Програмата за енергийна ефективност ще бъде възстановена от догодина

Програмата за енергийна ефективност ще бъде възстановена от догодина

© Анелия НиколоваПрограмата за енергийна ефективност ще бъде възстановена от следващата година, като все още се обмислят изискванията и параметрите й. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на посещение в Пазарджик.


Премиерът получи от кмета на града Тодор Попов подписка от 7 хил. жители на общината, които настояват програмата да бъде възстановена. "Виждате разликата между санираните и несанираните блокове. Явно трябва да се спре нещо, за да видите колко е било добре. От догодина се възстановява програмата за саниране", заяви Борисов.


През февруари 2017 Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че спира програмата. Причината беше, че одобреният месец преди това втори милиард лева за нея на практика е бил усвоен още преди тази дата, а Българската банка за развитие (ББР) е била предупредена да спре да подписва договори за финансиране, тъй като ресурсът не само от първия предвиден милиард, но и от втория вече се изчерпвал.
Доклад на министерството от ноември 2016 г. установи, че между февруари 2015 г. и януари 2016 г. са сключени толкова много договори за целево финансиране между сдружения и ББР, че е бил изчерпан финансовият ресурс, включително и вторият милиард лева.


През май 2018 стана известно, че програмата, която дотогава беше безплатна за собствениците, ще продължи, но вече с тяхно финансово съучастие. Новината беше съобщена от тогавашния зам.-министър на регионалното развитие Малина Крумова, която към днешна дата е председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Проучване показало, че около 40% от хората са готови да предоставят частично финансиране и това трябва да бъде използвано, добави тя. Около 7 хил. са сдруженията на собственици, кандидатствали за помощ по програмата, докато сградите, подлежащи на саниране, са 42 хил.


През септември миналата година тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви в парламента, че програмата е можело и е трябвало да се планира по различен начин. Равносметката му беше, че с нея са направени много грешки, като даде пример с това, че през цялото време се говори за брой сгради вместо за разгъната застроена площ или брой домакинства, което било много по-обективно според него.


От отговора му се разбра, че с отпуснатите от бюджета общо 2 млрд. лв. ще бъдат санирани 2042 сгради. В същото време в Българската банка за развитие има още около 2500 договора на жилищни сдружения и общини, чакащи одобрение. Според Нанков е трудно да се каже дали ще има остатък от тези 2 млрд. лв., за да се финансират част от чакащите проекти. Прогнозата засега е, че парите ще стигнат за всички вече одобрени проекти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK