Холандец взе Нобела за храна

Кадърът е от <a href="https://www.worldfoodprize.org" target="_blank">сайта на организацията</a>, присъждаща наградата=

Кадърът е от сайта на организацията, присъждаща наградата=



С лошото хранене в допълнение към пушенето светът трябва да заложи на добрата храна за сметка на празните калории, особено в развиващите се азиатски икономики. Така смята най-новият носител на наградата, известна като Нобел за храна.


Холандецът Симон Хроот е шесто поколение в семейство, което се занимава с култивиране на семена. Той смята, че светът трябва да се бори с недохранването, като стимулира отглеждането на зеленчуци и зърнени храни.


В интервю за "Ройтерс" казва, че препоръката му е особено уместна за хората в Азия, чиито доходи непрекъснато нарастват и те залагат на висококалоричния ориз и месото за сметка на зеленчуците.




Лошият режим на хранене вече е отговорен за повече смъртни случаи от пушенето, според последното изследване Global Burden of Disease, причинявайки 20% от смъртните случаи глобално през 2017 г., посочва агенцията.


С увеличаването на доходите и стандарта на живот, особено в селските райони, хората започват да ядат повече ориз, който от гледна точка на хранителността си не е нещо много добро за организма, посочва холандецът.


Самият Хроот през последните 40 години е помогнал на много дребни стопани в Азия да започнат да отглеждат зеленчуци с по-висока хранителна стойност и така да подобрят качеството си на живот.


Дейността му се разраства и в Африка и Латинска Америка. В понеделник той получи утвърдилата се като Нобелова награда за храна. Учредена е през 1986 г., за да бъда удостоени с нея тези, които допринасят за развитието на качеството или достъпа до храна.


Хроот, който сега е на 84 г., разказва, че е основал компанията си East-West Seed, когато е бил на 47 години. Тогава установил, че дребните земеделци в Азия често страдат заради това, че използват нискокачествени семена.


"За фермера качеството на семената е ключово. Той не е привързан към доставчика си на торове или този на пестициди, но е емоционално обвързан с доставчика на семена, защото това определя качеството на реколтата".


Хроот напомня, че ниските добиви означават, че на много хора ще е трудно да свържат двата края.


Разнообразяването може да помогне в битката срещу недохранването в глобален мащаб като привнесе по-малко познати, но с висока хранителна стойност продукти сред традиционните за даден район като по този начин помогне на стопаните да устоят на лошите метеорологични условия и болестите по растенията, посочва в свой анализ на организацията на ООН по земеделието - ФАО.


Исторически, фермерите са култивирали поне 7 хил. различни растения за храна. От 60-те години на 20 век те са се фокусирали върху по-високите добиви, използвайки торове, химикали и нови напоителни системи, показват данни на британската Millennium Seed Bank.


Хроот посочва, че неговата организация ще продължи да подпомага дребните фермери да отглеждат различни видове зеленчуци, независимо какво правят техните конкуренти. Според него големите производители биха се съсредоточили върху 20 основни вида зеленчуци и забравят за останалите. "Ние не гледаме така на нещата. Зеленчуците са важни сами по себе си с тяхното разнообразие - заради стойността им за земеделието като цяло, като пазарна стойност и в интерес на потребителите".


Заедно с наградата Хроот ще получи и 250 хил. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на edin drug
    edin drug
    Рейтинг: 2268 Неутрално

    Не знам как е в Азия ,но тук свободния достъп до университетите разсипва градинарството в България , наблюденията ми са върху един от най големите производителни райони на плодове и зеленчуци , нашите производители вече предпочитат да прекопуват от Румъния и Македония и Гърция и да ни внасят на баснословни цени ,а да не се хабят да произвеждат нещо , децата им до едно са студенти или икономика или право и ще стават продавачи ,а не производители , оранжериите са почти вече празни ,текат последни години на отделни производители ,но няма никаква работна ръка ,за никакви пари ,всички млади ,дето много поколения са се изхранвали със зеленчукопроизводство са решили ,че това е непрестижна работа ,въпреки ,че е доходна и няма да работят точно това ,прав е нобелиста в наблюденията си , ама има и естествен отбор .

  2. 2 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2840 Весело

    ...Той смята, че светът трябва да се бори с недохранването като стимулира отглеждането на зеленчуци и зърнени храни...

    Открил топлата вода - тука още от малки учат децата , че зеленчуци който не яде голям не ще да порасте !

    Та да беше селектирал лалетата да стават и за ядене !!

    Всъщност стават де - питайте слепите кучета и къртиците !!!

  3. 3 Профил на nwj49315903
    nwj49315903
    Рейтинг: 1485 Разстроено

    Крайно време беше някой да каже, че от некачествена храна умират повече хора отколкото от цигари, но въпреки това на нито една храна няма снимки с мъртъвци. Модерното земеделие е обърнато към по-висок добив и печалба най-вече, за целта се ползват торове както и хибридни семена, за пръскането с препарати срещу плевели няма какво да се каже.

  4. 4 Профил на Илиана
    Илиана
    Рейтинг: 721 Весело

    Аз, без да съм Нобелов лауреат по храните, препоръчвам на хората да отглежрат повече ТИКВИ, и по-специално тикви от сорта Цигулки. Не случаѝно в братска Македония има област, носеща името Тиквеш, а и на Боко любезният български народ му вика Тиквун!

  5. 5 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4899 Неутрално

    "Холандецът Симон Хроот е шесто поколение в семейство, което се занимава с култивиране на семена."


    Благодарение основно на холандските и френските култивирани семена вкуса изчезна, добре че мозъкът ти има някаква памет, и като види цвета и вида на зеленчука, ти създава подобие на вкус... Миналата година ми направиха показно: сравнение между заминаващия си култов сорт зеле "кьосе", с ненадминати хранителни и вкусови качества въобще в света, и една холандска зелка. На големина почти равни, нашето тук там малко понаядено, въпреки пръскания и обработки, холандското като изваяно, и то без обработки. Опитваш го - ами няма вкус, твърдо, едва смилаемо. И не на последно място, тежеше двойно, добива му е четворен, така че, довиждане на истинските зеленчуци...


    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  6. 6 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2351 Неутрално

    Тоя холандец да вземе да каже нещо за холандските домати и краставици. Които са известни с прекрасния вкус на найлон!

    Точно Холандия е известна с това, че индустриализира зеленчуко производството си до степен, че повече приличат на пластмасова декорация за шкаф.

  7. 7 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 2203 Неутрално

    "Холандецът Симон Хроот е шесто поколение в семейство, което се занимава с култивиране на семена."Благодарение основно на холандските и френските култивирани семена вкуса изчезна,......
    —цитат от коментар 5 на hamiltonf


    Всъщност такива като него са напаст, която убива биоразнообразието. Помагал уж срещу недохранването, а всъщност просто е продавал семената на собствената си фирма, заради които местните производители зарязват местните сортове, които може и да са нископродуктивни, но са по-вкусни, разнообразни и вписващи се в местната кухня.
    Даде добър пример със зелето. От години вече не мога да ям истинско кисело зеле. Пак става, но вкусът и аромата са съвсем различни, освен това е твърдо.
    Заради такива търговци като този холандец и алчни производители.

  8. 8 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4899 Весело

    До коментар [#7] от "Virgin":

    Ще дебнеш от някое село близко около теб, някой който гледа кьосе, друг начин няма, като майстор на киселото зеле го казвам...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  9. 9 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2754 Неутрално

    "Монсанто" не харесва това...!!!

  10. 10 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1892 Неутрално

    За хубавия зеленчук най-важна е торта. Вчера гледах огромните зеленчуци в едно малко испанско селце. Никога не бих ги купила на пазаря. Изглеждаше ми невероятно да са естествени. Домакините ми обясниха, че ползват единствено конска тор. Конска, понеже на конете им давали по малко лекарства отколкото на кравите. А най-много лекарства поглъщали пилетата.
    Подариха ми една тиквичка. В къщи я премерих - 1,287кг. . Вкусна. 😂

  11. 11 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 736 Неутрално

    "да започнат да отглеждат зеленчуци с по-висока хранителна стойност"

    Зеленчуците съдържат основно вода и целулоза, некои и нишесте. Висока хранителна стойност означава богати на протеини, мазнини и въглехидрати. Освен ако не брои бобовите култури, то за какви зеленчуци бълнува тоя дядка? Те стават само за салата и гарнитура.

  12. 12 Профил на b_52_strato
    b_52_strato
    Рейтинг: 997 Неутрално

    Симон Хроот е спечелил награда Нобел.
    Комитетът неслучайно е избрал точно него.
    Дори се е аргументирал.

    Пародията е, че неколцината дежурни чатъри, очевидно прекрващи живота си в този сайт, го ругаят!
    Да, неколцината несретници, които дори близките им ги отбягват, водени от дърбокопровинциалната си неграмостност, си позволяват да ругаят нобелов лауреат?!

    Баси!

    Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
  13. 13 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1547 Неутрално

    Работата е изпусната още с масовото навлизане на супермаркетите и изискването за long shelf life (дълъг живот на рафта). Сетих се за това интервю на проф. Христо Георгиев още от 2008 г.

    Продават ни фуражни домати, подходящи за говеда
    http://bit.ly/2F8x6JE

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  14. 14 Профил на С Стоянов
    С Стоянов
    Рейтинг: 2625 Весело

    Този холандец явно иска всички да пораснат ,,големи” като представителите на фамилията му 😃 ( groot на на холандски е голям).

    ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
  15. 15 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1277 Неутрално

    "да започнат да отглеждат зеленчуци с по-висока хранителна стойност"Зеленчуците съдържат основно вода и целулоза, некои и нишесте. Висока хранителна стойност означава богати на протеини, мазнини и въглехидрати. Освен ако не брои бобовите култури, то за какви зеленчуци бълнува тоя дядка? Те стават само за салата и гарнитура.
    —цитат от коментар 11 на izt21595181


    Я попрочети малко повечко. Може да ти е много чудно но има зеленчуци които са богати на мазнини и протеин.

  16. 16 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 736 Неутрално

    До коментар [#15] от "Rex":

    Пълни глупости.

  17. 17 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1547 Неутрално

    До коментар [#16] от "izt21595181":

    Хората даже са изчислили съдържанието на протеин:

    Броколи: 4.26 гр. на 1 средно по големина стъбло
    Сладка царевица: 4.68 гр. на 1 голям кочан
    Картоф: 5 гр. на 1 средно голям картоф с кожата
    Японски зелен боб едамаме: 18 гр. на 1 чаша
    Леща: 18 гр. на 1 чаша
    Зелен боб: 8.5 гр. на 1 чаша
    Аспержи: 2.9 гр. на 1 чаша
    Брюкселско зеле: 3 гр. на 1 чаша
    Артишок: 4 гр. на 1 артишок
    Броколи рааб: 3.83 гр. на 100 гр.
    Авокадо: 2.67 гр. на 1 средно авокадо
    Карфиол: 2.05 гр. на 1 чаша нарязан карфиол
    Рукола: 2.57 гр. на 100 гр.
    Боб мунг (папуда): 12 гр. на 1/4 чаша (сух)
    Лимски фасул: 6.84 гр. на 100 гр.
    Ряпа: 2.34 гр. на 28 грама
    Бамя: 1.93 гр. на 1 чаша
    Гъби: 2.97 гр. на 1 чаша
    Червено цвекло: 2.2 гр. на 1 чаша

    https://www.healthline.com/health/food-nutrition/19-high-protein-vegetables #18

    Ето и един от многото източници на инфо на български:
    https://www.bb-team.org/hrani/group/zelenchutsi

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  18. 18 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 736 Неутрално

    До коментар [#17] от "baba_zozolana":

    Потвърждаваш думите ми или ги оспорваш? Нищо не ти се разбира. Изкажи си мисълта кратко, ясно и аргументирано, не ми копирай таблици.

  19. 19 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1547 Весело

    До коментар [#18] от "izt21595181":

    Хората задължително ли трябва да бъдат с Вас (да потвърждават думите Ви) или против Вас (да оспорват думите Ви)? Разсмяхте ме, благодаря! Допускате ли, че е възможно просто да си драскам, за да се намирам на работа, докато си пия кафето? Да, съгласна съм, че бобовите растения са най-богати на протеини. Не, не съм съгласна, че плодовете и зеленчуците стават само за гарнитура. Всъщност обаче мисля, че хората се различават (и имат пълното право да се различават) по вкусовите и хранителните си предпочитания и не смятам, че трябва да бъдете екзекутиран, ако предпочитате да ядете месо, а зеленчуците ги ползвате само за гарнитура.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  20. 20 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 736 Неутрално

    До коментар [#19] от "baba_zozolana":

    Ами отговаряш на "Пълни глупости", от което се подразбира, че взимаш отношение по дискусията, но не се разбира на коя страна, защото не е ясно какво разбираш под "много" и "малко".
    Като махнеш зърнените и бобовите култури, както и картофите - спасили от глад милиони през войните, с други зеленчуци трудно ще се заситиш. Те не са пълноценна храна за човешкия вид. А какво разбираме под зърнени и бобови - става въпрос за семената им. Тоест, единствената част на растенията, която е с богата хранителна стойност, е семето. Или коренът при картофа. Другото е шума и можеш да нахраниш само зайците. Иначе за салата стават, за украса също.

  21. 21 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10778 Весело

    "..емоционално обвързан с доставчика на семена..." а пък ако са генно модифицирани (не могат да се използват повезе от един сезон) и финансово-правно :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  22. 22 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10778 Весело

    поправка:повече :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  23. 23 Профил на Клара
    Клара
    Рейтинг: 90 Гневно

    Прочетох само заглавието. Имам възражения срещу редактора. Що за език вие поддържате? Това заглавие от жълта преса ли е, където въобще пишат под всякаква критика или Дневник? Холандец взел за храна нобел!!! Толкова ли е трудно да пишете грамотно?

  24. 24 Профил на Slarty
    Slarty
    Рейтинг: 1461 Неутрално

    До коментар [#23] от "Клара":

    Напълно подкрепям.
    Аз имам затруднения с първото изречение на статията, вече за десети път го чета и продължавам да не разбирам смисъла му. Твърде вероятно е проблемът да е у мен, но все пак има някакъв шанс самото изречение да е напълно безсмислено!

    Без паника!
  25. 25 Профил на zippie
    zippie
    Рейтинг: 627 Разстроено

    До коментар [#6] от "niakoi_si":

    ...нещо за холандските домати ... с прекрасния вкус на найлон!
    —цитат от коментар 6 на niakoi_si


    Нещо си се объркáл ...
    Точно холандските домати имат вкус на домат, за разлика от испански, немски и т.н.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK