Сивият сектор сред кабелните оператори е около 30%, е оценката на бранша

Сивият сектор сред кабелните оператори е около 30%, е оценката на бранша

© Юлия ЛазароваБългарската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) подкрепя мерките, предприети от държавата, за пресичане на порочни практики, свързани с нарушения на авторското право, се казва в съобщение на браншовата организация след като преди ден полицията и прокуратурата съобщиха за мащабна акция срещу кабелни пирати.


По сигнал на големите телевизии властите установиха излъчване на телевизионни програми без платени права в цяла Южна България като разчетите на разследващите сочат, че само за три месеца три телевизии са загубили поне 10.5 млн. лв.


В качеството си на браншова асоциация, която обединява платформени оператори, с пазарен дял над 65%, БАККО изразява позицията, че мерките предприети от държавата и органите на реда за важна крачка към нормализиране на пазара на платена ТВ, на който има около 30% сив сектор, се казва в позицията на професионалното сдружение.
Като оператори, които работят на светло и спазват законовите изисквания, подкрепяме усилията на държавните органи да сложат край на безпрецедентните практики на кражба на съдържание и укриване на броя на абонатите, които обезсмислят усилията на всички оператори, които искат да работят в условията на нормален конкурентен пазар.


Във връзка с изразени мнения относно "по-опасни видове пиратство" , считаме, че няма "по-добро" и "по-лошо" пиратство, както няма големи, малки и средни оператори, а само такива, които работят на светло и други, които работят в нарушение на закона, се казва в позицията.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Защо не се съобщават имената на нарушителите?

 2. 2 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Лошото е, че повечето хора не знаят дали доставчикът им е тъмен, или светъл.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  След намесата на тия хрантутници, изведнъж благоевградските кабеларки ми станаха симпатични.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Ама и Интернета им спряха на хората даже. Всъщност целта е елиминиране на местните малки оператори. Смрад голяма!

 5. 5 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 680 Неутрално

  А защо трябва да плащам на големите оператори за дезинформация и въртенето на едни и същи филми и репортажи. И как така рекламните им блокове на всички телевизии са по едно и също време след като няма картел.

 6. 6 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "dma12587967":

  Достатъчно ти е да знаеш, дали е предвидил неустойка при внезапно прекъсване на услугата. Дали е тъмен или светъл е проблем на други.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Ами БТВ ,Нова, HBO и другите да вземат да си намалят малко цените за абонат, които трябва да плащат разпространителите, защото положението е "извиване на ръце", едните 3 лв/абонат, другите 4 лв, защото имали много канали, третите, четвъртите, Евроспорт отделно, и накрая от 20 лв. платена такса от абонат, какво остава, като се има предвид, че трябва постоянно да се подменя техниката, да се поддържа мрежата, заплати, аварии...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 792 Любопитно

  Телевизиите плащат на мултиплексите за да ги излъчват и да им се гледат рекламите , а кабелните оператори не само че не им искат пари но даже трябвало и да им плащат.Ако съм кабелен оператор никога няма да излъчвам български телевизии , които иска да ги гледа може да го прави за без пари , единственият минус е промиването на съзнанието и оглупяването .

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5180 Неутрално

  Моето скромно мнение е, че всички кабелни и комуникационни оператори крият клиенти, едни повече други по-малко

 10. 10 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#8] от "lout66":

  Ха-ха ++++++++

 11. 11 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Оценката на бранша? Доста смело заглавие! БАККО е асоциация със... 7 члена. От стотици кабелни оператори у нас. Само че включва Булсатком, А1 и Виваком. Това е асоциацията на големите оператори, които искат да монополизират пазара. И дават пресконференция от името на брашна! Доста манипулативно, всички разбраха, че акцията е в техен интерес.

  Иначе, като се говори за нарушители, онзи ден някой беше попитал, БТВ и Нова дали са искали разрешение и дали си плащат, когато в техни забавни предавания се изпълняват песни, които се предмет на авторско право? Защото имаше композитори, които вече обявиха, че ще ги съдят. Някакви проверки за тях?

 12. 12 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#2] от "dma12587967":Достатъчно ти е да знаеш, дали е предвидил неустойка при внезапно прекъсване на услугата. Дали е тъмен или светъл е проблем на други.
  —цитат от коментар 6 на usero


  Их бе значииии, ного си компетентен. Винаги ли си така, или само когато не те питат?

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  А Боковите институции имат ли мнение за факта, че Виваком излъчва 6 или 7 руски телевизии, и нито една европейска новинарска! Защо в пакетите липсват европейски и американски новинарски канали?

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  До коментар [#11] от "famousandco":

  Ами, нормално е по-големите да се опитат да разкарат по-малките. И без това, всички се борят за един и същи брой абонати, който даже намалява от година на година.
  До преди да си разкарам телевизията, бях абонат на Булсатком. В началото, услугата им беше добра и нямах никакви проблеми. Постепенно свалиха качеството и вдигнаха цената. Останах само на Интернет при тях, който след около година, стана трагичен откъм скорост и наличност. Накрая установих, че малък местен доставчик на Интернет ми осигурява за два пъти по-малко пари, няколко пъти по-добра услуга.
  Сега много рядко гледам телевизия и то, само през Нета. Ако намеря кабелен доставчик, от който мога да си избирам програмите, за които плащам, веднага му ставам абонат. Иначе, да ме извиняват със смотаните си пакети, от които 90 процента е талаш...!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#11] от "famousandco":Ами, нормално е по-големите да се опитат да разкарат по-малките. И без това, всички се борят за един и същи брой абонати, който даже намалява от година на година.До преди да си разкарам телевизията, бях абонат на Булсатком. В началото, услугата им беше добра и нямах никакви проблеми. Постепенно свалиха качеството и вдигнаха цената. Останах само на Интернет при тях, който след около година, стана трагичен откъм скорост и наличност. Накрая установих, че малък местен доставчик на Интернет ми осигурява за два пъти по-малко пари, няколко пъти по-добра услуга.Сега много рядко гледам телевизия и то, само през Нета. Ако намеря кабелен доставчик, от който мога да си избирам програмите, за които плащам, веднага му ставам абонат. Иначе, да ме извиняват със смотаните си пакети, от които 90 процента е талаш...!
  —цитат от коментар 14 на Petleshev


  Нормално би било големите да предложат по-добри цени и качество, за да елиминират малките. Първо, че финансово могат да си го позволят и второ, те печелят и от мащаба, което при малките липсва. Само че, при нас е обратното - големите са с двойно по-високи цени и тройно по-малки пакети. И тогава най-лесно е просто да елиминираш конкуренцията. Защото, ако при всяко нарушение на авторското право (дори да е доказано) спираха медии, май само Канал 1 щеше да остане да излъчва.

  Сега въпроса е колко бързо ще могат да реагират кабелните оператори. 3 месеца никой абонат няма да стои без телевизия и ако скоро не подновят излъчването, големите вече ще са заели пазара. После и да осъдят държавата, абонатите вече ще са обвързани с дългосрочни договори, а обезщетенията ще ги пращаме всички данъкоплатци.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  До коментар [#4] от "ozd05563707":

  Ами те малките вземат интернет от големите и го препродават. Когато не плащат данъци, могат да си позволят по-ниски такси, а това е нелоялна конкуренция.

 17. 17 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#4] от "ozd05563707":Ами те малките вземат интернет от големите и го препродават. Когато не плащат данъци, могат да си позволят по-ниски такси, а това е нелоялна конкуренция.
  —цитат от коментар 16 на Роси


  1. Няма как да не се плащат никакви данъци. Дори и да има някакво укриване, невъзможно е да бъде на 100%. Даже и до 40% не може да се докара. Да не говорим, че големите правят още по-сложни пируети със същата цел.
  2. Нали данъчната тежест е ниска, как се получава разлика от два пъти по-ниска цена само от данъка?
  3. Икономически феномен би било търговеца на дребно да има по-ниска себестойност от търговеца на едро.
  4. Укриването на данъци първо се доказва, а и не би трябвало първото действие да е рязане на кабелите и изземване на техника = принудително прекратяване дейността.

 18. 18 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "famousandco":

  Напротив, малките имат каквото им трябва, 2-3 техници, 1-2 касиерки, като обикновено шефът е и техник, а жена му работи на касата. Големите имат шофьори, мениджър доставки, мениджър продажби във всеки град, кол центрове и какви ли още не разходи. Иначе, малкият си знае лично проблемите с всеки абонат, а големият няма представа какво точно прави.

 19. 19 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Весело

  Бе щом тези "сивите" правели по 3млн на месец - от там нататък смятайте как ни дерат "лицензираните" оператори.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 20. 20 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Весело

  А Боковите институции имат ли мнение за факта, че Виваком излъчва 6 или 7 руски телевизии, и нито една европейска новинарска! Защо в пакетите липсват европейски и американски новинарски канали?
  —цитат от коментар 13 на historama


  Е пък и те сега. Гледай Кремъл и кротувай!
  То при Мтел е същата работа. Почти всички читави телевизии са скрити по скъпите канали.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 21. 21 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Весело

  А защо трябва да плащам на големите оператори за дезинформация и въртенето на едни и същи филми и репортажи. И как така рекламните им блокове на всички телевизии са по едно и също време след като няма картел.
  —цитат от коментар 5 на pitanka_3


  Най-гадното е, че налазиха т.нар. общообразователни канали - Дискавъри, Географик и Виасат. Ипак точно във едно и също време.
  Няма отърване от тези паразити.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 22. 22 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1264 Гневно

  Откога го пишем: ГЕРП всячески поддържат монопола!
  Поредно доказателство.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 23. 23 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 38 Неутрално

  А като знаете, че Виваком и М-тел са едно и също, защото първата купи втората, а знаете, че са руски, защо плачете?

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  А Боковите институции имат ли мнение за факта, че Виваком излъчва 6 или 7 руски телевизии, и нито една европейска новинарска! Защо в пакетите липсват европейски и американски новинарски канали?
  —цитат от коментар 13 на historama


  защото и виваком е руска. Европейски оператори май не пускат

 25. 25 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 560 Любопитно

  Лека полека ще се наместят нещата...
  Всеки ТВ канал който иска да се разпространява ще си плаща на кабелния оператор за преноса (все тая дали по кабел, дали по сателит) За да може драгите зрители да им гледат рекламите. 💭 💡

 26. 26 Профил на milen123
  milen123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "ekip":

  Пълни глупости си написал. Нищо вярно няма в това, което казваш.

 27. 27 Профил на milen123
  milen123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":
  Може би защото все още има презумпция за невинност. И голословните обвинения на проаКОЙратурата не се броят за доказателства все още.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK