Индустриалци обявиха, че се чака не поевтиняване, а поскъпване на газа

Индустриалци обявиха, че се чака не поевтиняване, а поскъпване на газа

© Анелия НиколоваНа фона на заявеното от "Булгаргаз" предложение цената на природния газ да спадне от 1 юли, макар и минимално, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори прогнозира, че на практика цената за крайните клиенти на синьото гориво предстои да се покачи. това е написано в отворено писмо, адресирано до министъра на енергетиката, председателя на енергийния регулатор и директорите на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Асоциацията посочва, че обединява 34 от най-големите и енергоемки предприятия в България, които отговарят за повече от 80% от индустриалното потребление и са основната група крайни клиенти на пазара за природен газ в България.


Според организацията на фона на обявените от управляващите първи стъпки към диверсификация на източниците на природен газ за българския пазар на заден план е оставена тема, която се отнася до интеграцията с регионалните пазар в контекста на идеята за газоразпределителен център "Балкан", известен още като хъб.


В писмото се посочва, че румънският оператор Transgaz SA бе обект на разследване от ЕК за ограничаване конкуренцията на пазара за природен газ в Югоизточна Европа като към момента няма публично известна информация за развитие по делото, въпреки че организацията е отправила запитване до Европейската комисия. Според асоциацията поетите подробни ангажименти за изграждане и модернизация на компресорни станции, както и осигуряване на достъп до капацитет за местен добив в Румъния са от основно значение за осигуряването на диверсифицирани източници за българския пазар.
Едновременно с това румънският оператор в условията на спешност и липса на прозрачност е утвърдил новите тарифи за пренос през транзитната си газопреносна мрежа, като средното увеличение за газова година 2019-2020 по изчисление на асоциацията достига до 150% (в сравнение с 2018-2020).


Асоциацията посочва, че според нейните членове тези тарифи целят кръстосано субсидиране между необходимите годишни приходи за транзит и пренос по вътрешната газопреносна мрежа на Румъния за сметка на крайните клиенти в регионалните пазари, сред които и България. Организацията оценява тези допълнителни разходи, които са предмет на тарифите на румънския оператор на близо 18 млн. евро годишно.


Реалното увеличение в крайните цени на природния газ за всички клиенти в България ще бъде минимум 3%, което ще нулира ефекта за крайните потребители от по-рано реализираните сделки с алтернативни източници, посочва асоциацията в позицията си.


В нея се допълва, че така българският пазар ще бъде лишен от достъп до алтернативни доставки и местен добив в Румъния.


Асоциацията настоява за "спешни и категорични действия" от страна на отговорните институции, които да защитят както интереса на крайните клиенти в България, така и дадените начални стъпки към либерализация, диверсификация на източниците и свързаност на регионалните пазари.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3239 Неутрално


  Трябва да се радваме на всяко поскъпване на каквото и да е, защото това значи, че ще бъде и по-качествено, рийш'ли .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Данък расия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Начи, румънците дигат таксите и газът у нас постъпва!А Булгаргаз, иска намаляване на цената! Сега очаквам да се изцепи някой, че руснаците ни продавали скъп газ. А можеше да сме първа станция на ЮП. Украинците, също вдигнаха транзитните такси. Едва тази година, предлагат намаляне. С колко обаче?

 4. 4 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Ейй ,добре ,че румънците ни сраха у гащите ,че да се оправдаят нашите комуняги как и защо поскъпвал газта и парното ,видиш ли ти ,ама да видим ,ако вкарат още някой друг американски или катарски танкер с 30% по евтина газ ,какво ще измислят ,кой ще трябва да им сменя памперсите .

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3435 Гневно

  Тука е пълно с дебели глави, с крайни убеждения, които повтарят мантрите за "приятелите" и "данъците".
  Не се заблуждавайте, всички си искат "членския внос" и го прибират както могат.
  После някои ни обясняват на кого е правилно да се отчитаме.

  Еретик
 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1088 Весело

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Е нали вече 10% от газа е брацки американски, за без пари. Това да се чува!

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  Данък расия.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Искаш да каже данък ЛИБЕРАСТИЯ!
  Колко по-скъпи са енергоносителите ,колкото е по-невежо населението и колкото по-корумпирано е управлението - толкова повече ядове ще берат индустриалците!
  Гарантирано от #кой?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1931 Разстроено

  Данък расия.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  +++++
  Ужас,Путин не ни обича!
  Настроенье:депресионно либерално,напрао тъжно

  Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Нещо не го разбрах. Хем трябвало да има ангажимент за компресорни станции, за да внасяме от Румъния (т.е. в момента не внасяме нищо), хем сега цената ще скочи, заради скока на тарифите от Румъния, от където уж не внасяме нищо.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 10. 10 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Начи, румънците дигат таксите и газът у нас постъпва!А Булгаргаз, иска намаляване на цената! Сега очаквам да се изцепи някой, че руснаците ни продавали скъп газ. А можеше да сме първа станция на ЮП. Украинците, също вдигнаха транзитните такси. Едва тази година, предлагат намаляне. С колко обаче?
  —цитат от коментар 3 на Vlado Nikolov


  Ехо, цената на 1000куб.м е договорена до нашата граница. Колко пари искат румънците за транзит от Газпром си е проблем на Газпром. Има си арбитраж, Газпром да си търси договорните условия за транзит на румънска територия от румънският оператор. Това, че сме свикнали всяка загуба на Газпром да се поема от България не значи че е редно, както и не значи, че трябва да продължи.

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Нещо не го разбрах. Хем трябвало да има ангажимент за компресорни станции, за да внасяме от Румъния (т.е. в момента не внасяме нищо), хем сега цената ще скочи, заради скока на тарифите от Румъния, от където уж не внасяме нищо.
  —цитат от коментар 9 на cinik


  Не внасяме газ от Румъния, внасяме от Русия. Булгартранзгаз не плаща и един лев на румънците за руски газ. А румънски все още не сме купували

 12. 12 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 283 Неутрално

  На Иван Иванов трябва отдавна да му се свири под опешката на това комунистиеско мекере! Той работи вполза на руснаците!

 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#6] от "ban":

  10% не ни оправят. Трябва да са поне 50%.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на vanquez
  vanquez
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Ние добивахме 10 години газ от находището срещу Галата, което стигна около 20% от потреблението на страната. Без да идва от майната си. Уви, не се отрази на цената... Плащаш и кот’такоа.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  Те цените у нас вървят само в една посока-НАГОРЕ!

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Търсят си причина да се оправдаят за следващото повишаване на цените стоки у нас!

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4051 Неутрално

  " Едновременно с това румънският оператор в условията на спешност и липса на прозрачност е утвърдил новите тарифи за пренос през транзитната си газопреносна мрежа, като средното увеличение за газова година 2019-2020 по изчисление на асоциацията достига до 150% (в сравнение с 2018-2020)."

  Те хубаво алармират за проблема с поскъпването на газа, но ние какво сме виновни, че румънският оператор " в условията на спешност и липса на прозрачност" е вдигнал транзитните си такси и защо ние все трябва да сме потърпевши от това поскъпване ?
  Да се разбират руснаците и румънците, това си е двустранно частно правоотношения между два гражданскоправни субекта, което рефлектира и върху крайната цена на транзитирания газ, а си има и арбитраж при неразбирателство - ако преговорите зациклят.....

 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  " Едновременно с това румънският оператор в условията на спешност и липса на прозрачност е утвърдил новите тарифи за пренос през транзитната си газопреносна мрежа, като средното увеличение за газова година 2019-2020 по изчисление на асоциацията достига до 150% (в сравнение с 2018-2020)." Те хубаво алармират за проблема с поскъпването на газа, но ние какво сме виновни, че румънският оператор " в условията на спешност и липса на прозрачност" е вдигнал транзитните си такси и защо ние все трябва да сме потърпевши от това поскъпване ? Да се разбират руснаците и румънците, това си е двустранно частно правоотношения между два гражданскоправни субекта, което рефлектира и върху крайната цена на транзитирания газ, а си има и арбитраж при неразбирателство - ако преговорите зациклят.....
  —цитат от коментар 17 на samoedin


  Така де. Все едно е да имам договор с холандски производител на комбайни доставени на определена цена до склада ми в Добрич и да се притеснявам, че в Унгария, Сърбия или Румъния били вдигнали тол таксите или винетките? Ами не, холандците да не са си договаряли цена до склад Добрич. Договора си е договор

 19. 19 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  Много ясно, цакай електората с топла бира, той сега отива на море, и може да преглътне всичко. Кукловодите в ГЕРБ са с интелигентността на амеби

 20. 20 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Не става. 10 % са си безплатна мостра. Зарибяване при навлизане на стока на нов пазар. 50 % вече си е търговия и там няма приятели, няма врагове. Само пари !

 21. 21 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1599 Весело

  До коментар [#1] от "niksan1":

  Същият газ, но по-скъп не предполага да е по-качествен! Шегуваш се на гол корем...

  Малинчо
 22. 22 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1599 Гневно

  Цените на газа и протакането на тръбата от турския паток са скачени съдове!

  Малинчо
 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Ако Бойко Методиев Борисов не беше обслужил руските интереси , можехме да добиваме евтин шистов газ, да го ползваме и дори да го продаваме , защото се очакваха да се открият големи залежи. Сега вместо да печелим , плащаме скъп и прескъп руски газ. Това е само част от данък Русия, който го осигуряват продажници от рода на Борисов.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  Заради това продажничество , руснаците имат доверие към него повече от никой друг. В момента Бойко обслужва друг руски интерес , това е продължението на ТП през наша територия , за което ще похарчим милиарди. Руснаците си имат резидент в България , това е Радев , но Бойко е този , който им върши работата н техен интерес.

 25. 25 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  ".... че така българският пазар ще бъде лишен от достъп до алтернативни доставки и местен добив в Румъния."

  Явно нашата превзета държава всячески се старае тук освен руски газ друг да няма. Ех този тежък, тежък ДАНЪК РУСИЯ дето непрекъснато трябва да плащаме!...

 26. 26 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Индустриалци обявиха, че се чака не поевтиняване, а поскъпване на газа

  Стана като във вица:
  Аааа то не било компютри а компоти.

 27. 27 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Булгаргаз изглежда смешно. Намаляване на цената с 0.6 процента... заслужава си седмица реклама)))
  А румънците... с южен поток ние щяхме да ги контролираме, а както се оказва сега е точно обратното. Да живее конкуренцията, скоро ще може да избираме кой ще ни пуска порциите анадола византийците или мамалигарите... диверсификация))

 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3755 Весело

  В същото време Рассия предлага на Украйна 25% намаление на цената.

 29. 29 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Точно така. От което пък следва, че се с дрънканиците по адрес на Румъния се отклонява вниманието от Газпром и руссийката, за да може приходите им от Задунайская Губерния да се покачват, въпреки падащите повсеместно цени. Затова си и издържат обилна Пета колона, да ни влачи назад и ограбва с всички сили и средства. Същото и при дизел и бензин - 15% от последния пик на Брент, по бензиностанциите - нито стотинка надолу.

 30. 30 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Какво изцепване бе, ушанко продажна? Я сядай и чети:


  "Владимир Путин заяви, че цената на природния газ е обвързана с цената на нефта и определи това като "справедлива цена"."

  https://www.dnevnik.bg/politika/2019/06/07/3922386_putin_kum_radev_spiraneto_na_jujen_potok_ne_e/


  Ама срещу Гъзпром имаше разследване на ЕК което стигна до следното споразумение:

  "Under the deal, Gazprom will allow clients to ask for lower prices when these diverge from benchmarks such as Western European gas market hubs, scrapping its old system of linking them to oil prices. They may seek price reviews every two years and go to arbitration if a no deal is agreed within 120 days."

  https://www.reuters.com/article/us-eu-gazprom-antitrust/eu-ends-antitrust-case-against-gazprom-without-fines-idUSKCN1IP1IV


  А ние мълчим и търпим, защото ни управляват русолюбци като теб.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  Преди малко гледах едно предаване по руската ОРТ.
  Жителите на руско село нямат нямат никакъв шанс да се отопляват с газ.
  90% са пенсионери с пенции под 9000 рубли.
  И не само това. Нямат течаща вода и ток. Нямат път, няма достъп на пожарни и линейки. Нямат магазини, училището е закрито, а болница никога не са имали.
  Изобщо, мизерия и скръб в най-богатата страна на света, според нашите балалайки...

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Ми що тъй бе? Нали дойде от Аляска кораб с втечнен газ!? И по конекторчето от Румъния може да дойде преди да е напълно ръждясало. И още едно конекторче откъм Гърция пък ще щракнат. Диверсификация в действие! Аааа.., що се отнася до Путин, чухте го какво каза: "Цената на газа е справедлива". Демек, диверсифицирайте си се колкото си искате, майната ви!

 33. 33 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  До коментар [#10] от "stanislavdi":

  Ехоо ,кокото и да се договори цената на газта до граница или зад граница , цената на отоплението на гарсониера тук е 3 пъти по висока от цената на отоплението на 2 етажна къща в Англия днес ,която е поне 5 пъти по голяма от гарсониерата тук и се отоплява със същата руска газ ,разбра ли другарю !

 34. 34 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#32] от "Judjuk":

  Аааа.., що се отнася до Путин, чухте го какво каза: "Цената на газа е справедлива". Демек, диверсифицирайте си се колкото си искате, майната ви!
  —цитат от коментар 32 на Judjuk


  Путин да не е бог бе, будьоновка? А споразумението на Газпром с ЕК прочете ли го? Айде пак:

  Споразумение от 2018:
  "Under the deal, Gazprom will allow clients to ask for lower prices when these diverge from benchmarks such as Western European gas market hubs, scrapping its old system of linking them to oil prices. They may seek price reviews every two years and go to arbitration if a no deal is agreed within 120 days."

  Путин 2019:
  "Владимир Путин заяви, че цената на природния газ е обвързана с цената на нефта и определи това като "справедлива цена"."


  Пак руски шашми.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  "Жителите на руско село нямат нямат никакъв шанс да се отопляват с газ."
  До коментар [#31] от "palav_nik":

  И къде се намира туй село? То ясно, че на всяко село не могат да му прокарат газопровод. И далекопровод не могат. Ако не е на море и кораб от Аляска не може да дойде. И магистрала няма да има, щото за нея се иска трафик 40 хиляди коли/днн. Ми освен да се присъединя към твоята мъка и заедно да оплачем горкото село. Че да не се чувстваш самотен, гледам аверите ти намаляват постоянно.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2236 Весело

  До коментар [#28] от "palav_nik":

  "В същото време Рассия предлага на Украйна 25% намаление на цената."

  Така е, предлага 25% намаление на транзитните такси, които Газпром плаща на Нафтгаз, белким украинците се откажат ... и турецкият поток се сдобие с европейска необходимост.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2236 Весело

  До коментар [#33] от "edin drug":

  "цената на отоплението на гарсониера тук е 3 пъти по висока от цената на отоплението на 2 етажна къща в Англия днес"

  Държите прозорците отворени. Ако имахте английската мъгла, една калорийка нямаше да излезе от гарсониерата. Но питате ли ги англичаните като им "влизат ватовете в електромера" за осветление и климатизация?

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2236 Весело

  До коментар [#29] от "Ген. Колев":

  "по бензиностанциите - нито стотинка надолу."

  Ами американците не щат да внасят "втърден" бензин и дизел. Сигурно за да не ни ограбват. Затова ни помагат с "хърчащи твърдини" за 1.673 млрд. долара … да си хвъркаме и ние … над бензиностанциите.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  "Путин да не е бог бе....?"
  До коментар [#34] от "deutschwagen":

  Не съм писал че е бог, а само че ви позволява да се диверсифицирате както и колкото си искате. Какво лошо има?

 40. 40 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  "Жителите на руско село нямат нямат никакъв шанс да се отопляват с газ."До коментар [#31] от "palav_nik":И къде се намира туй село? То ясно, че на всяко село не могат да му прокарат газопровод. И далекопровод не могат. Ако не е на море и кораб от Аляска не може да дойде. И магистрала няма да има, щото за нея се иска трафик 40 хиляди коли/днн. Ми освен да се присъединя към твоята мъка и заедно да оплачем горкото село. Че да не се чувстваш самотен, гледам аверите ти намаляват постоянно.
  —цитат от коментар 35 на Judjuk


  Селото е до Челябинск. Централна Русия. В Урал.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8698 Неутрално

  Значи румънците ще ни накарат ние да платим модернизацията на газопреносната им мрежа.

 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  Как не? Втечненият от шефовете беше на прИмоция. За зарибяване.

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 725 Неутрално

  А ся де... Нами втечения гас от хамерика беше много ефтин..

 44. 44 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1684 Весело

  булгаристанските обитатели задължително трябва да плащат увеличен данък рАссия

  това си заслужават робите

 45. 45 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 614 Гневно

  Данък р00сия

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 46. 46 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 808 Весело

  Щом българинът е недоволен че му е скъпо, най-вероятно скоро ще почне да плаща евтино, колкото примерно в Австрия или Англия. Андрешковщина

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  "Селото е до Челябинск. Централна Русия. В Урал."
  До коментар [#40] от "palav_nik":

  В България селата се отопляват с дърва и въглища, половината нямат вода, другата половина пият негодна, ти си опрял до някакво село чак в Урал. Спри се!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK