Програмата за енергийна ефективност ще бъде възстановена от догодина

Програмата за енергийна ефективност ще бъде възстановена от догодина

© Анелия НиколоваПрограмата за енергийна ефективност ще бъде възстановена от следващата година, като все още се обмислят изискванията и параметрите й. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на посещение в Пазарджик.


Премиерът получи от кмета на града Тодор Попов подписка от 7 хил. жители на общината, които настояват програмата да бъде възстановена. "Виждате разликата между санираните и несанираните блокове. Явно трябва да се спре нещо, за да видите колко е било добре. От догодина се възстановява програмата за саниране", заяви Борисов.


През февруари 2017 Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че спира програмата. Причината беше, че одобреният месец преди това втори милиард лева за нея на практика е бил усвоен още преди тази дата, а Българската банка за развитие (ББР) е била предупредена да спре да подписва договори за финансиране, тъй като ресурсът не само от първия предвиден милиард, но и от втория вече се изчерпвал.
Доклад на министерството от ноември 2016 г. установи, че между февруари 2015 г. и януари 2016 г. са сключени толкова много договори за целево финансиране между сдружения и ББР, че е бил изчерпан финансовият ресурс, включително и вторият милиард лева.


През май 2018 стана известно, че програмата, която дотогава беше безплатна за собствениците, ще продължи, но вече с тяхно финансово съучастие. Новината беше съобщена от тогавашния зам.-министър на регионалното развитие Малина Крумова, която към днешна дата е председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Проучване показало, че около 40% от хората са готови да предоставят частично финансиране и това трябва да бъде използвано, добави тя. Около 7 хил. са сдруженията на собственици, кандидатствали за помощ по програмата, докато сградите, подлежащи на саниране, са 42 хил.


През септември миналата година тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви в парламента, че програмата е можело и е трябвало да се планира по различен начин. Равносметката му беше, че с нея са направени много грешки, като даде пример с това, че през цялото време се говори за брой сгради вместо за разгъната застроена площ или брой домакинства, което било много по-обективно според него.


От отговора му се разбра, че с отпуснатите от бюджета общо 2 млрд. лв. ще бъдат санирани 2042 сгради. В същото време в Българската банка за развитие има още около 2500 договора на жилищни сдружения и общини, чакащи одобрение. Според Нанков е трудно да се каже дали ще има остатък от тези 2 млрд. лв., за да се финансират част от чакащите проекти. Прогнозата засега е, че парите ще стигнат за всички вече одобрени проекти.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  Тоест, по около 1млн на сграда. При чакащи още 2500 сдружения, са 2,5млрд грубо. Яка аванта ще има. Особено с доплащането от мераклиите за сканиране.

 2. 2 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 966 Неутрално

  парите похарчени за изборите трябва да се избият ....

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Едни данъкоплатци ще плащат на други данъкоплатци да си санират сградите? Да живее социализмът! Напред към комунизма!

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Ако някой не е разбрал... ГЕРБ се водят, дясна партия! :)

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3773 Любопитно

  "Защо са ни закони и стратегии, щом премиерът решава еднолично всеки проблем?"
  За какво са ви стратегии, закони или куп други нормативни документи, като всеки обществен проблем се „решава“ еднолично от премиера? Схемата от години е една и съща – назрява проблем, обикновено причинен от неадекватна политика, провежда се среща при министър-председателя и проблемът „изчезва“.
  Има проблем с тол системата - следва среща при премиера и отлагане на въвеждането на системата и преоценка на цените;
  Има проблем с цените на електрическата енергия на борсата – следва среща при премиера и цените намаляват;
  Има проблем с т.нар. Закон за горивата – следва среща при премиера и отлагане на действието на закона."
  https://www.economic.bg/bg/news/11/zashto-sa-ni-zakoni-i-strategii-shtom-premierat-reshava-vseki-problem.html?fbclid=IwAR3pHUUglSl4Vl5TbFPKC_4yTbhlKGHK_JsSZ2s6S5A5JbfG7tM7EXNATSo

 6. 6 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Ако някой не е разбрал... ГЕРБ се водят, дясна партия! :)
  —цитат от коментар 4 на tww09306483


  Няма нужда да ни ограмотяваш. Ограмоти себе си.

 7. 7 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1954 Любопитно

  Най-интересното е, че санирането (дори и да е само едно топлоизолиране както се получава на практика) е в пъти по-добро, по-ефикасно и по-ефективно от изграждането на втори АЕЦ, обаче хората трудно схващат къде им е истинската файда и кое е просто поредната пушилка за отвличане на вниманието.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#7] от "gost22":
  Долнокачествено топлоизолиране (това не е саниране) на цена на ново строителство е престъпление!

 9. 9 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 653 Любопитно

  Пак ли ще се санира с лесно-горими материали, декларирани като по-висок клас негорими? Не дай си боже да стане пожар в такъв "саниран" блок.

  Прост народ - слаба държава!
 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  С това доплащане са на път да постигнат 100% крадене... опс, пардон, усвояване на отпуснатите милиарди. Досега по националната програма за саниране се плащаше "само"
  3 ПЪТИ повече на фирмите, отколкото за същото саниране, направено по европейската програма за саниране. Тоест, ако сега 1/3 от парите отиваха за саниране и 2/3 за "усвояване", сега с 1/3 доплащане ще се "усвояват" толкова средства, колкото са отпуснати от бюджета. Евала, това трябва да влезе в учебниците по икономика! Гербери, сър!

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5131 Неутрално

  Ще "отворят" отново фабриката за източване на пари

 12. 12 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Най-интересното е, че санирането (дори и да е само едно топлоизолиране както се получава на практика) е в пъти по-добро, по-ефикасно и по-ефективно от изграждането на втори АЕЦ, обаче хората трудно схващат къде им е истинската файда и кое е просто поредната пушилка за отвличане на вниманието.
  —цитат от коментар 7 на gost22


  Да, понеже сме БАНАНОВА държава на нас ел. енергия не ни трябва.....ел. автомобили на нас няма да ни трябват, щото ще сглобяваме фолксвагени с ДВГ, опааа ама то и там ток ще трябва/ темата Белене отдавана трябваше да е приключила със строежа на два реактора 1000 мгвч., но пусто сега ровим земята за лигнит и тровим населението на източна Тракия с ТЕЦовете там

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 13. 13 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  За тези избори Тиквата дава много обещания много нови заводи и пари за саниране,но нито дума за увеличаване на пенсии и заплати,които пари инфлацията ще ги е изяла. Строителството на заводите не зависи от правителството,а от инвеститорите. Парите за саниране,пак ще бъдат откраднати от гербаджиите...

 14. 14 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Честито на печелившите. Само се чудя къде си скътават милиардите

 15. 15 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 429 Неутрално

  А не е ли по разумно да започнат да прилагат наредбите за градската среда, които са валидни още от тошово време и да принудят собствениците да си оправят фасадите.
  Ако не, глоби. В цивилизования свят не можеш да забиеш един пирон във фасадата и имаш задължение да я поддържаш в нормален вид. Тук, оказва се, лумпенът, облепил с розов стиропор панелката си, не само че няма да бъде глобен, но и ще получи награда за свинщината си.
  Такъв тежък соц нямаше и при Тошо.

 16. 16 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Естествено, много грешки, не очакваме друго от ГРОБ

 17. 17 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#7] от "gost22":

  Най-интересното е, че санирането (дори и да е само едно топлоизолиране както се получава на практика) е в пъти по-добро, по-ефикасно и по-ефективно от изграждането на втори АЕЦ, обаче хората трудно схващат къде им е истинската файда и кое е просто поредната пушилка за отвличане на вниманието.
  —цитат от коментар 7 на gost22


  МОля, обяснете ни твърдението си, защото е абсурдно!!!
  На тези сгради НЕ им се прави конструктивно обновяване, т. е. експлоатационният им срок си остава същият. Колко още години трябва да функцинират и да се изпозлват, за да избият огромните пари, които наляха в тях?!? Те нямат толкова живот!!! Това "саниране" НЕ е саниране и след КТБ е втората кражба на века!!! При положение, че имаме платен и произведен реактор, вече можеше да имаме 7-ми блок на Козлодуй за тези 4 милиарда, които хвърлиха за "саниране"!!

 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#7] от "gost22":Долнокачествено топлоизолиране (това не е саниране) на цена на ново строителство е престъпление!
  —цитат от коментар 8 на telqk

  Истинско престъпление е топлофикациите в градовете, и то не само икономическо престъпление, ами и чисто топлотехническо (спрямо физичните закони). Това да буташ горещи флуиди на дълги разстояния е най-голямата разсипия. Отделно схемите с ко-генерациите (скъпия ток който купуваме идва и от там) и за капак тези горят газ, а не мазут или въглища където им е икономическата файда заради горивния процес и замърсителите.
  Отделно, такова топлоизолиране остава в хората, и им носи дълготрайна файда (ниски сметки за отопление и охлаждане), докато другите харчове накрая все водят до още плащане от хората...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#17] от "xox55541929":

  Ами то затова се води Програма за енергийна ефективност не саниране. Понеже има много пари в държавата аз съм за отделянето на по милиард на година. Все ще увеличи растежа вместо да погасяваме ударно и без това нищожният ни държавен дълг.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Неутрално

  Програмата не е нито енергийна нито ефективна.
  Лошо е, че ще бъде възстановена...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  Между другото за 1350 години това е първото безплатно нещо дето държавата България правеше за хората щото вече ще има и съучастие и пак има недоволни;)

 22. 22 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#7] от "gost22":Долнокачествено топлоизолиране (това не е саниране) на цена на ново строителство е престъпление!
  —цитат от коментар 8 на telqk  Не че нещо, но убеден ли си, че знаеш цените на новото строителство?!

 23. 23 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Програмата не е нито енергийна нито ефективна.Лошо е, че ще бъде възстановена...
  —цитат от коментар 20 на penetrating  Сериозно?! Разговарял съм с хора, които живеят в санирани сгради и разходите за отопление на наполовина.

  Но има злоупотреби, за жалост...

 24. 24 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Лъвският пай ще иде, разбира се, у София...

 25. 25 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Не можахме да се включим защото в блока ни живеят олигофрени гледащи ТВ Алфа.

 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  250 лева на квм ни излезе това саниране. На частно фирмите са доволни и на 40-45 лева. Сиреч 4-5 пъти надценка над реалните цени. Собствениците нямаха против безплатния обяд, фирмите хептен. Да сме живи и здрави да плащаме.

 27. 27 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Най-интересното е, че санирането (дори и да е само едно топлоизолиране както се получава на практика) е в пъти по-добро, по-ефикасно и по-ефективно от изграждането на втори АЕЦ, обаче хората трудно схващат къде им е истинската файда и кое е просто поредната пушилка за отвличане на вниманието.
  —цитат от коментар 7 на gost22


  Това е така, но проблемът е, че едни данъкоплатци плащаха на други. Собствениците трябва да съфинансират поне 50% от стойността, разбира се, обаче, на реалната цена от 40-45 лева на квм, а не 250, както досега.

 28. 28 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#22] от "popovski31":

  Да такова по 200-300 евра квадрата на апартаментната партия.

 29. 29 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#22] от "popovski31":


  Не че нещо, но убеден ли си, че знаеш цените на новото строителство?!
  —цитат от коментар 22 на popovski31


  Има "санирани" сгради в малки градове, на които цената на "саниране" е по-висока от цената на цялото жилище!!!


  Сериозно?! Разговарял съм с хора, които живеят в санирани сгради и разходите за отопление на наполовина.
  —цитат от коментар 23 на popovski31


  Какво като е на половина. Колко години трябва да е "на половина", за да се избият 20-30 000 налепени по стените?!? До тогава блоковете ще са паднали, защото експлоатационният им срок е към своя край!! Сметката НЕ излиза!!

  Да не говорим, че само някои хора, по неясни критерии, получиха държавна помощ от хиляди левове. За останалите остана да плащаме сметката. Никаква логика, просто давай да дадем.

 30. 30 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#29] от "xox55541929":

  Казват 1 милиард за "саниране" и още един милиар за закупуване на квоти за трите теца! Тях откъде ги избиват?
  Отговорът е простичък и долнодъбнишкия корифей ви каза днес в друга статия ще дигат имотните данъци!

 31. 31 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Преди две години комунетата пускаха в пощенските кутии на хората листовки, да не се съгласяват , да им се санират блоковете, че щели да им вземат после апартаментите ако не си ги платят, обаче тези които не са им се вързали на глупостите са спестили по десетина хиляди и сметките им за отоплениение са намалели с по 30%

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  До коментар [#19] от "mpq24607239":

  Верно ли има много пари в държавата? Ама свободни пари ли са тия пари?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  До коментар [#31] от "001":

  Мда, за сметка на останалите, дето сме го платили това. Бахти жалкия комунизъм.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1849 Весело

  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":

  То всички българи плащат и данъците за стадиона в подуяне, ама там си мълчиш

 35. 35 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#3] от "Таралеж":

  Това не е големия проблем. То винаги, във всяко отношение едни данъкиплатци, плащат на други нещо, някъде при изграждане.
  Големия проблем е обаче, че всички данъкоплатци, плащат гигантските далавери на замесените, политици и изпълнители. Нещо, което струва 4, данъкоплатеца го плаща 10.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  До коментар [#34] от "001":

  Верно ли? За какво за него?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#18] от "gost22":

  Не пишете глупости! За големите градове централната топлофикация е единственото решение. Няка как всички да се топлят с климатици - фасадите ще паднат от тежестта им - само в бойколандия и гърция и в двете страни ел.енергията е субсидирана. Да сте видели някой немец или италианец даже в сицилия да се топли на климатик? Няма и да видите защото тока в Германия е 30 евро цента а в Дания 32 т.е. 60 и 62 стотинки. дали ще ти излезе сметката с климатик при 60 ст. тока?

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Който иска саниране ,едни 7- 8 хиляди няма да ги съборят. Всеки да си санира сам, а с държавните пари да направят нещо по- смислено.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 932 Неутрално
 41. 41 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 678 Неутрално

  ЕМЕС

  Строиха сградите без разбиране,
  сег трябва да им правят саниране.

  Колко радост се изля,
  по сталинските дела.

  Какво “грамадно постижение”,
  за човешкото жалко положение!

 42. 42 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Нека да я възстановят, но да работят малко по-качествено иначе има смисъл от тази програма.

  Marinov
 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#18] от "gost22":Не пишете глупости! За големите градове централната топлофикация е единственото решение. Няка как всички да се топлят с климатици - фасадите ще паднат от тежестта им - само в бойколандия и гърция и в двете страни ел.енергията е субсидирана. Да сте видели някой немец или италианец даже в сицилия да се топли на климатик? Няма и да видите защото тока в Германия е 30 евро цента а в Дания 32 т.е. 60 и 62 стотинки. дали ще ти излезе сметката с климатик при 60 ст. тока?
  —цитат от коментар 37 на telqk


  Ще падне, шапката ще ти падне, а не климатиците от фасадите. Между другото, климатика топли, но и охлажда, което лятно време спестява доста стрес (и хапчета от една възраст нагоре) на доста хора. Отделно, че цяла Япония се отоплява и охлажда на климатици, ма надали японците са толкова тъпи или не си правят сметката. Дори имат климатици, които топлят евтино и при под -15 градуса. Това са го направили, щото хич не се топлят на климатици.
  А парното в големите градове е било ефективно, когато са ползвали въглища или мазут. Само тогава е икономически изгодно, щото процеса на горене на тези горива е евтин само ако е отлично контролиран. Също така и замърсяването от тези горива изисква по-специфично очистване, което е евтино само при "промишлени количества". Когато се гори газ, е точно наопаки — процеса е толкова лесен за контролиране (без замърсявания и евтин най-вече), че разходите на топлина по тръбите между ТЕЦ-а и кварталите изяжда икономията от мащаба. Ма то кой да ти чете техника и технология като е далеч по-лесно просто да оплюеш опонента. Отделно краденето на парно от хората и от държавата е възможно, докато от климатиците няма как да се краде нито топло, нито субсидии, нито през когенерации...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK