Потреблението на енергия достигна деветгодишен пик заради екстремното време, сочи анализ

Потреблението на енергия достигна деветгодишен пик заради екстремното време, сочи анализ

© Siphiwe Sibeko, ReutersЕкстремното време доведе до деветгодишен пик в потреблението на енергия, което задейства предупрежденията за порочен кръг, подхранван от това, че непрекъснато се разчита или на охлаждане, или на затопляне. Това от своя страна влошава ситуацията с емисиите парникови газове глобално, съобщава "Файненшъл таймс".


В последния си годишен доклад "Бритиш петролеум" посочва, че потреблението на енергия е нараснало с 2.9 процента през 2018 г. основно благодарение на САЩ и Китай въпреки скромния икономически растеж и повишението на цените на петрола и газа. Този ръст е довел до повишение с 2% на изхвърлените въглеродни емисии, което е най-бързото нарастване от 2011 г. и се равнява на нарастването на автомобилния парк глобално с една трета.


"Ако има връзка между нарастващите нива на въглеродните емисии и на наблюдаваното поведение на времето през 2018 г., това ще повиши вероятността от задвижването на порочен кръг", коментира Спенсър Дейл, главен икономист на компанията.
В САЩ през изтеклата година са отчетени необичайно голям брой много топли или много студени дни. Общият им брой е най-висок от 50-те години на миналия век. В Китай и Русия също са наблюдавани големи флуктуации на температурата през миналата година. Такива модели може да причинят по-висок ръст в търсенето на енергия и повече изхвърлени емисии.


Както е известно, въглеродните емисии създават парников ефект, което води до повишаване на температурите глобално. В допълнение на това промените във въздушните течения, свързани с климатичните промени, също допринасят за екстремно студеното време в някои части на света, се посочва в анализа.


В същото време не е било възможно енергийният сектор да се декарбонизира достатъчно бързо, за да се отложи повишеното търсене на енергия, посочва Дейл.


Междувременно климатични активисти и инвеститори призоваваха компаниите за добив на газ и петрол да поемат отговорност за тяхната роля в глобалното затопляне, като пренастроят бизнеса си така, че да изхвърлят по-малко емисии парникови газове. "Бритиш петролеум" конкретно посочва твърде активното използване на въглища и че се стреми да увеличи добива, като същевременно намали емисиите. Последните данни обаче показват, че глобалната енергийна система не може лесно да прекъсне тази връзка, така че да покрият договорените цели от Парижкото споразумение за климата, посочва изданието.


Има основания да се притесняваме, има все по-голямо разминаване между надеждите и реалността, посочва Дейл. Според анализа на британската компанията петролът, газът и въглищата са задоволявали близо три четвърти от потреблението на енергия през миналата година, което е най-големият дял на трите енергоизточника в потреблението за последните пет години. Ръстът на възобновяемата енергия не е толкова забележим колкото в предишни години, но все още е най-бързо растящият енергиен източник - с 14.5%.


Дори след като Китай и Индия увеличиха дела на чистите си енергийни източници през последните години, ръстът не е достатъчно голям, за да отговори на търсенето и затова все още се изграждат въглищни централи. Търсенето на въглища през 2018 г. за втора поредна година отбелязва пик, основно заради Азия, след три години на спад в консумацията на такава енергия. Търсенето на природен газ се увеличава с 5.3%, което е един от най-големите му ръстове за последните 30 г., което се дължи основно на продължаващото преминаване на газ в Китай, посочва изданието.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Алчните затоплисти нямат насита!! Голям бизнес си спретнаха наглярите!!

 2. 2 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Заглавието внушава, че статията може би се отнася за България, а всъщност става въпрос за сащ. Хайде сега дневник да ни каже- от кога България е щат на сащ, че да ни интересуват вътрешните социални, икономически и политически проблеми на тази далечна за нас, българите, държава? Това е вече 5та статия за проблемите на американското общество. Вие не знаете ли, че Р.България е част от ЕС, че се намира на континента Европа, и че в момента сащ и ЕС не са в особено добри отношения заради американските мита върху европейски стоки и МПС-та? Или считате, че американските граждани на различните нпо-та, защитаващи глбти и други малцинствени групи, все пак трябва да получават някакво инфо за държавата си, защото, поради фактът, че са 24/7 в този форум, за да защитават със заплащане каузата на нпо-то си, нямат време да се информират за собствената си държава сащ и събитията и проблемите й?

 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 891 Любопитно

  "Общият им брой е най-висок от 50-те години на миналия век"

  ъъъ я някой да по пообясни това че нещо ми се губи връзката ?!?!?!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  "... потреблението на енергия е нараснало с 2.9 процента през 2018 г. основно благодарение на САЩ и Китай въпреки скромния икономически растеж"

  6.7% ли му казвате скромен растеж в Китай - това се равнява на десетки милиони китайци, които ще могат да си купят първия хладилник, климатик, пералня или автомобил в семейната си история - какво лошо има в това?

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#2] от "cmy12603507":

  ".....Това е вече 5та статия за проблемите на американското общество....."

  Според тръмпанарите американското общество няма проблеми. Вие къде ги виждате?
  Аз съм си взел биричка и пуканки!!!

 6. 6 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 302 Весело

  Стройте "Белене", че ще закъсаме...Днес у САЩ и Китай, утре у нас....

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  "В САЩ през изтеклата година са отчетени необичайно голям брой много топли или много студени дни. Общият им брой е най-висок от 50-те години на миналия век"

  Брутална лъжа:

  https://bit.ly/2ZjokQl

  https://bit.ly/2WDRbCg

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#6] от "Noise":

  ....и да не се нарича ''Белене'', а ''Вечна любов и дружба'' !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Междувременно климатични активисти и инвеститори призоваваха компаниите за добив на газ и петрол да поемат отговорност за тяхната роля в глобалното затопляне, като пренастроят бизнеса си така, че да изхвърлят по-малко емисии парникови газове.

  Това може да стане когато зелените рекетьори дадат личен пример и спрат да ползват продуктите им - горива, електроенергия, пластмаси, текстил, лекарства, козметика, да пътуват, да купуват храни дето изискват транспорт и т.н.

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#6] от "Noise":....и да не се нарича ''Белене'', а ''Вечна любов и дружба'' !!
  —цитат от коментар 8 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  ......имени Путина!!!!

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Потреблението на ток се качва заради студените дни.България имаше най-високо потребление през януари 2017г,когато беше най-студеният месец януари от 54 години.
  Ама според затоплистите това вече се нарича"климатични промени" и дори да има студено време,то пак се дължало на СО2,който водел до глобално затопляне.Та каквото и да стане те си искат своето.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Както ви бях казал , цената на тока ще се вдига! Картела е доста дисциплиниран и разбран!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6036 Неутрално

  Заглавието е жълто.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 302 Весело

  До коментар [#10] от "4ort":

  Добро предложение.Напиши го и го изпрати до НЕК .

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 15. 15 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 302 Весело

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Хитри византийци сте вие , гърците..Уж с Америка, ма и с Русия едновременно.Че и с Китай..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 16. 16 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1132 Весело

  "В САЩ през изтеклата година са отчетени необичайно голям брой много топли или много студени дни"

  Другарите затоплисти са изгладнели като вълци в година с кофти плячка.

  Ама Шериф Сенсей Доналд пази бюджета от хищните им 'учени' ръчички и остава само протяжния вой :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Хитри византийци сте вие , гърците..Уж с Америка, ма и с Русия едновременно.Че и с Китай..
  —цитат от коментар 15 на Noise


  Има страни които са с който си искат и политиката им е диференцирана! Не са като нашите каквото каже мириканското посолство това да правят! И сега ни ток имаме достатъчно,нито газ или евтин дизел за икономическия растеж, който родните либерсти така искрено желаят!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#15] от "Noise":

  Малките играчи трябва да балансират между интересите на големите.Така е от началото на света !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Защо не казват,колко се повишават парниковите газове от повишеното развъждане на животни за храна на все по-нарастващото население на земята.

 20. 20 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Междувременно климатични активисти и инвеститори призоваваха компаниите за добив на газ и петрол да поемат отговорност за тяхната роля в глобалното затопляне, като пренастроят бизнеса си така, че да изхвърлят по-малко емисии парникови газове. Това може да стане когато зелените рекетьори дадат личен пример и спрат да ползват продуктите им - горива, електроенергия, пластмаси, текстил, лекарства, козметика, да пътуват, да купуват храни дето изискват транспорт и т.н.
  —цитат от коментар 9 на lustmord

  Аз ходя с градски транспорт на работа (и не само), ползвам кола само при голяма нужда, нямам климатик и пътувам със самолет само в командировка... )

 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Любопитно

  Аз ходя с градски транспорт на работа (и не само), ползвам кола само при голяма нужда, нямам климатик и пътувам със самолет само в командировка... )
  —цитат от коментар 20 на rainbou1


  Този стил на живот в името на възпирането на "климатичните промени" ли сте го възприели?

 22. 22 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Надявам,се това да не повод за увеличение на ел.енергията за потребителите в България.У нас има има огромен парадокс-има парно в София/най много абонати/,останалите Българи се греят на дърва и руски въглища,тук там на Овергаз .Т.е. перпетуум мобиле ,колкото по малко консумираш ,толкова повече ще плащаш.Т.е. пълним гушите на определени хора.Ако бизнеса си мълчи,значи всичко е-свински черва.

  Ръй! Ръй!
 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 651 Весело

  Стройте "Белене", че ще закъсаме...Днес у САЩ и Китай, утре у нас....
  —цитат от коментар 6 на Noise


  С нетърпение чаках този коментар :)))))

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1457 Весело

  Минавам на свещи, карам колело, ходя пеш и ям к'вото има, колко по-изтрещял да съм?! Дреме ми за енергията на тоя или оня, па и на цели държави, от мен нищо не зависи, затова съм НЕзависим...

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Потреблението на ток се качва заради студените дни.България имаше най-високо потребление през януари 2017г,когато беше най-студеният месец януари от 54 години.Ама според затоплистите това вече се нарича"климатични промени" и дори да има студено време,то пак се дължало на СО2,който водел до глобално затопляне.Та каквото и да стане те си искат своето.
  —цитат от коментар 11 на Мусаши


  За хората дето търсят аванта може би си прав, обаче за природата не си схванал. Затоплянето всъщност е повече енергия в атмосферата, която енергия създава повече и по-големи проблеми. Дали ще е студено, топло или ще се сменя рязко все идва от повечето енергия в атмосферата, а крайните ефекти все са кофти.
  Абе все едно някой да ти каже, че МПС е с увеличена скорост, а ти да опонираш, че не е по-бързо от Ферари... а то да се окаже, че е микробус, ама с тази "малка скорост" няма да вземе завоя дето идва... Това в общи линии е "затоплизма" — енергията ще създава резки и големи промени в климата (във всяка посока), което ще тормози земеделието и икономиката (папото и стандарта на живот) до неприятни и дори опасни нива, при това за мноооооого дълги периоди. За справка, едно кратко изригване на вулкан предизвика "година без лято" и докара глад в Европа, а я си представи това да е за постоянно. За нещо подобно предупреждават.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK