"Менпауър": Бизнесът в три от пет региона влошава прогнозите си за наемане на служители

"Менпауър": Бизнесът в три от пет региона влошава прогнозите си за наемане на служители

© Надежда Чипева, КапиталБизнесът в три от петте региона на България влошава плановете си за наемане на служители през идните три месеца в сравнение със същия период на миналата година. Очаквано фирмите във Варна планират през следващото тримесечие най-голям ръст на заетостта.Работодателите предвиждат увеличение на служителите в осем от 10-те индустриални сектора. Това показват данните от традиционното изследване на "Менпауър", което разделя страната на пет региона - Бургас, Варна, Пловдив, Русе и София.


През следващото тримесечие работодателите очакват увеличение на заетостта във всички видове (по големина) организации. Големите фирми прогнозират ръст на заетостта с 20%, малките и средните - с 6%, докато прогнозата на работодателите от микропредприятията е за ръст на заетостта от 1%.


По традиция заради туризма през лятото заетостта се увеличава, което обяснява и защо
фирмите от Варна прогнозират най-голям ръст на заетостта


през следващите три месеца - с 12%. Макар и с по-малки проценти, работодателите във всички пет региона очакват да увеличат заетостта през периода юли-септември. За София очакването е за ръст на служителите от 7%, за Бургас и Пловдив - 6 на сто, а за Русе - с 5%.


В сравнение с второто тримесечие на 2019 г. работодателите във Варна отчитат леко подобрение от 4 процентни пункта, но прогнозата за Русе е по-слаба с 2 процентни пункта. Плановете за наемане на служители не търпят промяна както в Бургас, така и в София и остават сравнително стабилни в Пловдив.


Намеренията за наемане отслабват в три от петте региона


в сравнение със същия период на миналата година. Прогнозите за Бургас, Пловдив и Русе намаляват с 3 процентни пункта. В същото време плановете за наемане остават сравнително стабилни във Варна и без промяна в София.


През следващото тримесечие работодателите предвиждат увеличение на служителите в осем от 10-те индустриални сектора. Най-силен темп на наемане се очаква в сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги", където нетната прогноза за заетостта е +16%. Работодателите от сектор "Електричество, газ и вода" отчитат значителни планове за наемане с прогноза от +11%, а секторите "Транспорт, складове и комуникации" и "Строителство" отчитат прогнози от съответно +10% и +9%.


В същото време работодателите от сектор "Минно дело" очакват да намалят заетостта, като отчитат прогноза от -2%, докато работодателите от сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" предвиждат застинал пазар на труда с прогноза от 0%.


В сравнение с предишното тримесечие


работодателите в шест от 10-те индустриални сектора споделят по-силни перспективи за наемане.


Значително увеличение от 9 процентни пункта е отчетено в сектор "Земеделие, горско стопанство, лов и риболов", докато прогнозите за сектор "Електричество, газ и вода" и "Финанси, Сравнение по сектори застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги" се увеличават със съответно 5 и 4 процентни пункта. В същото време намеренията за наемане намаляват в три сектора, като най-значителен спад от 7 процентни пункта има в сектор "Производство".


Спрямо същия период на миналата година работодателите в пет от 10-те индустриални сектора отчитат по-добри планове за наемане.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Много хора от София и провинцията напускат работа през лятото и отиват на морето да печелят пари. Още от времето на комунзма хо имаше това, за да си увеличат доходите хората визмаха годишната си отпуска през лятото и отиваха на морето да работят.

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Песимистична прогноза

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  По морето работа колкото искаш само пари няма от цялата работа! Турците и гърците са с 50 години напред в туризма!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хубаво планират увеличение на работниците, а увеличение на квалификацията и заплащането планират ли?

 5. 5 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Дневник, моля оправете си малко заглавието. Като го погледнах, не ми стана ясно за България ли се говори, за Европа като цяло или за нещо съвсем друго. Не мога интуитивно да се досетя, че става дума за България, тъй като разделянето на страната на пет региона е нещо вътрешнофимено за Менпауър.

 6. 6 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Като бази сме яко напред, като сървис и мениджмънт дълбаем дъно в много отношения.
  При нас се разви основно "курвенския" бизнес, алкохол,леки каки,бело , хазарт. Нормално е да привлича утайките на другите общества, и заплащането на персонала е мижи да те лъжем.

  ум море, глава шамандура
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Много хора от София и провинцията напускат работа през лятото и отиват на морето да печелят пари. Още от времето на комунзма хо имаше това, за да си увеличат доходите хората визмаха годишната си отпуска през лятото и отиваха на морето да работят.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  Отиват, и не изкарват даже и един сезон. С работа в България не могат да се изкарат пари, парите остават за собствениците на хотелите, работниците само опъват каиша по 16 часа на денонощие срещу смешно заплащане, а на всичко отгоре живота по курортите е скъп.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Като бази сме яко напред, като сървис и мениджмънт дълбаем дъно в много отношения. При нас се разви основно "курвенския" бизнес, алкохол,леки каки,бело , хазарт. Нормално е да привлича утайките на другите общества, и заплащането на персонала е мижи да те лъжем.
  —цитат от коментар 6 на DonKey Hot


  Принципно ол инклузива си е изобретение на чуждите туроператори и за да работиш по този начин (а то няма друга алтернатива) ти трябва голяма леглова база, съответно големи хотели и плътно застрояване. Ниската пакетна цена на почивката пък привлича само неплатежоспособни туристи. Не виждам къде е вината на българския мениджмънт в случая.

 9. 9 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Ако приемем Русе за "средноголям град", показателен за усредненото положение в страната (където няма много туризъм, държавни агенции и е далеч от София), веднага лъсва безперспективността на бойкономиката, разчитаща на евтин ръчен труд от новограждани от Делиормана, в заводи и шивашки цехове.

  Навсякъде цари апатия и лошо и некомпетентно обслужване. Просто няма къде да си дадеш парите с кеф. Отиваш някъде като потенциален клиент с парите, и веднага се почва "ама то сега не може", "елате след 1 месец", "защо сте решили точно това" и т.н.

 10. 10 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Сега е сезона на гербавото гепене, нормално е прогнозите да са песимистични.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 11. 11 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 508 Неутрално

  МОРЕТО Е ОКУРИРАНО ЦЯЛОТО ОТ МУТРИ , НА КИТЕН ПЛАЖА АТЛИМАН СА ГИ НАБИЛИ ЧАДЪРИТЕ НАПРАВО У МОРЕТО ЛУДА РАБОТА ДА НЕ БИ НЕКОЙ ДА СИ МЕТНЕ ХАВЛИЯТА ПОМЕЖДУ , В МОМЕНТА ОТ 500 ЧАДЪРА НЯМА НИТО ЕДИН ЗАЕТ АМА ОНИЯ ГРАДАТ ГРАДАТ , ТО БИВА ЛАКОМИЯ БИВА АМА ТОВА НАПРАВО СИ Е ОЛИГОФРЕНЩИНА , ПОСЛЕ ЩО ХОДАТ ХОРАТА У ГЪРЦИЯ АМИ ОТГОВОРЕТЕ СИ САМИ БЕ , ШЕ ЗАТРИЯТ СИЧКО С ТЕХНАТА ЛАКОМИЯ МУТРИТЕ ТУКА

 12. 12 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Намаляват прогнозите, просто защото няма кого да наемат. Няма хора да работят.

 13. 13 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хубаво планират увеличение на работниците, а увеличение на квалификацията и заплащането планират ли?
  —цитат от коментар 4 на aussie


  Такова нещо може да стане,
  ако осъдят ОПГ „Дянков-Трайков-Олигарха“.

 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Докато хотелиери и ресторантьори по морето дават по 500-600 лв заплати, никой няма да се навие да им работи. Циганите, които дълго време се лъжеха и заместваха българските работници, също се отказаха вече - не са чак толкова прости да работят за жълти стотинки. Затова започнаха да внасят украински и молдовски работници. Там доходите са ниски, затова малката заплата тук им се струва като шестица от тотото.

  Не може да търсиш качествен работник с минимум 5-6 години стаж, който да говори поне 2 чужди езика и да му плащаш 700-1000 лв на месец. Такъв ценен кадър ще си намери същата работа в Гърция или Австрия за 5-6 пъти по-голяма заплата. От какъв зор да бачка като луд без почивен ден и накрая на месеца да си брои стотинките в джоба, а неговият шеф хотелиерът да обира големите печалби?

  Преди около месец една моя близка ми разказа шокираща история. Търсела си работа и отишла някъде, където чистели килими някъде около Несебър. Работният ден продължил 12 часа - тежък труд, физически до изнемога. бъхтане, блъскане, тупане, натискане на четки. Накрая на работния ден взела... 20 лв. И повече не отишла.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Това е една от причините да ни прескачат инвеститорите, разбира се не единствената.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Като бази сме яко напред, като сървис и мениджмънт дълбаем дъно в много отношения. При нас се разви основно "курвенския" бизнес, алкохол,леки каки,бело , хазарт. Нормално е да привлича утайките на другите общества, и заплащането на персонала е мижи да те лъжем.
  —цитат от коментар 6 на DonKey Hot

  Е това с каките,хазарта и дрогите винаги се е насърчавало от властта, пък и тези туристи по малко се оплакват от мръсното море и плажове,джетове, оргии и алкохолни вакханалии и т.н.!  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK