Болничните рязко нарастват покрай празници

Ивайло Иванов

© Анелия Николова

Ивайло ИвановБроят на болничните покрай празниците рязко се увеличава. Най-честите нарушения при болничните листове са за общо заболяване, а общият им брой е прекалено голям. За това алармира шефът на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов в интервю за в. "24 часа".


"Видно е, че хората си сливат почивните дни. Нарушения има и при диагнозите и времето за издаването на болничните листове", отбелязва Иванов. По думите му е необходима цялостна реформа в това направление.
"Неправомерно издадените болнични, освен че източват фондовете на държавното обществено осигуряване, водят и до загуби за бизнеса. Когато служителят не е на работното си място, той не произвежда продукт и това затруднява работодателя", добавя Иванов.


Според него на фона на ниската безработица в момента отсъствието на всеки работник е проблем. "Това е причината бизнесът да иска нови правила. Работодателските организации настояват за реформа, но тя се свежда до стария вариант - първите 3 дни да се изплащат от НОИ. Този дебат трябва да продължи, защото той е важен за всички", смята шефът на осигурителния институт.
"Неправомерно издадените болнични, освен че източват фондовете на държавното обществено осигуряване, водят и до загуби за бизнеса. Когато служителят не е на работното си място, той не произвежда продукт и това затруднява работодателя", акцентира шефът на НОИ.


Пред медията той отбелязва, че има и лекари, които издават прекалено много болнични. "Тези лекари ги даваме на компетентните органи и сезираме Министерството на здравеопазването и здравните инспекции. Имаше скандален случай в Ихтиман за лекар например", допълва Иванов.


В края на януари социалният министър Бисер Петков алармира, че както при инвалидните пенсии, така и при болничните има много злоупотреби. Според него трябва да се търсят ефективни мерки за премахване на злоупотребите. Коментарът му беше по повод искането на работодателите за промени по отношение на режима на плащане на болничните, тъй като сегашният е въведен като антикризисна мярка и идеята беше да е временен. По думите му тогава има значително нарастване на разхода на НОИ за обезщетението за временна неработоспособност - налице е преразход, тъй като отчитаните суми са повече от планираните.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Ами хората преяждат покрай празниците и трябва да си починат малко :)

  Обикновено така се получава. Или вземаш платена отпуска или вземаш болнични дето е същото като платена отпуска. :)

  Ама на искате социална държава и някой друг да плаща. :)

 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Шефа на осигурителния институт не му е работата да коментира загубите на работодателя, а да контролира ЗАКОННИ ЛИ СА БОЛНИЧНИТЕ ЛИСТОВЕ!
  Много петмез акълии в тая държава. Всеки разбира от всичко, а КОНТРОЛ В РЕСОРА ЗА КОЙТО ОТГОВАРЯТ-НИКАКЪВ!

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  В края на януари социалният министър Бисер Петков алармира, че както при инвалидните пенсии, така и при болничните има много злоупотреби. Според него трябва да се търсят ефективни мерки за премахване на злоупотребите. Коментарът му беше по повод искането на работодателите за промени по отношение на режима на плащане на болничните, тъй като сегашният е въведен като антикризисна мярка и идеята беше да е временен. По думите му тогава има значително нарастване на разхода на НОИ за обезщетението за временна неработоспособност - налице е преразход, тъй като отчитаните суми са повече от планираните.

  Орязахте ТЕЛК-овете, но все-повече ще започне да ви се затяга примката около врата.
  Просто с политиката която водите в един момент няма да има кой да ви пълни фондовете...!

 4. 4 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Започвам да вярвам, че има някаква корелация между некъдърност и грозота.
  У нас политиците и висшите държавни чиновници май се избират/назначават и по външен вид.
  Не стига, че политиците ни са най-некъдърните в Европа, на всичко отгоре- и с най-отблъскваща външност.
  За стил, вкус, начин на обличане, обноски, култура не говоря- това е тема за отделна докторска дисертация.
  :-)

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Шефа на осигурителния институт не му е работата да коментира загубите на работодателя, а да контролира ЗАКОННИ ЛИ СА БОЛНИЧНИТЕ ЛИСТОВЕ!
  —цитат от коментар 2 на uhl23528019


  При контрола има един недостатък. Стои отворен въпроса КОЙ ЩЕ КОНТРОЛИРА КОНТРОЛИРАЩИТЕ? ;)

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  По 24-ти май , цялата администрация пак ще се разболее :)

  [email protected]
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Двоен празник, хем чиновниците излизат в по-дълга отпуска, хем докторите захлебват!

  Резултат- ходят да си харчат парите за икономиките на Турция,Гърция , Италия и т.н. справки - Фейсбук!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 763 Неутрално

  С 12 години трудов стаж един болничен не съм си взел... Едно на ръка че не ми е трябвало, но и за ваканция не съм ползвал... Според мен е лоша карма и ако го правиш , рано или късно ще ти се върне ...

  Pure Chewing Satisfaction
 9. 9 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Първите 3 дни ги плаща работодателя, така че това което говори надутата гуша надали е вярно. В частната фирма ще го направиш веднъж и ще си отидеш.
  Вярно е за общинска и държавна администрация. Те шефовете първи се изнизват.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#2] от "uhl23528019":

  "... Шефа на осигурителния институт не му е работата да коментира загубите на работодателя, а да контролира ЗАКОННИ ЛИ СА БОЛНИЧНИТЕ ЛИСТОВЕ! ...".

  Незаконен болничен лист? Няма такова нещо. Всеки болничен лист си има определени реквизити. Ако ги няма, не е болничен лист...!
  По-скоро се касае за това, че някои лекари издават болнични листи на пациенти, като е очевидно, че няма връзка между здравословното състояние и болничният лист. Това е доста трудно за доказване и НОИ трябва да мисли, в съвсем друга посока, ако иска да промени лошите практики.

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Болничните няма как да се проверяват, просто трябва да не се изплащат като реално изработени дни, че даже и малко по-скъпо и злоупотребите ще изчезнат. Ама е много благо да отчисляваш едни пари от заплатите.

 12. 12 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#10] от "tww09306483":

  Прав си!
  Исках да напиша фиктивни.

 13. 13 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1428 Весело

  Джипи-та-та, там е разковничето:)

 14. 14 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 886 Весело

  Като знам какви тежки празници идват, колко пиене и ядене ще има... и направо се разболявам.

 15. 15 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Първите 3 дни ги плаща работодателя, така че това което говори надутата гуша надали е вярно. В частната фирма ще го направиш веднъж и ще си отидеш.Вярно е за общинска и държавна администрация. Те шефовете първи се изнизват.
  —цитат от коментар 9 на Рол


  Изразявам пълно съгласие с Вас. И с една добавка - тази абсолютно раздута чиновническо-административна система, според мое скромно мнение, е основен "потребител" на всички "благини" /боже, каква дума използвам!/ - например - започваш точно в 9. 00 часа работа и си на старт за тръгване точно в 18. 00 часа / и дума не може да става да останеш до 18. 01 часа/, ползваш обедна почивка точно един час /нито минута по-малко/, взимаш си болнични, когато искаш /защото това няма да ти наруши по никакъв начин финансите/, и най-важното - гледаш надменно всички онези, които биха искали да попитат нещо, да ползват някаква общинска или институционална услуга и, които /вероятно/ си взимат неплатена отпуска, за да дойдат в "твоето" учреждение в работен ден от 9 до 18 часа /защото то съвпада с твоето работно време/. И, едва ли в малките, средните и дори големите предприятия /доколкото не са затрити вече/ и фирми, създаващите брутен национален продукт чрез икономиката и производството, някои би си позволил да представи т. нар. "фалшив" болничен лист. Така, че лицето на снимката по-горе да помисли по въпроса /ако, разбира се има как/, преди да прави целокупни обобщения. В противен случай, той потвърждава една доста грозна соц-мисъл от рода на "Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя". Ако този човек на що-годе отговорна позиция, иска да каже това, жалко за управляващите. 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 811 Неутрално

  за ен-ти пореден път липсва най-важното разграничение - държавен/частен сектор.

  в Булгаристан даването на пари от държавния бюджет ВИНАГИ е съчетано с ТОТАЛНА ЛИПСА НА КОНТРОЛ!

  има там някаква назначена администрация, но като правило тя явно се занимава с нещо различно от най-логичното.

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#15] от "mbt34598035":

  Много точен и адекватен коментар на реалната ситуация!

 18. 18 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Гледайки тази чутура с големина на 10 kg -мова равадиновска, или хасковска диня, пак се сещам:
  Най-добрият коментар е:
  No comment!

 19. 19 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 381 Гневно

  Преди време имаше идея по празници да се следят издадените болнични листове и лицата напускащи страната. Резултатът беше потресаващ. Много голяма част от пътуващите "болни" бяха държавни служители. Тази проверка бе направена само веднъж, сещате се защо, нали ?

 20. 20 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Да, това е голям проблем.... Но да не оправдаваме работодателите! Самите те учат и разрешават на работниците да правят това. Тук пак опира до контролът на съответните институции: никакъв е, щом болничните постоянно нарастват.
  Тарикатите си взимат болнични, другите бъхтят и вместо тях.

 21. 21 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Разстроено

  Поредното празнословене по темата. Трябва това, трябва онова, а кой ще го направи?
  Щом чиновниците се назначават и се развиват според политическа лоялност, няма кой да им търси сметка за болничните.
  Защо 2-3 дни отсъствие от работа при частния работодател се отразява на работния процес, а в агенции, общини и министрства - не. Как се измерва резултата от труда на чиновниците?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 22. 22 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "ohg30520577":

  Тия Благоевградският краде ц, дето подаде оставка не е е грозен в никоЙ случай....
  Симпатяга е и се облича добре

 23. 23 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#2] от "uhl23528019":
  Той коментира само, защото първите три дни са за сметка на работодателя. Те обикновенно са работните между празниците и дори болничния да е за 7 дни следващите попадат в неработен период и не се плащат от НОИ. Имат ЕГН Тата. Нека видят къде работят тези с болничните. Обзалагам се че 80 % са държавни чиновници

 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Весело

  "Болничните рязко нарастват покрай празници"

  Отменете тогава всички празници. И ....ще се прочуем.

 25. 25 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 548 Весело

  Хора, светнете ме моля! Какви са тези никове с три произволни букви и осем произволни цифри след тях? Две трети от коментиращите имат такива. Регистрирани са отпреди два или месеца и имат коментари през 15 минути. Ако са тролове, кажете барем как се става, та да изкарат и други някой и друг лев.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 26. 26 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Първите два дни неплатени, както е в повечето държави и ще окапят всички краткосрочни недоказуеми диагнози.

  А каква е ползата за лекарите, може ли някой да обясни? Все пак се излагат на риск от разследване.

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#21] от "PisnaMi":

  Много си прав... Но, щом хората гласуват упорито и последователно, за да го има това нещо.
  На всеки му е ясно, че има нужда от сериозни промени в механизма за ползване на отпуск по болест, като трябва сериозна редукция на възможността, държавни и общински чиновници да ползват фиктивни болнични. В същото време, частните фирми трябва да знаят, че работещите в тях, също се разболяват...!
  Все сещам, как преди години се разправях с един мой познат, който си има фирмичка и дребен бизнес. Беше много ядосан, че някаква негова работничка била забременяла и щяла да излиза по майчинство. Като го слушах, никой освен него, не можеше и не трябваше да се разболява, да се жени или да има деца... Абсолютен и неразбираем за мен егоизъм...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#19] от "dokker":

  Нали трябва да се харчат рушветите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#22] от "Matematiks":

  Естествено, прав си, макар да не знам, за кого става дума.
  Но, както казват, изключението потвърждава правилото.
  :-)

 30. 30 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Хора, светнете ме моля! Какви са тези никове с три произволни букви и осем произволни цифри след тях? Две трети от коментиращите имат такива. Регистрирани са отпреди два или месеца и имат коментари през 15 минути. Ако са тролове, кажете барем как се става, та да изкарат и други някой и друг лев.
  —цитат от коментар 25 на Емо


  Здравейте! Аз мога да кажа за себе си - когато си направих регистрацията, абсолютно автоматично получих този "ник-нейм". За добро или не-добро - моите коментари са главно еднократно по дадена тема, която ме вълнува особено. И още нещо - не съм "трол", макар ,че преди доста години бях в една интересна скандинавска страна /от където идва митологията за тези симпатични горски същества в действителност/, която не оцених по онова време по достойнство:)). Така, че не се притеснявайте - някои от нас изказват съвсем собствено мнение тук. Приятен ден на всички нас - независимо, дали сме съгласни едни с друг или имаме различни виждания.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#25] от "Емо":

  Аз съм регистриран на 1-ви май 2013-та година. И какво...?
  Ти, като си се писал "Емо", какво?
  Не виждам, голяма разлика.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Вместо да вземат отпуски, вземат болнични. Докторите дават, то не е като направленията.

 33. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  В Америка тоя проблем са го решили кардинално. Болнични няма. Повечето компании дават определени почивни дни, ако искаш ги ползвай като си болен, ако искаш като ходи на ваканция. Други дават отделно определен брой дни които могат да се ползват за болнични. Бележка от доктор само за повече от три дни. Див капитализъм, но пък няма фалшиви болнични и ощетяване на работодателя.

 34. 34 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Добро утро!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 35. 35 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#33] от "Таралеж":

  Интересно, аз бях написал абсолютно същото, ама по различен начин и имам само минусчета, а ти - само плюсчета. Което ще рече, че нема нито един индивид тука, който може да чете с разбиране и да реагира еднозначно на едно и също послание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK