Общини си присвояват права при управлението на горите, установи прокуратурата

Общини си присвояват права при управлението на горите, установи прокуратурата

© Юлия ЛазароваПри управлението на горите на своя територия общини си присвояват властнически функции, налагат необосновано такси, "подбират" как да действат инвеститорите, въвеждат незаконно забрана за достъп. Това установи проверка на Върховната административна прокуратура по реда на надзора за законност спрямо норми от подзаконовите нормативни актове, приети от общинските съвети.


Друга проверка наскоро показа, че местната власт нарушава и правилата за управление на зелените площи в урбанизираните територии.


В хода на проверката са установени 80 наредби с нарушения на закона в десетки общини, между които
Перник, Пазарджик, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Габрово, Поморие, Севлиево, Банско, Разлог, Асеновград, Карлово, Самоков, Своге, Етрополе, Чепеларе, Трявна, Дряново, Угърчин, Чипровци, Априлци, Гърмен, Тетевен, Мездра, Елена, Девин, Борино, Панагюрище.
Разкрити са случаи, в които се овластяват кметове на общини да ограничават или да забраняват достъпа до определена горска територия. По закон извършването на такива действия с цел опазването и защитата на горските територии и дивеча или в интерес на здравето и безопасността на гражданите е правомощие на директора на регионалната дирекция по горите за всички видове горски територии и затова стореното от общинския съвет недопустимо иззема нормативната компетентност, разяснява прокуратурата.


Местен орган на власт се случва да налага за промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии кметът или инвеститорът да съгласува това единствено пред комисия в Изпълнителната агенция по горите. В закона обаче има разграничение - промени на предназначението на терени до 50 декара се съгласува с регионалната дирекция по горите, а не пред централата. Ето как общинският съвет "подбира" с кой орган кметът или инвеститорът съгласува намерението си.


Прокурорите са намерили норми, които задължават гражданите да плащат такса, ако берат гъби, билки, горски плодове. По закон обаче тези ползвания на горски ресурси са безвъзмездни, ако не представляват стопанска дейност.


Намерени са и разпоредби, според които кметът разрешава движението в горските територии и по горските пътища на товарни превозни средства и каруци. По силата на Закона за горите за подобно действие се изисква разрешение, но от друг орган - директора на регионална дирекция по горите или от оправомощено от него длъжностно лице, напомнят прокурорите. По този начин от местния орган на власт е "присвоена" чужда властническа компетентност в нарушение на повелителна законова норма.


Някои общини пък изискват да се внася депозит за разрешение за движение по горски пътища, което също според прокуратурата е незаконно.


С подзаконови актове общините си присвояват правото да дават разрешение за строителство без промяна на предназначението на на стълбове за електропроводи; нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения - нещо, което Законът за горите забранява.


Проверката на ВАП продължава.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  За да оправдаят своето съществуване Върховната административна прокуратура са готови да напишат всякаква простотия.

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Още едно фрапиращо нарушение се прави. Горите в непотърсените и невърнати на собствениците земеделски земи, които са залесени или самозалесени са подложени на отвратително унищожение без разрешение на областните управления на горите. Това са дървета на по 80 - 100 години и се отсичат уж че се почистват земеделски земи и дървесината се присвоява.

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 296 Неутрално
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Спрете сечта !
  —цитат от коментар 3 на balgariez


  В общините под контрол ДПС няма къща с по-малко от 50 кубика струпани дърва от незаконна сеч!
  Справки - гугъл вю
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2503 Весело

  Няма такова нещо! Общините и държавата са чисти като момина сълза! Царят е виновен! Спасете горите - пратете Цар Симеон в Мадрид.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Че то кое при ГЕРБ не се обърка, че и горите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK