Счетоводните, правните и информационните услуги с най-голям ръст на оборотите

Счетоводните, правните и информационните услуги с най-голям ръст на оборотите

© Цветелина НиколаеваЮридическите и счетоводните услуги и дейностите в областта на информационните технологии бележат двуцифрени ръстове на оборотите както на тримесечна, така и на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт. Спад има в пощенските услуги и издателската дейност.


По предварителни данни през първото тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 6.3% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 година. Най-значителен ръст се наблюдава при "Воден транспорт" - с 12.3%, и "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 9.0%. Намаление е регистрирано само при "Пощенски и куриерски услуги" - с 0.4%.


В сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" индексът нараства със 7.5% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 година. Увеличение е регистрирано при повечето дейности, като то е най-голямо при "Дейности в областта на информационните технологии" - с 12.6%. Понижение е отчетено при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (2.9%)
и "Издателска дейност" (1.1%).
При "Други бизнес услуги" най-съществен ръст спрямо предходното тримесечие се наблюдава при "Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението" - с 34.0%, и "Други професионални дейности" - с 15.9%, докато при "Дейности по почистване" е регистрирано намаление с 0.8%.


Годишни изменения


През първото тримесечие на 2019 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор "Транспорт, складиране и пощи" нараства с 10.6% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Най-значимо увеличение е отчетено при "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 16.9%. Намаление се наблюдава при "Воден транспорт" (3.7%) и "Пощенски и куриерски услуги" (2.4%).


Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения", изчислен от календарно изгладени данни, е с 15.2% по-висок през първото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период на предходната. Най-голям е ръстът при "Дейности в областта на информационните технологии" - с 20.6%. Понижение е регистрирано при "Издателска дейност" (13.9%) и "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (9.7%).


При "Други бизнес услуги" ръст спрямо първото тримесечие на 2018 г. е отчетен при повечето дейности, като той е най-голям при "Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност" - с 33.9%, и "Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението" - с 27.0%. При "Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" и "Дейности по почистване" е регистрирано намаление, съответно с 4.5 и 3.4%.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 504 Любопитно

  Най-скандалното е, че не съм забелязал този феномен с ръста на оборотите за юридическите и счетоводните услуги. Изглежда изоставам от модните тенденции.
  Определено престъпно безобразие от моя страна! 20% !!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ми то къде другаде да е ръста, като само въвеждаме регламенти, директиви, насоки, посоки и секви други административни турлюгювечи. Вместо да се създава реален бизнес, Европейския союз увеличава административната тежест и подкрепя икономиката само на големите стари страни-чуенки. Малките затварят.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Това да се чува (за информационните продукти)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хората казаха, че има ръст на икономиката. Ето го.

  1.618
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK