Електронният регистър за обществените поръчки ще заработи отчасти

Електронният регистър за обществените поръчки ще заработи отчасти

© Цветелина Белутова, КапиталЗаконът за обществените поръчки въвежда изискване след 1 ноември 2019 г. всички обществени поръчки да бъдат възлагани чрез електронни средства посредством използване на централизирана електронна платформа. Към тази дата обаче се очаква част от модулите на регистъра да са готови. Това се разбра от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.


Ангажиментът за въвеждането и поддържане на електронната система е на Агенцията по обществени поръчки, напомня министърът в отговора на депутатски въпрос, разпространен до медиите от пресцентъра на министерството. Системата се предвижда да се състои от 32 модула, като на първия етап ще са готови 16 модула, част от които служебни, а друга част включват основните функционалности, необходими в процеса на възлагане.


До края на 2020 г. ще бъдат разработени, тествани и пуснати в експлоатация още 16 модула, с което ще се електронизира целият процес на възлагане на обществени поръчки, обяви министърът. Тези модули ще се включват в продукционната система постепенно, като се осигурява необходимата информация на потребителите, уверява той.
Централизираната електронна платформа е разработена по проект "Разработване, внедряване и поддръжка на единна национална електронна уеб базирана платформа: Централизирана автоматизирана информационна система "Електронни обществени поръчки" (ЦАИС ЕОП)", финансиран от оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


С пускането на електронната платформа ще е нужно използването на квалифициран електронен подпис за всички действия с правно значение като решенията за откриване на поръчка, за удължаване на срокове, за прекратяване и пр., поясня министърът. В системата е вградена услуга за удостоверяване с времеви печат на важни действия като изпращане или оттегляне на оферта, публикуване на разяснение и др. Времевият печат гарантира точното контролиране на сроковете.


Горанов уверява, че системата гарантира висока степен на защита, която обхваща и това да не се разкрива конфиденциална информация преди датата, на която се отварят офертите.


Системата не позволява неправомерно манипулиране на документите от страна на възложителите и участниците. Заявленията за участие и офертите на стопанските субекти са максимално защитени и преди да изтече срокът за тяхното отваряне, се съдържат в базите данни само в криптиран вид. Те ще бъдат двойно криптирани - с уникални ключове, генерирани автоматично от системата. Те от своя страна ще се криптират чрез уникален ключ, генериран в интернет браузъра на потребителя. Този ключ ще бъде известен само на участника. Технически е невъзможно да се отвори заявление или оферта в системата без изрично допълнително действие по предоставяне на ключа за декриптиране от страна на стопанския субект – участник в процедурата, пояснява министърът.


Участниците в пазара на обществените поръчки в страната включват повече от 6500 възложители и над 29 хил. изпълнители и всички те следва да бъдат обучени за работа със системата. Това е огромно предизвикателство, което следва да бъде преодоляно с провеждане на разяснителни кампании, подходящи обучения, издаване на указания и др.


Системата е разработена от консорциум "ЕОП България".

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Горанов уверява, че системата гарантира висока степен на защита, която обхваща и това да не се разкрива конфиденциална информация преди датата, на която се отварят офертите.
  ____________
  Така или иначе фирми които лапали по шуробаджанашка линия от 20-30 години лесни пари с обществени поръчки, толкова са се ояли ,че имат сериозно конкурентно предимство!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Кого лъжете бе горанов !
  Частичната работа НЕ Е РАБОТА.
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  От колко години само харчене на пари и голи обещания.

 4. 4 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 836 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Кого лъжете бе горанов !Частичната работа НЕ Е РАБОТА.ОСТАВКА !!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Нимоа да повярвам, че не му вярваш! Ти, толкова лековерния! А за оставката бате каза "ц".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Частично означава че за наши хора ще работят, за лошите - не.

 6. 6 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 508 Любопитно

  "Горанов уверява, че системата гарантира висока степен на защита, която обхваща и това да не се разкрива конфиденциална информация преди датата, на която се отварят офертите."

  Как? Сисадминът тържествено обещава, че няма да гледа в папката /uploads до началото на конкурса? Одит по ISO 27001 ще има ли това нещо?

  Начини да се защити информацията съществуват, включително е допустимо да се изисква участието на подателя на офертата за нейното дешифриране, но ми е чудно куроглавите какво са измислили.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  http://rop3-app1.aop.bg :7778/portal/page?_pageid=93,1488254&_dad=portal&_schema=PORTAL&url=687474703A2F2F7777772E616F702E62672F657365617263685F7070322E706870

  [email protected]
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван Арнаудов":

  Измислили са поредната Пунта Мара !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Отчасти - българска работа

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на Rosen Nikolov
  *****
  Неутрално

  Това ми звучи като реплика от един стар български филм
  - Баща ми ще ми купи колело..........ама друг път.............
  Апропо нещо за кумеца не каза ли?

 11. 11 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  и аз ще си платя данъците, частично. другото кат съм готов.

  а и Кръстника ми разправя, че ако ме наеме на работа няма да плащам данък върху това коет ми плаща, вярно ли е?

 12. 12 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  то така и борбата с корупцията работи, отчасти и въобще цялата държава работи отчасти

 13. 13 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1115 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Трябваше миналата година изцяло вече да е електронно.

 14. 14 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Всеки месец отлагане нов килограм на за прасчугата.

 15. 15 Профил на Asen Spasov
  Asen Spasov
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Мдааа, тази работа звучи малко като - ще ти друсна един юмрук в лицето,но не съвсем....Сприрам се на юмрука,за да не давам пример с " абее ще те "*#@ в !¥√π ама не съвсем...

 16. 16 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Електронен регистър не е електронна система за провеждане на обществени поръчки с изключване на неправомерна субективна намеса. Ако имаше политическа воля, такава система щеше да бъде внедрена още преди 20 г. Е, нямаше да се избират фирми по предварителна уговорка срещу 50%, каквато е практиката от няколко години. Системи за електронно провеждане на обществени поръчки работят в доста от белите държави. И ако имаше политическа воля щеше да се приложи възможността известна като добри практики и щеше направо да се внедри доказано работеща добра практика. Обикновено такива неща се предоставят безвъзмездно от държавата, собственик. Но мафията в България грубо и безцеремонно заявява, че не може да се внедри, защото нашето законодателство не позволявало. А всички информационни системи в БГ в държавния сектор изцяло се контролират онлайн от групировки свързани със съответните политически "протекторати" и от определена значимост нагоре всичко минава през мамин шишко. Другите двама са му подчинени. За по особените, като ТЕЦ Варна, мамин шишко получава нареждане от обитателя на сараите да организира покупката (пардон, придобиването/присвояването) и маминото връчва заповедта за изпълнение на божествения, който от своя страна я предава на доверения си гъзолизец и поредния грабеж е налице под овчия поглед на матряла.

 17. 17 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 225 Гневно

  Толкова ли пък е сложно да се обединят всички системи и регистри в едно?
  И да се знае, че ако някъде се намали някоя сума с 1 лев, да се знае този 1 лев къде е отишъл?
  Да, ама не, трябва да се краде с космически мащаби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK