Търговията с храни и цигари се свива, бензиностанциите увеличават оборотите

Изменение на оборота в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" спрямо съответния месец на предходната година.

© НСИ

Изменение на оборота в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" спрямо съответния месец на предходната година.След спад през февруари търговията на дребно се върна към растеж на оборотите през март, но значително по-нисък, отколкото в предишните месеци, се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт.


Оборотът нараства с 3% спрямо февруари и едва с 0.6% спрямо март 2018 г. За година най-значително спадат оборотите на аптеките и на търговците на храни, напитки и тютюневи изделия, а с най-голям процент нарастват в бензиностанциите.


За месец най-голямо е увеличението в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3.2%, на текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.7%. По-съществено намаление е отчетено при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3.0%.


За година търговията с хранителни стоки, напитки и цигари се свива с 8.5%, докато продажбите на автомобилни горива се увеличават с 12.8%. Увеличението на продажбите на нехранителни стоки е с 4.1%. В търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки е отчетен годишен ръст от 11.8%. Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 11.7%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK