повече сигналите , че световната икономика е на път към рецесия!

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  "За тях ще си купят изкуствен интелект. Който, нали е интелект, ще им ги измисли. Натискат копчето и хоп - иновацията изскача на екрана!"
  До коментар [#8] от "xm...":

  Ха, ха хааааа, представяш ли си, тиква с изкуствен интелект?! Страхотна инсталация!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK