Валентин Златев излиза от оперативното ръководство на "Лукойл България"

Валентин Златев

© Анелия Николова

Валентин ЗлатевВалентин Златев вече не е Генерален директор на ЛУКОЙЛ-България ЕООД. Той е назначен за председател на Контролния съвет на дружеството, като заменя на тази длъжност представителя на президента на ПАО ЛУКОЙЛ Алексей Ламбин. Това съобщиха от пресслужбата на компанията.


Заедно със зам.-председателския пост в надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас", на новата си по-висока позиция той ще координира цялостната дейност на двете дружества от групата ЛУКОЙЛ и ще осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на страната, продължава съобщението.


Оперативното ръководство на "Лукойл-България" ЕООД се поема от Булат Субаев, досегашен генерален директор на подразделенията на ПАО ЛУКОЙЛ в Белгия, Холандия и Люксембург. Смяната на Златев със Субаев се обяснява с планова ротация на ръководни кадри в системата на ПАО ЛУКОЙЛ.


Твърде много версии за началото на "преходния период"
"Капитал" посочва, че документи в Търговския регистър показват, че решението на "Лукойл Юръпс Холдинг Б.В." е било взето на 10 април (миналата сряда) и влиза в сила днес. Седмичникът цитира свои източници, според които смяната "се обмисля отдавна, като вариантите са били два - дружеството да е с двама управители или Златев да е остане като съветник на някаква позиция в дружеството-търговец". Същите източници смятат, че компанията влиза в преходен период, в който трябва да стане ясно дали може и без Валентин Златев.


Още не е ясно дали случващото не се дължи на процеси в руската корпорация или на серията проблеми за "Лукойл" в България - от споровете за секторния закон за горивата през напускането от Златев на председателския пост в Българската петролна и газова асоциация и оттеглянето ѝ от КРИБ през янари 2019 г. до възхода на конкурентната "Инса Ойл".


Златев работи за най-голямата частна руска петролна компания от 1991 г., т.е. почти веднага, след като завършва международни отношения в Москва. Той оглавяваше българското поделение на "Лукойл" в продължение на близо 20 години. През 1999 г. е назначен за ръководител на проекта на ПАО ЛУКОЙЛ в България и генерален директор на "ЛУКОЙЛ-България" ЕООД, какъвто е и досега, пише за него в официалната справка на сайта на компанията (корекцията за новата му позиция още не е направена).


Кой е Булат Субаев


Кариерата на Булат Субаев също преминава почти изцяло в "Лукойл". Той е роден и израства в семейство на служител в петролния добив в Татарстан. Завършва училище в Когалим в Тюменска област и Държавния университет за нефт и газ "И.М.Губкин" в Москва, след което се завръща на работа в Западен Сибир. Скоро отново е в руската столица, където е поканен през 2000 г. да работи в "Лукойл".


Като обещаващ млад специалист е изпратен на едногодишна специализация в американската компания "КонокоФилипс" (ConocoPhillips). Когато се прибира в Русия го назначават за изпълнителен директор за маркетинга на дъщерната компания на "Лукойл" в САЩ (Getty Petroleum Marketing). През 2007 г. "Лукойл" купува от "КонокоФилипс" почти 400 бензиностанции в Централна и Западна Европа (Белгия, Люксембург, Финландия, Унгария, Словакия, Полша и Чехия) и 32-годишният Субаев се връща в Европа, за да ръководи от LUKOIL Belgium NV бизнеса в Белгия и Люксембург.


През ноември 2011 г. той оглавява поделението на "Лукойл" в Прага, отговарящо за Централна Европа и Белгия (LUKOIL CEEB, Central and Eastern Europe + Belgium). В интервю за чешко издание той казва, че понеже компанията няма рафинерия в района, амбициите ѝ не се простират отвъд това да бъде "играч от средна величина".


След анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. и първите санкции на Европа срещу страната "Лукойл" бързо се раздели с веригите си в Чехия, Словакия и Унгария. като ги продаде през август на MOL Plc. и Norm Benzinkut Kft. През февруари 2016 г. LUKOIL Europe Holdings BV напусна изцяло и бизнеса си в Полша, Литва и Латвия, като го продаде на австрийската AMIC Energy Management GmbH.


Така управлението от пражкия офис се сви само до дейността в Бенелюкс.


На 44 години Субаев поема в България за пръв път ръководството на компания с рафинерия с регионално значение и верига от обекти за търговия на дребно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK