Заводските цени продължават да растат и през април

Заводските цени продължават да растат и през април

© Надежда Чипева, КапиталПроизводствените цени продължават ръста си и през април. В сравнение със същия месец на предходната година ръстът им е 4.3%, а в сравнение с март повишението е минимално - с 0.4%.


На годишна база увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.9%, в преработващата промишленост - с 3.5%, и в добивната промишленост - с 3.4%.
В преработващата промишленост най-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на основни метали - с 5%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.9%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.3%.


В сравнение с март по-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 4%, в преработващата промишленост - с 0.5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава спад с 0.3%.
По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на облекло - с 0.5%. По-значителен спад е регистриран при производството на основни метали и при производството на химични продукти - по 1.3%.


На вътрешният пазар цените растат с 4%


На годишна база заводските цени на вътрешния пазар растат с 4%, показват данните. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.2%, в добивната промишленост - с 4%, и в преработващата промишленост - с 2.7%.


През април 2019 г. най-значителен ръст на цените в преработващата промишленост спрямо април 2018 г. е отчетен при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.4%, производството на химични продукти - с 3.6%, и производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 3.5%.


В сравнение с март поскъпването е с 0.4%. Повишение на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 4.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%, а в преработващата промишленост не е отчетена промяна.


В преработващата промишленост най-значително е намалението на цените спрямо предходния месец при производството на химични продукти - с 1.7%, и при производството на дървен материал и изделия от него без мебели - с 0.7%. По-съществено покачване на цените е отчетено при: производството на основни метали - с 0.6%, производството на мебели и производството на облекло - по 0.5%.


За международния пазар цените растат с повече


За година заводските цени за международния пазар нарастват с 4.7% в сравнение със същия месец на 2018 година. В преработващата промишленост цените се покачват с 4.3%. Най-голям ръст на цените е отчетен при: обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.9%, производството на основни метали - с 5.3%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3.8%.


В сравнение с март цените растат с 0.4%. В преработващата промишленост повишението е с 0.8%. По-съществено е при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 1.0%, производството, некласифицирано другаде - с 0.6%, и производството на облекло - с 0.5%, а най-голямо намаление на цените се наблюдава при: производството на основни метали - с 1.6%, производството на химични продукти - с 0.8%, и производството на напитки - с 0.6%.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 294 Разстроено

  А заплатите - съвсем същите... И социалните помощи и те... Виж тези на дупетатите ги индексират редовно.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Имайки пред вид липсата на пазарна икономика и надутите цени по посока потребителите , няма как да станат тези неща .

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5647 Неутрално

  Богатите стават все по-богати, нищо необичайно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK