През февруари чуждите инвестиции са положителна величина

През февруари чуждите инвестиции са положителна величина

© Надежда Чипева, КапиталПрез февруари чуждестранните инвестиции в България са 21.9 млн. евро, показват предварителните данни на БНБ. Общата сметка от началото на годината обаче остава на минус от 437.6 млн. евро в резултат на "отлив" на дялов капитал през януари, съобщава "Капитал".


През първите два месеца на годината Ирландия измества Холандия в челното място по източник на чужди инвестиции в българската икономика. От Ирландия са постъпили чужди капиталовложения под формата на дългови инвестиции в размер на общо 70 млн. евро към края на февруари. Част от сумата вероятно се дължи на увеличение на капитала на американската софтуерна компания VMware с 42 млн. лв., чието българско поделение е ирландска собственост.


Холандия остава на второ място с чужди инвестиции в България с 43.2 млн. евро през първите два месеца на годината под формата на дългови инструменти.
Преките инвестиции в страната са на минус от 437.6 млн. евро към февруари, но зад числата не стои точно отлив. Минусът в чуждите инвестиции идва от операцията по покупката на Сосиете женерал Експресбанк от ДСК - българското поделение на унгарската OTP, посочва изданието.


Заради сделката унгарската OTP увеличи капитала на българското си поделение с 600 млн. евро в края на 2018 г., но приключването на този процес бе през януари, когато тази сума е изплатена на френската Societe Generale. Оттам идва и спадът на чуждите инвестиции под формата на дялов капитал.


Стойността на износа на стоки през първите два месеца на годината достига 4.6 млрд. евро, докато вносът го надвишава с близо 200 млн. евро, като така търговското салдо остава отрицателно, но по-малко спрямо същия период на 2018 г.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5625 Неутрално

  Инвестициите в недвижими имоти и дългови инструменти не са инвестиции в чистия смисъл.
  Така, че е хубаво да се разясняват и проследяват ежегодно ефектите от всяка инвестиция.
  Ако например купиш ЕРП за 300 000 000 но изнесеш печалба за 3 000 000 000
  Каква точно инвестиция е това ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Манипулация от най-елементарен тип - само 22 млн евро инестиции. Браво!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Каква част от тези "инвестиции" са пари, пратени в България от работещи зад граница българи, и каква корпоративни инвестиции за строежи на предприятия и търговски обекти, създаване на работни места?

  Потресаващ е фактът, че България има един от най-ниските корпоративни данъци в цяла Европа, но ефект от това няма никакъв. И 1 % данък да сложим, никой голям инвеститор не желае да създаде бизнес тук. Какво прави правителството по въпроса, за да увеличи инвестициите? Нищо. Няма образователна политика, насочена към нужните кадри, няма здрава пътна инфраструктура, няма воля да се пресекат съдебните посегателства срещу бизнеса от местните олигарси, няма воля да се спре корупцията, изгонила десетки потенциални инвеститори. Дори ниските заплати и вързаният курс на лева за еврото не могат да привлекат чуждите пари.

  В същото време милиарди инвестиции отиват в Румъния, Гърция и дори Сърбия. Турция, която има постоянни проблеми последните години, също привлича все още големите инвеститори. А ние - лапаме мухите. Всички големи корпорации ни заобикалят съвсем умишлено.

  Няма да забравя един репортаж по телевизията. Някакъв чужденец искал да прави био ферма или нещо подобно в България. Дребен бизнес. Намерил подходящото място, но тогава го почнали корумпираните бюрократи - "за този документ дай толкова пари, за да излезе по-бързо; за онзи дай пари, за да не ти правим проблеми". Намесили се и местните власти - видели, че тук има пари и решили да си поискат, както му е редът. Накрая човекът се ядосал и се махнал. И после "защо няма инвестиции у нас". А това е само случай с дребен бизнес. Какво да кажем за по-големи компании, които "пречат" на монопола на местните олигарси? Случаят "Белведере" и последвалите скандали със съдийките преди няколко години, защото френският посланик излезе и разказа за случая по телевизията?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 4. 4 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Наивен западняк в България с пари за инвестиране първоначално очаква да си има вземане-даване с някакви институции в някаква държава с правов ред, а веднага върху него кацат като мухи на мед едни "приятелски настроени" хора с много връзки и положение в обществото, които обещават как ще ти уредим "най-добрия терен", ще ти помогнем да намериш най-добрите служители, само ако ми дадеш едни джобни пари да купя апартамент за дъщерята.

 5. 5 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#3] от "Lou":
  Но интересно защо БВП на България нараства от 2009 насам? Явно ще е само от чистия въздух в Балкана.
  И айде моля ти се като правиш словоизлияня да ги подкрепяш с цифри и факти от официални източници, а не с "имало едно време един чужденец, който дошъл в България..."
  https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=BG

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 6. 6 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Ниският корповативен данък го въведоха под предлог, че ще се увеличат инвестициите.

  Истинската причина е, обаче, да могат българските мутряци да си легализират (изпират) евтино парите.

  При тази корупция в държавните институции, малко чужди фирми поемат риска да инвестират в България, защото няКОЙ може да им вземе бизнеса, със съдействието на приятелскинастроената съдебна власт към няКОЙ. Не е като да не се е случвало вече няколко пъти.

 7. 7 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Стабилността на БХ е това. Видим резултат!
  Той още дрънка балалайката за някакви успехи, ама ...
  Инвестиции няма реално, производство няма, всичко е окрадено и частно и държавно, корупция ужасна. Едни еврофондове ни крепят и един туризъм, а и парите от мигрантите.
  Освен да му пожелая да си изкара мандата докрай и да обере народната любов, друго не мога да му пожелая.

 8. 8 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 781 Неутрално
 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  “Холандия остава на второ място с чужди инвестиции в България с 43.2 млн. евро през първите два месеца на годината под формата на дългови инструменти.”
  =====
  Какво значи “дългови инструменти”? От рода на бързите кредити ли? Ако да, страхотни инвестиции!

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":Но интересно защо БВП на България нараства от 2009 насам? Явно ще е само от чистия въздух в Балкана.И айде моля ти се като правиш словоизлияня да ги подкрепяш с цифри и факти от официални източници, а не с "имало едно време един чужденец, който дошъл в България..."https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?locations=BG
  —цитат от коментар 5 на Сиромахомил


  БВП трябва да нараства във всяка икономика. Ако БВП не нараства, значи самата икономика не съществува. Нарастването на БВП е нещо съвсем нормално, а не белег за голям икономически прогрес.

  БВП е плод на много фактори - производство, услуги, строителство, вътрешен пазар, износ, инвестиции и т.н. Но само с вътрешен пазар не можеш да задвижиш икономиката напред. Трябват нови големи инвестиции, нови работни места, които да осигурят повече доходи на населението и логично да се вдигне потреблението. А потреблението от своя страна вдига търсенето на стоки и съответно производството и търговията. Всичко заедно увеличава търсенето на работна ръка, намалява безработицата и значително увеличава средния доход на цялото население.

  Но в България външните инвестиции се топят, изчезват като априлски сняг. Това не е мое заключение, а официална информация на правителството. Постоянен спад. Преди 10-12 години имаше един розов период, в които оптимистичните инвеститори с интерес търсеха начини да вложат парите си в новата членка на ЕС. тук говорим и за компании, и за имотни инвеститори с цел печалба. Но дойде кризата, после скандалите с корупция, после парламентарната криза 2012-2014 г., после КТБ... И резултатите ги виждаме днес вратата отворена, инвеститори няма.

  Аз питам - защо по време на гръцката криза инвеститорите не се пренасочиха към нас? Защо по време на турската криза с преврата те не дойдоха у нас? Защо в България - един остров на стабилността на Балканите - не се наляха стотици милиарди долари във високотехнологични предприятия? И продължавам - защо редица западни компании се оттеглиха от българския пазар и продадоха бизнеса си у нас? В това число и заводи, и хранителни вериги хипермаркети, и медийни групи, и телекомуникационни корпорации? Защо никой не иска да прави бизнес в България? Има ли смисъл на питам?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 11. 11 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2966 Гневно

  Гарантирано от ГРОБ. Ако може тука някоя тераса да си построим, на дребно, и после някоя синекурна длъжност.
  Къде ти ГЕРБераст ще се интересува от общото благо?!

 12. 12 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#10] от "Lou":
  Не ми пиши словоизлияния с глупости от типа на "БВП трябва да нараства" (поне да беше погледнал графиката от линка ми да видиш че не е така), ами ми отговори на въпроса:

  ЗАЩО (причините) БВП на България нараства от 2009 насам въпреки проблемите които описваш? И ако обичаш с числа.

  В дискусия за икономиката се аргументира само с числа. Другите глупости може да си ги запазиш за митинги, защото е ясно, че не си учил икономика или ако си учил си бягал от лекции...

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Невиждан успех на така нареченото "правителство" на пожарникарчето.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  И в САЩ е така! Китайците явно са се объркали у вместо да изкупуват Сибир, продължават да изкупуват САЩ.

  USA net international investment position
  End of 4th quarter 2018:
  -$9,717.1 billion
  End of 3rd quarter 2018:
  -$9,634.8 billion
  End of year 2018:
  -$9,717.1 billion
  End of year 2017:
  -$7,725.0 billion

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сиромахомил":

  Не е важно само дали нараства, а и с колко нараства:
  2002 +5.9
  2003 +5.2
  2004 +6.4
  2005 +7.1
  Всичко това при "крадлив дедо"
  2006 +6.9
  2007 +7.3
  2008 +6.0
  Всичко това при крадливите батко и братко
  2009 -3.6
  2010 +1.3
  2011 +1.9
  2012 +0.0
  2013 +0.5
  2014 +1.8
  2015 +3.5
  2016 +3.9
  2017 +3.8
  2018 +3.2

  И всичкото това при положение, че General goverment grос debt в периода 2002 -2009 падна от 53.8% от БВП на 14.6% от БВП, а в периода 2009 - 2019 се качи до 20.5% от БВП.
  Не знам де! Вие като икономист може би знаете, че между ръста на дълга и ускоряването на икономиката има някаква връзка

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Толкова сгрешени (и по-скоро несъществуващи) са вътрешните политики в последните 10 години, че нещата вече не опират до "лош инвестиционен климат", а до липса на подходящ ресурс – бил той работна ръка, мениджърски потенциал, инфраструктура или местно ноу-хау в някаква индустрия.

  Дори с нулеви данъци страната е едно провинциално блато и е неподходяща за произвеждане на добавена стойност в новата световна икономика, с крепостни търкащи билетчета, знаещи 5 думи на английски от Слави Трифонов.

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2721 Весело

  До коментар [#5] от "Сиромахомил":

  Ако върху графиката от линка си наложиш, графиката отнасяща се за ЕС, ще видиш, че в периода 2000-2008 растем с двойно и тройно по бързи темпове от средните за ЕС. В периода 2009-2014 растем (доколкото растем изобщо) с темпове равни на тези в ЕС. И след 2014 та отново ускоряваме с ръст до 1.5 пъти по-голям от този за ЕС.
  Интересно ще ми е да чуя от един толкова велик икономист, кое е основното събитие за 2014 та довело до повишаването на ръста в следващите години.

  Подсказвам. Не е завръщането на герб на власт.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Инвестициите са си инвестиции.
  Защо трябва да ги делим на наши и чужди?

 19. 19 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  По принцип България е в доста тежко икономическо положение и се държи само на заеми. Скоро измамата ще се пукне.

 20. 20 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#15] от "tribiri":
  Разбира се че увеличението на държавния дълг допринася за ръста на БВП.
  В годините (2002- 2008) преди световната финансова криза, България се ползваше от безкрайно оптимистичното настроение на външните инвеститори - банки и други финансови институции. После обаче им се спука другия балон (Subprime Crisis -> Credit Crunch -> trust meltdown), в които тези институции също бяха инвестирали и централите им завъртяха логично кранчето първо на периферните инвестиции. Управляващите в БГ между 2002 и 2009 имат маргинално позитивно или негативно влияние върху този процес. Но ако някой твърди, че между 2002 и 2009 не е имало корупция и клиентелизъм, значи е живял на друга планета. След 2009, всеки външен инвеститор мери три пъти преди да отреже.

  Между другото, ти с колко предлагаш да се увеличи държавния дълг в следващте 5 години, за да се напомпи икономиката и българите да станат "богати" като гърците, италианците и другите южняци?

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9011 Неутрално

  Несигурна икономическа среда, липса на върховенство на закона, недостиг на квалифицирана работна ръка. Няма нужда да изреждам повече и това е предостатъчно. Може да се хвалим, колкото искаме, това не променя нещата.

 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Ако например купиш ЕРП за 300 000 000 но изнесеш печалба за 3 000 000 000Каква точно инвестиция е това ?!?!?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Точно това Е инвестиция! Никой не иска да налее 300 и да получи 30.
  Иначе минусът от 430 милиона от януари е задето Булбанк плати дивидент към банката-майка. Да не мислиш, че другите инвеститори са тук, за да печелим ние?

 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lou":В дискусия за икономиката се аргументира само с числа.
  —цитат от коментар 12 на Сиромахомил


  Че той БВП може да нараства и заради инфлацията, това "нарастване" ли е или само число? Ако ще говорим с такива числа, няма смисъл.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5625 Неутрално

  До коментар [#22] от "Лео":

  Как мислиш - дали знам?
  До коментар [#23] от "Лео":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK