Работодателски организации искат смяна на ръководството и преструктуриране на НЕК

Работодателски организации искат смяна на ръководството и преструктуриране на НЕК

© Анелия НиколоваАсоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поиска преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК) заради високите цени на тока на енергийната борса. Организацията защитава интересите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).


В разпространена позиция до медиите се казва, че работодателите с тревога следят случващото се в рамките на свободния пазар на сегмента "Ден напред" на електроенергийната борса. "Нашите производства са изложени на силен конкурентен натиск на европейските и международни пазари. Случващото се с цените на електроенергията допълнително поставя под риск производството, растежа, инвестициите и конкурентоспособността на индустрията", се казва в съобщението.


От асоциацията подчертават, че липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходите на държавните централи в АЕЦ, "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД и НЕК ЕАД, а неефективното им управление води до високи цени на свободния пазар на ток и до загуби за самите централи. "Категорично заявяваме, че комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията, от една страна, и свиващото се бизнес потребление, от друга страна, ще е пагубно за икономиката на България", се посочва още в съобщението.
От АОБР заявяват, че високите цени от последните дни са породени от резки спадове на предлагането на електроенергия от страна на НЕК ЕАД. "За 07.05.2019 г. предлагането от НЕК е за 13 477 мВтч, цената е 79,41 лв. за мВтч. За 08.05.2019 г. предлагането от НЕК е за САМО 4309 мВтч, което формира цена от 164,60 лв. За 09.05.2019 г. НЕК отново предлага 4309 мВтч и цената е 130,56 лв.", аргументират се от асоциацията.


Според членуващите в нея организации цените на електроенергия в България за последните 2 дни са най-високите в целия ЕС.


Като проблем от АОРБ посочват, че съществуват бариери пред вноса на електроенергия. "Забавя се въвеждането на интегриран пазар "В рамките на деня" и потребителите са оставени на гравитацията на настроенията в държавните електроцентрали и по-специално в НЕК ЕАД", се казва в съобщението.


В заключение от асоциацията предлагат шест мерки за решаване на проблема - преструктуриране на НЕК, смяна на ръководството на компанията, задълбочена проверка в НЕК и ЕРП-тата, преодоляване на изкуствения дефицит на ток, създаване на условия за реална конкуренция между производителите на електроенергия и адекватни компенсации за индустрията, вкл. за индиректните разходи за емисии.


Позицията на АОБР излиза в деня, в който парламентът прие промени в Закона за енергетиката. Те предвиждат всички производители на електроенергия, с инсталирана мощност между 1 и 4 мегавата, да излязат на енергийната борсата от 1 юли тази година. Очакванията са този ход да доведе до предлагане на допълнителни количества ток през борсата и засилване на конкуренцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK