Подготвя се карта на сеизмичния риск за сградите в България

Подготвя се карта на сеизмичния риск за сградите в България

© Юлия ЛазароваМинистерството на регионалното развитие и благоустройството утвърди Методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск в страната и има за задача да извърши картографиране на този сеизмичен риск за сградите, инфраструктурните съоръжения и за населението. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев.


Днес той откри Национален център по сеизмично инженерство към към Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.


След като картата бъде готова, ще бъде набрана и специализирана геопространствена информация, която ще може да се използва от инвеститорите при проектирането и изпълнението на строителството.
"Сеизмичният риск е нещо, което може да се управлява от хората и е важно за живота на хората", каза още на събитието инженер Йовев. Той поздрави екипа, който ще работи в центъра и пожела един ден центърът да стане институт.


Националният център по сеизмично инженерство функционира и ще развива дейността си в сътрудничество с български и международни партньори. Сред основните дейности в работата му са наблюдение, експериментално и лабораторно полево изследване на поведението на сгради, съоръжения и земна основа, подложени на сеизмични и други динамични въздействия; разработване и внедряване на иновативни системи за сеизмично осигурено строителство и устройства за контрол върху сеизмичното поведение; разработване на процедури за проектиране на конструкции, оценка, възстановяване и усилване на съществуващи конструкции.


Предвижда се в центъра да се изготвят и експертизи и предписания, свързани с оценка на техническото състояние и сеизмичната осигуреност на сгради, съоръжения и земна основа.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Подготвя се карта на сеизмичния риск за сградите в България
  ======//=========
  😳Просто интересно, колко пари ще бъдат "освоени", за да се направи нещо, което отдавна съществува?!😊

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7061 Неутрално

  Дано не тресне мощно земетресение, че ни соц панелки, ни ново некачествено строителствво ще издържи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на пасъм
  пасъм
  Рейтинг: 586 Разстроено

  "Нарисувайте" как в София е най-опасно, дано всички се преместят далеч по родните места

 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Ми че то и сега има карта за сеизмично райониране на България, съгласно Еврокод 8. Кво ще преснемат картатата и ще сменят заглавието ли?

 5. 5 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#2] от "neut":

  Соц панелките са с стоманобетонни стени и са едни от най-добре осигурени на земетръс сгради. Практически всички стени са противоземетръсни шайби.

 6. 6 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Какво ще пише в картата за БеляНе?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2052 Разстроено

  Ми че то и сега има карта за сеизмично райониране на България, съгласно Еврокод 8. Кво ще преснемат картата и ще сменят заглавието ли?
  —цитат от коментар 4 на Doge


  И аз така си мислех, но май няма връзка между сеизмичен риск и конкретно изпълнение на постройка.
  Иначе - да, ще се преправят някои данни и ще се усвоят някои милиони.

 8. 8 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#7] от "PisnaMi":


  Напротив, терминът сеизмичен риск е използуван за описание и оразмеряване на ефектите от земетресенията, които се простират от земни движения (минавайки през повърхностно разкъсване и индуцирани вторични ефекти) до икономически загуби и жертви. С развитие методите за оценка на риска терминологията става по-прецизна – диференцират се понятията сеизмичен хазарт и сеизмичен риск.

 9. 9 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#7] от "PisnaMi":

  Най-общо сеизмичният хазарт може да се дефинира като всяко физично явление (напр. земни движения или земни нарушения) което е свързано с реализацията на земетресение. Сеизмичният хазарт в определена област е функция на положението и геометрията на потенциалните източници, максималната сила на земетресенията, които могат да се генерират във всеки един от потенциалните сеизмични източници, повторяемостта на събития с различна сила в тях и характеристиките на разпространението на сеизмичните вълни в дадения регион.
  Сеизмичният риск е вероятността за дадени загуби в определен период от време за дадено място в следствие на земетресение. Обикновено се разглежда проектният период на сградите или съоръженията. Най-общият израз на риска се дава с уравнението (Algermissen, 2007):

 10. 10 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#6] от "Скакауец":

  Каквото и сега: седма степен по скалата на медведев шпонхойер карник

 11. 11 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 780 Неутрално

  😂😂😂😂 Ами като друсне при вас, панелките ще падат като къщи от карти.... Смех голем!

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Ми то карта винаги е имало. И специализирани норми има и Еврокодове. Значи още една карта са направили, браво! Поне карти да има. Иначе сградите се пукат и падат от самосебе си, камо ли земетръс да ги удари, пази боже!!!!

 13. 13 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#10] от "Doge":


  До коментар [#6] от "Скакауец":Каквото и сега: седма степен по скалата на медведев шпонхойер карник
  —цитат от коментар 10 на Doge


  Не , Белене е 9 та по МСК , а Софиа 8 ма

 14. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Където често стават земетресения (и има по-развита цивилизация) се строи противоземетръсно. Където са по-рядко единствено се надяваме да не ни тресне през времето Докато сме там.

 15. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  По важно е да се знае , че повечето сгради в България не са сеизмично устойчиви ако не дай Боже се случи земетресение от максималната степен, предвиден в сеизмологичната карта на България, разрушенията и жертвите ще са големи.
  Това предстои рано или късно да стане, но кога точно , един Бог знае.

 16. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#1] от "putinxujlo":

  То и да съществува, ако мине някой като рапона и се изцепи: "Кажи им да пускат движението!", а администрацията ако е от гепаджийски калинки - резултатите ще са като във Варна... За да функционира една държава нормално, съдиите/ките трябва да имат "квадратни топки" (както казват в Италия) и такива като тиквата и безгръбначните около него, трябва да завършват "политическата" си кариера в затвора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK