Работодатели смятат, че чрез търг за зелен ток НЕК изкривява свободния пазар

Работодатели смятат, че чрез търг за зелен ток НЕК изкривява свободния пазар

© Юлия ЛазароваАсоциацията на работодателите в България за пореден път отправи упрек и препоръки към държавата заради установени проблеми на пазара на ток. Този път става дума за търг за продажба на ток от страна на държавната компания НЕК, за който организацията подозира, че е произведен от ВЕИ с мощност между 1 и 4 МВт.


От началото на юли произведената от тези централи електроенергия задължително трябваше да се търгува на борсата, но заради забавянето при приемането на текстовете срокът бе преместен на 1 октомври.


Срокът на доставка, както и обявените от продавача отклонения дават основания да предположим, че това е електроенергия, генерирана от ВЕИ с мощност между 1 и 4 МВт, пише в писмото си асоциацията, в която членуват Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), АИКБ, БСК и БТПП. "Като приветстваме решението тази електроенергия да бъде реализирана на свободен пазар, изразяваме несъгласие с начина, по който планирате това", пишат работодателите.
Становището им е, че такова голямо количество (потенциално над 390 МВт) при зададената стъпка от 98 МВт и възможностите за обезпечаване на бъдещи плащания със застраховка ще породи бъдещи спекулации, тъй като ще бъде купено от единствен купувач. При настоящите трудности в генерацията на електроенергия от въглища и скъпите емисионни квоти, ако и допълнително се създадат условия за концентрация, респективно контролирано ограничено предлагане, пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми, посочват работодателите.


Напомнят, че тъкмо за да се избегнат подобни рискове, Народното събрание прие законодателни промени, задължаващи генерираната от тези централи електроенергия също да се продава на борсата. Заради отлагането на срока за търговия с тока от тези мощности за 1 октомври дотогава НЕК ще се разпорежда с тази електроенергия.


"Предвид всичко гореизложено, логично, рационално и пазарно адекватно е НЕК ЕАД да продава електроенергията, генерирана от ВЕИ с мощност между 1 и 4 МВт, изцяло на борсовия сегмент "Пазар ден напред", се посочва в позицията на асоциацията.


Припомняме, че именно това е и сегментът, признат от ЕК и българското законодателство за определяне на референтна пазарна цена за изминали периоди. В допълнение, ако НЕК ЕАД адекватно структурира пакетни краткосрочни продукти – като седмични пикови продукти около 5МВт (следвайки примерно профила на малките фотоволтаични инсталации), продукти с различни (+) отклонения и т.н., малки обеми (кумулативно до 15-20%) могат да бъдат предлагани и на платформата за двустранно договаряне. Така ще се избегнат възможностите за пазарни манипулации, на каквито сме били нееднократно свидетели, посочват членовете на асоциацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK