До 2022 г. цялата информация за съдържанието на бирата ще е на етикетите

До 2022 г. цялата информация за съдържанието на бирата ще е на етикетите

© Георги Кожухаров



Етикетите на 60% от бирата в страните от ЕС съдържат информация за калориите, а 85% от пивото на стария континент вече е с данни за съставките. Постигнатото е резултат от доброволния ангажимент на пивоварните за предоставяне на хранителна информация за бирата, който започна преди 3 години, съобщава организацията "Пивоварите на Европа".


Тя посочва, че до 2022 г. данните за съставките и енергийната стойност ще са на етикетите на всички бирени бутилки и кенове.


През септември влиза в сила меморандум за разбирателство с Европейската комисия, с който този ангажимент на европейската бирена организация публично се официализира. Към меморандума, подкрепен от пивоварите, могат да се присъединят всички компании и асоциации от сектора на алкохолните напитки, стига те напълно да подкрепят документа и включената в него инициатива на етикетите на напитките да се изписва информация както за съставките, така и за енергийната стойност.




До 2022 г. цялата информация за съдържанието на бирата ще е на етикетите

© Reuters


Всички производители на бира, членове на Съюза на пивоварите, предоставят на бутилките, кеновете и кеговете си списък на съставките и енергийната стойност, обявява българската организация. Това означава, че над 98% от произвежданото в страната пиво и над 95% от дистрибутираните бири вече имат върху етикетите си тази информация.


По този начин върху приблизително 750 млн. бирени опаковки консуматорите имат разбираеми, сравними и точни данни за хранителната стойност на различните марки. При светлите бири тип пилзнер, които традиционно са с над 90% пазарен дял, средната стойност на калориите е около 43 kcal на 100 милилитра, безалкохолните – 23 калории, а тъмните – около 58 - 60 kcal, посочват от Съюза на пивоварите.


Ангажиментът на производителите на бира е свързан и с изпълнението на исканията и очакванията на европейските потребители, показва изследване на "Пивоварите на Европа". Според резултатите от представително за ЕС проучване на международната агенция GfK, проведено в 9 европейски страни, над 86% от респондентите смятат, че консуматорите трябва да имат достъп до една и съща хранителна информация на 100 мл за алкохолни напитки, каквито понастоящем получават за всеки друг хранителен продукт. 74% от потребителите в ЕС смятат, че етикетите на алкохолните напитки трябва да имат списък на съставките, 71% - информация за енергийната стойност, а 71% - пълен списък на хранителната информация. Интересът на потребителите към тези три вида информация е по-висок сред умерените консуматори, отколкото сред тези, които употребяват алкохол в по-големи количества.


До 2022 г. цялата информация за съдържанието на бирата ще е на етикетите


Пивоварите на Европа представляват интересите на над 9500 пивоварни, като в организацията членуват националните асоциации на 29 европейски държави. Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е член на "Пивоварите на Европа" от 2008 г. Членове на Съюза са: "Болярка - ВТ" АД, "Бритос" ЕООД, "Загорка" АД, "Каменица" АД, "Карлсберг България" АД, "Ломско пиво" АД, "Доровски инвест" ООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1701 Любопитно

    Това с царевицата бира ли е?

    The best way to predict the future is to invent it.
  2. 2 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 1119 Весело

    Що бе, какво толкоз, бирата не е ли от хмел, вода, житни култури?
    О, забравих, че съвременната индустрия не пропуска да оплеска всеки един природен продукт с добавянето на консерванти, подобрители, овкусители и пр отрови нямащи нищо общо с природния произход на това божествено питие произвеждано в миналото в естествена среда. Ама пусто печалбарстване....
    Добре, че изникват все повече и повече малки пивоварни държащи повече на качеството от колкото на количеството.

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  3. 3 Профил на grayeagle
    grayeagle
    Рейтинг: 1578 Неутрално

    Не знам, ама от Каменица и Пиринско, които по принцип не пия , се получават тежки киселини. Та питам, Вие изобщо варите ли съставките и едновременно.... Да не излезе, че част от субстанцията я добавяте на по- късен етап, и после миксирате .....
    Второ.... В разни бири ...... от известните...... има доста добавена захар. Това да слагаш захар, позволено ли е, бира ли е изобщо това....

  4. 4 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4989 Весело

    До коментар [#3] от "grayeagle":

    Само младо пиво...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  5. 5 Профил на redguy
    redguy
    Рейтинг: 1044 Неутрално

    Това с царевицата бира ли е?
    —цитат от коментар 1 на EU defender


    И аз напоследък почнах да обръщам внимание, че на много от българските марки пише царевица в съставката (или царевичен грис, нещо от сорта). Тези бири имат неприятен сладникав вкус.

  6. 6 Профил на filibias
    filibias
    Рейтинг: 267 Неутрално

    На БГ пазара не остана една истинска бира без "кукуруз" вътре. Наистина браво на малките производители на "бутикови" бири без царевица, захар, твърдо в-во и т.н т.н Искаме си старите бири-истиските. Иначе Bud-а за внос на нормална ежедневна бира-цена е добра

  7. 7 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1467 Неутрално

    Лошото е, че старите европейски марки бира, които се правят тук, се опорочават. Онзи ден пих чешки Старопрамен, нема общо с правения тук.

  8. 8 Профил на Dankol
    Dankol
    Рейтинг: 899 Неутрално

    Това с царевицата бира ли е?
    —цитат от коментар 1 на EU defender


    Фанта "Мамалига" .
    А иначе не е зле да се направи стандарт за бирата , или нещо като закона за чистотата на бирата в Германия ,би който продукт отговаря на изискванията - да се нарича бира ! Всичко друго да се нарича " Имитиращ продукт" !

  9. 9 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7153 Любопитно

    Браво !
    А съставките на ракията - КОГА ?

    karabastun1@abv.bg
  10. 10 Профил на jif44392826
    jif44392826
    Рейтинг: 313 Любопитно

    Нещо не виждам като член на асоциацията фирмата Леденика на Гриша Ганчев?
    Що така се цепят от колектива?

  11. 11 Профил на еморето
    еморето
    Рейтинг: 450 Неутрално

    До коментар [#6] от "filibias":

    Има българска бира без царевица - Ломско пиво.
    Препоръчвам Ломско Лукс, Амбър, Юбилейно. Пшеничната и портъра са хубави.
    Разбира се, правят и "нормални" бири като Алмус, Мизия, Пустиняшко и пр. "бири".

  12. 12 Профил на kilgore
    kilgore
    Рейтинг: 573 Весело

    Днес пих една Ginger Ale на сливенската Двама и трима, или обратното :)
    Джинджифил, мед, почти не е газирана, 7% алкохол.
    Много вкусна изгъзица!

    'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
  13. 13 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 670 Неутрално

    До коментар [#3] от "grayeagle":

    От работещ в Пиринско - не, нищо не варят заедно, смесват бирен концентрат с газирана вода. И ползват една и съща мая за няколко вида бира, оттам и еднаквия вкус, щото е скъпо да се поддържат много щамове.

    За царевицата обаче сега научавам.

    Бритос са интересни, имат вкус на старата Каменица.

    А иначе в крафт бирите вече има какви ли не аромати - джинджифили, кафета, боровинки.

    Когато съм в идиотско настроение, пия бира с грейпфрут. Розова

  14. 14 Профил на Murnat
    Murnat
    Рейтинг: 863 Разстроено

    Масовите пвц бутлирани бири са най-малкото боклуци. От крафт бирите има само блед лъч надежда за нещо по-качествено. Една Укайна дето е по-бедна и раздирана от конфликти има какво повече да покаже в пивоварството от евро България: Кутя, Гребуча корова, Тръмп, Лвивский народний ел, Лвивских сурмачив, Правда.

  15. 15 Профил на д-р Тошков
    д-р Тошков
    Рейтинг: 456 Неутрално

    90% от "бирата" произвеждана у нас, включително популярните "западни" марки се прави основно от царевица и не би следвало изобщо да пише "бира" на етикетите. Пикливия и кисел вкус не идва от "консервантите", а от царевицата и това, че се ползват ензими за да се ускори ферментацията (иначе царевицата не ферментира лесно). Противно на общото разбиране у нас, бирата не се разваля лесно - даже хич и няма нужда от консерванти. Тя има достатъчно алкохол в нея и след пастьоризация и като се затвори в бутилка няма бактерии, които да я "развалят". Най-много да изветрее. По байтошево време се разваляше бързо, защото не се пастьоризираше и се правеше в лоши хигиенни условия, където попадаха всякакви бактерии в нея. Т.е. беше си абсолютен боклук.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK