Плажът с разрушени дюни Камчия-север нямал стопанин

Министър Ангелкова на плаж "Романтика", който е в съседство с разорания плаж "Камчия - север"

© Министерство на туризма

Министър Ангелкова на плаж "Романтика", който е в съседство с разорания плаж "Камчия - север"Проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на плажа Камчия-север 1 е установила "разрушена цялост на дюната", за което е подаден сигнал до прокуратурата, съобщи ведомството. Сигнал за премахване на дюни бе подаден вчера от екоорганизации, които влизат в състава на коалицията "За да остане природа в България".


Няма стопанин на тази част от ивицата, за да може веднага да се потърси отговорност съгласно договора, съобщава още ведомството на Ангелкова.


Министърът поясни, че се очаква прокуратурата да направи проверка, за да се установи кой е нарушителят. Информирана е и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за да се изясни дали тези дюни са нанесени в специализираната кадастрална карта съгласно изискванията. Дори и да не са отразени в картата, обаче, нови дюнни обитания могат да бъдат добавени в нея, ако се установят на терен.
Ако се установи нарушение, прокуратурата ще прецени дали е престъпление по Наказателния кодекс, където за такива нарушения има глоба до 10 хил. лв. и затвор до 3 години. Санкцията ще бъде и по Закона за защитените територии, ако се установи, че дюната попада в тях, каза министърът.


Междувременно от профила си във "Фейсбук" Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, отбелязва, че министърът на туризма е "пропуснала да обясни защо в кадастъра липсват пет плажа - Камчия-север - 1, 2, 3, 4, и 5, с обща площ 168 декара. Както и защо са неохраняеми - т.е. не са отдадени на концесия или наем и дали това има нещо общо със собствеността на Москва на първа линия."Дюните на Камчия


Разораните дюни са на север от устието на река Камчия. На юг от него се намира "Камчийски пясъци" - защитена зона от мрежата "Натура 2000", която опазва както местообитания от няколко вида дюни, така и лонгозните гори в зоната край устието на реката.


Плажът на Камчия засега се е спасил от застрояване благодарение както на европейската мрежа "Натура 2000", така и на действията на българските природозащитни организации. Статутът на плажа обаче вследствие на заменки е на частни "гори и земеделски земи" и за него има проекти за застрояване - виж тук. След последните промени в Закона за Черноморското крайбрежие, почивка на туристи върху дюните е забранена, но достъпът с моторни превозни средства и строежите са възможни.


Дюните и закона


Министърът посочва, че министерството й предложило приетите промени в Закона за устройство на Черноморскот окрайбрежие именно за да бъдат конкретизирани административнонаказателните разпоредби както по отношение на опазване на дюните, така и по отношение на неохраняемите плажове, за да се предотвратят случаи като този.


Тя добави, цитирана от пресцентъра си, че екипите на Министерството на туризма проверяват и неохраняемите плажове, но първо са тези, които са отдадени на концесия и наем.


Строителството върху дюните е абсолютно забранено, посочва Ангелкова, като цитира член 17 от действащия закон. "Това означава, че ако има такова, то е незаконно и незабавно трябва да бъде премахнато", обявява тя.


След като започнаха протести срещу промените в закона, които забраняват дивото къмпингуване, Ангелкова сега обяснява, че първоначално в рамките на представените предложения Министерството на туризма е изразило отрицателно становище, защото всички предложения трябва да бъдат обсъдени максимално широко. "Но в рамките на дискусията и след удължаването на срока обсъдихме това с народните представители и всички сме на мнение, че решенията трябва да се взимат в режим на диалог, балансирано, с участието на всички заинтересовани страни, за да се гарантира опазването на околната среда", посочва министърът.


Заявява, че министерството подкрепяло къмпингуването, и се надява, че "заедно ще намерим необходимия баланс".


В понеделник министрите, които имат отношение към закона, ще обсъдят създаването на наредбата, с която точно ще се опишат детайлите, с които се регламентира къмпингуването. "Важно е това, което се приеме като правила, да бъде изпълнимо и полезно. Още в началото на следващата седмица ще може да съобщим какви са първоначалните разговори и дискусии, които сме стартирали. Веднага след това и в широк формат, с всички заинтересовани страни, ще започне обсъждането. До влизането в сила на наредбата се отлага действието на тези текстове на закона", посочва още Ангелкова.


Междувременно протестиращите срещу забраната на дивото къмпингуване поискаха държавният глава да наложи вето на закона, което президентът Румен Радев заяви, че обмисля.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK