Все повече компании отново искат кабинети вместо отворени пространства в офисите

MEGA Park е една от най-големите офис сгради в София с площ от 48 хил. кв.м. Мениджърите й обявиха, че предстои сключването на договор, с който площите вече ще бъдат напълно заети. Предстои и редизайн на фоайето на сградата, което се смята, че вече не отговаря на изискванията на наемателите и посетителите

© Анелия Николова

MEGA Park е една от най-големите офис сгради в София с площ от 48 хил. кв.м. Мениджърите й обявиха, че предстои сключването на договор, с който площите вече ще бъдат напълно заети. Предстои и редизайн на фоайето на сградата, което се смята, че вече не отговаря на изискванията на наемателите и посетителитеОтскоро се забелязва склонност на компаниите дори и в България да се завръщат към желанието за офиси с кабинети за сметка на отворените пространства. Трудно е да се каже, че това е вече тенденция на фона на много бързо променящите се изисквания към офисните пространства, но е факт, че има такъв интерес в Европа. Това коментира Виктория Илиева, архитект, криейтив директор на VIArchitects.


За разлика от България глобално организацията на офисите в отворени пространства е вече налице близо век, отбелязва "Файненшъл таймс". В допълнение е много по-евтино да поддържаш такъм тип работно пространство, отколкото разделено на отделни стаи. В същото време изданието отбелязва, че дори в офисите на "Фейсбук", представен преди време като най-голямото отворено офис пространство в света, Марк Зукърбърг си има свой офис, а и все повече служители търсят уединение, за да могат да се съсредоточат по-добре в работата.


Има компании, които се връщат към кабинетните пространства, хората имат нужда от уединение, обясни Илиева. Архитектите и дизайнерите обаче нямат сигурен отговор как отвореното пространство може да се моделира така, че служителите едновременно да имат възможност за уединение и телефонни разговори, с които не пречат, и в същото време да не са затворени в малки кабинки. Илиева все пак отбеляза, че дори в офис сградите с отделни стаи задължително поне 20% от площта се предвиждат за общо отворено пространство.
Наематели с офиси над 1500 кв.м преобладават в ключовите бизнес сгради в София, показват данните на инвестиционната компания Lion's Head Investments. Сергей Койнов, изп. директор, посочи, че все повече компании търсят пространства, в които да съберат всичките си офиси, в случай че са пръснати из града. В допълнение обикновено се изисква всички служители да са на един етаж в съответната сграда. В същото време инвеститорите в офиси също предпочитат да разпределят сградите си между по-малък брой първокласни наематели с големи площи.


По данни на компанията средните наеми в момента в София са около 13-14 евро на кв.м площ, докато преди 5 г. са били 11-12 евро. Освен това в момента все повече договори се сключват за 10 години, а не за 5, както е било досега. По- големите площи обичайно се свързват и с по-дългосрочни договори.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Твърдо за отделни стаи.
  Другото е лудница.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Никой не може да ме убеди, че човек е еднакво ефективен сам в кабинет и сред много хора, всеки със своята работа.
  Представете си огромна зала, аз преподавам литература, до моята група играят баскетбол, по-нататък е химията....
  Тъпотията на отворените пространства цели икономия и тормоз, облечени в ефектни фрази.

  Еретик
 3. 3 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  В отделна сграда да е всеки, а може и в отделен град или на отделна планета.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  След като социализЪма се завръща нормално е да се завърне и старата банаджийска архитектура - бюро заградено с шкафове и етажерки, които да пазят позадрямалия работник(термин от трудовите договори) от течение и зависливи колеги!

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Марк Зукърбърг си има свой офис, а и все повече служители търсят уединение, за да могат да се съсредоточат по-добре в работата.
  _________
  Истината е друга! Кой има милиарди като Зукърбърг е нормално да има собствен офис, иначе наемниците е нормално да ги бутат в боксове по 2кв/м всеки, особено в представителствата им в Индия и Китай е така!
  http://si.wsj.net/public/resources/images/BN-KX246_office_G_20151023052251.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Отворените офис пространства са такава глупост... Такава врява настава понякога, че не мога да си събера мисълта, камо ли да свърша нещо..

 7. 7 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Отворените офиси (open space) са изключително неефективни за повечето дейности, където са нужни аналитични умения. Правилото трябва да е: ако се налага да мислиш, по-добре кабинети. В момента всички се бият за стаите за срещи, така че да могат да се концентрират да работят или си купуват така популярните noise-cancelling слушалки. Отворените офиси имат плюс само при дейности, където не е нужно да мислиш, заради по-лесната комуникация. Заради все по-голямата автоматизация тези дейности намаляват, така че е логично да се върнем отново към кабинетите.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3810 Неутрално

  Не съм работил в офис от отворен тип, но се сещам за времето, когато бях с три жени на средна възраст в една стая. Няма такъв ужас...! Едната крещи от сутрин до вечер по телефона, другата се разправя с приятелките си за гащи и обувки, на третата все и било горещо или студено...! По двама или трима в стая се търпи. Останалото е наказание...!
  В отворен офис, само шума ще те изцежда за няколко часа.

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  У нашето фирма тези по етажите са у отделни стаи, место бол, само плюскат и маат баници, пият безалкохолни (не се знае с какво омешани).

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  За съжаление повечето от хората, които се занимават с "бизнес" в Отечеството са в средата на 20-ти век и все още не са чували за Четвъртата индустриална епоха, така че "нормално"!!!

 11. 11 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Нормално. Като ти крещят на главата една тълпа изнервени колеги, кой говори по телефона, кой вика нещо на някой колега, кой омайва клиенти, просто не е възможно да се концентрираш и да свършиш работа.

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  До коментар [#4] от "telqk":

  Става въпрос за бизнес, не за научна дейност. В САЩ е прието всеки преподавател/научен работник да има свой кабинет. Колктивните дейности са в лекционни и семинарни зали, лаборатории, ферми и т.н.

 13. 13 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Тук ще се преброят работещите в открити пространства,на които не им пречи да са нонстоп онлайн във форума.

 14. 14 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Още миналата година излезе изследване на трима специалисти от Харвард - Dorota Węziak-Białowolska, Zhao Dong, и Eileen McNeely, директно разобличаващи офисите с отверно пространство, като ниско продуктивни в сравнение с офисите, в които служителите имат много по-висока степен на лично пространство:

  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.02178/full

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":
  Колегата с пост №14 ви дава отговор на защо!

 16. 16 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petleshev":

  Абсолютно! Повече от 2 колежки в едно помещение са ад.

 17. 17 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Основната причина за отвореният офис е, че пести офис площ. Ама тази икономия излиза доста скъпо.

  Ако фирмите толкова искат да пестят от офис площ просто трябва да въведат remote working.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 18. 18 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Личи се че доста тук никога не са работили в отворен офис. Свиква се за една седмица.

  До коментар [#8] от "Petleshev":

  Ситуацията, която сте цитирали се оправя идеално точно с отворен офис, когато сте 30+ човека, този тип разговори в стандартния случай не са възможни, отделно тези кутийки доста добре изолират и предразполагат за изолация от случващото се около теб. Когато сте в една стая е много по-трудно да не си част от някои разговори.

  -voxy
 19. 19 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Споделено пространство за около 30 души,в зависимост как е организирано не е лоша, но тези от тип кол център ми напомнят на кокошки клетъчно отглеждане. От друга страна, освен, ако кабинетът не е само за мен, не съм сигурен, че ще ми е по-добре от това, че го споделям с по-малко колеги.

 20. 20 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Не е реалистично да очакваш сам човек в стая. Ако са повече от 2ма обаче става лудница, която я има и при отворения тип. Както може да е тихо с двама - трима в стая така може да е тихо и в отворено пространство, работя в такова от 10 години и дори да има по-шумни моменти, по-често е тихо.

 21. 21 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 404 Весело

  Доста некомпетентно написана статия. Прозира незнанието на автора по въпроса. Единственото вярно в нея е, че в глобален план "отворен тип офиси" вече не се правят.

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 22. 22 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Работил съм някъде 95-97 в такъв офис, а тогава още ползваха факсове, модеми и матрични принтери.
  Доста упорит идиотизъм е това... мислех че с компютризацията ще умре, но какво да се прави робовладлците обичат роби на галеите . Между другото, във всички халета с бюрца които съм виждал, шефа си има кабинетче, често с щори от които да наднича... мисля че на някои места им слагат и камери :) :) :) психопатска история

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 23. 23 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Аз затова се махнах от една компания.. абсолютна тъпотия е всички на едно място. Никаква индивидуалност.. не можеш си почешеш онази работа дет се вика.. майната им

 24. 24 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1180 Весело

  на пчеличките, еле па на офис риелтарите мое и да им се щат мильон стаички, ма на практика нема начин... у един средно голем айти, финансов или кол център офис има между 100 и 500 души... и по 5 в стая да туриш пак ше требе да заградиш, отоплиш, остудиш, окабелиш, осветиш, окомуникираш, обойдисаш, обзаведеш и одекорираш и озастраховаш минимум 25 стаи... и дори да скуизнеш пчеличките на по 5 кв.м сека, пак праи 25 кв.м стайчета по консервативно 1000 кинта на кв.м = 25к х 25 стаи = 625к... а един кюбикал у опан спейса я има 500 кинта я не, х 100 = 50к...
  еле па да не говорим, че повечето офиси са под наем, което ше рече, че за следващия наемател тея 25 стайчета требе да станат примерно 18 и буквално да се препостроят наново...
  найс трай, де се вика, ама нема се получи

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Никога не съм си и помислял да правя общ офис! Това е връх на простотията, въпреки по-малките разходи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на I
  I
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Предпочитам собствен кабинет. От време на време, когато някоя дейност е по-ефективна сред шум и суматоха (има такива), взимам лаптопа и слизам в кафенето за 1-2 часа.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 27. 27 Профил на xunap
  xunap
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Не знам дали някой взема пред вид вирусите, които хвърчат е тоя отворен офис. Един от всичките да дойде болен и после масово хората се изпонатръшкват. А хората ходят с грип на работа щото шефовете се мръщят на болнични. Абе дреме им на шефовете, искат да пестят от площи, искат в същото време да пестят от болнични. Това че някакви хора ше живеят по-кратко заради подобно пестене не е важно. Важното е да се отчете дейност и накрая да се направи един хубав тиймбилдинг и да се раздадат бонуси на меринджеите. Останалите да мрат.

  http://xunap.wordpress.com/
 28. 28 Профил на xunap
  xunap
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Да не забравя. Ако си интроверт подобен отворен офис е малко по-добро място от ада. Ама както е посочено по-горе от коментиращите това е бизнес, а не научна работа. Демек няма нужда да се мисли особено.

  http://xunap.wordpress.com/
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11031 Неутрално

  Необходима е гъвкавост, всяко от решенията си има силни и слаби страни и е приложимо за различни по профил компании и хора.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Отворените офис-пространства са една модерна глупост, която освен намалените разходи носи само негативи. Робуването на хипстърски моди и идеологии в бизнеса води до катастрофални последици. Това не ти е като да си превърнеш дома в подобие на фабрика със стърчащи тръби и гол бетон, тука се иска здрав разум и логика.

 31. 31 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  HR-ите пак откриха топлата вода!
  След безумният юруш преди години, резултатите са напълно очаквани! Въпреки това споменатата HR функция в България продължава да бъде криворазбрана и да бъде по-скоро в тежест на бизнеса и служителите, отколкото да им помага.

 32. 32 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Голяма глупост е да се вярва на твърденията, че цените в момента са около 15 евро за клас А офиси...
  Такава цена може и да е постижима и дори надмината на жълтите павета в едната от общо една модерна сграда там, но... Само там.
  Мегапарк мога да се обзаложа, че отдават на около 10 евро.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK