Държавата пласира дълг за 300 млн. лв. при силен инвеститорски интерес

Държавата пласира дълг за 300 млн. лв. при силен инвеститорски интерес

© Надежда Чипева, КапиталПървият аукцион на ДЦК от година и половина насам приключи при силен инвестиционен интерес, съобщи "Капитал".


Министерството на финансите предложи в сряда две емисии – 10.5- и 20-годишни облигации от по 200 млн. лв. Инвеститорите подадоха поръчки за 720 млн. лв., но държавата одобри само за 300 млн. лв., като в крайна сметка от първия матуритет бяха пласирани всички книжа, а от по-дългосрочните - 100.6 млн. лв.


Доходността по книжата е рекордно ниска – за 10.5-годишните тя е 0.41%, а за другите е 1.6%, което е колкото по 20-годишните облигации по външния дълг. От 10.5-годишните книжа най-голям обем са закупили банките и пенсионните фондове, а от 20-годишните - застрахователите.


В публикацията се напомня, че обявяването на аукциона идва изненадващо предвид големия бюджетен излишък към май. Едно от обясненията може да е престоящата сделка за американските изтребители F-16 и искането плащането за тях да е наведнъж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK