Има идея да се построи конгресен център в Слънчев бряг

Николина Ангелкова

© Георги Кожухаров

Николина АнгелковаДа се построи конгресен център в курорта Слънчев бряг с идеята да се увеличи притокът на посетители в крилата на летния сезон - за това намерение съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА, на среща с Националния борд по туризъм.


Тя посочи, че на 31 май министерството организира в курорта международен инвестиционен форум с участието на големи хотелски вериги, туроператори, инвестиционни фондове в курорта и добави, че на него предложението ще бъде направено официално.


Министерството е привлякло международната консултантска компания Ernst&Young, с чиято помощ се разработва специален механизъм, който да подпомага организирания туризъм, каза Ангелкова като уточни, че не става дума за пряко субсидиране.
Механизмът ще е насочен основно за крилата на сезона, който според министъра би могло да започва още от март. Така съвместно с големите чужди туроператори щял да се гарантира устойчив организиран туристопоток.
Ангелкова съобщи, че за първите два месеца на годината приходите от международен туризъм са 425 млн. евро, което е с 4.8 на сто повече спрямо същия период на предходната година. Това, по думите й, показва, че независимо от трудностите нощувките са повече, предстоят се удължава и се оставят повече средства в икономиката.


Изпълнителният директор на туристическия борд Полина Карастоянова напомни за идеята на бизнеса един процент от приходите от туризъм в икономиката да се реинвестират в национална туристическа реклама и маркетинг на България като туристическа дестинация, като изтъкна, че за 2017 г. приходите от сектора са 6.9 млрд. лв., а за 2018 г. - се очаква да са над 8 млрд. лв. Бордът предлага на кмета на София Йорданка Фандъкова заедно да издигнат кандидатурата на града за европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г. в рамките на процедурата, която вече в ход в Европейската комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK