"Информационно обслужване" ще поддържа системите на Агенцията по вписванията

"Информационно обслужване" ще поддържа системите на Агенцията по вписванията

© Надежда Чипева, Капитал"Информационно обслужване" АД, която е с мажоритарен собственик Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, е избраната компания за поддръжка на системите на Агенцията по вписванията, става известно от съобщение до медиите. Тя е предложила най-ниска цена от участниците в конкурса - 402 хил. лв. без ДДС. Договорът ще бъде за една година.


Оферти са подадени от три компании, които отговарят на изискванията - CNSys, "Телелинк" и "Информационно обслужване" АД. Обхватът на дейностите по заданието включва наблюдение и управление на системен софтуер, системи за управление на бази данни (СУБД) и комуникации на Агенцията по вписванията. Обществената поръчка беше обявена на 15 април, след като договорът с предишния изпълнител - "Лирекс БГ", изтече на на 3 март.


В договора са заложени срокове за реакция от страна на компанията при настъпване на различна степен на отклонения във функционирането на съответната инфраструктура. Според техническите изисквания поддържащата компания трябва да извършва непрекъснат анализ на работоспособността и функционирането на комуникациите на агенцията, да анализира трафика и да изготвя предложения за оптимизиране на работата им.
"Информационно обслужване" ще трябва да извърши цялостно обследване на съществуващата информационно-комуникационна инфраструктура на агенцията на физическо и логическо ниво и да актуализира настоящата или да изготви нова детайлна техническа документация, която да поддържа по време на срока на договора.


За пръв път от десет години има ново условие пред фирмите - да разполагат с екип от общо 12 висококвалифицирани експерти с различни технологични компетентности, които ще реагират в случай на инциденти, свързани със сигурността. Двама от тях трябва да бъдат на разположение на място. До момента агенцията е имала изисквания за общо 4 специалисти, които да обслужват поддръжката, и не е поставяла условието да има експерти.


През август 2018 в продължение на около 20 дни Търговският регистър не работеше, като официално не бе оповестена причината за това. Проблемът доведе до смяна в ръководителя на ведомството, на когото се наложи през есента да обяви поръчка за покупката на още памет, за да не спре работата на агенцията заради липсата на място за съхранение на постъпващата при нея информация.


В края на януари правителството включи Агенцията по вписванията в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. Управляващите мотивираха решението си с това, че е нужно да се гарантира нормалното функциониране на агенцията, което налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми.
На агенцията е възложено да води и поддържа Имотен регистър, Регистър БУЛСТАТ, Търговски регистър, Регистър на юридическите лица с нестопанска цел и Регистър на имуществените отношения между съпрузите.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Най-накрая го измислиха... Ама трябваше първо да се изхарчат пари за некачествена поддръжка!?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Евала! За 10'дни изготвяш задание, търг, каниш участниците, те изготвят оферти, провеждаш търга, отваряш офертите, изчиташ, оценяваш и избираш победител.
  Ашколсун!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Щом има държавна структура,с еди куп специалисти, защо трябва да се търсят други за подръжка?

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Като се знае колко плащат на IT- та е цяло чудо ,че още не е се е сринало всичко на ново!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":
  Изборът на изпълнител по процедурата е по най-ниска цена.
  Възложителят иска, или му е вменено да иска, най-евтината услуга.
  Такава и ще получи. А с изпълнител "Информационно обслужване" за качество няма особен смисъл да се говори.

 6. 6 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  олеле-малеле, Мишо Константинов има пак да реве за хакири

 7. 7 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 136 Неутрално

  за качество няма особен смисъл да се говори.
  —цитат от коментар 5 на Николай Николов


  гробарска им работа?

 8. 8 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Доколкото разбирам от текста на статията, поръчката е за поддръжка на системния софтуер (операционни системи, бази данни, сървъри на приложения и други такива) и на техническата инфраструктура (хардуер и комуникации). За приложния софтуер (т.е. за софтуера на самата информационна система на ТР) няма и дума. Евала!

 9. 9 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#7] от "Шихан Йордечка":

  Не е задължително. По-скоро си е просто некомпетентност и липса на капацитет. По принцип, ако има корупционен елемент, не се пуска процедура с най-ниска цена, защото тогава шефчето, което ще прокара поръчката срещу процент, ще вземе по-малко пари. ИО, бидейки помиярите, които са, налитат на такива поръчки, с дъмпингова цена. След това "поддържат", колкото да свети, отчитат си формално изпълнението и пито-платено. В статията пише:
  "Според техническите изисквания поддържащата компания трябва да извършва непрекъснат анализ на работоспособността и функционирането на комуникациите на агенцията, да анализира трафика и да изготвя предложения за оптимизиране на работата им.
  "Информационно обслужване" ще трябва да извърши цялостно обследване на съществуващата информационно-комуникационна инфраструктура на агенцията на физическо и логическо ниво и да актуализира настоящата или да изготви нова детайлна техническа документация, която да поддържа по време на срока на договора."
  Готов съм да се обзаложа, че точно от тези дейности резултатите няма да са годни и за тоалетна хартия, но за тези пари - толкоз.
  Ако правилно се ориентирам, обхватът не включва поддръжка на приложните системи на АВ, а само на инфраструктурата: комуникации, сигурност, операционни системи, СУБД и пр. Не, че от това жабурнякът в АВ става по-малко жаббурняк, но все е някаква надежда, че ако са закърпили малко от малко нещата след срива през 2018г., ще избутат една година и с ИО.

 10. 10 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#8] от "Smoke":

  Приложният софтуер се поддържа по други договори. В инфраструктурата на АВ се търкалят различни системи, поддръжката им е от различни доставчиции, а сроковете не са синхронизирани. Отделно, някои от системите може и да са в гаранционна поддръжка след скорошно надграждане.
  Нищо страшно няма. Просто трябва АВ да осигури координация, за да се гарантират най-късите пътища на информацията между различните замесени така, че при възникване на проблем диагностиката и отстраняването да става достатъчно бързо.

 11. 11 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Николов":

  добре де, кой би се хванал с гробарите? освен Мишо, дето отдавна си е плюл на малкото авторитет и простотии кат интегритет

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Фирмата за поддръжка трябва да има център за наблюдение с режим 24/7 и екип ИТ специалисти за намеса при нужда. Ако това им е бизнеса, екипа може да отговаря за поне 20 такива системи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2850 Неутрално

  АХАХАХХАХАХА една държавна агенция ще помага на друга държавна агенция! Смях, ще е цирк! Гответе се за голяма свинщина

 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Процесът на Кафка. Живеят си в своя реалност и искат да са независими като Ченалова.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#11] от "Шихан Йордечка":
  Кой мислиш, че доставя и поддържа всичките тия приложни системи и инфраструктура за държавата???
  Българският АйТи сектор далеч не е съсредоточен в новите офис сгради, където стотици полуграмотни "code-monkeys" копат за чужди компании и всеки, който знае как да врътне цикъл на JavaScript се има за полубог:)
  Фирми като Сиенсис, Индекс/Лирекс, Технологика, Стемо, Сиела, Контракс, Сирма, Аксиор, БулЕсАй и т.н. имат системи в администрацията от години. Нови системи се доставят, стари се надграждат и поддържат. Някои системи биват, други - не дотам, като заслугите/вината по принцип са винаги споделени. Зависи колко изпълнителят държи на името си и колко възложителят/получателят на стоката/услугата има капацитет да управлява проекти и като цяло да изпълнява структурирани процеси. На едно място се работи измекярски, на друго изпълнителите си доставят съвестно, каквото е било договорено. В една администрация имаш само и единствено корупция и безхаберие, опорочени поръчки и малоумни задания, в друга намираш един санитарен минимум от читави хора, че да доставиш смислено решение, което да се ползва успешно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK