Съдии давали в десетки пъти по-високи обезщетения за смърт на пътя

Председателят на управителния съвет на асоциацията и главен изпълнителен директор на "Булстрад живот Виена иншурънс груп" Светла Несторова коментира, че обезщетението трябва да покрива икономическите загуби на семейството от преждевременната смърт на неговия член, а болката и страданието не могат да бъдат компенсирани с никаква сума.

© Цветелина Белутова, Капитал

Председателят на управителния съвет на асоциацията и главен изпълнителен директор на "Булстрад живот Виена иншурънс груп" Светла Несторова коментира, че обезщетението трябва да покрива икономическите загуби на семейството от преждевременната смърт на неговия член, а болката и страданието не могат да бъдат компенсирани с никаква сума.Съдебни решения постановяват застрахователи да плащат обезщетения за страданията на близки на жертви в автокатастрофа значително над ограничението от 5 хил. лв., записано в Кодекса за застраховането. Има случаи, в които роднини извън най-близкия кръг са осъдили застрахователни компании за суми от 20 хил., 50 хил. и дори 100 хил. лв., съобщиха представители на Асоциацията на българските застрахователи.


Засега нито едно от тези дела не е решено на последната инстанция във Върховния касационен съд. Практиката на отделни съдебни състави и по региони е противоречива, коментира пред медиите изпълнителният директор на "Армеец" Константин Велев.


До фиксирането в закона на лимит от 5 хил. лв. се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разшири кръгът на хората, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя. В обезщетението вече са включени братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия. В резултат само за три месеца се появиха допълнителни искове за над 100 млн. лв. към застрахователите, а те предупредиха, че няма да издържат финансово на подобен натиск и ще трябва да вдигнат сериозно цената на полиците.
Компаниите от бранша се надяват, че с приемането от Народното събрание на методика за определяне на размера на обезщетението, която да се прилага в съдилищата, противоречивата практика ще отпадне. Очаква се документът да бъде разработен и приет до края на годината. В момента се проучва опитът на Германия, Испания, Италия, Румъния, Франция. Като цяло те са против финансовото обезщетяване на мъките и страданията, както и забогатяването в резултат на чужда смърт. Според тях сумата трябва да покрива икономическите загуби на семейството от преждевременната смърт на неговия член.


Пределно ясно е, че това, което може да ни изведе от кръга щетимост - съдебна практика - натиск за ниски цени на застраховката е промяна в поведението на пътя, коментира председателят на управителния съвет на асоциацията и главен изпълнителен директор на "Булстрад живот Виена иншурънс груп" Светла Несторова. Застрахователите още не са запознати с новия вариант на системата бонус - малус, който се разработва в Комисията за финансов надзор.


Застрахователите са на загуба от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за над 212 млн. лв. при печалба от 55 млн. лв. през 2017 г., сочат данните на асоциацията. Това става на фона на увеличение на приходите от премии с 42% до 936 млн. лв. и на изплатените обезщетения с 25% до 514 млн. лв. Освен увеличението на цената на полицата обяснение за по-високите приходи е прехвърлянето на клиентите на фалиралия кипърски застраховател "Олимпик" към местните дружества. Едновременно с това компаниите са увеличили резервите си с 353 млн. лв.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Застрахователите …, много да внимават …
  Колкото повече пари събират, толкова повече конкуренция е имат.

  Ако застраховките в България станат съизмерими с тези в Западна Европа, т.е. ГО да стане 300-400 евро, ще бъдат отнесени от вихъра на конкуренцията !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4970 Гневно

  Подготвят новото ДРАНЕ на раята ! Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#1] от "ironhorse":

  Ами във всички случаи ще можем да се застраховаме при сериозни застрахователи на запад , сега там данъците са по големи ,но в много случаи застраховките и особено каското са много по ниски от нашите ,тогава ще стане интересно за нашите ,от които половината са мошенгули .

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Доста гнусен "бизнес"!!!

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  Безумието задължителна застраховка + застрахователи + съд + нашите идиоти по пътищата.

 6. 6 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 977 Весело

  че дигнат
  ма Баце че ги дигне у милицята

 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2358 Любопитно

  Да бе, вярно! До къде стигнахме с методиката "манус-фалос"? Има ли вече пробни изчисления?

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Е щом са изчислили, че цената на живота е 5000 лв. - добре. Не че и 500 000 биха компенсирали нечия смърт, но 5 си е направо подигравка.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  Мене ми е интересно, кога ще почнат да ритат застрахователите за лъжливи оферти и разликата в парите при които ти изчисляват премията и после, ако се наложи обезщетението?! Какво имам в предвид? Примерно си правиш застраховка Каско на колата. Застрахователят я оценява на 30 хиляди лева. Случи се инцидент с тотална щета и изведнъж застрахователят ти обявява, че автомобилът не струвал 30 хиляди, ами струвал наполовина и ти изплаща след една година половината пари. Да, но ти е взел премия, като за кола струваща 30 хиляди. Това си е узаконена измама и подвеждане на застрахованите...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2183 Гневно

  Вашата ... застрахователна!!! Какви 5 000 лв. ограничение? В застрахователната ми полица пише 2 милиона лева имуществени вреди и 10 милиона лева неимуществени. Ако ще плащате само 5 000 лв, тогава цената на застраховка Г.О. трябва да е между 3 лв. и 5 лв. на година..., а не над 300 лв....

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лео":

  Що бе...? Тия дни се разбра, че и по цели 10 (десет) лева изплащали...! Ама, внезапно се разтревожили за реномето си, та решили да изплатят минимума от 50 хиляди. ;)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Не разбирам що за "Кодекс" е този който ограничава до 5,000 лв при смърт. Нещо от мутренския период?

  Не разбирам също защо трети брат'чед трЕбЕ да облажи от смъртта на млад брат'чед със жена и две деца+стари родители, за които той (предполагам) ще се грижи до края на живота им. Лишил се е от ПЛАЩАЩ сътрапезник на маса веднъж месечно/седмично?!? Ами има цена на това (питайте адвокатите на двамата брат'чеди да ви я обяснят, съдът би трябвало да бие як шут на авантаджията!)

  Застрахователният бизнес НЕ Е ИЗМИСЛЕН В НРБ/БЪЛГАРИЯ! Съществува от стотици години, и нещата са бая ясни! Има общоприети статистики които определят премиите и обезщетенията. Поне по "белите" държави. ПРЕПИСВАЙТЕ!

  Това не е държава, това е територия! 'Фащайте сопите! И гласувайте!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Трябва да има абсолютно ясни обезщетения, които да не подлежат на оспорване и коментар и от двете страни.Умира човек - 1 млн обезщетение на преките наследници.Или 5 млн.Или 10 млн.В зависимост каква е застраховката.Тежка телесна повреда - толкоз.Трайна нетрудоспособност- толкоз, инвалидност- толкоз.Само дето самите застрахователи го увъртат до степен да ти трябва юридическо образование, за да разбереш договора.И един ден за четене.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 14. 14 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Вашата ... застрахователна!!! Какви 5 000 лв. ограничение? В застрахователната ми полица пише 2 милиона лева имуществени вреди и 10 милиона лева неимуществени. Ако ще плащате само 5 000 лв, тогава цената на застраховка Г.О. трябва да е между 3 лв. и 5 лв. на година..., а не над 300 лв....
  —цитат от коментар 10 на mitko11


  До коментар [#8] от "Лео":Що бе...? Тия дни се разбра, че и по цели 10 (десет) лева изплащали...! Ама, внезапно се разтревожили за реномето си, та решили да изплатят минимума от 50 хиляди. ;)
  —цитат от коментар 11 на tww09306483


  Най-важният персонал на застрахователите не са актюерите, а адвокатите...

 15. 15 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Тук става въпрос за сумите за далечни роднини и други близки, различни от деца, родители, съпрузи. Приеха текст, че получават до 5 000 лева, но явно съдът го намира за противоречащ на закона или международните договори. То още Сократ е казал, че ако всичко се оправя със закон, то трябва да приемат такъв всички магарета в Атина да станат коне.

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2183 Весело

  До коментар [#14] от "PisnaMi":

  Не, най-важният персонал на застрахователните дружества са политиците...Ако има политическа воля, всичко може да се оправи. Ама как да има, като застрахователните дружества са собственост на мутри - политици...

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2183 Любопитно

  До коментар [#15] от "victortrt":

  Толкова ли е сложно да препишат един закон от бяла държава, където е постановено, че обезщетения се изплащат само на наследниците?

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  Е щом са изчислили, че цената на живота е 5000 лв. - добре. Не че и 500 000 биха компенсирали нечия смърт, но 5 си е направо подигравка.
  —цитат от коментар 8 на Лео


  За трети братовчед дето може и да не си го виждал са тези 5 000 лв.

 19. 19 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 633 Весело

  До коментар [#17] от "mitko11":

  Я да помислим малко. Ако човек има деца, родителите му не са наследници. Но сигурно и те заслужават обезщетение.

 20. 20 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3192 Гневно

  Бул Инс не харесва това. Гарантирано от Буда

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  А съдиите колко са вземали.

 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Обезщетенията за смърт трябва да започват от милион нагоре, а т.нар. "застрахователи" да не се месят в работата на съда.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 23. 23 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Какво?Застрахователите били на загуба от ГО, ли?!!!Съмнявам се много, но дори и така да е, защо не кажат колко им е печалбата от другите щипвания!!!Та за щета по автомобила те изплащат в пъти по-малка сума - от опит го зная.Освен ако нямаш човек, който да ти помогне - за свои хора, демек.От опит на колеги го виждам!

 24. 24 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#15] от "victortrt":Толкова ли е сложно да препишат един закон от бяла държава, където е постановено, че обезщетения се изплащат само на наследниците?
  —цитат от коментар 17 на mitko11


  Не си много прав, зависи от застраховката! Май и в България при ипотечен заем банката ти прави "застраховка смърт" та да си събере парите ако се гътнеш.

  И не считаш ли за нормално ако дадеш 100К заем на приятел, да му направиш "застраховка смърт" (с негово съгласие) при която ти получаваш тези 100К, ако някой джигит бастиса приятеля ти при катастрофа по пътя? Да, това отваря врата на куп далавери. Ама в белите държави застрахователите имат разследващи...следователи (бивши ченгета, често по добри от чеНгетата на служба, и по ефикасни от тях щото не са толкоз ограничени "законно" като ченгетата). И човъркат във всеки случай, за да намерят начин да не платят. И разкриват бая престъпления в процеса.

  Застрахователството е бизнес от стотици години. Факт е че съществува и до днес, и че хората си правят застраховки. Щото гросо'модо за що годе защитени!
  До коментар [#17] от "mitko11":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Приходи /премия/ 936 млн.
  Изплатени обезщетения 514 млн
  Разликата е плюс 422 млн.
  Обаче били на загуба 212 млн.

 26. 26 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Ама как мутрохователите ще дават,те са тук за да взимат!!
  Не познавам човек, който да не е пропищял от най-добрите, все авери на Премиера.
  А защо ползват Булстрад едни от малкото "сиво-светли'' на пазара ей това вече е ПиАр. 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Пишете си, колкото да не заспите. Кой западен застраховател ще направи каско на кола регистрирана и управлявана в БГ?

  И ако случайно се навие, защо си мислите, че премията (т.е. цената която ще платите) ще същата както в една Германия например? Той оня застраховател е прост и не може да сметне какъв му е риска, при положение, че може да погледнете нивото на кражби на автомобили в двете държави, нивото на проишествия, както и средните изплатени суми?

  В БГ премиите са относително ниски, на фона на поетия риск. Проблема е в шикалкавенето на застрахователя при изплащане на щетите. Но това се лекува със съд... въпроса е на човек да му се занимава...

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#26] от "!D !калпав е новия вид Дневник!":

  Ако това ще ви успокои, аз не познавам и човек "на Запад", който да е щастлив от срещите си със застрахователите.

 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#19] от "victortrt":

  "заслужават" е неприложимо понятие в случая. Обезщетението покрива материални щети, не компенсира мъката.

  Демек децата взимат пари, защото родителя вече не може да се грижи за тях. Ако родителите са обгрижвани от убития също могат да претендират. Но не и защото са съкрушени от загубата.

 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  Май искате нищо да не плащае! Всички да са длъжни да ви плащат, а вие на никого да не плащате! Какви са тия 5 000 лева са убит човек?! Закона е казал 50 000 лева! Или за вас законите не важат?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Тези 5 хил. лв. са срам дори за нашата действителност. 5000 лв. < 9*Мин. работна заплата.
  Г-жа преЦедателката дали оценява и своя живот/този на най-близките си на толкова?... предполагам е много под това, което получава тя като заплата за ЕДИН месец.

 32. 32 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Много нагли тези застрахователи,
  Имат 50% повече отчетени печалби за 2018 год.,от 2017 год.,сега реват че плащали.Като не искате да плащате вън от застрахователния бизнес,станете комбайнери!

  https://fakti.bg/bulgaria/368508-zastrahovatelite-otchetoha-rekordni-pechalbi-za-2018-godina

  sdg
 33. 33 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Вашата ... застрахователна!!! Какви 5 000 лв. ограничение? В застрахователната ми полица пише 2 милиона лева имуществени вреди и 10 милиона лева неимуществени. Ако ще плащате само 5 000 лв, тогава цената на застраховка Г.О. трябва да е между 3 лв. и 5 лв. на година..., а не над 300 лв....
  —цитат от коментар 10 на mitko11


  Това е ограничението за ромът, който след погребението ти реши, да търси обезщетение, щото е имал силна емоционална връзка с теб.

  мурзилка
 34. 34 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Годишните отчети на застрахователите се публикуват.Имат огрооооомни печалби.Винаги обезщетението се определя от съда.На запад се присъждат милионни обезщетения.Но-застрахователите са свикнали да разкешват здраво в народното събрание.Може и да си гласуват нов закон,в който да се казва,че за наследник да не се дават повече от 10 лв на калпак.И да си плати и комисионните на банките.

 35. 35 Профил на marin0987
  marin0987
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Наглеци! Само една дума е достатъчна! През декември 2017г., ГО за колата ми беше 136 лв. . Май 2019г. ГО за колата ми е 280лв. За 1 година тези тарикати вдигнаха цената над 100% и това е така, защото всички застрахователи са се разбрали и защото ГО е задължителна - все на някой трябва да дам парите си. Защо не вдигат автокаското? Ами много просто - не е задължително! Ако вдигат цените ,няма да имат коли за застраховане по автокаско! И е пълна лъжа , че са на загуба от ГО. А даже и да е вярно, тогава да не го правят. Във всеки бизнес е така - щом дадена дейност е на загуба, приключваш с нея!Никой от тях не е луд, че да подарява пари на непознати! Напротив, те са върха на тарикатите! Добре направиха тези около 2 мл. човека, които се изнесоха от тази мутренска държава. Съжелявам, че и аз не го направих!

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Изнудването е основна икономическа дейност в пропадналата държава.Изнудва всеки който може, всекиго когото може. Но най-много освирепялята от глад държава изнудва своите най-бедни поданици. Най-вече за да се отърве от тях.

 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  паднало малко самолетче край Казанлък, пилота загинал

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2183 Весело

  До коментар [#33] от "Маршалов":

  Ромът не е наследник и пие една студена вода - исканията му падат в съда.... Въпросът е, че и на преките наследници не искат да плащат. При катастрофата в Своге от 6 наследника на 4-ма бяха платили по 10 лв.......и след намесата на СуперБойко им платиха минималната сума - по 50 000 лв.

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 39. 39 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Щом дават толкова богато, да ѝ се връща на госпожата с лихвите.

 40. 40 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  Зависи как поведеш борбата! С разправии не става!
  Казвам го от опит. Не споменавам застрахователя и марката автомобил но при попадане е в дупка и то на магистрала имам поражения от срязана гума и изкривена алуминиева джанта.
  Бях съгласен на частична компенсация за гумата и цялата джанта.
  Предложиха ми нова гума и да ми изправят джантата.
  След разправии разбрах че ще топат топката и след разговор с фирмения сервиз на автомобила получих документ че нямат такава услуга по изправяне на джанта.
  Следва адвокат, писмо и намерения за сезиране на необходимите контролни органи и като резултат нова джанта!

  pastor
 41. 41 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#33] от "Маршалов":Ромът не е наследник и пие една студена вода - исканията му падат в съда.... Въпросът е, че и на преките наследници не искат да плащат. При катастрофата в Своге от 6 наследника на 4-ма бяха платили по 10 лв.......и след намесата на СуперБойко им платиха минималната сума - по 50 000 лв.
  —цитат от коментар 38 на mitko11


  Ми не, по новия закон може да е всеки. Само доказва със свидетели че сте се познавали и сте имали силна емоционална връзка. Т.е хваща си още двама трима роми да го кажат и да се подпишат в съда и после само харчат.

  мурзилка
 42. 42 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Непреки наследници не би трябвало да имат право да искат финансови обезщетения.
  Деца + родители + ЕВЕНТУАЛНО братя/сестри (това с братята и сестрите е единственото което трябва да се гледа случай по случай). И това е!

  Всички останали трябва да се отсвирват като паразити каквито са.

 43. 43 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4456 Неутрално

  Жал ми стана за застрахователите. Една буца ми заседна на гърлото, докато четях тези редове!

  Gunter glieben glauchen globen
 44. 44 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 507 Весело

  сега .... аз така мисля - много е добре, че нЕкои съдии отсъждат по милиони обезщетения. ако може по много повече милиони. тогава изведнъж застрахователите ще се сетят, че превенцията е най-доброто нЯщо - и ще почне един натиск за с-ма болус-малус или нещо подобно, с ударение на "малус". ама за да е ефективен малусът, големите градове и опасните места по паланките тр да са опасани с камери, които в автоматичен режим да отчитат мизериите на туземците, а не катаджията да гледа монитора и да решава на тоз да сложи ли акт, а на онзи - не. като станат актове автоматични, туземците изведнъж ще почнат да получават честитки за огромни суми и после много, ама много Фнимателно да шофират. отделно ще се намалят зулумите, щото камерите ще гледат не само за минаване на червено, ами и за джебчии и тн. И така неусетно ще станем нормална държава.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 45. 45 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  "До фиксирането в закона на лимит от 5 хил. лв. се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разшири кръгът на хората, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя".

  Това просто е невярно. НЯМА подобно нещо в КЗ (друг въпрос дали журналистът не е разбрал интервюирания, дали журналистът сам дава подобна информация, или интервюиранията е излъгал). В действителност въпросните 5 хил. лв. се опита да ги въведе ГЕРБ като лимит (беше проект за изменение на КЗ), но при обществената реакция дори идиотите от ГЕРБ дадоха заден на предложението си.

  Иначе понеже става дума за числа, левове и търговски взаимоотношения (застрахователният договор е търговска сделка по смисъла на ТЗ), трябва на всички да е ясно, че в тези отношения не може да няма баланс. Ясно е, че ако застрахователят получава в приход от застрахователни премии (от клиентите си) 5 лв. на година, а съдът го осъжда за обезщетения по 7 или 8 лв. на година, този застраховател просто няма да издържи. По правилата на пазарната икономика трябва да затвори предприятеието си, вместо да губи. И обратно - ако получава премии за 10 лв., а плаща обезщетения за 2 лв., би трябвало на пазара да се появи нов играч, който да иска премии по 8 лв., като ще плаща обезщетения за 2 лв. ...

  Накратко: редно е да се отчита интереса на застрахователите по въпроса на какви нива да се стабилизира пазарното равновесие. Но ще е абсолютна перверзия пазарноото равновесие да се гони чрез обезценка на човешкия живот (обезщетението за преживелите роднини), вместо - чрез мерки за ограничаване на причините за настъпване на злополуките ...

  С една дума: НЕ СЪДЪТ е виновен на застрахователите. Ни най-малко...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK