Токът щял да поскъпне с 60%, ако регулаторът уважи исканията на дружествата

Токът щял да поскъпне с 60%, ако регулаторът уважи исканията на дружествата

© Анелия НиколоваКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе открито заседание, на което обсъди цените на тока и парното от 1 юли 2019. През миналата седмица регулаторът предвиди средно поскъпване на електроенергията с 3.5%, а парното и топлата вода – с 4.5%, съобщи агенция "Фокус".


Размерът е съобразен с годишния ръст на инфлацията и социалния ефект на цената. Това коментира председателят на регулатора Иван Иванов, след като представителите на дружествата защитиха исканите по-високи цени на топло- и електроенергията, цитиран от БНР.


"Ако трябва да бъдат удовлетворени всички искания на тези дружества, цената на електрическата енергия и на топлинната енергия за бизнеса и за бита в страната ще порасне с не по-малко от 50 до 60 процента. Тази социална цена българските граждани не могат да понесат, затова комисията установи в своя доклад предложение увеличението да бъде единствено в рамките на инфлацията между месец април 2018 и месец април 2020 година", обясни Иванов.
Според омбудсмана Мая Манолова за поредното поскъпване на топлоенергията няма основателна причина. "Цената на парното, забележете, за три години, от юли всъщност 2016 година, се е увеличила с повече от 50 процента, тоест тенденцията – повишава се цената на природния газ, повишава се парното – се запазва, но когато пада цената на природния газ, парното не просто остава същото, то продължава да се повишава. Това исторически е най-високата цена", обяви омбудсманът.


Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни скока на цените с вредните емисии:
"Тези емисии се купуват от всички енергийни дружества в много по-голяма степен от тези, които са на въглища, в по-малка степен тези, които са на природен газ."


"Всички международни конфликти оказват влияние върху цената на петрола, но електрическата енергия се произвежда от местни продукти, въглища, както и АЕЦ "Козлодуй", така че това не може да бъде никакво влияние. Цените на въглеродните емисии наистина са голям проблем, тъй като ние хем искаме да плащаме емисиите, хем някой друг да ни ги плаща", обяви на свой ред изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.


"За емисиите се знае от 30 години", посочва бившият министър на екологията Юлиян Попов. По думите му българската енергийна система е наясно за този растеж от поне 10-20 години. Според него външните фактори се използват за оправдание на липсата на инвестиции в системата.


На същото мнение е и ръководителят на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов, като посочи, че цените на квотите ще продължават да растат.


Най-голямо следва да е повишението от 1 юли за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3.59%. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46% по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на "Енерго-про" в Североизточна България – с 3.38%, ако комисията одобри внесените предложения.


Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград - 17.53%, и Габрово - с 12.53%. В София се очаква поскъпване с 4.3%, в Пловдив увеличението е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52%, а във Велико Търново - със 7.26%. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а по-малки са в Русе - 3.86%, Перник - 1.77%, и Варна - 1.96%. Парното ще поевтинее само в Сливен - с 0.4%.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Има ли разумен човек, който да вярва на изкукуригал ДСБ-ар.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  Голямата новина днес е намерението на управляващите да обвържат цените на комунално битовите услуги с растящата минимална работна заплата в България - жална ни майка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Т.е. на ви 5%, щото можеше да е 50%, а?

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Дори 4-5% увеличение ще вдигне инфлацията. Ако добавим и евентуален старт на тол системата - ще има изненадани.

 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  търговия с емисии , зелени енергии и други говна . честито .

 6. 6 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Лошото тепърва предстои ...
  Очаква ни двоен скок на цената, защото до няколко години в ЕС ще забранят въглищните централи. След 2025 година само на вятър и слънчеви панели или от АЕЦ.
  В същото време след 5 години ще се продават само електрически автомобили в Европа и търсенето на електричество ще нарасне.

 7. 7 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Има ли разумен човек, който да вярва на изкукуригал ДСБ-ар.
  —цитат от коментар 1 на ebf52574941


  Само дето в тая комисия гербавите и патреОтарите са мнозинство и всеки член има по 1 глас, та нищо не зависи от председателя. Ама ти от къде да знаеш това, не го пише във Винету или в Капитала.

 8. 8 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Любопитно

  Голямата новина днес е намерението на управляващите да обвържат цените на комунално битовите услуги с растящата минимална работна заплата в България - жална ни майка
  —цитат от коментар 2 на neut


  Тоест ще вдигат цените с по 10% годишно, така ли да го разбирам

 9. 9 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 752 Неутрално

  търговия с емисии , зелени енергии и други говна . честито .
  —цитат от коментар 5 на pavur


  Т. трайков е за пребиване .

  той набута толкова залена енергия докато беше министър

 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Има ли разумен човек, който да вярва на изкукуригал ДСБ-ар.
  —цитат от коментар 1 на ebf52574941


  ДСБ-ара винаги лъже !

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#3] от "sa6":

  М-да... Стандартните лафове, покрай традиционното поскъпване на ел.енергията. Тоест да се радваме, че е поскъпнала с малко, защото можело да е много повече.
  Абе, какво и плащаш на тая ел.енергия? Всяка година с между 5 и 10 процента нагоре. После, имало инфлация и трябвало да се компенсират ЕРП-тата. Само не казват, нас кой ще ни компенсира...! ;)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#8] от "001":
  Цената на питейната вода ще бъде % от увеличението на мин. работна заплата. Ако не се вдига аплатата се взема инфлацията. Ако заплатата и инфлацията са в застой се определя социално приемлива цена, а това е цената която е склонен да плати мит'ряла без да се налага баце да изпитва народната любофф - бавното сваряване!

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#7] от "idiotstavrev":

  И другото... Председателят на КЕВР се сменя с решение на МС. Да се чудиш, защо ГЕРБ не го сменя? Иначе, ГЕРБ-ерите тук вият на умряло, как едва ли не ДСБ вдига цената на тока...! :)))

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  МНОГО СЕ КРАДЕ !!! ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И ШАЙКАТАН!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#7] от "idiotstavrev":И другото... Председателят на КЕВР се сменя с решение на МС. Да се чудиш, защо ГЕРБ не го сменя? Иначе, ГЕРБ-ерите тук вият на умряло, как едва ли не ДСБ вдига цената на тока...! :)))
  —цитат от коментар 13 на Petleshev


  Също да се чудиш защо Р. Кънев и Хр. Иванов „вият на умряло“, че ГЕРБ и БСП били в тайна коалиция, когато ГЕРБ-ерите не сменят ДСБ-аря в КЕВР.


  До коментар [#13] от "Petleshev":

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Лакомията на монополистите няма граници. Но Иван Иванов само използва под предтекст исканията им ( някои може би и въображаеми ) за да повишава цените на енергията, водата и парното. Само че въпреки на пръв поглед ниския процент, като се вдига всяка година цената и то два пъти годишно, общото увеличение става голямо. Например цената на парното за последните 3 години е с общо увеличение 50 процента.

 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Като го повишат с толкова хората най-после ще започнат да си монтират фотоволтаици и потреблението на ток от въглищни централи ще намалее. От алчнотия да не убият кокошката, която им носи златните яйца! То и сега има моменти, в които дори АЕЦ Козлодуй прекратява търговете заради липса на интерес на цена, която да осигури поне някаква печалба, та какво остава при по-високи цени!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18 Профил на today
  today
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Лошото тепърва предстои ...Очаква ни двоен скок на цената, защото до няколко години в ЕС ще забранят въглищните централи. След 2025 година само на вятър и слънчеви панели или от АЕЦ.В същото време след 5 години ще се продават само електрически автомобили в Европа и търсенето на електричество ще нарасне.
  —цитат от коментар 6 на 001


  Ми купи си слънчеви панели бе човек, те поне поевтиняват, там цената се определя от предлагане и търсене, а не от администрацията.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 19. 19 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 533 Неутрално

  И 100% да го вдигнат хората няма да имат против. Ще си трайкат и ще си пишат по форумите.

 20. 20 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  При 7 000 000 жители - 1 700 000 души с пенсии от 200 до о 330 лв. и 500 000 души с минимална заплата, следизборно ударно увеличение на ток и вода. Разбира се, увеличава се и ДДС, явен начин да се скубе раята. Увеличамат се парите "за усвояване" от строителство на пътища и стадиончета в обезбюдени селища, ремонти на настилки и пр, и про, както нагло отбеляза Менда с непроправимия си диалект.Само че по-скъпи книги - по-малко ДДС, щото ги преоценяват масово, както сте забелязали на Панаира в НДК. По-скъп ток и бращшно - непродаваеми кифли, козунаци и банички, намаляване на жграмажа и качеството - по-малко ДДС. Пи -високи цени? Все по-трудно оцеляване на фирмите, затваряне на магазини, фалит и мъртви градове. Този тип управление ще докара страната до венецуелски вариант в най-скоро реме.

  Дедо Крум
 21. 21 Профил на today
  today
  Рейтинг: 833 Неутрално

  [quote#9:"WWW"][/quote]

  България пое ангажименти за увеличаване на дела на зелената енергия до 20% към 2020г., Трайков просто го изпълняваше. Че не го е правил по най-добрия за обществото начин е друг въпрос, трябваше да организират търгове за присъединяване на зелени мощности и да го правят по най-ниската цена, а не по административно определена и много силно раздута цена.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 22. 22 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  при излишък от 3 милиарда е редно да се инвестира първо в централите ,да минат на газ и да се снабдят с фотоволтаици даващи поне по 2 кв всяко семейство ,това ще е най доброто ,заедно със смяна на прозорците на всички сгради със всесезонно нискоемисионно стъкло ,което също дава икономии на енергия и други подобни

 23. 23 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#17] от "today":

  "Като го повишат с толкова хората най-после ще започнат да си монтират фотоволтаици и потреблението на ток от въглищни централи ще намалее."

  Хубаво го предлагаш, но вероятно ще си избиеш инвестицията след над 10 години. А и кажи как, ако живееш в панелка(като по-голямата част от хората) ще монтираш панели. Вечер естествено панелите не произвеждат нищо и трябва да "се пуснат" ТЕЦ. Само, че те не могат да се пускат или спират когато си искаме. Затова се наричат "базови мощности" и работят постоянно.

  "България пое ангажименти за увеличаване на дела на зелената енергия до 20% към 2020г., Трайков просто го изпълняваше. Че не го е правил по най-добрия за обществото начин е друг въпрос, трябваше да организират търгове за присъединяване на зелени мощности и да го правят по най-ниската цена, а не по административно определена и много силно раздута цена."

  Иначе тук си прав - трябваше да се изчака няколко години.
  Първите присъединени ФЕЦ бяха с цена над 70ст/квч, следващите на 48ст/квч, после я намалиха на 24ст/квч. Сега не знам точно как е и не ми се търси. За сравнение на АЕЦ Козлодуй цената е 4-5 стотинки, на МИ-2 мисля около 5 ст., а на американските МИ-1 и МИ-3 10-12 стотинки. И това са цени, които се плащат на централите. След тях има пренос на ВН, СН, ДДС и още куп разходи.
  Та като знаем проблемите (финансови и екологични) на МИ-2, ако я извадят от микса цената ще скочи и то доста.

 24. 24 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Има ли разумен човек, който да вярва на изкукуригал ДСБ-ар.
  —цитат от коментар 1 на ebf52574941


  Само дето в тая комисия гербавите и патреОтарите са мнозинство и всеки член има по 1 глас, та нищо не зависи от председателя. Ама ти от къде да знаеш това, не го пише във Винету или в Капитала.
  —цитат от коментар 7 на idiotstavrev

  Е, човекът изглежда везера обясненията на председателя, които са си доста странни, само едно от ЕРП-тата поиска увеличение с 50%, при това очевидно тенден;иозно, като отговор на тенденциозното му задържане насила в България, а г-н председателят обяснява, че ако се бил съобразил с исканията, повишението щяло да е средно с 60%. Явно по инерция повтаря неща, които е разправял при други случаи и които точно сега не са верни. Какво да си помислиш, освен, че е поизкуфял вече?

 25. 25 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "001":Цената на питейната вода ще бъде % от увеличението на мин. работна заплата. Ако не се вдига аплатата се взема инфлацията. Ако заплатата и инфлацията са в застой се определя социално приемлива цена, а това е цената която е склонен да плати мит'ряла без да се налага баце да изпитва народната любофф - бавното сваряване!
  —цитат от коментар 12 на telqk


  Явно и там ще има приватизация най-накрая. Само дето подозирам, че социално приемливата цена вече е достигната и става сложно.

 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дедо Крум":

  Ма и ДДС-то ли дигнаха?

 27. 27 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "edin drug":

  Верно ли има летно и зимно стъкло и хората ги сменят, като гумите на колите? Или те горат, щото са високоемисионни и на половин година им изтича ресурса и изтъняват?

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Ами те и 100 % може да поискат, стига да може някой да плаща. Най-бедните, с най-високи цени на тока.

 29. 29 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#28] от "Роси":

  С най-ниски, ама най-бедните.

 30. 30 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1812 Неутрално
 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7495 Неутрално

  Ай стига с това увеличение ве, взехте ни предварително тия 5,6%, които се каните да ни прибавите към пенсията.

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4432 Гневно

  Егати наглото искане за повишаване на цената на тока!

 33. 33 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  Имам четири панела на покрива за производство на електричество, ползвам ги за подгряване на водата в бойлера. Като гледам накъде отиват нещата, панелите ми ще станат 8-12 и т. н., докато успея да покрия (част от) големите разходи за ток (в случая имам и електрическо парно 9 кW), в което водата, която циркулира също може да се доподгрява от фотоволтаиците тогава, когато времето позволява. Да, няма как засега да се откача от ЧЕЗ, но сметките ми са по-поносими, откакто си помагам с фотоволтаиците, особено като знам, че цената на тока ще скача всяка година. А дали ще е Иван Иванов или Драган Драганов оня от ДКЕВР ми е все тая, щото всички са духачи и нагаждачи - вземат големи немъчени заплати (платени от нашите данъци) и хич не им дреме за Сульо и Пульо, че били бедни и не можели да си плащат тока. Та явно ще се спасяваме поединично, аз вече съм започнал...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK