Кабинетът обмисля създаването на нова мегаагенция

Кабинетът обмисля създаването на нова мегаагенция

© Юлия ЛазароваАгенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Българската агенция за инвестиции ще престанат да съществуват самостоятелно. Първата ще бъде преименувана на Агенция за публичните предприятия и инвестициите и в нея ще се влее отговарящата сега за инвестициите. Това е записано в законопроект за публичните предприятия, обявен за обществено обсъждане. Негов вносител е Министерският съвет.


Промяната е мотивирана с поетите ангажименти в плана за действие, свързан с кандидатурата на България да влезе в еврозоната. В него се предвижда подобряване на управлението на държавните предприятия спрямо насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (в която България също прави постъпки да влезе - бел. авт.). Затова и проектът регламентира принципите и правилата за функциониране на публичните предприятия.


Една агенция вместо две


Начело на агенцията ще има изпълнителен директор, който ще отчита работата си пред Министерския съвет. От датата, в която законът влезе в сила, договорът на изпълнителния директор на Агенцията за инвестиции ще бъде прекратен.
Агенцията ще трябва да разработва държавната политика за предприятията публична собственост и да прави мониторинг на дейността им.


Агенцията ще дава разрешение на ръководителите на държавните дружества да се разпореждат с активи, кредити, договори за наем и др. Тя ще изготвя годишен доклад за инвестициите и ще публикува информация за издадените сертификати за клас инвеститор. Новата агенция ще определя политиката за участие на държавата в държавните дружества и тя ще се актуализира на всеки 4 години - колкото е и мандатът на правителствата.


Правителството ще упражнява правата на държавата


Правата на държавата в държавните дружества се упражняват от правителството, но могат да бъдат делегирани и на ресорните министри, пише в проекта. С него се премахва практиката в органите на управление на държавните дружества да влизат заместник-министри, членове на политически кабинети, депутати и др. - обичайна практика досега, която допълваше успешно доходите на съответните хора. Новата агенция ще се ръководи от надзорен и изпълнителен съвет.


Промени при приватизацията


Промените, които с този проект се въвеждат в Закона за приватизация, предвиждат дружествата с над 50% държавна собственост и техните дъщерни да се приватизират с решение на Народното събрание.


При обособените части приватизацията ще става с решение на правителството.


Когато става дума за лечебни заведения или на дружества с данъчна оценка над 10 хил. лв., решения ще взима новата агенция.


В случаите на новообразувано дружество с държавно участие решение за приватизация се приема от Народното събрание по предложение на Министерския съвет. В случаите на новообразувано дружество с общинско участие решение за приватизация се приема от общинския съвет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK