Чуждите инвестиции са на минус и през април

Чуждите инвестиции са на минус и през април

© Надежда Чипева, КапиталИ през април преките чуждестранни инвестиции в българската икономика остават на минус, показват данните на БНБ. Нетната сума към края на четвъртия месец на 2019 г. е отрицателна в размер на 54.8 млн. евро, съобщава "Капитал".


Отрицателната стойност тази година идва до голяма степен от операцията по покупката на "Сосиете женерал Експресбанк" от ДСК - българското поделение на унгарската OTP. Финализирането на сделката през януари 2019 г. доведе до изплащането на близо 600 млн. евро (под формата на дялов капитал) към френската Societe Generale. Реално отлив на инвестиция няма, тъй като в края на 2018 г. за целта беше увеличен капиталът на ДСК със същата сума, но тази операция остана в данните за миналата година.


В същото време вложенията в капитал под формата на дългови инструменти са на плюс 656.5 млн. евро, от които близо 123 млн. евро са постъпили само през април. Дълговите инструменти обикновено се асоциират с краткосрочен инвеститорски интерес или вече установени в страната клонове на чужди компании.
От друга страна, инвестициите под формата на реинвестирана печалба и дялов капитал са на минус съответно 173 млн. и 538 млн. евро. Отливът на реинвестирана печалба показва, че компаниите - майки на български подразделения, са изтеглили значителен дивидент от страната.


На лидерското място като източник на чужди инвестиции в България се позиционира отново Холандия - с 260.2 млн. евро през първите четири месеца на годината. На второ място остава Великобритания с 86.5 млн. евро, следвана от Ирландия с 65.2 млн. евро.


Българският износ на стоки и услуги достига 9.3 млрд. евро към април, което е с 11% над миналогодишната сума. От друга страна, вносът също расте, но по-бавно - с 5.6% на годишна база до 9.76 млрд. евро. Така търговският баланс остава отрицателен, но минусът се свива до 455 млн. евро спрямо 858 млн. през същия период на миналата година.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  "търговският баланс остава отрицателен, но минусът се свива до 455 млн. евро спрямо 858 млн. през същия период на миналата година"

  Търговският баланс е отрицателен, чуждестранните инвестиции се свиват... Откъде идват парите в България? Туризъм (ако търговския баланс не отчита тези приходи)? Преводи от емигрантите ни в чужбина (ако някой не ги брои за "чужди инвестиции")?

 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 953 Неутрално

  "Отново друга страна, инвестициите под формата на реинвестирана печалба и дялов капитал са на минус съответно 173 млн. и 538 млн. евро. Отливът на реинвестирана печалба показва, че компаниите - майки на български подразделения, са изтеглили значителен дивидент от страната."

  Моля ви се! Нека авторът на тази статия се запознае с IFRS 9 за да не произвежда фалшиви новини.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  иНВЕСТИТОРИТЕ НЕ ГИ ВЛЕЧЕ Гербавата стабилност и ишететите на Шайката .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#1] от "plamen_b":

  Туризмът и транспортът и проддени услуги на чужденци. Покриват търговското салдо.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Гледам, че някой разбрал, недоразбрал веднага ми заби минус. Явно си имам "фенове" най-вече измежду неразбиращите.

  Та да обясня съвсем схематично. IFRS9 задължи банките да отнесат загубите си за обезценки на вземания към годината на първоначално влошаване, като това става за сметка на капитала. Така банките хем отчетоха големи печалби от това, че реинтегрираха обеезценки начислени през годината, хем капиталът им не се увеличи с размера на печалбите. Естествено (к)анализаторите казаха "АХА! Дръпнали са дведенти!". Дръпнали са чушки!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  "Чуждите инвестиции са на минус и през април"

  Неприятна новина!Само постоянен и сериозен поток на чужди инвестиции може да дърпа българската икономика напред!

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#1] от "plamen_b":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Инвеститор" Номер 1 от десетилетия са парите на емигрантите!Цели региони са силно зависими от нашите пари!Но това не говори добре за България , защото развитите страни изнасят високо технологични стоки, а бедните работна ръка!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4114 Любопитно

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Че кой иска да се разправя със силно корумпирани политици.................?Най-добре представящите се бивши соц-държави/Чехия, Словения и т.н./имат в пъти по-малко корупция!

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#6] от "bat_plamen":

  Първо новината не е вярна, както обясних пи-горе, и второ най-голямата и бързо развиваща се икономика в света има огромна положителна международна нетна инвестиционна позиция докато другата голяма икономика има трилиони отрицателна международна инвестиционна позиция.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4364 Весело

  Гледайте Оня с джипа през септември.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 397 Неутрално

  "И през април преките чуждестранни инвестиции в българската икономика остават на минус, показват данните на БНБ. Нетната сума към края на четвъртия месец на 2019 г. е отрицателна в размер на 54.8 млн. евро, съобщава "Капитал"."

  Хм, вече свикнахме в началото на годината "преките чуждестранни инвестиции в българската икономика /ДА/ остават на минус, Капиталци. Такава е схемата на отчитането им. Сега е време да кажете окончателната сметка за миналата година.

  Да де, ама... Комай tribiri ще се окаже прав?

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  Абе кой иска да си инвестира парите в държава, в която няма върховенство на закона и КПКОНПИ може да ти прецака бизнеса и да ти запорира сметките ,когато и за каквото си поиска. Или , когато и нареди Пеевски.

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  До коментар [#1] от "plamen_b":

  Ами откъде идват парите?! Първо нетното намаляване всъщност е увеличаване на факта, че България става все по-голям нетен външен кредитор а Платежният баланс веднага ти го правя за миналата година, че всичко оплювате без да сте наясно и другите да четат

  Износ плюс туризъм плюс външни услуги плюс парите на гастарбайтерите плюс преки чуждестранни инвестиции минус внос минус парите от пътуванията на българите в чужбина минус плащане на външни услуги от България миналата година е равно на плюс 3,2 милиарда евро. Притеснява ли те нещо? За сравнение на любимата ти Румъния е минус 8 милиарда евро!

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5493 Неутрално

  Капитали напускат България.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 864 Весело

  Ех, къде е Волен да каже: "Колонизаторите ни източват! Изпиват ни кръвта кръвопийците!!!"

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4491 Неутрално

  До коментар [#8] от "bat_plamen":

  Ти сигурен ли си, щото както те виждам как пишеш на ангро

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#16] от "сидер":

  Не говоря не "на ангро" !Чехия имаше между 8-10 милиарда евра чужди инвестиции на година преди кризата от 2008 година!А в България кога е имало такива инвестиции............................?Ако не ме лъже паметта бяха малко над 3 милиарда точно !И като се разделят на глава от населението "лъсва истината"!Т.н. БГ капитал не е в състояние да дърпа икономиката напред !

 18. 18 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Нормално е и занапред ще бъде така, кой ще дойде да инвестира тук, след като знае, че го очакват само спънки и проблеми.

  Marinov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK