След протест земеделското министерство ще търси решение за проблема с измирането на пчели

Момент от протеста в Плевен.

© Министерство на земеделието

Момент от протеста в Плевен.Министерството на земеделието свиква идната седмица, на 8 май, Консултативния съвет по пчеларството след протести на пчелари заради нерегламентирано пръскане с препарати за растителна защита.


"През последните дни получаваме сигнали, че има нарушения на правилата за растителна защита и пръскания. Още през месец март министърът на земеделието, храните и горите изпрати писмо до 28-те областни дирекции "Земеделие", с което изиска да се проведат срещи между пчеларите и арендаторите, за да се припомнят правилата", това заяви Силвия Василева, директор на дирекция "Животновъдство" пред пчелари в Плевен, цитирана от пресцентъра на аграрното ведомство.


По информация на БНР пчелари от цялата страна са се включили днес в протест в Плевен срещу незаконното пръскане, което е довело до загиването на повече от 5 хил. пчелни семейства в областта. Протестиращите са изпратили декларация с над 500 подписа за строг контрол от страна на държавата срещу нарушителите.
"Има наредба, по която става информирането за пръскане с препарати за растителна защита и тя трябва да се спазва. Разбира се има какво да се прецизира в нея, но основните неща по отношение на това как става уведомлението, в кои часове може да се осъществява пръскането, всичко това, ако се спазва – няма да има негативни последици за пчелите", обяснява пред протестиращите Василева.


По думите й за участие в заседанието на консултативния съвет са поканени и други организации на земеделски производители.


"Вчера в 16 часа пчелите на Долна Митрополия са отровени", заяви Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз по време на протеста, цитиран от БНР.


Посочва, че по време на консултативния съвет ще бъдат показани уведомления до пчелари за пръскане, в които се виждат различни нарушения на наредбата за това. "Искаме инкриминиране на отравянето на пчели, да бъде смятано за престъпление и да бъде включено в Наказателния кодекс", обявява той.


Посочва, че за четвърта поредна година пчелари подават сигнали, наказани няма, а тази година отравянето е в по-голяма степен. Коментира, че делата за отравяне на пчели се водят 3-4 години и така санкцията за нарушителите закъснява.


Държавното радио съобщава, че през тази година проблем с масовия мор сред пчелите има в Смолянско, в района на Бургас, Добрич и Сливен.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK