"Еврохолд" купува българския бизнес на ЧЕЗ за 335 млн. лв.

"Еврохолд" купува българския бизнес на ЧЕЗ за 335 млн. лв.

© Велко АнгеловБългарският холдинг "Еврохолд България" АД се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Двете страни подписаха договор днес, съобщи пресцентърът на финансовия холдинг.


"Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ в България, което е с 15 млн. евро повече от цената, която се твърдеше, че е предложила Гинка Върбакова. Парите ще бъдат осигурени чрез собствен и заемен капитал, уточняват от холдинга. "Еврохолд" вече е подписал мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал", се казва в съобщението.


Вече повече от две години ЧЕЗ опитва да продаде електроразпределението си, като това реално е вторият подписан договор, припомня "Капитал". За разлика от предишния опит, при който Комисията за защита на конкуренцията не разреши на "Инерком" на Гинка Върбакова да придобие дружествата на ЧЕЗ, този път сделката трябва да бъде одобрена и от КЕВР.
Енергийният регулатор получи новото правомощие заради силния публичен отзвук при предишния избор на купувач на най-голямото електроразпределително дружество в България. Чешката компания обаче изглежда очаква да се раздели с активите си в България до 30 юни 2020 г., тъй като в заявлението им към регулатора за промяна на тарифите от 1 юли тази година е посочила и предстоящи разходи за ребрандиране на компанията - факт, който повдига съмнения за получено предварително одобрение от властите за купувача, отбелязва "Капитал".


Към края на миналата година консолидираните активи на "Еврохолд", чийто най-голям бизнес е застраховането, са 1.4 млрд. лв., отчетените приходи са 1.3 млрд. лв., а нетната печалба е 18 млн. лв. През април бе взето решение за увеличение на капитала с нови 154 млн. лв., чрез емитирането на акции, припомня "Капититал".


Тъй като "Еврохолд" няма никакъв опит в енергийния сектор от холдинга сега посочват, че вече е сформиран консултативен съвет от експерти с международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на енергийните дружества в структурата на холдинга. Имена не се посочват. Евентуалният бъдещ собственик се е договорил с висшия мениджмънт на "ЧЕЗ България", включително и с изпълнителния директор Карел Крал, да остане в компанията, за да има плавен преходен период.


Консултанти на "Еврохолд" по самата сделка са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската - "Стоева, Чомпалов и Знеполски". ЧЕЗ ползва услугите на адвокатските дружества Skils s.r.o. и "Пенков, Марков и партньори".


Какво следва


До две седмици "Еврохолд" трябва да внесе уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предстоящата концентрация. След като образува производство комисията има 25 работни дни, за да излезе с решение, освен ако не започне задълбочено проучване.


Паралелно сделката ще се разглежда и от енергийния регулатор, който обаче няма ясни критерии, по които да се произнесе. Затова се предполага, че в конкретния случай ролята на КЕВР ще бъде по-скоро формална и няма да има обструкции по смяната на собствеността.


Структурата на CEZ в България включва "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд България", компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп" и самото "ЧЕЗ България", което координира и управлява дейността на всички компании на групата в страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8481 Неутрално

  Да търсим ли руска връзка?

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4849 Неутрално

  Тези от "ЧЕЗ" имат такова желание да си продадат българския бизнес, че подписват с първия появил се, който и да е той... Тези поне, имат финансовите аргументи, за разлика от Гинчето, знаем ги кои са...
  Очаквано развитие...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  През март месец: според информацията на близкото до чешкия премиер Андрей Бабиш издание, третият кандидат за активите на ЧЕЗ в България е българската финансова група, а търговското финансиране можело да бъде предоставено от руска банка.
  Чешкият “Лидове новини” отново повдига въпроса за финансирането на сделката от страна на третия потенциален купувач. Според публикацията има спекулации, че финансовата подкрепа ще дойде от руската „ВТБ кепитъл”. До момента от централата на руската банка не са отговорили на въпросите на медията.
  Някой да е имал съмнения чий апетит е най-неутолим ? Слабичка им се струва май на руснаците икономическо-политическата хватка върху българското гърло посредством тройния монопол:
  газа по тръбата, ядреното гориво за Козлодуйската АЕЦ и нефта за рафинерията край Бургас ?!

 4. 4 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Най-после да го купят този разкапващ се ЧЕЗ и да му оправят мрежата,че ми писна от прекъсвания на тока!

  Станахме като дискотека...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Тя сама ще се покаже!

 6. 6 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Да търсим ли руска връзка?
  —цитат от коментар 1 на Роси


  винаги, геносе Роси! врагът не спи и е дълг на всяка нежна теменужка да дебне!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 7. 7 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Силен ход на "Еврохолд България" !
  Уважуха !

 8. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  То добре български собственик, вместо от чужбина.
  Чуждия собственик изнася печалба от България

 9. 9 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Дневник правите ли разлика между евра и лева?

  Мисълта ражда действието.
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5070 Любопитно

  Дааа да видим кой точно стои за "Еврохолд" и дали не са само посредник...т.е след 2 години за продадат активите....

  До истината се достига с познание!
 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3482 Весело

  "Да търсим ли руска връзка?"

  Виж кой държи Енерго-про в Източна България...

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Най-после да го купят този разкапващ се ЧЕЗ и да му оправят мрежата,че ми писна от прекъсвания на тока!Станахме като дискотека...
  —цитат от коментар 4 на Котаранц


  Ех, какви дискотеки имаше при комунизъма!
  https://socbg.com/2018/02/когато-имаше-режим-на-тока-и-българия-с.html

 13. 13 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1151 Разстроено

  Мафията, освен всички други значими ресурси в държавата, сега си купува и дружество, което си играе с тока и нервите на част от българите. Е, да ни е честито... новото гърбене... Нямам илюзии относно националността на новия собственик, от североизточното блато е... Гнус!!!

 14. 14 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":През март месец: според информацията на близкото до чешкия премиер Андрей Бабиш издание, третият кандидат за активите на ЧЕЗ в България е българската финансова група, а търговското финансиране можело да бъде предоставено от руска банка.Чешкият “Лидове новини” отново повдига въпроса за финансирането на сделката от страна на третия потенциален купувач. Според публикацията има спекулации, че финансовата подкрепа ще дойде от руската „ВТБ кепитъл”. До момента от централата на руската банка не са отговорили на въпросите на медията.Някой да е имал съмнения чий апетит е най-неутолим ? Слабичка им се струва май на руснаците икономическо-политическата хватка върху българското гърло посредством тройния монопол:газа по тръбата, ядреното гориво за Козлодуйската АЕЦ и нефта за рафинерията край Бургас ?!
  —цитат от коментар 3 на Practic


  Няма, няма ...

  Само кураторите ти от Уослтриит и Ситито на Лондон трябва да е разрешено да купуват компании и да правят бизнес.
  Всички остнали вие , проститутките на финансовата олигархия, ще ги обявите за "нечитави" - мафиоти, КБГ-ти, китайски шпиони, руски мафиоти ...

  Уолстриит и Ситито = новата арииска господарска раса !

 15. 15 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Тези от "ЧЕЗ" имат такова желание да си продадат българския бизнес, че подписват с първия появил се, който и да е той.....
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Може да се правят изводи какъв кенеф е инвестиционната среда в България в момента.

  Без да съм фен на ЧЕЗ ги бих предпочел пред местен престъпен олигарх или руска кукла на конци.

 16. 16 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 903 Неутрално
 17. 17 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":

  Тази сделка ще се финансира с кредит от чужди банки.

  Според теб, тези кредити кой ще изплаща?

 18. 18 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#17] от "peaspiring":

  Купувача

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5070 Весело

  До коментар [#14] от "WWW":

  Леко бе тавариш...като чуете за руски вложения и копейки и се подмокряте!

  До истината се достига с познание!
 20. 20 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#14] от "WWW":

  ,,Уолстриит и Ситито = новата арииска господарска раса !"

  ?!?
  Пиеш ли си хапчетата?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3238 Неутрално


  За нас
  Регионално представяне
  История
  Постижения
  Еврохолд България е холдингова компания, основана през 1995 г. В продължение на 15 години Холдингът, чрез дъщерните си дружества, развива дейност в различни сектори от икономиката като производство, небанкови финансови услуги, застраховане, лизинг и продажба на нови автомобили. Сред по-значимите инвестиции на компанията през годините са създаване, придобиване и управление на следните дружества с национално и регионално икономическо значение:

  1996 година – Учредяване на Приватизационен фонд "Агроинвест" АД, който през 1998 година е преобразуван в холдингово акционерно дружество "Еврохолд" АД.

  1997 година - Придобиване на търговска банка "Евробанк" съвместно със Словашки инвестиционен фонд. По - късно търговска банка "Евробанк" е закупена от Пиреос Банк Груп.

  1998 година - Учредяване на „Застрахователна компания Евроинс" АД.

  2004 година - Учредяване на лизингова компания „Евролийз Ауто” АД.

  2004 година – Учредяване на здравноосигурителна компания „Евроинс - Здравно Осигуряване” АД.

  2006 година – Придобиване на компания "Нисан София" ЕООД, официален дилър на автомобили Рено, Нисан и Дачия.

  2006 година – Придобиване на компания „Евро – Финанс” АД - инвестиционен посредник член на БФБ и Deutsche Borse Group

  2007 година – Увеличаване капитала на „Еврохолд България” АД с 40 милиона лева чрез публично предлагане на БФБ.

  2007 година – Придобиване на застрахователна компания „Евроинс” - Румъния (бивша Аситранс Асигурари) – първата международна инвестиция на Холдинга

  2007 година – Учредяване на холдингово дружество “Евроинс Иншурънс Груп”, обединяващо инвестициите на Еврохолд в застрахователния сектор в България, Румъния, Македония и Сърбия.

  2009 година – Учредяване на холдингово дружество “Евролийз Груп”, обединяващо инвестициите на Еврохолд в лизинговия сектор в България, Румъния и Македония.

  2009 година – Учредяване на холдингово дружество “Авто Юнион Груп”, обединяващо инвестициите на Еврохолд в автомобилния сектор в България.

  2010 година – Продажба на производствените предприятия от структурата на Холдинга и фокусиране на дейността изцяло върху компаниите от стратегическото портфолио - “Евроинс Иншурънс Груп” ,“Авто Юнион Груп”, “Евролийз Груп” и „Евро–Финанс”.

  2011 година – Увеличение на капитала на „Еврохолд България“АД до 127 345 000 лева.

  2011 година – Осъществено двойно листване. От 15 декември акциите на „Еврохолд България“АД са регистрирани за търговия на Варшавската фондова борса.

  2013 година – Придобиване на целия бизнес на ИНТЕРАМЕРИКАН Общо застраховане и Животозастраховане в България от холандската финансова група АХМЕА Б.В.

  2013 година – Придобиване на застрахователния бизнес в България и Румъния на международната застрахователна група „Кю Би И“.

  2015 година - Придобиване на ХДИ Застраховане България от базираната в Хановер финансова група Таланкс Интернешънъл.

  2016 година - Придобиване на ХДИ Украйна от базираната в Хановер финансова група Таланкс Интернешънъл.

  2017 година - Увеличение на капитала на „Еврохолд България“АД до 161 345 000 лева.

  2017 година - Придобиване на значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО "Евроинс".

  2017 година - Придобиване на застрахователното портфолио на АТЕ Румъния от Пиреос Гърция.

  2017 година - Увеличение на капитала на "Еврохолд България"АД до 197 525 600 лева.

  2018 година - Придобиване на украинската застрахователна компания ERV от ЕРГО Интернешънъл.

  2018 година - Придобиване на грузинската застрахователна компания IC Group

 22. 22 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1272 Любопитно


  3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1035
  19:16, 20 юни 19
  Разстроено

  сор не не по темата

  гледам си новините по НОВА и изведнъж поради това че ще купим нови изтребители за армията теглим дълг от 300 мил.

  абе кой се хвали преди месец че сме на + 3 милиарда и тия самолети са заложени в бюджета от предходната година 2,9 милиарда ?!?!??!?!!?

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ

  3 4 Коментарът е обиден или неуместен
  Цитиране
  Отговор

  4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1035
  19:17, 20 юни 19
  Любопитно

  и това е национална телевизия после що БЛЕЕммм
  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ

  2 2 Коментарът е обиден или неуместен
  Цитиране
  Отговор

  5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1035
  19:18, 20 юни 19
  Любопитно

  сор за спама ще си докладвам коментарите НО ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ;)
  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":Тази сделка ще се финансира с кредит от чужди банки. Според теб, тези кредити кой ще изплаща?
  —цитат от коментар 17 на peaspiring


  В цената на тока могат да се включват строго определени разходи, според законодателя.

 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  Явно не са големи печалбите или има нещо друго, за да оставят българска фирма да ги реализира и прибира.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4849 Неутрално

  До коментар [#22] от "MititU":

  Ама ти за този заем нищо ли още не разбра, че е при лихва доста под 1%, че с него се погасява стар, с лихва 7%, и само със спестените лихви, ще се спестяват 50 млн. долара/година?!
  Неграмотна история...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 26. 26 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#24] от "hope":

  И какво като е българска фирма? Ти нали си патриотка. Трябва да одобряваш, че е българска фирма, а не някоя фирма от Германия, където е твоята омразна Мекрел.

 27. 27 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 903 Неутрално
 28. 28 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  НАистина са неграмотни. Как въобще съществуват толкова неграмотни същества не знам

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11247 Весело

  След това ще продаде 70% от него на "бизнесмена" Доган за 3500 лева, които всъщност ще са неговите доказано получени отнякъде пари.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#24] от "hope":И какво като е българска фирма? Ти нали си патриотка. Трябва да одобряваш, че е българска фирма, а не някоя фирма от Германия, където е твоята омразна Мекрел.
  —цитат от коментар 26 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  -------
  Аз много се радвам, просто учудването ми е голямо, че някой е позволил това /по-скоро ще позволи/.

 31. 31 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3246 Любопитно

  До коментар [#21] от "hope":

  ,,Евробанк" не беше ли близка да руския прест... а, бизнесмен Денис Ершов?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4849 Неутрално

  До коментар [#31] от "С Стоянов":

  Денис Ершов отдавна си замина от този свят, известен беше, че имаше една от най-красивите жени на света, с която лично съм се запознавал, после, бизнеса му беше окраден, с българска и КГБ помощ...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 33. 33 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  До коментар [#22] от "MititU":Ама ти за този заем нищо ли още не разбра, че е при лихва доста под 1%, че с него се погасява стар, с лихва 7%, и само със спестените лихви, ще се спестяват 50 млн. долара/година?!Неграмотна история...
  —цитат от коментар 25 на hamiltonf


  а ти не разбрали че на овцете се говори че се взима не да погаси лихвата а се тегли НОВ ЗАРАДИ ИЗТРЕБИТЕЛИ ТОВА НАБИВАТ НА ОВЦЕТЕ

  ;)

  нова ти казват теглим 300 милиона за да доплатим изтребителите а не за стари заеми ;)ТОВА ВИ КАЗВАМ ФЕЙК ОТ НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#31] от "С Стоянов":

  На първо четене е публична компания, със сериозни печалби вече много години.

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4849 Неутрално

  До коментар [#33] от "MititU":

  "От началото на годината МФ е взело нов дълг за 300.6 млн. лв. и е изплатило стари дългове за 1581.1 млн. лв.. По този начин държавният дълг е намалял с 1280.5 млн. лв.(почти 1.3 млрд. лв.). Като дял от БВП държавният дълг е намалял от 22% от БВП в края на 2018 г. на около 20% от БВП към момента.
  Лихвите по изплатените стари дългове са високи - до над 7%, докато лихвите по новия дълг са между 0.4% и 1.6%. По груби изчисления, в резултат на по-ниските лихви и намаления размер на дълга ще се спестят разходи за лихви от около 50 милиона лева годишно."

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 36. 36 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6579 Неутрално

  "Еврохолд" няма никакъв опит в енергийния сектор"
  "съмнения за получено предварително одобрение от властите за купувача"

  Двете важни сведения в информацията - отново нагласена сделка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 37. 37 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  По добре да бяха тия от Индия( пари имат много, а при нас най-нежелани са богатите инвеститори), но и тях щяха да изгонят докато ЧЕЗ попадне в правилните ръце. Те чехите добре познават реда тук и за да не губят излишно време направо се насочиха към застрахователите.

  Натиск, постоянство и търпение.
 38. 38 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  Аз го знам и го разбирам НО аудиторията на НОВА Е МНОГО ПО- ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ НА ДНЕВНИК И КАПИТАЛ


  АБЕ МИСЛЕТЕ ?!?!?!?!

  пс:и оная калинка на ГЕРБ да си мълчи щото е най-големият гъзолизец на Боко


  До коментар [#25] от "hamiltonf":НАистина са неграмотни. Как въобще съществуват толкова неграмотни същества не знам
  —цитат от коментар 28 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 39. 39 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Асен от София!!! Нинова ще се съгласи ли този път!?

 40. 40 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3493 Весело

  То добре български собственик, вместо от чужбина.
  —цитат от коментар 8 на WWW


  колкото ти си българин, толкова и Еврохолд са български собственици

  матушката ви е друга на вас

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 41. 41 Профил на От Банкя с любов
  От Банкя с любов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Линейката спря до портала на клиниката, шофьорът подаде пътния лист на охраната и тежката метална бариера се вдигна бавно. Спряха до входа на интензивното отделение. Отвориха задната врата и Норман стъпи на посятата с чакъл настилка. Екип санитари го очакваше в приемното отделение. Взеха му кръв, урина, дадоха му раирана пижама и го настаниха в стая с още трима други пациенти. Оказа се, че в този конкретен ден капацитетът на заведението се бе изчерпал, а всичките току що постъпили пациенти бяха с идентични симптоми, за които още лекарите нямаха обяснима диагноза. Управата беше мобилизирала целия лекарски състав, дори помолиха по телефона за съдействие от страна на вече пенсионираните специалисти и даже тези, които бяха излезли в отпуск. Масова психоза-помисли си загрижен завеждащият отделението. Обобщаващият фактор в предисторията на заболяването при всичките пациенти постъпили днес бе, че всички до един бяха слушали сутрешните новини в 8:00ч.

  https://normannorman73.wixsite.com/mysite/istoriite-na-grncho

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3810 Неутрално

  До коментар [#4] от "Котаранц":

  Тези, които са ти сложили минусите, живеят на жълтите павета, или в големите градове. По селата в западна България, тока спира по 10-15 пъти на ден. От 2-3 минути, до 15 минути без обяснения. Напрежението, по изключение стига 200 волта. За 220, да не говорим. Екипите за поддръжка не стигат и масово се кърпи, вместо да се сменя с ново оборудване. Който и да го купи това ЕРП, ще иска повишение на цената с поне 10ст на kW, в близките две години.

 43. 43 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  До коментар [#33] от "MititU":"От началото на годината МФ е взело нов дълг за 300.6 млн. лв. и е изплатило стари дългове за 1581.1 млн. лв.. По този начин държавният дълг е намалял с 1280.5 млн. лв.(почти 1.3 млрд. лв.). Като дял от БВП държавният дълг е намалял от 22% от БВП в края на 2018 г. на около 20% от БВП към момента.Лихвите по изплатените стари дългове са високи - до над 7%, докато лихвите по новия дълг са между 0.4% и 1.6%. По груби изчисления, в резултат на по-ниските лихви и намаления размер на дълга ще се спестят разходи за лихви от около 50 милиона лева годишно."
  —цитат от коментар 35 на hamiltonf


  да да ама нова ти казвам НОВ ДЪЛГ ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ ИИИИИ ТОЧКА това ми е зора ;)ФЕЙК ФЕЙК ФЕЙК само за ЛУдо ГорсКИ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Този купувач звучи много по-резонно спрямо Върбакова и Ко.!

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 46. 46 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2576 Весело

  До коментар [#14] от "WWW":Леко бе тавариш...като чуете за руски вложения и копейки и се подмокряте!
  —цитат от коментар 19 на Willy Messerschmitt
  Хахахаха. Точно така :)

 47. 47 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#38] от "MititU":

  Г**золизец си ти.

 48. 48 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#31] от "С Стоянов":На първо четене е публична компания, със сериозни печалби вече много години.
  —цитат от коментар 34 на hope


  Това е така, но след като беше купена от ,,Пиреос". Преди това се подвизаваше на партера на централата на ,,Петрол" на ,,Черни връх" и ,,Вапцаров" , във времената когато Ершов беше акционер там и все още нямаше забрана да влиза в България.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 49. 49 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#32] от "hamiltonf":

  Ти го изкара едва ли не почтен човек :)

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 50. 50 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#41] от "От Банкя с любов":

  Какво общо имат тъпотворенията ти със статията?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4849 Весело

  До коментар [#49] от "С Стоянов":

  Глупости, беше голям бохем, хвърляше килограми бакшиши на персонала в хотел "България", и не само, КГБ търтей някакъв...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 52. 52 Профил на Trolling Stones
  Trolling Stones
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Тези от "ЧЕЗ" имат такова желание да си продадат българския бизнес, че подписват с първия появил се, който и да е той... Тези поне, имат финансовите аргументи, за разлика от Гинчето, знаем ги кои са... Очаквано развитие...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Пазарна икономика друг път, сега комунизъм от банкянско-мутренски тип. Едиствената разлика е, че държавата е отворена за западни служби, които като се намесят замирисва страшно.

  Най-страшното е, че е било и по-зле в България.

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 53. 53 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4124 Весело

  До коментар [#3] от "Practic":

  верно си прав.., ама я спомени и отношението ви умнокрасиво към самият Бабиш дето медиите му намирате за добри

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 54. 54 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9162 Гневно

  И какво излиза, че попаднахме в лапите на путя.

 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Любопитно

  До коментар [#18] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  И този купувач ще ги копае ли парите за изплащане на кредита? Или ще ги вземе от клиентите си? Което е съвсем нормално!

 56. 56 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Любопитно

  До коментар [#33] от "MititU":

  Е, и? Заемът е повече от изгоден!

 57. 57 Профил на Trolling Stones
  Trolling Stones
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#33] от "MititU":Е, и? Заемът е повече от изгоден!
  —цитат от коментар 56 на vassilun


  Изгоден заем? Не бях чувал за такъв, освен в арабския свят, където лихвите са забранени.

  Как може да е изгоден договор, който може да се променя едностранно???

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 58. 58 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Любопитно

  До коментар [#43] от "MititU":

  Мъката е, че сме на път да се отървем от сАветските Миг-ове, нали?

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Любопитно

  До коментар [#43] от "MititU":

  Мъката е, че сме на път да се отървем от сАветските Миг-ове, нали?

 60. 60 Профил на Trolling Stones
  Trolling Stones
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#33] от "MititU":Е, и? Заемът е повече от изгоден!
  —цитат от коментар 56 на vassilun


  За кой е изгоден, за кредитните български милионери, които избегаха в Дубай?

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Любопитно

  До коментар [#57] от "unx26584849":

  Къде видяхте, че "договорът за заем" може да се променя едностранно?

 62. 62 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Любопитно

  До коментар [#57] от "unx26584849":

  Къде видя, че договорът може да се променя едностранно?

 63. 63 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Весело

  До коментар [#60] от "unx26584849":

  Ох! Все се заричам да не споря с никове с три букви и много цифри и все се изкушавам да споря с идиоти! 🤣

 64. 64 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Да се приключва с тая сага, че ми писна.

 65. 65 Профил на Trolling Stones
  Trolling Stones
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#57] от "unx26584849":Къде видя, че договорът може да се променя едностранно?
  —цитат от коментар 62 на vassilun


  Всеки договор с банка може да се променя от банката, едностранно! Не са ли Ви променяли лихвите?

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 66. 66 Профил на Trolling Stones
  Trolling Stones
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#60] от "unx26584849":Ох! Все се заричам да не споря с никове с три букви и много цифри и все се изкушавам да споря с идиоти! 🤣
  —цитат от коментар 63 на vassilun


  И аз така! Няма да се занимавам повече с неандерталци, които не са си имали работа с банки.

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 67. 67 Профил на Trolling Stones
  Trolling Stones
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#60] от "unx26584849":Ох! Все се заричам да не споря с никове с три букви и много цифри и все се изкушавам да споря с идиоти! 🤣
  —цитат от коментар 63 на vassilun


  https://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=7951

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 68. 68 Профил на Trolling Stones
  Trolling Stones
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#57] от "unx26584849":Къде видяхте, че "договорът за заем" може да се променя едностранно?
  —цитат от коментар 61 на vassilun


  https://www.mediapool.bg/bankovata-smetka-na-martin-petrov-iztochena-s-38-mln-lv-news272206.html

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 69. 69 Профил на Trolling Stones
  Trolling Stones
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#60] от "unx26584849":Ох! Все се заричам да не споря с никове с три букви и много цифри и все се изкушавам да споря с идиоти! 🤣
  —цитат от коментар 63 на vassilun


  И последно за приматите, които си мислят, че банките им мислят доброто!

  https://www.businessinsider.com/how-jerome-kerviel-lost-72-billion-2016-5

  Тези пари някой ги върна, но не е банкера? Кой ги върна?

  „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
 70. 70 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Последно - някой знае ли кой е тарторът на тези Еврохолд? Зад всяка такава анонимна структура винаги стои една личност, която дърпа конците.

 71. 71 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  До коментар [#3] от "Practic":

  " През март месец: според информацията на близкото до чешкия премиер Андрей Бабиш издание, третият кандидат за активите на ЧЕЗ в България е българската финансова група, а търговското финансиране можело да бъде предоставено от руска банка.
  Чешкият “Лидове новини” отново повдига въпроса за финансирането на сделката от страна на третия потенциален купувач. Според публикацията има спекулации, че финансовата подкрепа ще дойде от руската „ВТБ кепитъл”. До момента от централата на руската банка не са отговорили на въпросите на медията.
  Някой да е имал съмнения чий апетит е най-неутолим ? Слабичка им се струва май на руснаците икономическо-политическата хватка върху българското гърло посредством тройния монопол:
  газа по тръбата, ядреното гориво за Козлодуйската АЕЦ и нефта за рафинерията край Бургас ?!"

  Не е луд тоя, който яде баницата, а онзи, който му я дава ! Тази новина е пределно ясно, че идва да тества обществените настроения дали този път номера минава !
  Същите са зад сделката, махнали са онова недоразумение от Пазарджик, та сега е момента, докато още ГЕРБ са на власт и почти всички в парламента са проруски настроени....После не се знае !

 72. 72 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Отново аматьори с пари и протекции ще се пробват в дебрите на енергетиката.
  Ако не стане, гарантирано ще продадат на печалба.

 73. 73 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Към края на миналата година консолидираните активи на "Еврохолд", чийто най-голям бизнес е застраховането, са 1.4 млрд. лв., отчетените приходи са 1.3 млрд. лв., а нетната печалба е 18 млн. лв."


  Ето това горе от текста е едно от ключовите тук.
  Това не са добри резултати. на повече от 1 милиард приходи имаш 18 милиона печелба. Меко казано, това са лоши резултати.

  А ще купуват свръх регулирана компания, в свръх регулиран сектор. А купувачите нямат грам опит.
  ЧЕЗ с целия си опит не можа да я стабилизила достатъчно и да я оптимизира достатъчно.
  Просто, там има нужда от милиарди инвестиции. Но тези инвестиции, те трябва да се изплатят от някъде. Е, с рязко увеличаване на тока няма да се получи, защото така се свалят правителства.

  Тоест, трябват огромни инвестиции, за да функционира добре системата, но тези инвестиции не могат да бъдат калкулирани в цената на електроенергията.

  Тоест, да му мисли Еврохолд с какво се захваща... 74. 74 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#11] от "palav_nik":

  РЕално идея си нямам кой ги държи .
  Но лично аз от Енерго про лошо не съм видял.
  Виж Е-он докато бяха имаше проблеми . Ей така без никакви предупреждения спиране на тока няколко пъти поред . В прекрасно време (без бури или нещо което дефакто да докара някаква авария на системата ). И това почти през месец .
  С енерго -про дори и без ток не сме оставали в Силистра . А е имало доста силни бури . Такива бури че при е-он се седеше минимум 30-40 мин без ток . А за токовите удари просто е излишно и да споменавам .
  Ако ще и на дявола да е компанията щом са коректни към клиентите си аз лично нямам против тях .

 75. 75 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  След като хидроинженер може да си купи ТЕЦ, защо застрахователен холдинг да не може да си купи електроразпределително дружество...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  Ужас. Застрахователи ще поемат електроразпреление

  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Да търсим!

 78. 78 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 1115 Любопитно

  "Еврохолд" купува българския бизнес на ЧЕЗ за 335 млн. лв.?!
  - май че само смениха играча(жокея?), а иначе конят си е същия?!

  До коментар [#4] от "Котаранц":
  Най-после да го "купят" този разкапващ се ЧЕЗ и да му оправят мрежата (надявай се!), че ми писна от прекъсвания на тока! Станахме като дискотека...

  А сега има опастност да минеш по формулата Евро"фенер(че)+гетика" Гинче, нищо лично, а на "пичалившите" честито!!!!

 79. 79 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Регулаторните органи си затварят очите, че 1/3 от електроенергията на България минава в ръцете на компания, нямаща нищо общо с въпросната електроенергия. А със застраховането, примерно. И децата ще се питат за какво й е на въпросната компания да се захваща подобна дейност. Може да се заподозре поредна врътка, тъй че супер стратегически отрасъл да мине в ръцете на руснаците, да кажем. Звучи лаишки, но някой тук написа как след време енергоразпределението може да се продаде на Доган за 3500 лв., примерно. Който ще ни дръпне шалтера, ако не слушаме.

 80. 80 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Плюхте срещу Гинка, сега...ето ви едни доказани ченгета-комунисти.

  Уж се пишехте за големите разбирачи в тоя форум, но пак останахте с пръст в уста.

  Ако забелязвате, няма почти никакъв шум за тази сделка, няма недоволни от БСП/ГЕРБ...всичко е наред...ноо...това изоообщо не ви се вижда съмнително.

  Ноо..Гинка я разпънахте на кръст.

 81. 81 Профил на cde56614111
  cde56614111
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много е притеснително как този път нито една медия, вкл. Дневник и Капитал, не поставя под въпрос новия купувач.

  Той не изглежда по-различно от Инерком, който нямаше финансов капацитет, но имаше макар и минимален опит в сектора (и все пак беше счетен за недостатъчен).

  За сметка на това при Еврохолд въпросителните са същите - че дори и повече:
  1. Никакъв опит в сектора или дори в сектор, близък до сектора. Логично изниква въпросът за какво са им тези дружества?!

  2. Източник на средства - първо казаха, че със собствени средства, после явно се сетиха, че нямат толкова, и казаха, че било със заем незнайно от кого. Всеки с познания по финанси може да отвори публикуваните на сайта им отчети и да види минималните печалби, които реализират през последните години. Кешът им е основно под формата на резерви на застрахователните компании, т.е. не могат да го ползват свободно.
  В индивидуалния отчет на Еврохолд като компания-майка паричните средства са 199 хил. лв. към 31.03.2019??

  3. Финансово състояние - тази година Гръцката Централна банка им забрани да купят местен застраховател (в пъти по-малък от ЧЕЗ) тъй като:
  - "На първо място се посочва, че бизнес моделът и стратегията на развитието на кандидат-купувача, групата, към която принадлежи, и акционерите й са силно зависими от външно финансиране и вътрешногрупови сделки между компаниите"
  - "Освен това гръцкият надзор се притеснява и от задлъжнялостта на групата на купувача" - нас това не ни притеснява
  - "Накрая се изразява и съмнение доколко "Евроинс" има ноу-хау в животозастраховането, доколкото основният бизнес на групата е в общото застраховане" - за това пък ноу-хау не трябва за да се управлява ЧЕЗ
  https://www.capital.bg/biznes/finansi/2019/01/27/3380680_nov_provalen_opit_na_evroins_da_kupi_gruckiia/

  Никъде никой не зададе подобни въпроси, а снощи по новините на една от водещите телевизии, която наскоро смени собственика си, дори казаха напълно неверни неща относно Еврохолд. Вероятно в опит да представят компанията в добра светлина пред зрителите изброиха доста сектори, в които те уж са активни, а де факто по официални данни холдингът няма нищо общо с инжестиции в химическата, хранително-вкусовата и т.н. промишлености

 82. 82 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Размина й се на Гинка сделката, само дано "Еврохолд" да не са само посредник и след някоя и друга година да продадат активите.

  Marinov
 83. 83 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  До коментар [#43] от "MititU":Мъката е, че сме на път да се отървем от сАветските Миг-ове, нали?
  —цитат от коментар 59 на vassilun


  да пич мечтата ми е да гледам летящи морги из небето !!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 84. 84 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Все още не проумявам защо правителствата на т.нар. перход толкова много държаха да се отърват от държавната собственост върху предприятия с доказана и сигурна печалба. Пълна загадка защо една след друга колеха златните кокошки на България. Стана така, че държавни предприятия от чужди държави участваха в нашата приватизиция. - Ето едни изумителни купувачи, дават оферта, нямат опит в дейността, но ще съберат консултанти и всичко е 6. Изумително, какви продавачи и какви купувачи има ...

  master
 85. 85 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#42] от "Vlado Nikolov":

  Халал да им е на тези по селата и малките градове, защото си продават гласовете или па гласуват с гъза си. Изобщо не им съчувствам. Само плащам по една кофа данъци и осигурвки на месец, за да могат да оцеляват до следващите избори.
  И водата трябва да почне да им спира, белким прогледнат.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 86. 86 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 2102 Любопитно

  До коментар [#8] от "WWW":
  познавам доста български собственици потънали в дългове тук , но надипли пачки в странство. И все им е трудно със заплатите и с доставчиците а иначе нахилени като пачи. Бошлаф работа е това каква е националноста на собственика, не се ли чувства сигурен, няма сила която да задържи капитала.

  ум море, глава шамандура
 87. 87 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#32] от "hamiltonf":
  ноември 2017 не е толкова отдавна , е вярно само на 56 ,но алкохола не прощава нито на бедни нито на богати

  ум море, глава шамандура
 88. 88 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 2102 Любопитно

  До коментар [#35] от "hamiltonf":
  Верно ли , то от постоянни спестявания цъфтим и вързваме

  ум море, глава шамандура
 89. 89 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 2102 Весело

  До коментар [#76] от "султана глаушева":
  разнообразяват си портфолиото, какво странно

  ум море, глава шамандура
 90. 90 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Мафията, освен всички други значими ресурси в държавата, сега си купува и дружество, което си играе с тока и нервите на част от българите. Е, да ни е честито... новото гърбене... Нямам илюзии относно националността на новия собственик, от североизточното блато е... Гнус!!!
  —цитат от коментар 13 на Дългия


  Комунетата как от далече си личитееееее ..

  ДЪРЖАВНОТО ЧЕЗ си отива ..

  Идва ЧАСТНИК .. и във форума - ред сълзи, ред сополи ..

  По какво ще ги познаете?
  По делата ще ги познаете ..

  Ей ви- червенушки, само да знаехте, как биете на очи хич нямаше и да си давате труд да се изкарвате "десни"..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK