Българската икономика остава сред най-неконкурентните, сочи класация

Българската икономика остава сред най-неконкурентните, сочи класация

© Цветелина Белутова, КапиталСпоред годишника на световната конкурентоспособност 2019 на Института за развитие на управлението (IMD, Швейцария) българската икономика, теглена от ЕС, продължава бавно да се възстановява. През 2019 г. България заема 48-о място от 63 страни, което е подобрение от седем позиции спрямо 2015 г., но влошаване в сравнение с 2009 г. (38-о място).


Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните. Дългосрочните фактори на конкурентоспособност на българската икономика остават устойчиво ниски, което прави вероятността за пробив в близките години много малка, без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери. Това съобщава Центърът за изследване на демокрацията, с чиято подкрепа България е включена в класацията през 2006 г.


Подобрената глобална икономическа среда допринесе за възстановяването на икономическия растеж на България. Страната обаче продължава да разчита на тясна база от фактори за своята конкурентоспособност, предимно на ниските разходи, което я прави уязвима на отрицателни шокове в отношенията с основните ѝ търговски партньори в ЕС и Турция, отчита анализът на института.
Вътрешното търсене беше основният двигател на растежа през 2017-2018 г. и се очаква да остане такова през 2019 и 2020 г. Инвестиционното финансиране от структурните фондове на ЕС даде тласък както на частните, така и на публичните инвестиции. Същевременно то създава среда на зависимост, която измества редица частни инвестиции и кара компаниите да обявяват изкуствено раздути разходи за научноизследователска и развойна дейност, които икономиката няма да може да поддържа извън финансирането от ЕС. Ефективното предоставяне на инфраструктура, от качествено образование до достъп до качествено здравеопазване, все още представлява сериозно предизвикателство за българската икономика.


България бележи ниски резултати по отношение на образователната система, дeла на финансова грамотност сред възрастните и неадекватността на управленското образование на нуждите на бизнеса. Достъпът до квалифицирана работна ръка се превръща в нарастващо предизвикателство за конкурентоспособността и производителността на фирмите в страната. Реформите в енергийния сектор продължават с установяването и разширяването на независимата енергийна борса за търговия в рамките на деня и с укрепването на авторитета на енергийния регулатор. Въпреки това продължаващата намеса на правителството в регулирането, производството и преноса на електроенергия продължава да възпрепятства развитието на конкуренцията, базирана на отворените цени, и представлява основна пречка за производствените фирми в страната.


Според проучването на IMD сред представителите на българския бизнес България започва да се представя сравнително добре в някои аспекти на съдебния капацитет и публичната комуникация, но все още изостава по отношение на контрола на корупцията, независимостта на съдебната система и бързината на разрешаване на съдебни спорове.


Основните предизвикателства според авторите на класацията включват увеличаване подкрепата на съдебната система и контрола върху корупцията спрямо икономическите институции; полагане на допълнителни усилия за ограничаване на неформалната икономика; повишаване бързината по структурните реформи за присъединяване към ERM II и банковия съюз; насочване на повече действия за реформиране на енергийния сектор; предоставяне на достъп до квалифицирана работна ръка.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо ли няма очудени от този факт? При такава ниска квалификация както на работодатели, така и на персонал, едва ли може да очакваме нещо различно.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Че тя никога икономиката ни не е била конкурентна ,виж , в непазарните правила в икономиката и непазарните цени сме с рекорд на Гинес ,череши 6 лв на кг ,домати 4 лв на кг и т н .

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Еми, стабилност, кво да прай човек.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Това е изключително странно при наличието на такива топ-левъл бизнесменЕ като Пеевски, Домусчиев, Гергов, Златев и сие ДС-мутрогенерирани касички...

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Българската икономика остава сред най-неконкурентните, сочи класация"

  Специално за Каолин Техноимпексов:

  "Кратката рецепта на постиженията досега

  През изминалите три десетилетия предприемачите в България можеха да базират стратегията си на подценени вътрешни ресурси и изобилен евтин труд. Теуспяваха, търсейки ниши, технологии, които да капитализират на пазара съществуващи активи като земи, недвижими имоти, лошо управлявани стари предприятия, а евтината енергия подкрепяше нискотехнологичните енергоемки сектори. При висока безработица, ниска заетост и ниски заплати, предприемачите можеха относително лесно да наемат допълнителна работна ръка при необходимост от разширяване надейността.
  Можем да твърдим обаче, че епохата на разкриване и използване на съществуващите сравнителни предимства до голяма степен e приключила. Икономиката постепенно доближава границата на исторически предпоставените възможности, границите на своя потенциал в рамките на наличните природни ресурси, географско и политическо положение, човешки капитал, технологии и финансов капитал. ..."
  http://www.tomislavdonchev.info/bg/?p=1000

 6. 6 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И така ще си остане докато хората гласуват за ГЕРБ, вместо за ДБ. Едните предлагат реформи, другите "стабилност" на корупцията и статуквото.

 7. 7 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  През две хиляди и осемнайста година ниското равнище на заплатите и десетпроцентната данъчна тежест се определят от германските компании като най-атрактивните условия за нови инвестиции в България.
  Преди осемдесет и четири години академик Михаил Арнаудов, литературен историк и етнограф, доктор хонорис кауза на университетите в Хайделберг и Мюнстер, провиденчески изрича:
  ,,България не може да бъде колония, удавена от индустрията и културата на Европа. Тя или ще съумее да се издигне като самобитна и оригинална единица между толкова народностни и културни принципи, или трябва да загине под напора на чуждото влияние. България може да бъде малка по територия и брой на населението си, но тя би оправдала своето назависимо съществуване само чрез подвизите на духа и на творческия труд”.
  Как да се изпълни пожеланието на големия родолюбец професор Арнаудов, когато в мнозинството си "национално отговорните капиталисти" са синове и дъщери, зетьове и братовчеди, прислужници и подставени лица на ченгета, партийни секретари и червени директори - на ония, които преди няколко десетилетия на трибуни и сред заводски халета правешки се провикваха: "Дайте да дадете, другарки и другари!"

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#7] от "Practic":

  +++ Както и управляващите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  Тоя измислен институт да покани бойко да им обясни кое как, да ги научи и да ги почерпи с някой и друг милион нарадна пара.
  ВЯРВА моментално ще осъзнаят ГРЕШКАТА си и ще се разкаят ритуално в Мутреец !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  Всички да се учат от КМЕТА на производителност !

  От сутрин до вечер виси (но не като сопол) във форума и заработва жълти стотинки на коментар !!

  Кмете дерзай - дай боже повече българи да бъхтят така !!!

 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Боко весело си подсвирква в жипката "кат си пееш пенке ли кой ли те слуша"

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "През 2019 г. България заема 48-о място от 63 страни, което е ... влошаване в сравнение с 2009 г. (38-о място)."

  Логично, членството в ЕС е довело до влошаване конкурентоспособността на българската икономика. С тия двойни стандарти на ЕС спрямо България и некадърните политици, които Западът си назначи у нас, как да е иначе.

 13. 13 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И така ще си остане докато хората гласуват за ГЕРБ, вместо за ДБ. Едните предлагат реформи, другите "стабилност" на корупцията и статуквото.
  —цитат от коментар 6 на happystory


  Че те нали управляваха с ГЕРБ, министрите им бяха пълна катастрофа - на дъното по обществено одобрение, постоянни скандали и закононарушения. Те са 5 пъти по-некадърни и от ГЕРБ и 10 пъти по-зависими от чужди служби и посолства.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#10] от "SS":

  Абе, това милицията нямате угодия ! Ако не коментирам - защо не коментирам, ако коментирам - защо ви бия по тиквите. Хайде моля уточнете си опорките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#4] от "SaveBG":

  А къде пропускаш Прокопиев?

 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#7] от "Practic":
  Еми те затова цървулите след 9 септември го вкарват в затвора, я.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#12] от "xfh59608894":

  Хем некадърни хем корумпирани !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Каквато и да е никога България не е била по-богата от днес. Естествено, че чудеса в икономиката няма. Ама за умнокрасавците всичко е просто. Маха се Бойко и ставаме по-напред от Германия. А пък Кмета той става и ляга с Бойко. Що не станеш, Кмете от ГЕРБ, че да си гугукате. А полека лека количествените натрупвания ще преминат в качествени изменения:)

 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И да ги повози на предната седалка в "жипката", с любезното съдействие (пардон - задължение) на личната му преводачка/ПР/фотографка.
  Да им каже, как всеки ден се открива завод...(може да изръси и други тъпотии)

 20. 20 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Няма нужда нали краденето продължава иза дегенератите има още какво да крадат и сриват.

 21. 21 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "mpq24607239":

  Благодарение единствено на еврофондовете!!! И въпреки тиквата и опг-то му!

 22. 22 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 686 Неутрално

  По един от повдигнатите въпроси не съм видял да има обществена потребност от разрешаване. Напротив, всички действия са в обратна посока. Това е въпроса с бързината на разрешаване на съдебни спорове. С последните законодателни промени инициирани от Мая Манолова, на практика беше обезсмислено заповедното производство, призвано да решава бързо и в интерес на икономическият оборот възникналите спорове. Вече почти всичко ще си минава по исков ред, а това в най-добрите случаи означава по няколко месеца на една инстанция. Бяха увеличени съдебните такси, което също не помага с нищо бизнеса да защитава правата си. И още - в бързината на решаване се включва и изпълнението на решенията (без удовлетворение на изправната страна нарушеното и право не е възстановено). А при нас изпълнението се подчинява на много специфични правила, които не извеждат на първо място правото на добросъвестния и изрядния да си получи дължимото, а далеч по-важно е да се спазват безумни правила, въведени за защита на неизправната страна. В резултат съдебните изпълнители имат стотици хиляди дела, които влачат с години, без много шансове да приключат скоро, съответно парите да се върнат при изрядния бизнес/физически лица и да влязат пак в търговския оборот.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Как ще коментира Борисов това. Или няма нужната компетентност.

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Весело

  Ниска квалификаця на всички нива, слаба технологична дисциплина....
  Това са новини, които не искаме на научаваме. По-удобно е да искаме ан-блок увеличение на доходите и най-важното е всички ние българите да даваме акъл на немците.

  подпис
 25. 25 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Дневник отново с гнусно-манипулативно заглавие.
  В комюникето си за медиите, IMD поставя акцент върху добрата новина, че в една Европа без растеж има група на позитивно развиващи се страни сред които е България. Ето го тук черно на бяло:
  https://www.imd.org/news/updates/the-us-overtakes-hong-kong-at-first-place-among-worlds-most-competitive-economies/
  Освен това самата класация е направена спрямо коефициента на съответната страна спрямо САЩ, които са оценени със 100. България е с 65. Интересно е също да се отбележи, че една позиция пред нас е така обичаната от форумните десни-популисти Унгария. Ето класацията:
  https://www.imd.org/globalassets/wcc/docs/release-2018/ranking2018.pdf
  На побързалите да оплюят страната си, честито.

  Ваксиниран съм, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 26. 26 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много сме добри, на робота на ишлеме.

 27. 27 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  При Станишев сме били на 38-мо място по конкурентноспособност.
  При Борисов сме на 48-мо място.
  Лош Станишев, лошо БСП.

 28. 28 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Икономическите проблеми пред България са преди всичко демографски. Почти всичко от изброеното е свързано пряко с лошата демографска ситуация.

 29. 29 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 53 Весело

  Еми, стабилност, кво да прай човек.
  —цитат от коментар 3 на Николай Колев


  Некакъф iek днес ми обясняваше ква готина икономика имаме...

 30. 30 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално
 31. 31 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Още от времето на 60-те години на ХХ в., когато се изготвяха първите планове на СИВ, българската икономика е била от последните...
  Така че нищо ново..

  Сидо
 32. 32 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Икономическите проблеми пред България са преди всичко демографски. Почти всичко от изброеното е свързано пряко с лошата демографска ситуация.
  —цитат от коментар 28 на 8th_ball


  Ами нормално, нали всички красивци сте запалени привърженици на джендъризма... Не съм чувал от еднополови бракове да се раждат деца. Но, както винаги, радикалното БКП прави точно обратното на това, за което вряка. Били "десни", па са в коалиция със "зелените" червени и "нема лево, нема десно" на Бойкикев, били "демократи", па изгониха зам. председателя си Москов като сталинистите от последната руска диктатура, били срещу демографската криза, па се чифтосват по мъШки и няма и една женка за цяр в сектата, ако не броим Полинчето Паунова, дето е по-мъжествена и има по-голем мустак и от Филип Тотю.... Бе мъчителнус аффтентична, отдето и да я погледнеш...

 33. 33 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 410 Весело

  Защо ли няма очудени от този факт? При такава ниска квалификация както на работодатели, така и на персонал, едва ли може да очакваме нещо различно.
  —цитат от коментар 1 на proza


  Особено ниско квалифицирани като теб, дето пишат "очуден"

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Томиславчо като контрааргумент, ей богу...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#32] от "Reporter US":

  От еднополови бракове се раждат деца, макар и рядко. Ти си жив пример за това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#32] от "Reporter US":От еднополови бракове се раждат деца, макар и рядко. Ти си жив пример за това.
  —цитат от коментар 35 на Darth Plagueis


  Тончо, всички помним много добре един твой вопъл преди няколко години, когато ни разказваше за психическия шок, който си изживял в ранна детска възраст, когато си установил, че под изтъркания пенюар на макя ти се подава сочна адамова ябълка...

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Българската икономика се развива добре, напук на всички доклади :)

  Нека се карат там за апартаменти, вили, евро-средства, избори и да не пипат данъчните и другите икономически закони. :)

  Въпреки че ГЕРБ си вдигат максималния осигурителен праг и доста затягат колана с тези глупости като нови касови апарати, тол системи и др. глупости.

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#21] от "vhv":

  Че политиците са надстройка и не участват в икономиката съм съгласен ама, че икономиката ни била благодарение на еврофондовете не съм съгласен.

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#36] от "Reporter US":

  Разбира се. Само се чудя, как ли се живее с това да си толкова прост, че единственото, с което можеш да отвърнеш на обида е да я повториш в обратна посока. Като децата във втори клас - глупак - не, ти си глупак.

  Герберасти...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#37] от "realguru":

  Мда, напук на всички доклади, те хората бъркат, споко, нищо не разбират. А даже и е умишлено, всички са се съюзили срещу Баце, целия свят.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#37] от "realguru":те хората бъркат, споко, нищо не разбират.
  —цитат от коментар 40 на Darth Plagueis


  А разбират ли нещо? ;)

  Щото икономиката не е точна наука и всеки си пляска каквото му дойде. :)

  Един учен анализирал 250 000 прогнози и доклади на икономисти. И открил нищо. :)

  Демек че някой път познават, някой път грешат. И никакви взаимовръзки не открил между това което са казали и това което се е случило реално. Точно като тотото. :)

  А аз казвам че икономиката е добре, щото никой не я пипа, не я стимулира и не променя законите през 2-3 месеца. И нещата се наместват от само себе си. :)

  За справка секторите, уж, дето са приоритетни колко са забатачени. А тези дето никой не ги пипа как процъфтяват. :)

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#41] от "realguru":

  Ами толкова и имаш поглед върху икономиката и работата на парламента. Щото икономиката ни я пипат твърде често и твърде много, а процъфтяващи сектори има само за некой силно напушен. Мога и в детайли, ако искаш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  "През 2019 г. България заема 48-о място от 63 страни, което е ... влошаване в сравнение с 2009 г. (38-о място)."Логично, членството в ЕС е довело до влошаване конкурентоспособността на българската икономика. С тия двойни стандарти на ЕС спрямо България и некадърните политици, които Западът си назначи у нас, как да е иначе.
  —цитат от коментар 12 на xfh59608894


  Да си видял някой западен политик да дойде и да тропа по масата на някой наш лидер?
  Да си видял някой наш лидер да се хвърля в краката и да лиже подметките на някой политик от Европа или САЩ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#32] от "Reporter US":

  Престани да правиш напъни да разсъждаваш глупчо!
  Разбери че вече трудно ще разделиш политическите сили на леви и десни. Такова разделение от времето на СССР прилагаш само ти и тези дето ти плащат да пишеш тъпотиите си тук.
  Светът днес се дели на честно и нечестно. На справедливо и несправедливо.
  Не можеш да наречеш справедлив нито Борисов, защото той е лицемер и манипулатор. Готов е да си смени мнението по десет пъти на ден само и само, за да угоди на този който най-силно вика в обществото. И това той го прави само за да не настройва обществото срещу себе си. Така най-лесно ще прави каквото си иска зад гърба ти.
  Не можеш да наречеш и Нинова и БСП справедливи само защото се наричат социалисти. Те искат социална справедливост само за пред хората, защото най-богатите хора с в техните редици.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#32] от "Reporter US":Престани да правиш напъни да разсъждаваш глупчо!Разбери че вече трудно ще разделиш политическите сили на леви и десни. Такова разделение от времето на СССР прилагаш само ти и тези дето ти плащат да пишеш тъпотиите си тук.
  —цитат от коментар 44 на Храбър


  Ма верно ли бе, "умнокрасив" другарино? Вий, жълтопаветните умници, по времето на СССР-то ли се самообявихте за "аффтентично десни"? Тов. Костав по времето на СССР-то ли ви обяви за "крайно дясна" секта? Обвиненията ви към ГЕРБ не бяха ли, че не били "десни" до момента, когато Бойкикевия обяви, че "нема лево, нема десно"? Туй по времето на СССР-то ли беше или подир тоталното оси**не на РБ-то? Ха-ха-ха... Няма по-сдухани другаре от драгалевските радикални комуня! Бач' храбрецо, я обади колко имена сменихте, радикалните комунисти - десебарки, за времето на злополучното си съществуване като най-голямото политическо посмешище, че им изгубих бройката веке?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK