Липсата на кадри и корупцията са основните проблеми за германския бизнес в България

Липсата на кадри и корупцията са основните проблеми за германския бизнес в България

© Германо-Българска индустриално-търговска камараНезадоволителното ниво на борбата с корупцията и престъпността, непрозрачността при обществените поръчки и липсата на квалифицирана работна ръка са основните проблеми през германския бизнес в България. Днес бяха съобщени данните от поредното проучване, в което са се включили 85 фирми, членуващи в Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Подобна анкета се провежда от 2005 г.


Според данните малко над 60% от анкетираните смятат, че са необходими повече усилия в борбата с корупцията и престъпността, почти толкова да тези, които казват, че изпитват трудности при осигуряването на квалифицирани работници. Малко повече от половината запитани са недоволни от непрозрачността при обществените поръчки.


Проучването е проведено едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа и относно състоянието на инфраструктурата страната ни се нарежда на девето място.
51% от участвалите в анкетата оценяват икономическата обстановка в България като задоволителна. На въпроса "Бихте ли инвестирали отново в България?" 88% от анкетираните фирми отговарят положително, с което се запазва удовлетвореността от миналата година.


Рязко спадат обаче очакванията за състоянието на българската икономика през настоящата година в сравнение с предходната. Само 25% от запитаните вярват, че ще има подобрение. За сравнение през 2018 г. процентът на оптимистично настроените е бил 44.


Намалява удовлетвореността по отношение цената на работната ръка, като 39% от компaниите са доволни или много доволни. За сравнение през изминалата година доволните са били точно половината от запитаните.


Германия представлява най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. През миналата година износът на България към Германия е на стойност 4.29 млрд. евро или има ръст от 12.3% спрямо 2017 г. Германският внос в България през 2018 г. се равнява на 3,87 млрд. евро. или с 7,8% повече от предходната година.

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  Моля моля, има само УСЕЩАНЕ за корупция.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2351 Весело

  Основният проблем на германският бизнес в Бг е липсата на гъвкавост от негова страна и нежеланието му да се приспособи към добрите местни бизнес практики. Вместо да се ръководят от поговорката, че когато си в Бг прави като българите, те се опитват да налагат някакви си техни модели, които не са животоспособни извън тяхната стерилна среда. Бизнеса в Бг е за мъжкари.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  Пак не са разбрали, кадри занимаващи се с корупция, си имаме предостатъчно! :)

 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Подкрепям мнението ти , колега DDR!

  През две хиляди и осемнайста година ниското равнище на заплатите и десетпроцентната данъчна тежест се определят от германските компании като най-атрактивните условия за нови инвестиции в България (!?).

  Българите изпитват недоверие към мегаструктури и се отегчават от максимален държавен или корпоративен синтез. Отбягват грандиозни проекти, а и непрестанните разширения не са им по сърце. Германското стопанство гравитира около т.н. ,,среден икономикс” (динамиката на отделни отрасли и сектори), а средностатистическият български бизнесмен държи винаги под око макроикономическите показатели и се концентрира изключително върху фирмените си задачи. Емпиризмът на българските производители и търговци е пословичен. Германският подход към управлявана конкуренция, набелязване на ключови ниши и ,,избор на учители” не им приляга. Ако чужденец собственик или мениджър иска да загуби уважението на българските си подчинени, той трябва да пледира пред тях за потапяне паричния мотив в контекста на организацията. Обикновено представителите на бивши имперски нации имат ниска склонност сами да си бъдат началници. Българите предпочитат самостоятелна работа.

  И още колко важни аргументи могат да се добавят към съвместната ни позиция!

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  Това са основните спънки, намек за евентуалния завод на "Фолксваген"

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Те поне могат да посочат корупционните практики, както постъпи френският посланик. Но след като Ченалова е основен участник в антикорупционните митинги, нещата могат да станат още по-зле.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  Затова е и засилената борба на специализираната прокуратура и съд в последните месеци, поне да се покаже реален напредък в борбата с корупцията, и тази борба наистина е факт, бъркат дълбоко по всички нива на властта и олигархията...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Липсват кадри, защото им плащате жълти стотинки, г-да западни капиталисти ...

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 9. 9 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Тия пъъък. Не знаят ли, че корупцията е само усещане?!

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  "Бизнесът в България е за мъжкари." Пеевски е най-големият мъжкар според Вас! Или Черепа! Или Домусчиев! Бизнесът в България е кражби от държавата!

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Любопитно

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Колега, бихте ли посочил къде другаде в ЕС има "специаризирани" съд и прокуратура? Благодаря!

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Много силни думи от възпитани хора като германските индустриалци.Какво по-силно за да светни лампичка в главите на БУДАлите.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Само нашите управници не виждат така нещата. Даже сме "остров на стабилността". Ето затова големите производители все ни заобикалят.

 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#8] от "Taiga":

  ВЗЕ МИ ГО ОТ УСТАТА!
  ...и отново си спомних за немската фирма ,,Костал"........Спомних си МИЗЕРНО НИСКАТА заплата за 12-часовите смени в завода....

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#11] от "vassilun":

  Ами след като сме най-корумпирани в ЕС заедно със северните ни съседи, се налагат и спец мерки, подобни на техните (отделно, такива бяха и предписанията в доста от докладите на ЕК):
  "Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) е румънска специализирана прокуратура за борба с корупцията на висше и средно държавно ниво".

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Любопитно

  До коментар [#11] от "vassilun":


  А къде другаде в ЕС има такава корупция в политиката, и изобщо ВЪВ ВСЯКА ЕДНА СФЕРА?

 17. 17 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Липсват кадри, защото им плащате жълти стотинки, г-да западни капиталисти ...
  —цитат от коментар 8 на Taiga


  Хха ,нали?
  Защо продавачите в Билла България не вземат колкото продавачите в Билла Австрия?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 18. 18 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Под новината за борбата на България и Турция за завода на ФВ през миналата седмица написах долното мнение, което сега виждам, че е получило 30 минуса и 24 плюса. Ето , бил съм напълно точен, германците мислят като мен:

  “Нас ни спират 2 неща - корупцията ( ясно е, че такива гиганти уж не ги засяга, но всъщност ги засяга ) и последицата - липсата на подобна и качествено работна ръка. “

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/04/12/3418674_bulgariia_i_turciia_sa_favoritite_za_zavod_na/

 19. 19 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Много силни думи от възпитани хора като германските индустриалци.Какво по-силно за да светни лампичка в главите на БУДАлите.
  —цитат от коментар 12 на KA2


  Няма да им светне на БУДАлите за съжаление ,защото за тях бизнеса им върви

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 20. 20 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Не разбирам за каква корупция иде реч... Германия е една от водещите държави в ЕС. Не съм видял критика и каквито и да е мерки спрямо управляващите (10 години вече), заради проблеми с корупцията. Напротив, Меркел се прегръща с Бойко, като с мил другар. Значи всичко е точно. А сега изведнъж се сетиха, че имало проблем, вероятно загуба на пари и лоша възвръщаемост на инвестициите. Да ме прощавате, заради лицемерието ви, ние затъваме с години, а мафията си има държава.

 21. 21 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  ...картелчетата,картелчетата....

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Любопитно

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  До коментар [#16] от "uhl23528019":

  ОК. Нека се изразя по-точно: До сега имахме ли закони за борба с корупцията? Имахме, нали? Кой орган бе овластен да се бори с копупцията? Прокуратурата, нали? Е, ако досега прокуратурата не си е вършила работата, защо мислите, че като стане "специализирана" това ще се промени?

 23. 23 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Затова е и засилената борба на специализираната прокуратура и съд в последните месеци, поне да се покаже реален напредък в борбата с корупцията, и тази борба наистина е факт, бъркат дълбоко по всички нива на властта и олигархията...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  за съжаление с оставки и излизане в отпуск не се бори корупция.
  ще има резултат,когато бъдат осъдени ефективно,възстановят загубите на държавата и забрана за заемане на държавна длъжност-10 години.
  И то само ,ако главния разследващ не е разследван за същото

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Любопитно

  До коментар [#19] от "nessarox":

  "За тях бизнесът им върви." Вероятно, защото са "мъжкари"!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#21] от "uhl23528019":

  Какви "картелчета" бълнувате, колега? От Комисията за защита на конкуренцията заключиха, че картел няма! И Баце е съгласен!

 26. 26 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":
  Тук никой не е казвал че досега тя си е вършила работата(както трябва!)

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":

  Не е моя работа да мисля кога, какво ще направи тази или онази прокуратура. Моя работа е да изисквам. Щом едно отделено звено от прокурори и съдии, специализирани в борбата с корупцията, си вършат добре работата, имат моята подкрепа.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 28. 28 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":


  ГЛУПОСТИ!

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#23] от "nessarox":

  Да поизчакаме, явно има огромен натиск, и то извън страната, натиск на който, не могат много, много да се противопоставят родните "богове"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#26] от "uhl23528019":

  Добре. Шефът на спецпрокуратурата е заместник и пряко подчинен на Цацаров. Ако до сега Цацаров не си е вършил работата, защо мислите, че неговият подчинен (Гешев) ще я свърши? Дайте смислен отговор!
  Колко агенции и служби за "борба с корупцията" имахме? БорКор и т. н. Каква я свършиха? Единствената цел е замазване на очите, че нещо се прави! А и бухалка срещу неудобните! Нека видим първата влязла в сила присъда!

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дундурук":

  В Турция няма корупция ли, или липса на немскоезични подготвени специалисти?!
  Над 150 са компаниите в България, които произвеждат автомобилни части за среден и висок клас автомобили, като половината са немски. Да не забравяме "плаващата", "плаваща в бурни води" турска лира, която няма база за сравнение с бълг. лев, привързан към едновремешната марка, и вече евро.
  Много от големите босове на "Фолксваген" са имали роднини, които са търгували с и в България през едни минали години, отделно, България е била винаги рамо до рамо до Германия в пагубни войни, загубила е буквално стотици милиарди. Ако има и най-малък жест на сантименталност, от историческа гледна точка, решението ще е ясно...
  Просто трябва да заявят на висок глас: "С тази корупция, с тези крадливи "мишлета и плъхове", до тук, искаме резултати, месец след месец, година след година."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  Ако не умеете да мислите, казусът е друг! Жив и здрав! И продължавайте да вярвате на Цацаров, Гешев, Ушев и Пл. Георгиев!

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Весело

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Ставаш смешен, за кой ли път...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#23] от "nessarox":Да поизчакаме, явно има огромен натиск, и то извън страната, натиск на който, не могат много, много да се противопоставят родните "богове"...
  —цитат от коментар 29 на hamiltonf


  Именно" има огромен натиск отвън"

  Това означава,че само даваме вид че правим нещо,след като ни притискат отвън.
  Не ме интересуват тези отвън:Русия,щатите,ЕС ,Интересуваме в моята държава как се бори корупцията по високите етажи
  Тя не е от вчера и сега;няма нито един осъден ефективно до този момент.
  10 години период е доста време за събиране на факти и доказателства за едно дело.

  ЗА какво изобщо иде реч??

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#19:"nessarox"][/quote]

  Вероятно е така.НО са лимитирани в мандатно ограничение.А и кой ще работи за тях след години когато хората вече ще са прогледнали или заминали на гурбет.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Приказват все едни и същи глупости от 20 години насам. Като почат да плащат немски заплати, тогава да се оплакват че няма кадри.

 37. 37 Профил на nolimit
  nolimit
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Факт- не сме толкова зле, както преди. Факт - от страните в ЕС - нашите заплащания са най-ниски. Така де....точно така си привличаме чужди инвестиции. Не, че сме много работливи, талантливи и т.н.

  народът, хората трябва да се светтнат веднъж завигани. По -високи заплати. Инвестиции в цяла Бълагрия / не само в София /

 38. 38 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#11] от "vassilun":

  Те пък едни спесиеалисти.... Мани мани.... 1 осъден няма

 39. 39 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дундурук":

  корупцията е проблем за малките и средни предприемачи.

  Големите международни корпорации имат толкова силно влияние и власт, че са в състояние да накарат правителства да им играят по свирката.

  Тоест те дирижират музиката.

 40. 40 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun": Има в предвид”мутри” колегата)))

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Лошото е, че управляващите не го виждат или се правят.

 42. 42 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Моля моля, има само УСЕЩАНЕ за корупция.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА  "Кмете", че има корупция в България, и то в сериозни размери, е ясно на всички. Но ти, като един от видните комунисти във форума, да се "възмущаваш" от нея, си е чисто кощунство.

  Пример:
  Идват араби, за да купуват "Плама"(Плевен). На срещата( в средата на 90-та), един от "преговарящите" от българска страна, задава въпроса: "Какво ще получим ние, ако продадем "Плама". Сделка няма, а историята на рафинерията е ясна. Знаеш ли кой е задал въпроса? Румен Петков, който тогава е бил кмет на Плевен. Това го знам от човека, който е превеждал на срещата.

  Та корупцията в България я прокарахте вие, комунистите и то много преди партийния си преврат от 10. 11. 1989. Въведохте я веднага след 09. 09. 1944.

 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2351 Любопитно

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Човек понякога не бива да възприема написаното буквално. Особено когато е маркирано с весело 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 44. 44 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  Липсват кадри, защото им плащате жълти стотинки, г-да западни капиталисти ...
  —цитат от коментар 8 на Taiga  Твоите хора колко плащат?!

 45. 45 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Липсата на кадри и корупцията са основните проблеми не само за германския бизнес, но и за България и тези проблеми ще продължават да се задълбочават.

  Ниското заплащане от "западни" компании в основата си се дължи, на българските им меринджеи, за които най-голямото достойнство и гордост е колко са понижили разходите за труд.

  Изобщо концепцията да се рекламира България като бизнес среда с ниска цена на труда е напълно пропаднала и всеки политик, който си отваря устата да ни "рекламира" с това е идиот.

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#28] от "uhl23528019":

  Коментарът ми за картелите бе саркастичен!

 47. 47 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Наистина ли :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 48. 48 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#45] от "bokster":

  +++++++++++++++++++

 49. 49 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Любопитно

  До коментар [#46] от "vassilun":


  Аз разбрах сарказмът ти, но не разбирам ЗАЩО ТОЛКОВА ДЪЛГО ВРЕМЕ някои хора СПЯТ та не искат да прогледнат как се ограбва труда на българския работник?
  Явно е че някой има интерес от цялата тази експлоатация...!?

 50. 50 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2146 Весело

  Защо продавачите в Билла България не вземат колкото продавачите в Билла Австрия?
  —цитат от коментар 17 на nessarox

  Щото клиентите на австрийската Билла, получават австрийски, а не български заплати. Може да не повярваш, обаче разликата в заплатите за един и същ труд зависи от това кого обслужваш.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 51. 51 Профил на Rosen Nikolov
  *****
  Неутрално

  Странно, защо тези които не сме кадри за тях тук в България веднага се превръщаме в едни от най-добрите такива когато идем в Германия?
  Колкото до корупцията питайте ГЕРБ, те са професионалисти в този бранш!

 52. 52 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  И как именно "корупцията" пречи на германския бизнес? А, сетих се, искали били и те да лапат от обществени поръчки, ама са само за "наши хора". Колко щеше да е хубаво вместо на "наши хора", поръчките да се разпределят след лобиране и натиск от "началниците" на ГЕРБ - разни Меркелици, посланици, чужди фондации и пр., ех мечти немски ... Произвеждайте г-да немци, нали в това сте силни, а не мечтайте за лесните пари.
  Колкото до липсата на кадри, ами с такива заплати и в милиарден Китай ще усетят такава липса. Не ги ли е срам да плащат по 300-400 евро заплати и да говорят за липса на кадри?

 53. 53 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Какво знаят германците? Вчера един колега от форума ми развиваше тези, че от 2009 г. насам българското БВП постоянно растяло, значи проблем с чуждите инвестиции у нас нямало. Ще смее германският бизнес да спори нашия форумен икономически специалист. Когато го попитах защо по време на гръцката и турската криза инвестициите не се преместиха при нас и по какви причини, онзи отговори, че икономиката била в цифри и аз с моите приказки и въпроси нищо не съм разбирал. Форумният капацитет се изказа! Германският бизнес да си мълчи там. Въпросният "икономически специалист" има никнейм "Сирамахомил".

  Инвестиции у нас няма и няма да има. Нищо повече - повечето големи корпорации си продават бизнеса и се изтеглят. Всяка година поне 2-3 големи компании напускат. Без външни инвестиции никога няма да стигнем нивото на европейските държави - доходи, производителност, ръст на икономиката. Онзи ден четох, че посред най-голямата турска криза, девалвация на лирата и ред други икономически проблеми, две големи западни компании построили там нов технологичен завод. А в "цветуща България с 10 % данък" не идват. И днес германците го казаха - не ставате за държава, където да се инвестират големи пари за големи заводи. Данъкът нисък, заплатите ниски, всичко отлично като за инвеститора, но желаещи няма. Но най-лошото е, че и в кухите манерки на управляващите нищо няма.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 54. 54 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дундурук":корупцията е проблем за малките и средни предприемачи.Големите международни корпорации имат толкова силно влияние и власт, че са в състояние да накарат правителства да им играят по свирката.Тоест те дирижират музиката.
  —цитат от коментар 39 на Нинов


  Могат да накарат само слаби правителства да им играят по свирката, виж американците как насвиха сармите на Фолксваген, стотици хиляди нови дизели се пекат под слънцето на Мохаве, Фейсбук и Ко плащат редовно огромни глоби в Европа. Има ли някой наказан от борда на VW, Deutsche Bank? Няма, всички си взеха многомилионните бонуси и стотиците хиляди собственици на дизелови коли в Германия ще пият една студена вода. Просто там играта е на много по-високо ниво, нашите кокошкарски 100 бона в евро са смешни пари. Мащабите просто са други, какво са 3 милиарда за VW, капка в морето. И да не успее инвестицията, ще разглобят завода и ще го преместят, но фонда на директорите накрая на годината пак ще си разпредели едни 100 милиона.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#54] от "proventuss":

  +! Като видях онази снимка на хиляди Ауди и ФВ в пустинята ми се прииска да чартърна един шип и да ги докарам през Пирея до Горубляне! 🤣

 56. 56 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Една от основните причини, за да няма кадри, е образователната система. В Германия образованието следва бизнеса. В България образованието следва ... Бог знае какво! Важното е да има парички за университетите. Пък какво се пръква от там е тема за батална трагедия. То и средното е такова. Техникуми на практика няма, то няма и практика по специалностите де. Абе, тъга! И за това всичкото са виновни политиците от последните барем 20-25 години.

 57. 57 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ако беше Бойкикиев премиер и Радан европарламентарист, корупцията да е нула и да е пълно с кадри, ама на

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 58. 58 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#55] от "vassilun":

  Не можеш! На собствениците В Щатите вече са изплатени обезщетенията и колите ще изгният, защото икономически и морално не бива да се препродават. Това и казвам, въпреки издънката шефовете ще си вземат бонусите и за "наказание" ще бъдат или преместени на други постове, или ще излязат в "заслужена" почивка. В това отношение политиците от ГЕРБ са в пъти по-почтени от бизнесмените в Германия, там срам няма.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 59. 59 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#56] от "4u4o":

  Образованието требва да следва заплатите и развитието на икономиката. Ако сега извадиш на пазара на труда високо квалифицирани кадри, на които бизнесът не може да предложи адекватно заплащане, те ще емигрират и ще облагодетелстват чужди икономики.

 60. 60 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "... липсата на квалифицирана работна ръка са основните проблеми през германския бизнес в България"

  И в Германия немският бизнес се оплаква от липса на квалифицирана работна ръка, имало малко квалифицирани кандидатсващи при техните посреднически фирми: Zeitarbeitsfirmen и Personaldienstleister. Еми как иначе са ниското заплащане и лошите условия на трудовият договор, където според него работещият има само задължения, а фирмата, която му плаща, няма никакви. Трудовият договор, който е възможно да е безсрочен, не рядко е годишен, е към 6 пълни страници, написан на висок юридически немски, с препратки към Mantelvertrag(при който също има препратки към поддоговори), общо да се разбере целият работен договор трябва да се четат към 300 А4 страници.
  Преди 15 години при посредническите фирми в Германия имаха работни договори на 35 различни езици, между които и български. Сега е само и единствено на немски. Стотици хилядите бежанци, които вкараха в Германия без прилагане на закона за бежанците, беше за задоволяване на "липсата" на квалифицирана работна ръка, оказа се един фарс, турците с фалшивицирани сирийски паспорти идват в Германия, за да получат платено от държавата жилище и месечно джобни пари, и си работят нелегално при турски работодатели за доста ниска заплата.

 61. 61 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#60] от "sxn49533317":

  Донякъде да, донякъде не, фирмите за Zeitarbeit в повечето случаи предлагат повече заплащане защото са по-гъвкави и когато има липса на персонал поради 'болест", често явление при немците предлагат бърз заместител, който обаче е с около 30% по скъп.
  Друг е въпросът, дали си струва да се юркаш да запълваш дупки тук и там, мислил съм да го правя, но на края искам си спокойствието. На години съм, в които ценя свободното си време повече от парите. Пари се печелят, здраве не.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 62. 62 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#57] от "О, ко ма напрай!":

  Вие сте от самото ядро на онези 80%!

 63. 63 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#58] от "proventuss":

  Зная, че не мога да ги докарам до Горубляне! Но много ми се ще! Пачки бих направил! 🤣 Шегувам се!

 64. 64 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Моля германските представители на бизнеса да се обърнат директно към Фондация Конрад Аденауер, и ХДС и ХСС, които са главни крепители на мутромилиционерското статукво в България и на "приятеля" им ,както те го наричат - Борисов и които мълчат като пънове за мафиотската съдебна система у нас.

 65. 65 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 841 Разстроено

  Липсата на кадри и корупцията са основните проблеми за германския бизнес в България?!

  - и не само на германския! А корупцията и голямото "крадене" прави "белия" бизнес
  трудно да виреее в мафиотска среда?!!! А кадрите КОЙ да ги създава като МУНЧОВЦИТЕ съсипаха де що читаво имаше в образователната ни система и сега "разтягат локуми" с "брюкселските" зелки как с изкуствения интелект ще се оправим и "каките" дават рецепти за "бъдещето" неясно?!!! А що читаво беше налично като работници на всички нива вече не са налични, щото същите тези чуждестранни инвеститори ги назначиха на работа в германия и не само там!!!!!

 66. 66 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Който е инвестирал в България много добре е знаел че ще срещне корупция.

 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Голям смях е нихилистичнит ви в икономическо отношение коментар. Затова да видим белите числа на икономиката ни миналата година инвестициите в България са 23,5 милиарда лева. От тях 3,5 милиарда лева на държавата ни, 18 милиарда лева български инвестиции и 2 милиарда лева чуждестранни. Платежният ни баланс е за миналата година плюс 3,2 милиарда евро. За първите 2 месеца на тази година е плюс 520 милиона евро. Нещо невиждано за януари и февруари . Експортът ни расте. Та има ли значение дали инвестициите са български или чуждестранни. Виж за Турция има значение защото имат крещяща нужда от валута. ТА икономиката не е била Бла. Винаги е редно да се аргументира те с цифри


  До коментар [#53] от "Lou":

 68. 68 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#66] от "Таралеж":

  Ето най-накрая един специалист дето ще ми отговори научно и компетентно. Как хем в България корупцията е най-голяма, хем имаме излишък 3,2 милиарда лева, хем валутният резерв расте 49 милиарда лева е в момента, хем заплатите растат с по10-12 процента, хем държавният дълг намалява. Чакам с нетърпение да разбера.

 69. 69 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Кадри липсват там, където липсват заплати.
  А подкупи вземат там, където има кой да ги предлага.

  Не ща да влизам у затвора!
 70. 70 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Заради такива тъпаци като гербавите стават неща като народния съд и това не е само в България, да си припомним Луи 14-ти. А ние си имаме Бай Уй 14-ти. Подозирам че ще загине насилствено, тъпотията му за жалост не.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 71. 71 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#68] от "mpq24607239":

  ЕмПикю, не съм специалист да ти отговоря. Ехидноста е добро нещо, но представи си ако пък нямаше корупция какви щяха да са резултатите? България е несъмнено една от най-корумпираните европейски страни но е далеч от корупцията в централна и Южна Америка, Африка, средния изток. Освен това съм убеден че българската корупция не е запазена марка на някоя политическа сила, корупцията при нас е функция на географското ни положение, и за жалост няма как да бъде преодоляна за година, две или 100. И хора като теб са живото доказателство, щом любимата партия е на власт корупция няма, щом някой друг се докопа до баницата може да си извадим главата от пясъка и да видим корупцията. Но, отново трудността за борба с корупцията е битовото й ниво, всеки някога е давал/вземал рушвет, всеки е склонен пак да даде/вземе. А че нещата вървят, доходите растат, услугите се подобряват искрено се радвам, и с чифте си го виждам. И като си идваш в страната от време на време е още по-осезателно и радостно. Но пък това не значи да не виждаме кусури и изкарваме кирливи ризи, нали?

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#42] от "popovski31":

  По глупав миш маш отдавна не бях чел във форума. Личи си умният герберастки стил на ДС кадър.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#60] от "sxn49533317":Донякъде да, донякъде не, фирмите за Zeitarbeit в повечето случаи предлагат повече заплащане защото са по-гъвкави и когато има липса на персонал поради 'болест", често явление при немците предлагат бърз заместител, който обаче е с около 30% по скъп.Друг е въпросът, дали си струва да се юркаш да запълваш дупки тук и там, мислил съм да го правя, но на края искам си спокойствието. На години съм, в които ценя свободното си време повече от парите. Пари се печелят, здраве не.
  —цитат от коментар 61 на proventuss


  При една работа, получено предложение от бюрото по труда, работният договор го подписах на сляпо и това няма да се повтори никога повече, заплатата ми посредническата фирма щеше да е 11,50€ бруто/час, към 1200€ нето месечно. Като говорих с работещите там, един колега, работел към същата фирма, към която бях и аз, но фирмата, към която работехме, решиха да го назначат постоянно. Той беше женен, с три малолетни деца. Преди тази работа беше шофьор на трамвай към градското, заплатата там по мое предположение му е била към 2 бона нето, пишат тука в рекламните брошури, разпостранявани в градският транспорт, за 2400 евро нето/месец като управляващ трамвай. И им липсвало персонал, "сирийците" с техните паспорти не са управляващи трамвай, дали и въобще има трамвай в Дамаскус

 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#71] от "Таралеж":

  Ами можеш много просто да му отговориш като го попиташ кои и чии доходи растат и какви са тези инвестиции от българи в чужбина ?
  Разбира се има и други откровени лъжи но да не му придиряме на трола чак толкова.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дойчо пак рецитира политкоректно морални трактовки: дойчо обаче забравя да сподели че на него корупцията , ниските данъци и евтините проституки му изнасят. Затова и масово не искат да си тръгват когато им изтече срокът и централата в Германия си ги привика. Добре се живее с немската заплата на меринджей чорбаджия в беге докато белите подопечни негри чукат камъни с чело за местни грошове. Ако бяха толкова притеснени от корупцията и беззаконието нямаше 88% да са на мнение че пак биха инвестирали.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 77. 77 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Затова е и засилената борба на специализираната прокуратура и съд в последните месеци, поне да се покаже реален напредък в борбата с корупцията, и тази борба наистина е факт, бъркат дълбоко по всички нива на властта и олигархията...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Ти подиграваш ли се с нас? Нали именно хората които се "борят" с корупция сега са разследвани за участие в корупционни схеми.

 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#77] от "theduloclan":

  Остави го. Не си струва да се занимаваш с подобни индивиди.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Ако нямаше корупция щяха ли кадрите да са по 2 за лев бе алоу.

 80. 80 Профил на f2184434
  f2184434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как ВМЗ и Арсенал, като тръгнаха поръчките покрай войната в Сирия, набързо си намериха хиляди кадри и то за сравнително кратко време, а немските бизнесмени горките не могат? Разбира се, ще е наивно да очакваме от тях да кажат, че проблемите с кадрите са от ниското заплащане, все пак това ще означава, че проблемът е именно в самите тях.

 81. 81 Профил на today
  today
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Обществените поръчки са прозрачни, и то до степен предварително да се знае кой ще ги спечели. Просто такива условия се залагат, че да отговаря само правилната фирма, и работата е готова. А кадри има, само че не са навити да работят за смешни пари.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 82. 82 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Да се обърнат към ЦК на ГЕРБ или направо към ПЪРВИЯТ , за да се организират млади ГЕРБЕРКИ И ГЕРБЕРИ с висок морал и нулево усещане за КОРУПЦИЯ. Ще се организират лекции водени от.....видни лидери на партията паднали в борбата срещу всепроникващата корупция извираща от ТЪМНАТА ЕНЕРГИЯ на българите.

 83. 83 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#52] от "izt21595181":
  Исках да го кажа точно по твоя начин!

 84. 84 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#71] от "Таралеж":

  Първо не съм от ГЕРБ. Второ говорим за икономика. Трето още не мие поискан и не съм давал подкуп даже на катаджия. Живея и си работя в България естествено. В Габрово индустрията си работи все повече стандартът е висок и основно се произвеждат български продукти. Виж в Румъния и Турция корупцията е очевидна ама не реват че са най-нови пираните.

 85. 85 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Ами. да си вкарАт германци. Миналата седмица се засели пред очите ми поредното немско семейство. Учили 1 година български, купили си апартамент и ще живеят и работят в Габрово

 86. 86 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#74] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами само Габровските фирми имат над 100 завода в чужбина. С какви инструменти си мислиш, че се работи в света. Както един писакупил си 10 китайски свредла и не пробил и 1 дупка, а с 1 габровско ще пробива много.

 87. 87 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#74] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ако ми покажеш нещо тролско в числата те признавам за кмет на слънце. Та значи твоите твърдения са тролско и пропагандни. Кои заплати ли растат. Ами и белите и черните. Да не би да искаш да ми кажеш, че готвачите работят за по 650 лева реално ли. Хаха

 88. 88 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  До коментар [#54] от "proventuss":

  Локхийт Мартин, Боинг и прочие оръжейници правят щатското правителство да умирга и съответно да троши за джепане по $1трлн. на година.

 89. 89 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1205 Любопитно

  "Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) е румънска специализирана прокуратура за борба с корупцията на висше и средно държавно ниво".
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf


  Разлика между специализиран съд и специализирана прокуратура правиш ли?
  45 година също е имало специализиран съд! Казвали са му - Народен съд. Бил е също толкова "безпристрастен" както този в момента!

 90. 90 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това важи за всички в България, и най-вече за дребния и среден Бг бизнес.

  1.618
 91. 91 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#49] от "uhl23528019":

  Никой никого не ограбва. Докато има работници, които работят за малко пари ще е така. Искайте високи заплати, шефовете ще вдигат цените и или ще става по-добре или ще фалират.

  1.618
 92. 92 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#49] от "uhl23528019":Никой никого не ограбва. Докато има работници, които работят за малко пари ще е така. Искайте високи заплати, шефовете ще вдигат цените и или ще става по-добре или ще фалират.
  —цитат от коментар 91 на Miguel Ramierez


  ДА, точно, ама това "искайте" върви с:
  "... — Исках, мамицата ти — рекох — и мръсника! Исках, ала ме не взе! За разбойник са иска дупе, ала не тричаво като моето и твоето, разбра ли бе, казвам, мръсник! — И както си държах оглавника в ръцете, светнах го по главата, та му се уви пет-шест пъти по врата. ..."
  Хайтов 1967г

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK