Сезонните работници да изискват трудов договор, съветва Инспекцията по труда

Сезонните работници да изискват трудов договор, съветва Инспекцията по труда

© Юлия ЛазароваСезонните работници да изискват трудов договор при започване на работа и да отстояват правата си навреме - при започване на работа. За по-ефективен контрол е необходимо сигнали да се подават, докато лицата все още полагат труд, съветва Инспекцията по труда по повод началото на кампанията за набиране на персонал за летния туристически сезон.


"Задължително трябва да се получат екземпляр от сключен трудов договор, подписан и от двете страни и копие от уведомлението, с което той се регистрира в Приходната агенция (НАП)", гласи съобщението. Акцентира се, че работодателят няма право да допуска до работните места работници и служители, с които не е сключил и не е регистрирал в НАП писмен трудов договор. Приходната агенция издава и персонален идентификационен код (ПИК), с който лицата могат по всяко време да установят онлайн дали договорите им наистина са регистрирани в приходната агенция.


Напомня се, че липсата на регистрация дава възможност на работодателя да не внася дължимите данъци и осигурителни вноски върху възнагражденията, от което работещите губят осигурителни права. В трудовия договор трябва да са регламентирани основни параметри на трудовото правоотношение - място на работа, наименование на длъжността и характера на работа, дата на сключване на договора, времетраене, размер на основния и удължен платен годишен отпуск, основното и допълнителните трудови възнаграждения, продължителността на работния ден или седмица.
Инспекцията по труда информира, че се затвърждава тенденцията в последните години работниците и служителите да подават сигнали за неизплатени трудови възнаграждения, които са договорени устно с работодателя, но при тези случаи Инспекцията по труда няма правомощия да залъжи работодателя да ги изплати.


По закон, ако работникът е назначен със срок на изпитване, трудовите му правоотношения могат да бъдат прекратени в срока без предизвестие и без право на обезщетение, освен за неизползван платен годишен отпуск. Според Кодекса на труда срокът на изпитване може да бъде до 6 месеца. Ако изрично не е уговорено друго, то от него могат да се възползват и двете страни. Ако обаче срокът на изпитване е уговорен в полза на едната страна, то другата дължи предизвестие при напускане. Ако не е уговорено друго, за постоянен трудов договор срокът на предизвестието е един месец, а за срочен трудов договор – 3 месеца, но не повече от изтичането на срока му.


Според Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж трудовата книжка се съхранява от работника или служителя. В тридневен срок от постъпване на работа лицата трябва да я предоставят на работодателя за вписване на данни, който е длъжен веднага след това да я върне. Важно е работещите да имат документ от работодателя, че са му предоставили книжката. Така при евентуално изгубване ще могат да докажат, че вината за това е негова и той ще има задължение да изпълни процедурата по възстановяването й. Тя се предоставя на работодателя и при прекратяване на трудовото правоотношение, който трябва да нанесе незабавно данните в нея и да я върне веднага заедно със заповедта за прекратяването му.


От началото на юни Инспекцията по труда традиционно ще засили контрола на сезонните обекти в морските курорти, като има готовност при необходимост през месеците юли и август, когато е пикът й, в курортните комплекси да бъдат командировани и екипи от други области. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в трите области с летни курортни комплекси – Бургас, Варна и Добрич, наетите към края на юли 2018 г. са били с над 40 хил. повече спрямо март същата година.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 708 Неутрално
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1552 Весело

  Майтапчии...
  —цитат от коментар 1 на hasmokar


  Още малко да спадне безработицата и работодателите ще почнат да връзват тел по арматурата, а работниците ще си пият бирата и ще дават напътствия отстрани :)

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на bgzdravka
  bgzdravka
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Какви са тези допотопни практики с физически трудови книжки, нати книжка подпечатай ми я че бачкам при теб после ми нанеси стажа , после ми я върни че трява да я пазя до пенсия, пълни глупости, вместо да има едно ел. досие или ел. трудов в което да му се води къде колко е работил. А освен това има 4 -5 регистъра още за това къде си бачкал , ама книжката най-важна тц-тц-тц. Бюрокрацията е това което ни спъва като икономика и общество.

 5. 5 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1825 Весело

  “....но при тези случаи Инспекцията по труда няма правомощия да залъжи работодателя да ги изплати....“ Грешката е вярна, независимо, че сгрешената думичка е “задължи“, а не “залъжи“:)

 6. 6 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Дрън дрън!
  Вместо да правят проверки тея се питят по цял ден заровени в бумащина от листчета.
  Я си размърдайте задниците, защото точно заради вас се е развихрила тая сива икономика.
  Поради вашата липса на адекватни действия!!!

 7. 7 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  "Акцентира се, че работодателят няма право да допуска до работните места работници и служители, с които не е сключил и не е регистрирал в НАП писмен трудов договор"

  Възможно ли е служители на ИА "Главна инспекция по труда" да не са запознати с трудовото законодателство у нас? Всеки новоназначен трябва да има сключен тр. договор, но уведомлението съгл. Наредба № 5 за реда на изпращане на уведомление по чл. 62 се подава в 3-дневен срок; т. е. резонно е да се връчи със закъснение от 1 - 3 дни.
  Повсеместно нашествие на "калинки" в държ. администрация!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  На натирените отворковци се гарантира работа в инспекцията по труда, може би?

 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#7] от "Bramasole":

  То може да се декларира в тридневен срок, но нямаш право да започнеш работа, преди да е деклариран. В случая са прави, но в момента и самите работници не искат трудови договори. Или тези които искат, не искат на реалната сума. Причини много, като се започне от разните запори и се стигна, че косвено така ти се намалява заплатата...
  Държава където Андрешко е положителен образ, за съжаление. Независимо в кое ниво на социалната стълбица се намираш.

 10. 10 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  До коментар [#9] от "stoiank":

  Оставам на мнението си. Във формуляра на тр. договор има две дати - на подписването му и откога започва неговото действие. Категорично новоназначеният трябва да притежава подписан тр. договор при започване на работа.
  Ако следваме Вашата логика, не трябва да се зачита и 7-дневния срок за уведомление при прекратяване на договора. А ако някой работи 7 дни, докато бъде изпратено уведомление, тр. договор автоматично се превръща в постоянен...
  По-важното е това, което сте посочили - наличие на ТД, указване на размера на реалното тр. възнаграждение в него, оттам - и внасяните осигуровки.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 11. 11 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1684 Весело

  А случвало ли ви се е да работите на постоянен трудов договор и работодателя ви да ви изпрати уведомлението по чл. 62 до НАП че сте на съвсем друга длъжност с по-ниско трудово възнаграждение, докато вие нищо не знаете?

 12. 12 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1684 Весело

  На всичкото отгоре заедно с уведомлението да ИЗИСКВА да подпишете допълнително споразумение към трудов договор, прикрепено към ВЕЧЕ ПОДАДЕНОТО УВЕДОМЛЕНИЕ ДО НАП...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK