Годишният ръст на промишленото производство е с 2.8% през март

Производството на тютюневи изделия отбелязва месечен ръст, но е рекордьор по годишен спад.

© Георги Кожухаров

Производството на тютюневи изделия отбелязва месечен ръст, но е рекордьор по годишен спад.Промишленото производство намалява през март спрямо февруари с 0.9%, но спрямо март 2018 г. има ръст от 2.8%, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).


Намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 10.9%, и в преработващата промишленост - с 1.2%, а увеличение с 1% - в енергетиката.


По-значителен месечен спад статистиката отчита при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 11.8%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - със 7.1%.
По-съществено увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 12.5%, производството на облекло и производството на изделия от други неметални минерални суровини - по 2.8%.


Изменение на промишленото производство спрямо същия месец на предходната година.

© НСИ

Изменение на промишленото производство спрямо същия месец на предходната година.


Годишният ръст се дължи на увеличеното производство в преработващата промишленост - с 5.5%, и в добивната промишленост - с 2.0%, докато в енергетиката е отчетен спад със 7.6%.


Най-много за година нараства производството на превозни средства, без автомобили - с 34.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 20.4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 15.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 15.2%.


Най-голямо намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 27.0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7.0%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 6.9%, производството на мебели - с 6.0%.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Абе добре, ама може и по-добре. 😄

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3937 Весело

  Не е за вярване! Направо сме цъфнАле и вързАле! Като налъмите от поговорката. А от чешмите тече мед, масло и бира 🍻.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK