Разширението на Южната дъга в София ще може да започне до края на годината

Разширението на Южната дъга в София ще може да започне до края на годината

© Георги КожухаровРазширението на Южната дъга в София ще може да започне до края на годината. Другата седмица Регионалното министерство (МРРБ) ще поиска предварително изпълнение на отчуждителните процедури за участъка от пътен възел "Цариградско шосе" до "Младост". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова по време на парламентарния контрол, цитирана от БТА.


Участъкът от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост" е един от двата последни за изграждането на Южната дъга. Министърът информира, че другата седмица ще бъдат предприети действия по искане за предварително изпълнение на отчуждителните процедури на имоти за държавни нужди за този пътен участък, което става възможно с окончателно приетите промени в Закона за държавната собственост отпреди 2 дни.


Процедурата за бързо отчуждаване на частни имоти вече ще е приложима не само за такива, на мястото на които ще има магистрали и електропроводи, но и за такива, върху които ще се изградят тех паркове. С новите текстове съдът се задължава да се произнася в седемдневен срок, а не до 1 месец, както досега, по искане за предварително изпълнение на актове за отчуждаване, направени в защита на "особено важни държавни или обществени интереси". Предложението за промяната е на трима депутати от ГЕРБ
Участъкът от Южната дъга е с дължина 5.8 километра, а цената за изпълнение му е близо 119 млн. лв. без ДДС, припомни министърът. Предстои подписване на договор с изпълнителя за инженеринг, определен от "Агенция "Пътна инфраструктура" за изпълнител на обществената поръчка за проектиране и строителство на обекта през февруари тази година. Подписването на договора с избрания изпълнител е било възпрепятствано, защото е имало жалба в Комисията за защита на конкуренцията, като към настоящия момент вече има решение на комисията в полза на възложителя. Срокът за проектиране на обекта е 180 дни, а за строителство - над 700 календарни дни.


За обществената поръчка за определяне на консултант по проекта са подадени 12 оферти и сега комисията разглежда техническите предложения, след това ще се отворят и ценовите оферти на допуснатите участници. Успоредно с това пътната агенция провежда отчуждителна процедура. Министърът съобщи, че към момента има образувани над 69 съдебни производства от частни собственици пред Софийския административен съд срещу размера постановеното обезщетение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK