Туристическият бизнес разкритикува промените "хавлия върху дюните"

Туристическият бизнес разкритикува промените "хавлия върху дюните"

© Цветелина Белутова, КапиталПромените в Закона за Черноморското крайбрежие, които Комисията по регионалната политика предстои да обсъди, обслужват тясно корпоративни интереси , загърбват интересите на местните общности и държавата и оставят врата за продължаване на корупционните практики при презастрояването. Това се казва в становище на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Българската асоциация за алтернативен туризъм, внесени в Народното събрание.


В четвъртък предстои ресорната комисия да разгледа на второ четене спорните изменения, внесени още през февруари от правителството и междувременно допълвани от депутати от различни парламентарни групи. Между тях е и идеята за четирицифрени глоби за поставяне на плажни принадлежности върху дюните.


Какви са предложенията четете тук.
Според двете сдружения на туристическия бизнес в законопроекта "се забелязва характерният за корупционните практики наказателен уклон с възпроизвеждането на нови административно-наказателни разпоредби, непропорционални на тежестта на действията, определени за социално опасни".


Туроператори: Къмпингуването е пазарен сегмент с бъдеще


Проектът "съдържа неоправдани ограничения на правото на избор на туристи и ни отдалечава от ефективната законова рамка, която да гарантира устойчиво и отговорно развитие на българското Черноморие и превръщането на туризма по Черноморието в перспективен отрасъл и място за кариерно развитие", се казва в становището на двете асоциации. Те изразяват опасение, че прекомерното администриране на плажуването ще го комерсиализира в максимална степен.


"Морският ни туризъм отдавна работи в условията на свръхпредлагане с всички произтичащи негативи - къс сезон, недостиг на кадри, ниска средногодишна заетост, занижени средни приходи за нощувка, разрушена природа, несъответстваща инфраструктура. В същото време предмет на регулация става къмпингуването - пазарен сегмент с бъдеще, щадящ природата и не предполагащ публични инвестиции в скъпа инфраструктура", подчертават сдруженията.


Концесионерите срещу новите идеи за преместваемите обекти


Срещу друг тип изменения в закона се изказват и Националният борд по туризъм и Асоциацията на концесионерите на плажове. Двете сдружения възразяват срещу новите регулации за площта, върху която на плаж, отдаден на концесия, могат да се поставят преместваеми обекти. Двете бизнес сдружения напомнят, че задължение на концесионера е да обслужва цялата територия на плажа и промяната може да нарушии икономическия баланс. Те не одобряват и схемата за преместваемите обекти да се изготвя от общината и да се одобрява от главния й архитект, защото те представляват една институция, а това създава предпоставки за корупция.


Туристическият борд е и срещу забраната за отдаване на концесия на плажове, които граничат със защитени територии без осигурен достъп до тях. Такива били повечето плажове в страната, които може да се окажат неохраняеми, предупреждава становището.


За и против некатегоризираните къмпинги


Самото Министерство на туризма също не подкрепя някои от текстовете, внесени от депутатите между първото и второто четене. Една от тях е идеята на Искрен Веселинов извън плажовете и дюните в общински, държавни и частни имоти да има възможност да се обособяват временни места за къмпинги, кемпери и каравани без да бъдат категоризирани. Депутатът в мотивите си подчертава основателното недоволство на любителите на свободното къмпингуване за липсата на достатъчно къмпинги и напомня, че предвидената през 2016 г. възможност в Закона за туризма тази дейност да се регламентира, така и не е осъществена.


В отговор Министерството на туризма пише, че по закон контролира единствено категоризираните туристически обекти за настаняване, включително категоризираните къмпинги. Според ведомството идеите на Веселинов трябва да отпаднат от Закона за Черноморското крайбрежие. Необходима е регламентация на къмпингуването като вид туризъм, но това следва да се случи в специален закон и след широко обществено обсъждане, изказва пожелание ведомството, ръководено от Николина Ангелкова.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Фалшива новина, двете кухи "асоциации" не са "туристическият бизнес".

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Доста странни изказвания! #КОЙ е собственика на Българска асоциация за алтернативен туризъм!?

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  "Морският ни туризъм отдавна работи в условията на свръхпредлагане с всички произтичащи негативи - къс сезон, недостиг на кадри, ниска средногодишна заетост, занижени средни приходи за нощувка, разрушена природа, несъответстваща инфраструктура. В същото време предмет на регулация става къмпингуването - пазарен сегмент с бъдеще, щадящ природата и не предполагащ публични инвестиции в скъпа инфраструктура"
  !!!!!!

 4. 4 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Весело

  къмпингуването - пазарен сегмент с бъдеще, щадящ природата
  —цитат от коментар 3 на Лелка


  Сериозно? Софийските наркомани изпозасраха де що имаше "див плаж" - буквално и преносно.

 5. 5 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#4] от "izt21595181":

  Софийските "наркомани" отдавна ходят в Гърция. Видно е, че Вие НЕ сте стъпвали по черноморието скоро!! Неведнъж съм обяснявал, че тези които реално "засират" са еднодневните плажуващи/идват, ядат пият, оставят всичко и заминават/, а не къмпингуващи те!! Вие обаче, като виден гражданин живеещ в панелка няма как да го знаете това, така че не давайте безпочвени и "мнения" моля!

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 336 Неутрално

  "обслужват тясно корпоративни интереси , загърбват интересите на местните общности и държавата и оставят врата за продължаване на корупционните практики при презастрояването"
  +++


  Фалшива новина, двете кухи "асоциации" не са "туристическият бизнес".
  —цитат от коментар 1 на izt21595181

  ---

  Доста странни изказвания! #КОЙ е собственика на Българска асоциация за алтернативен туризъм!?
  —цитат от коментар 2 на svoboden

  ---
  Доста ограничен трябва да е човек, за да мисли, че асоциациите имат собственик. И да не е чувал за Асоциация за алтернативен туризъм.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лелка":

  Къмпинги и къмпингуване в България? Вие виждали ли сте къмпинг? В България няма нито един къмпинг дори доближаващ се до средностатистически такъв в Европа. При нас опитите са да се урегулират номадските пориви у част от населението а не забрана за къмпингуване. Убеден съм, че огромна част от хората са с 2 ръце "за" изграждане на къмпинги... но никой не строи къмпинги по една или друга причина, всеки строи хотели.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  " Промените в Закона за Черноморското крайбрежие, които Комисията по регионалната политика предстои да обсъди, обслужват тясно корпоративни интереси , загърбват интересите на местните общности и държавата и оставят врата за продължаване на корупционните практики при презастрояването. "

  Напълно съм съгласен ! Няма какво да добавя в повече !

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 884 Неутрално

  истинските любители на природата, вълните, морето, зеленината и почивката отдавна са отписали браун сий.

  накрая мутрите ще се самоизядат за последните алкохолици, дошли за евтина плът.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#9] от "хм":

  Вие гиворите от тяхно име или как!?

 11. 11 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Доста объркани мнения в статията, напомня ми за фразата "много баби, хилаво бебе!" Пак някой ще налага някакви глоби, а потърпевшитe ще осъдят държавата - шизофрения!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 12. 12 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Уважаеми, истината е проста. Няма нужда от министерство на туризма ако то е некомпетентно. Законите и разпоредбите са в пълен контраст с европейските практики. Пример: ... трябва да има сателитна или кабелна телевизия...???? изискване за хотел с 1 звезда??? Е който е бил особено във Франция там има само някои ефирни и то на чист френски.... Единствената цел на министерството е да създаде регулации за всичко,ако може и за песъчинките дори,а после глоби... Излишни са коментарите и за къмпингите.Ако имам нива с ток и ВиК що да не я отдам за къмпинг-защото Крокодилкова не може да ме глоби.

 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#10] от "svoboden":

  от името на около 10 семейства с деца, които вече 5та година старателно заобикаляме голямата кафява локва, наобиколена с жилищни комплекси без канализация.

 14. 14 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  България винаги върви *точно на обратно* на световните тенденции. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно :/
  У нас се предлагат (и приемат) безумни рестриктивни и назадничави закони, с основен фокус "нови забрани". Министершата на ТуризЪма няма представа за какво става въпрос, човек тесногръд и ограничен; а тоз' на Околната среда прави всичко възможно да я бетонира и ос*ре де що има стръкче трева

  В същото време в Европа Зелените движения са в разцвет, хората минават на електрически автомобили, премахват еднодневните пластмаси, поощряват се природосъобразният туризъм. разширяват се парковете.
  Къмпинзите по Италия, Хърватска и Гърция се пръскат по шевовете и цоцат луди пари.

  Големи сме овце :/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK