България ще настоява отново да се разгледа пакета "Мобилност I"

България ще настоява отново да се разгледа пакета "Мобилност I"

© Велко АнгеловЩе настояваме отново да бъде разгледано на първо четене законодателното предложение по отделните досиета на пакета "Мобилност I", каза на брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, цитиран от агенция "Фокус".


Според приетите на първо четене текстове шофьорите на ТИР-ове трябва да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в България, а размерът на командировъчните да бъде според държавата, в която са изпратени.


Министърът обясни, че по покана на министерството е била направена среща с почти всички български евродепутати от новия европейски парламент. "Някои не можаха да дойдат, но важното е, че се усети консенсусът на националната позиция по отношение на пакета "Мобилност I", обясни Желязков.
Той посочи, че в момента има институционална несигурност поради това, че двама от докладчиците на пакета вече не са членове на ЕП. "Настояваме отново да бъде разгледано на първо четене законодателното предложение по отделните досиета. Ще търсим подкрепата и на другите държави, с които имаме сходни виждания, като по този начин увеличим Групата на единомислещите", каза още транспортният министър.


Той посочи, че има три полета на действие – Съвет, Комисия по транспорт и индустрия. "Важно е да се направи максимален ефект на всички три нива, за да се оптимизират досиетата", обясни Желязков.


Той посочи, че в края на юли е поискана среща с новото председателство на парламента и транспортната комисия, ако към този момент има новоизбрани председатели. "Имаме пълно единодушие за тази триада от действия, която ще предприемем", каза още Желязков.


Според него България има достатъчно време да убеди ЕК, ЕП и Европейския съвет в нуждата от по-балансирани текстове по пакета "Мобилност I". Шансът за успех се увеличавал и от смяната на състава на евродепутатите.


Министърът посочи, че ще бъде поискана оценка и на ниво Европейски парламент, като ще се търси оценка и на ниво индустрия. "Всички теми ще покажат, че предложението на ЕК, свързано основно със социалните права на работещите в сектора и запазване на екологията на Европа, няма да бъде добър като резултат от сегашните текстове", каза още Желязков. Той посочи, че в сегашния си вид пакетът ще наруши социалните права и ще утежни екологичната обстановка в Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK