Спецпрокуратурата пак обвини Овчаров, но вече за три пъти по-голяма щета

Снимката е от май 2017 година, когато Овчаров беше извикан в следствието, за да даде показания по повод обвиненията

© Юлия Лазарова

Снимката е от май 2017 година, когато Овчаров беше извикан в следствието, за да даде показания по повод обвинениятаСпециализираната прокуратура е внесла вчера обвинителен акт срещу Румен Овчаров в качеството му на министър на икономиката и енергетиката, Пламен Стефанов - бивш изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД и Анна Янева - бивш заместник-министър, за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, съобщиха днес от институцията.


Преди малко повече от година Софийската градска прокуратура внася в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров за това, че въпреки задълженията си на министър умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231.47 лева и за длъжностно престъпление. С определение на Специализирания наказателен съд, потвърдено с определение на Апелативния специализиран наказателен съд от 17.05.2018 г., делото срещу Румен Овчаров е върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.


От прокуратурата твърдят, че след връщането на делото са извършени множество процесуално следствени действия, при които се събрани доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол, за "Мини Бобов дол" ЕАД са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече.
Доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура, след връщането на делото от съда, обосноваха ангажиране на наказателната отговорност и на бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката и на бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД, се казва още в съобщението.


И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, осъществена при условията на продължавано престъпление в периода от 25.05.2006 г. – 18.03.2009 г., от която са последвали значителни щети в
особено големи размери за предприятието "Мини Бобов дол" ЕАД, в размер на повече от 24 млн. лева, като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност.


Чрез сключения договор за наем на "Ораново" ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък "Бабино" и участък "Бобов дол" от находище "Бобовдолски въглищен басейн", предоставени с решения на Министерския съвет на "Мини Бобов дол" ЕАД, в нарушение на членове от Закона за подземните богатства и Закона за концесиите.


От държавното обвинение твърдят, че това е станало без да е проведена открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници и без да е установено притежава ли "Ораново" ЕООД, необходимите за извършване на добив на въглища технически, управленски и финансови възможности. Крайният резултат от всичко това бил откриване на производство по несъстоятелност на "Мини Бобов дол" ЕАД.


Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK