Транспортният бранш настоява тол-системата да се тества поне половин година

Транспортният бранш настоява тол-системата да се тества поне половин година

© Надежда Чипева, КапиталЗадължителен шестмесечен тестови период на тол-системата искат в обединена позиция браншовите сдружения в сектор "Транспорт" и "Спедиция".


Транспортният бранш подкрепя въвеждането на тол системата в България, но при ясни правила, спазени технически изисквания и прозрачност, се заявява в позицията, оповестена на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.


Обявеният от МРРБ срок за въвеждане на системата е 15 август и дотогава остават три месеца, а разбрахме, че утре е датата, която официално се обявява за начало на тестовия период на системата, отбеляза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи и допълни, че целият процес е белязан с много неясноти.
От транспортния бранш отбелязват важността на наличието на изградените пътни рамки и съответното оборудване и камери, което е част от системата за контрол. Те настояват за стриктно спазване на техническите изисквания при изграждане на тол системата и посочват, че това е най-сигурната гаранция тя да бъде въведена без рискове и без възможности за създаване на хаос.


Мартин Димитров, специалист по информационни технологии, обясни, че контролът при преминаването се извършва от порталните рамки, които трябва да са 420, като 100 от тях да са нови. Изграждането им е част от договора с фирмата изпълнител. Ако няма портални рамки, няма метод пътната агенция да разбере кой минава гратис, коментира той.


Сдруженията настояват още да им бъде предоставена картата с построените пътни рамки и прилежащото им оборудване с координати на местоположението им преди началото на тестовете.


Сред исканията са тол системата да обхваща само магистрали и пътища първи клас, които са част от европейските транспортни коридори. В България транзитният трафик е доста голям и фокусът трябва да бъде насочен към транзитното движение и да бъде облекчен режимът за операторите на вътрешния пазар, отбеляза Арабаджиев.


Транспортният и спедиторски бизнес предлага при определяне на размера на тол таксите в България да се приеме германската система, но съобразена с БВП на България, който е около пет пъти по-малък от този на Германия.
Сред исканията им е да се разгледа възможността за приемане на облекчения на превозвачите на вътрешния пазар, чиято дейност има социални функции, подобно и на автобусните превози - например превозите за доставка на стоки от първа необходимост.


Според сдруженията към момента диалогът с МРРБ е формален, а липсата на яснота и навременна информация създават предпоставки за хаос в бизнеса и несигурност за населението. Позицията с исканията и предложенията ще бъде предоставена и на премиера с искане за съдействие.


Не смятаме, че формата на диалог с правителството и администрацията е протест, никой от нас не желае да влиза в конфронтация, но, ако трябва да направим протест, ще го направим, вярвам, че няма да се стига дотам, коментира в отговор на въпрос Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK