Планинските продукти ще могат да бъдат обозначавани със специално лого

Планинските продукти ще могат да бъдат обозначавани със специално лого

© Министерство на земеделието и хранитеОт днес производителите могат да обозначават продуктите си от планински произход със специално лого, за което трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър, съобщава агенция "Фокус".
Контролът върху употребата на логото ще се извършва от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията.


Това стана възможно след обнародването в Държавен вестник на Наредба №4 от 28 май 2019 г. за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество "планински продукт". Терминът за качество "планински продукт" се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони.


Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от производители. За продукти, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK