Покупките на зелено и новото строителство доминират пазара на недвижими имоти

Покупките на зелено и новото строителство доминират пазара на недвижими имоти

© Надежда Чипева, Капитал



През първото тримесечие имотният пазар в София е във възход с нараснали обеми, но при задържане на цените. Купувачите търсят предимно нови жилища "на зелено", а инвеститорите предлагат удобни схеми на плащане. Това е изводът от сделките през първото тримесечие на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис" (BULGARIAN PROPERTIES).


"Първите месеци на годината ни изненадаха с нараснала активност. Имотният пазар като че ли превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 г. и в момента определено е във възход с нараснали обеми и много силна динамика", коментира изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова. "В рамките на очакванията ни растежът цените на имотите в София затихна и навлизаме в период на задържане на стабилни нива с леки колебания - едно плато, в което ще останем в следващите 1-2 години", допълни тя.


Периодът януари - март се характеризира с пълен превес на новото строителство, което съставлява 90% от купените жилища и продължаващ силен интерес към покупки на жилища в проекти в начален етап на строителство. Причините за това са по-ниските цени на старта в сравнение с цените в напреднал етап на изграждане, както и по-големия избор от налични апартаменти, с който купувачите разполагат.




Освен това инвеститорите все по-често предлагат гъвкави схеми на плащане с малък процент самоучастие и доплащане с банков кредит при завършване на сградата.


Друга тенденция е, че купувачите разширяват периметъра си на търсене и се пренасочват към квартали с нараснало предлагане при по-ниски цени.


Какви са цените


Данните на "Бългериън пропъртис" сочат, че 2019 г. започва със средна цена на жилищата в София от 1080 евро/кв.м. при 1085 евро/кв.м през последното тримесечие на 2018 г. Това леко отстъпление следва да се тълкува по-скоро като задържане на нивата, тъй като се дължи основно на промяна в характеристиките на купените имоти, големия дял на новото строителство и на пренасочването на интереса към райони с по-ниски цени, коментират брокерите.


Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 90 960 евро при нива около 91 550 евро средно за 2018 г.


"Нарастването на цените достигна своя пик в края на 2017 г. и началото на 2018 г. и към пролетта на миналата година видяхме, че купувачите се отдръпнаха и заеха изчаквателна позиция. Това доведе до затихване на поскъпването и годината приключи с ръст под очакванията – едва 4% на годишна база", коментира Стойкова. По думите й купувачите постепенно са се върнали на пазара от новата вълна от проекти ново строителство, която се появи на пазара от лятото на 2018 г.


Достъпни ли са имотите


Показателят за достъпност на цените в София в края на 2018 г. достигна най-добрата си стойност от края на 2015 насам, установяват брокерите. Той измерва съотношението на цената жилищата на кв.м. към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв.м. През последното тримесечие на 2018 г. коефициентът е 1.34 при 1.45 - 1.47 по-рано през годината, а това значи, че в края на 2018 г. имотите в София са станали по-достъпни. Причината е едновременно в забавянето на ръста на цените и на продължаващото нарастване на доходите. Това съотношение е далеч под пиковата стойност на коефициента през 2008 г., когато се изискваха 3.5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.


Търси се само ново строителство


Издадените нови разрешителни за строеж в София нараснаха с 26% през 2018 г. на годишна база и това е единственият индикатор, който успя да достигне предкризисните нива от 2007-2008 г. Именно увеличеното предлагане на ново строителство донесе баланс на пазара и успокои цените, тъй като успя да отговори на нарасналото търсене, отбелязва компанията.


В началото на 2019 г. можем да кажем, че сградите ново строителство в София се радват на много силен интерес, който дори ще надвиши този от предходните години, каза Стойкова. По данни на BULGARIAN PROPERTIES новото строителство вече съставлява 90% от сключените сделки. Компанията е специализирана в продажбите на имоти ново строителство, но въпреки това, в предходни периоди то съставляваше 60-70% от сделките, а сега стига до 90%, което е показателно за тоталния му превес в предпочитанията на клиентите.


Как вървят продажбите


Според данните на Агенцията по вписванията през първото тримесечие на 2019 г. в София са вписани 5 641 имотни продажби при 5 631 за същия период на 2018 г., тоест само с 10 сделки повече. В тези данни обаче не влизат купените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване.


Кои квартали са предпочитани


Кварталите, към които се насочват купувачите през тази година, са доста по-разнообразни поради нараснало предлагане и по-добри цени. Наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че кв. "Витоша" продължава да привлича интереса на най-много купувачи, но на второ място изненадващо застава "Банишора". Близостта му до центъра на града и пускането на пазара на интересни проекти бързо дръпна интереса на купувачите, коментират брокерите. Активно са търгувани жилища и в ж.к. "Люлин 2", където по данни на компанията е единствената сграда с акт 16, която се предлага на цени между 650 и 700 евро/кв.м.


Останалите популярни за покупка квартали в София са "Кръстова вада", "Манастирски ливади", "Младост 4".


Средните цени в най-популярните квартали през 1-вото тримесечие на 2019 г. по данни на "Бългериън пропъртис" са:
• Витоша – 980 евро/кв.м.
• Банишора – 905 евро/кв.м.
• Кръстова вада – 1 200 евро/кв.м.
• Манастирски ливади – 1 085 евро/кв.м.
• Младост 4 – 1 050 евро/кв.м.
• Люлин 2 – 665 евро/кв.м.


Какви жилища се купуват


Точно половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, а 42% са тристайни. За разлика от предходни тримесечия, в началото на 2019 г. значително нараства делът на купените тристайни жилища, докато покупките на двустайни - две трети от общия обем сделки в миналото, намаляват. Брокерите обясняват това с активността на семейства, които търсят нов дом за собствено ползване. Те са стимулирани от наличното предлагане, както и от възможностите за покупка с кредит дори и в сгради ново строителство.


Средната площ на купено жилище е 89 кв.м. – ръст с около 10 кв.м. спрямо последните месеци на 2018 г. именно заради увеличения дял на тристайните апартаменти.


"И през тази година забелязваме засилен интерес към затворени комплекси със собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Обръща се голямо внимание на качествената среда на живот, особено когато се купуват жилища за собствено ползване, но и инвестиционният интерес към такива комплекси е голям, тъй като те обещават по-добри наемни нива и по-голяма устойчивост на инвестицията", коментира Стойкова. Също така, прави впечатление, че купувачите са склонни да правят компромис и да купуват жилища на партер или първи етаж, особено когато тези жилища са в сгради или комплекси с контролиран достъп, тъй като в повечето случаи те са на по-ниски цени.


Какво да се очаква през 2019 г.


Очакванията на брокерите са годината да продължи и да завърши така, както е започнала - с непроменящи се цени, налично предлагане, отлични възможности за финансиране и цялостно усещане за зрялост и стабилност на имотния пазар. "В момента имаме голямо разнообразие и отлично предлагане на всякакви видове имоти при на практика непроменени в последната 1 година цени. Същевременно, нарастването на лихвите засега се отлага, а анализите показаха, че дори и да има такова нарастване, то ще е в рамките на 20-50 лв. на месечната вноска. Купувачите се успокоиха, а банките продължават уверено да кредитират и това дава допълнителен стимул на търсенето", коментират брокерите. Освен това купувачите са по-подготвени да взимат решение след като част от тях са наблюдавали предлагането на пазара в продължение на 2-3 години.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Положението е трагично. Явно яко се краде по места и се инвестира в софийско строителство. Не ми го побира акъла, има цели масиви от празни сгради.

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Естествено на зелено! При отрицателна лихва и опита да гледат къде има дупка в проект или в действие като майката на нацията, що да не купят и евтинджос хапартамент?

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Покупката на недвижими имоти на "зелено" в България обикновено докарва "плач и скърцане със зъби"!!!

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1508 Весело

  Цените в тавана, квадратурата нереална (включва стените и стълбището), вързан си 20-30 години за банката, софийския смог... какво да не му харесаш?

  Докато има телета ще има и касапи.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Май идеята е по-късно празните апартамент и да бъдат продадени на някой инвестиционен фонд.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Голяма реклама покрай #Апартаментгейт

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "Периодът януари - март се характеризира с пълен превес на новото строителство, което съставлява 90% от купените жилища и продължаващ силен интерес към покупки на жилища в проекти в начален етап на строителство. Причините за това са по-ниските цени на старта в сравнение с цените в напреднал етап на изграждане, както и по-големия избор от налични апартаменти, с който купувачите разполагат."

  - Хайде обратно към клиентите на Артекс и течът на информация от тази фирма, за която пишат други медии. :)

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 298 Весело

  [quote#6:"Наблюдател"]Голяма реклама покрай #Апартаментгейт[/quote

  Да, изводът е, че първо трябва да станеш поне зам. министър, после да си търсиш имот за закупуване :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "Покупките на зелено и новото строителство доминират пазара"

  - Какъв местен данък и какви нотариални такси се плащат при покупка "на дупка". Има ли изискване съпътстващия договор за строителство да се изповядва и дължи ли се и за него местен данък? Логично ли е клиентът да предпочете голям избор от жилища "на дупка" и логично ли е при такова предпочитание да се откаже от порлитическа кариера за да не го разнасят биволите с рогите на жабата? :)

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Требе да се осигури жилище за 5-6 милиона софиянци. Та затова ;-)

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 237 Весело

  Чакайте да думне Италия след евро изборите и да се разгори търговската война ЕС - САЩ пък после ще си говорим за имоти, паланки и хижи в гората.

 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  "Така де, вървях си по улицата и гледам - изкоп! Веднага си купих луксозно жилище за 700 евро на квадрат в квартал, където средната цена е 2000 евро. Чисто съвпадение, че членувам в управляващата партия."

  Цитирам без точност на думите. Нали нашата Цецка това обясняваше. Ако случайно видите изкоп, бързо звънете и капарирайте! Ще платите само 700 евро, вместо 2000. Но да не забравите първо да си покажете партийната членска книжка. Иначе номерът няма да мине.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Материалът е общо взето достоверен- но премълчава основното - при криза цените ще се коригират надолу- доста сгради ще останат недовършени- а част от ентусиазираните купувачи ще си загубят работата и с това и жилището=
  Така че от човек- който се занимава с имоти - бъдете внимателни и не купувайте на всяка цена- апартаменти има достатъчно=

 15. 15 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "galin83":

  Проблема на Италия е основно италиански....огромната част от дълга е в техни си банки. Шамара ще го усетим ако изпуши УниКредит.
  А за търговската война . Тръмп е налазил в блатото и не вярвам да рискува да се оплете в още кълчища .

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Винаги може да настъпи криза и някой да пострада, но хората и особено младите, искат и имат право да живеят самостоятелно, така че от жилища има и ще има необходимост. Още нещо, бомбата със закъснител, наречена "панелка" ще почне да гърми и неслучайно търсенето е основно за ново строителство.
  Така че, хубаво е да има сравнителн добро предлагане, което прави цените приемливи и че има хора, които вярват в своя икономически просперитет.

 17. 17 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Купуваш на зелено ,инвеститорът събира парите на наивниците и обявява фалит.Само не ми обяснявайте ,че няма такива случаи и следва пиене на студена вода.То и тези които са се набутали с ипотечни кредити за дълги години,скоро ще усетят повишението на лихвите а някои ще се занимават и с предсрочни изискуеми кредити и сами ще си отговорят защо толкова много печелят банките

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 18. 18 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Дори статистиката да показва нарастване в броя сделки, то е резултат от вписванията през първите 3 месеца на сделките на зелено сключени за сгради започнати преди 2 години. Бума беше през този период и чак сега се отчита. Новите сделки през текущата година са намалели, брокерите си го признават. Падат също така цените на наемите. Леко е, но това е началото.
  Статистиката ще започне да отразява намалянето на сделките към този момент, чак през следващата година.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  89 квадрата. Като се махнат общите части и терасите, остават около 70 квадрата. Как се отглеждат деца в такова жилище.

 20. 20 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 342 Неутрално

  не си права...89 квадрата, като с мехнат общите части отиват по-скоро към 60 квадрата ;-)

 21. 21 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Любопитно

  абе цитират се едни цифри тип 900 евро, ама който е търсил апартаменти знае за какво иде реч - примерно апартаментът е обявен за 90 квадрата, ама като отидеш да го видиш са 2 спални по 14 квадрата и 1 ''огромен'' хол с кухненски бокс 20 квадрата + 5 квадрата баня, и ккато и да го смяташ все го докарваш 60 реални квадрата и 30 общи части, което прави цена на реален квадрат 1350 евро и то за някакви безумни квартали тип Банишора - кой братче иска да живее до централния софийски затвор ?!? Или Малинова долина, дето газиш кал зимата каквато газят в някое руско село из сибир, или Кръстова вада, дето всички тарикати са с джипки, пък на блок 20 апартамента има 4 гаража и ти отнема 1 час да стигнеш до НДК в задръстването, макар да са 2 км.....

  но пазарът в София си има специфики разбира се, които водят до горните неща - селинджъри продават по 2 ниви и ги лъжат да си купуват на ''ТОП'' места като Малинова Долина, и те се кефят, пърпорейки с гоуфУ, събирайки се цели блокове пълни с мьекащи кретени

 22. 22 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 342 Неутрално

  за да не съм голословен, за 2-3 мин погледнах нета...и положението е по-зле отколкото предполагах... предлага се апартамент 79м2...а иизползваема площ около 30...даже и с терасите не минава 50м2...направо не е истина, абе хора гледайте ги тези чертежи преди да купувате
  http://donchev-96.com/imoti-za-prodan/apartamenti/двустаен-апартамент- №8-ет-5-7948-м2/

 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ето каква е ситуацията на пазара в София: Има празни блокове в някакви квартали без инфраструктура. Струват по 1500 евро квадрата. Общите части са 25-30кв. Не знам какъв балък трябва да си да дадеш 230 хиляди евро за 90кв светла част в Манастирско блато.
  Ама за селяците от прованса вероятно е престижно да имаш апартамент "на Софията".
  А междувременно Коко Каменаров си взима 120 кв за 180к евро. А вие се заробвайте с 25 години ипотека

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Евтино е. За който печели добре.

 25. 25 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 677 Неутрално

  В София вече няма градоустройство.. Тотален погром над града ни. Големи части, вече не стават за обитаване. СО, ДНСК и НС са престъпници и по тази тема!

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Кой е "Пунта Мара" той е в джаза с пазара на имоти другите са ипотечни балъци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Май идеята е по-късно празните апартамент и да бъдат продадени на някой инвестиционен фонд.
  —цитат от коментар 5 на LiberalToTheBones


  В Германия от как фондовете добиха господстващо положение като наемодатели така пуснаха ислямизиран турбо-пришелец и цените на наемите скочиха няколко пъти!
  ЦК на либерастите се опитва да вкара този сценарии в България!

  Пълно разорение на българите не е далеч въпреки ,че повечето са със собствени , кой не си платил ипотека "от рекламата" , кой жертва на измама, кой взел на заем за бизнес ...ЧСИ придобиват по 10-15 хиляди имота годишно!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 324 Неутрално

  А междувременно Коко Каменаров си взима 120 кв за 180к евро. А вие се заробвайте с 25 години ипотека
  —цитат от коментар 23 на arcanum


  Коко живее от много години на този адрес. Въпросът е друго "жилишчи" в същата кооперация ли е взел или е станала някаква необяснима врътка.

 29. 29 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Не купувайте на Зелено !!!
  Това ще свали цените и ще ви даде сигурност и спокойствие.

  Stupid people make me sick
 30. 30 Профил на Kreader
  Kreader
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ала бала статя за тревопасни .... , второ тримесечие ипотеките падат с огромни двуцифрени проценти: Q4 на 2018 -16,7%, Q1 2019 - 24,4%, вижте колко % от пазара се състои от ипотеки и МИСЛЕТЕ.

 31. 31 Профил на Kreader
  Kreader
  Рейтинг: 279 Неутрално

  + тази статия е 1 към 1 и тук и в investor и в exonomy.bg и кой знае къде още ( знам, че и двата сайта нямат общо с журналистиката ), но казвам, че без знак за рекламна статия същото се пльоска без капка редакция и мисъл. Просто нивото е зле. 111-то място господа и вие допринасяте за това!

 32. 32 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 407 Разстроено

  Дали е умишлено или не, но само в "ТОП-сградите" можеш да откриеш някаква архитектурна мисъл. В останалите е поредица от нелепи архитектурни решения. Повечето панелки и тухлени сгради от 60-те са са по-практични от гледна точка на полезна жилищна площ. Вместо да стават по-красиви градовете погрознвяват. Просто не се строи за хората. И нищо не извинява "архитектите", които се оправдават с желанията на инвеститора.

 33. 33 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Това е урокът, който много хора не са научили явно. Дано скоро разбира се няма подобна криза като тази от 2007-8ма.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK