Плажът с разрушени дюни Камчия-север нямал стопанин

Министър Ангелкова на плаж "Романтика", който е в съседство с разорания плаж "Камчия - север"

© Министерство на туризма

Министър Ангелкова на плаж "Романтика", който е в съседство с разорания плаж "Камчия - север"Проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на плажа Камчия-север 1 е установила "разрушена цялост на дюната", за което е подаден сигнал до прокуратурата, съобщи ведомството. Сигнал за премахване на дюни бе подаден вчера от екоорганизации, които влизат в състава на коалицията "За да остане природа в България".


Няма стопанин на тази част от ивицата, за да може веднага да се потърси отговорност съгласно договора, съобщава още ведомството на Ангелкова.


Министърът поясни, че се очаква прокуратурата да направи проверка, за да се установи кой е нарушителят. Информирана е и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за да се изясни дали тези дюни са нанесени в специализираната кадастрална карта съгласно изискванията. Дори и да не са отразени в картата, обаче, нови дюнни обитания могат да бъдат добавени в нея, ако се установят на терен.
Ако се установи нарушение, прокуратурата ще прецени дали е престъпление по Наказателния кодекс, където за такива нарушения има глоба до 10 хил. лв. и затвор до 3 години. Санкцията ще бъде и по Закона за защитените територии, ако се установи, че дюната попада в тях, каза министърът.


Междувременно от профила си във "Фейсбук" Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, отбелязва, че министърът на туризма е "пропуснала да обясни защо в кадастъра липсват пет плажа - Камчия-север - 1, 2, 3, 4, и 5, с обща площ 168 декара. Както и защо са неохраняеми - т.е. не са отдадени на концесия или наем и дали това има нещо общо със собствеността на Москва на първа линия."Дюните на Камчия


Разораните дюни са на север от устието на река Камчия. На юг от него се намира "Камчийски пясъци" - защитена зона от мрежата "Натура 2000", която опазва както местообитания от няколко вида дюни, така и лонгозните гори в зоната край устието на реката.


Плажът на Камчия засега се е спасил от застрояване благодарение както на европейската мрежа "Натура 2000", така и на действията на българските природозащитни организации. Статутът на плажа обаче вследствие на заменки е на частни "гори и земеделски земи" и за него има проекти за застрояване - виж тук. След последните промени в Закона за Черноморското крайбрежие, почивка на туристи върху дюните е забранена, но достъпът с моторни превозни средства и строежите са възможни.


Дюните и закона


Министърът посочва, че министерството й предложило приетите промени в Закона за устройство на Черноморскот окрайбрежие именно за да бъдат конкретизирани административнонаказателните разпоредби както по отношение на опазване на дюните, така и по отношение на неохраняемите плажове, за да се предотвратят случаи като този.


Тя добави, цитирана от пресцентъра си, че екипите на Министерството на туризма проверяват и неохраняемите плажове, но първо са тези, които са отдадени на концесия и наем.


Строителството върху дюните е абсолютно забранено, посочва Ангелкова, като цитира член 17 от действащия закон. "Това означава, че ако има такова, то е незаконно и незабавно трябва да бъде премахнато", обявява тя.


След като започнаха протести срещу промените в закона, които забраняват дивото къмпингуване, Ангелкова сега обяснява, че първоначално в рамките на представените предложения Министерството на туризма е изразило отрицателно становище, защото всички предложения трябва да бъдат обсъдени максимално широко. "Но в рамките на дискусията и след удължаването на срока обсъдихме това с народните представители и всички сме на мнение, че решенията трябва да се взимат в режим на диалог, балансирано, с участието на всички заинтересовани страни, за да се гарантира опазването на околната среда", посочва министърът.


Заявява, че министерството подкрепяло къмпингуването, и се надява, че "заедно ще намерим необходимия баланс".


В понеделник министрите, които имат отношение към закона, ще обсъдят създаването на наредбата, с която точно ще се опишат детайлите, с които се регламентира къмпингуването. "Важно е това, което се приеме като правила, да бъде изпълнимо и полезно. Още в началото на следващата седмица ще може да съобщим какви са първоначалните разговори и дискусии, които сме стартирали. Веднага след това и в широк формат, с всички заинтересовани страни, ще започне обсъждането. До влизането в сила на наредбата се отлага действието на тези текстове на закона", посочва още Ангелкова.


Междувременно протестиращите срещу забраната на дивото къмпингуване поискаха държавният глава да наложи вето на закона, което президентът Румен Радев заяви, че обмисля.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Щом българската държава е стопанин, значи няма стопанин. Или има антистопанин.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  "Няма стопанин на тази част от ивицата, за да може веднага да се потърси отговорност съгласно договора"

  Този договор с кого е сключен - с марсианец ли?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  И "понеже "няма стопанин" всички прасещини са позволени, така ли?!?!?!
  ГНУС!!!

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Нямало стопанин на тази част от брега. Държавата не е ли стопанин. Или, каквото каже Ангелкова.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Любопитно

  До коментар [#4] от "Роси":

  Или е държавата , или е Община Аврен !?

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Любопитно

  До коментар [#2] от "neut":

  Може и да няма договор - ама да ровят устието имат файда само ония малко по-нагоре, с лодките за разходки, за да завиват по-лесно !

  [email protected]
 7. 7 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  Там стопанин е Кремъл.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Любопитно

  До коментар [#2] от "neut":

  Да потърсят там - не всеки се разхожда с багер по плажа, нали !?

  [email protected]
 9. 9 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Живеем в някакъв пълен та*ак.

 10. 10 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 522 Неутрално

  ‎Да запазим Корал‎ to ДА ЗАПАЗИМ КОРАЛ !!!
  1 hr ·
  Истинската причина за унищожаването на дюните е самата министърка Nikolina Angelkova, която в продължение на ПЕТ ГОДИНИ не изпълнява задълженията си по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, за пясъчните дюни. Да припомним, че преди 2 дни, на 19 юни 2019 г., от "Да запазим Корал" внесохме официален сигнал срещу министъра в Специализираната прокуратура.

  Бетономорие
  Yesterday at 12:56 PM ·
  Съгласно чл.18 на Конституцията на Република България крайбрежната плажна ивица е изключително държавна собственост.
  На 10 март 2006 г. Министерство на земеделието продава на Рийс интернешънъл ЕАД 403 декара дюни от землището на Шкорпиловци като пасище Х категория за 55 673 лева или по 14 стотинки квадратния метър.
  Вече 13 години пет Народни събрания и девет Министерски съвета не предприемат действия за да защитят Конституцията на България.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Любопитно

  До коментар [#2] от "neut":

  МЪЛНИЯ :)
  21 Юни 2019 14:03
  Установиха извършителя на разкопаните дюни на плажа на Камчия!!!

  [email protected]
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Любопитно

  До коментар [#2] от "neut":

  Вижте мой ком. 13:57, 21 юни 19 ''...а ровят устието имат файда само ония малко по-нагоре, с лодките за разходки, за да завиват по-лесно !''
  ----------------------
  Нарушителят има имот по течение на река Камчия. Нагоре се намира и рибарско селище и предполагам, че този канал е направен, за да могат да излизат по-лесно лодките в морето. Може да е направено и с цел да не се замърсява плажната ивица, но това са предположения. Наказанието е от 1 000 до 10 000 лв, за неизпълнение от 2 000 до 20 000 лева, коментира Миглена Иванова от РИОСВ - Варна.

  [email protected]
 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#1] от "zyb18561487":

  Там където холандската или датската държава са стопани, колко дюни според вас са останали? Сигурно е хубаво да плюеш по България, но всичко си има граници!

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#13] от "svoboden":

  Ти кажи . Милицията знае всичко !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Тая на снимката е пелен ОТВРАТ!!! Како ма, ама стопанина е ДЪРЖАВАТА, т.е. ТИ!!! Къде блеете????!!!!

 16. 16 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Гневно

  Ааа така ли стана сега, нямало стопанин... Ех, за малко да мине номера. ГЕРБ ни се подигават нагло

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  До коментар [#9] от "Borislav Jordanov":

  При планова проверка е установено, че багер копае в устието на река Камчия. Устието попада в защитената местност Лонгоза - това е бившата буферна зона на резерват Камчия, и в две защитени зони по Натура 2000. Веднага са предприети действия и е спрян багерът. Дадени са предписания за преустановяване на дейността. След като сме си заминали, дейността е продължила. Установили сме извършителя, съставили сме акт и сме дали предписания за възстановяване на местообитанието, разказа още Христина Генова.

  Три дни след проверката обаче все още няма резултат и устието на река Камчия е преградено от незаконен бент.

  [email protected]
 18. 18 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Пак ли няма стопанин?Госпожо Ангелкова а вашата работа , каква е?

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3283 Гневно

  Няма стопанин на тази част от ивицата, за да може веднага да се потърси отговорност съгласно договора, съобщава още ведомството на Ангелкова.!
  —цитат от коментар 0 на статията


  Е и!?
  Тази тиква Ангелкова за какво е турена министър!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3283 Гневно

  Живеем в някакъв пълен та*ак.
  —цитат от коментар 9 на Borislav Jordanov


  ГЕРБ се водят управляващи, но в действителност управляват ДПС и Пеевски!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Ангелкова е тъпа като гъба.

 22. 22 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  А къде ли е онзи мазния министър на околната среда?

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Весело

  " Няма стопанин на тази част от ивицата, за да може веднага да се потърси отговорност съгласно договора, съобщава още ведомството на Ангелкова."

  Ама разбира се - дойде ли се до носене на отговорност, стопанин няма, ако има - не е ясно кой е, защото започва едно подаване на топката между институциите, ако пък по някаква невплна грешка стопанина се издаде и стане ясно кой е той - ще излезе, че дюните не са нанесени на съответните карти т.е не са баш дюни....Ако сте се уморили да анализирате казуса, вината не е ваша....

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  " Плажът на Камчия засега се е спасил от застрояване благодарение както на европейската мрежа "Натура 2000", така и на действията на българските природозащитни организации. Статутът на плажа обаче вследствие на заменки е на частни "гори и земеделски земи" и за него има проекти за застрояване - виж тук. След последните промени в Закона за Черноморското крайбрежие, почивка на туристи върху дюните е забранена, но достъпът с моторни превозни средства и строежите са възможни.'

  Превзетата държава в целия и блясък.....

 26. 26 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#22] от "KA2":

  Почиства въздуха и прокарва цеколифтове...

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Весело

  " Междувременно от профила си във "Фейсбук" Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, отбелязва, че министърът на туризма е "пропуснала да обясни защо в кадастъра липсват пет плажа - Камчия-север - 1, 2, 3, 4, и 5, с обща площ 168 декара. Както и защо са неохраняеми - т.е. не са отдадени на концесия или наем и дали това има нещо общо със собствеността на Москва на първа линия.""


  Пропуснала...ще падна от смях ! Собственост на Москва......Ясно !

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Как бе, гербеститите вчера се избиха да обясняват че там дюни нямало...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Долу мафията герп!

  мурзилка
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3283 Гневно

  А къде ли е онзи мазния министър на околната среда?
  —цитат от коментар 22 на KA2


  О..о..о!
  Той е зает!
  Той има работа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  [quote#24:"Reporter US"][/quote]

  Ей ,БУДАла , какво трябва да стане за да пречупиш егото си?

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  И миналата година, пак през юни, беше по същия начин разоран целия плаж, само около устието на Камчия не бяха засегнати дюните. Обществена тайна е, че руснаците са единствени, които се разпореждат с плажа. Това лято за първи път ще има и концесионер, но още няма никакви признаци от него на плажа.

 36. 36 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тази година ще успеем, но догодина ще вдигнат молче Камчия, нека бъде бетон!

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 37. 37 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 435 Неутрално

  А съседа по концесия?! Дали няма общо с "багероРазмотаването". Или пък бъдещ концесионер...
  То, ей така случайно багери не ходят по плажа.
  Ангелкова, много сте наивни в това министерство. Остави, че сте затънали в зависимости, а сте и глупави.
  Но на народа като му писне...

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 38. 38 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 522 Разстроено

  Конският суджук Ангелкова е тотална щета. Абсолютна герберска калинка - некомпетентна, ограничена и безполезна за ресора си, но полезена за мутренкото статукво..

 39. 39 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1011 Любопитно

  А някой ще обясни ли, какви са тези къщи НА ПЯСЪКА, точно зад гърба на Ангелкова ???

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2205 Неутрално


  Конският суджук Ангелкова е тотална щета. Абсолютна герберска калинка - некомпетентна, ограничена и безполезна за ресора си, но полезена за мутренкото статукво..
  —цитат от коментар 38 на SaveBG


  +++

  Кака Ангелкова да се беше хвана с някой бардак, какво е хванала туристическото министерство?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Но на народа като му писне...
  —цитат от коментар 37 на Андонов


  Уха… те тогава да видиш, като въздигне тоа ми ти нароТ умнокрасифците, дека го пцуят ката ден, те тогава ще става, каквото ще става, а? Целата дръжава че я обърнете на дюни, плошчади да протестирате и тук-таме здравни каси и ремедета на по десет етажа, нъл? Ха-ха-ха-ха… Няма такива идиоти, като дръгалефските радикални комундели...

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#36] от "alehandro77":

  " Тази година ще успеем, но догодина ще вдигнат молче Камчия, нека бъде бетон!"

  Молът трябва да се казва Москва !

 43. 43 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#24] от "Reporter US":

  Къш бре долнопробен троловски шут.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#24:"Reporter US"]
  —цитат от коментар 32 на KA2
  Ей ,БУДАла , какво трябва да стане за да пречупиш егото си? [/quote]

  45 калибър

  мурзилка
 45. 45 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Е скоро ще има де, нали за това разчистват терена, за да не се налага на официалния стопанин да го прави. Сега просто имаме поредния "неизвестен извършител", който вършее с багер я по морето, я в Банско. Но пък за сметка на това "зеления октопод" съсипА държавата!

  No Pain No Gain
 46. 46 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  И кое му е хубавото пясъкът да е запушил устието, мръсната речна вода да тече покрай плажа цял километър и плажуващите да се топят в мътната речна вода? Този пясък е подвижен и при едно силно вълнение морето може да го премести. Каква природа пази пясъчният нанос?

 47. 47 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Няма стопанин с договор, плажовете са свободни. Но публична тайна е, че най-северната част с бараките се ползва от ТИМ- павилиони Камчия, Романтика и др. А кой е истинският командващ там научих, когато преди шест години влязох в информационния център срещу "Захарче", построен с европейски пари, и заварих вътре руски мутри да правят инструктаж на общинари от Аврен.

  No Pain No Gain
 48. 48 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Аз имам снимки на плажа в Камчия на руски военни верижни амфибии, които влизат в морето директно от плажа и возиха по няколко пъти на ден плажуващи до малък плаж на север. Същите амфибии с метални вериги тъпчеха плажа надлъжно на морето в северна посока. Нито концесионерът нито представител на собственика на плажа им каза каквото и да е. Затова спрях да ходя в Камчия. Освен това от северния плаж на Шкорпиловци до руските децки лагери, с АТВ-та и кросови мотори всеки ден след обяд идват и се надбягват из дюните всякакви нехранимайковци, но никой нищо не им прави. Все пак това е най-дългата плажна ивица в България, дълга малко под 10 км. широка над 1 км., която е покрита с девствени дюни и е обитавана от множество животни и птици. Собственика на плажната ивица е държавата, а не концесионера. За това какво е направено на плажа или не отговаря този дето раздава плажни ивици на концесия, защото това са дейности, дето са му вменени. Ако трябва да си направи собствени органи, които да следят и санкционират нарушителите, а не изведнъж да констатират, че някой е унищожил дюните и вече нашето момче дето явно е свършило белята може да си строи това дето си е наумило.

  не съм избягал
 49. 49 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Баце Боеко нема ли да оди да каже кое как е.
  Залагам че до седмица ще кажат че то нямало де факто дюни в кадастърите

 50. 50 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#41] от "Reporter US":

  Очевидно има и по-големи "идиоти", а именно - "тъпогрозните", управляващи вече 10 години. Към които, за стотинка-две се бутате и вие. Отчитайки лошата ви писмена (очевидна е, избягвайте да пишете), умствена (не умеете да подреждате мисли, фактическа (говорите абсолютни небивалици), образователна (нямате историческа представа за съботия и произход на партии), наглостта ви (отчитайки треперенето за стотинката от господаря) и т.н. и т.н.
  Факт е, че колкото по-необразован и неспособен е един индивид, толкова по-нагъл, хаплив и бесен е той. Страхува се да не изгуби буквално от всеки. Защото не превъзхожда никого.
  Това е профила на днешния "тъпогрозник", изпълнил до краен предел, топлите местенца на некадърността в държавната хранилка.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 51. 51 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  А някой ще обясни ли, какви са тези къщи НА ПЯСЪКА, точно зад гърба на Ангелкова ???
  —цитат от коментар 39 на Тони КОСТОВ

  Това е стара почивна станция от времето на соца. Само тази част, която се вижда отпред на снимката, е възстановена и се ползва. Това е най-северната част от плажа, най-тясната, но и най-красива, защото първо, е най-отдалечена от московската част, и второ, от края на пясъка започва стръмен хълм с огромни иглолистни и широколистни дървета, а между тях са кацнали бунгала и къщички. След станцията, която се вижда на снимката, има заведение с голяма дървена тераса. И когато седиш и си пиеш биричката с гръб към морето, се чувстваш сякаш си в планински курорт, а обърнеш ли се, виждаш на една ръка разстояние вълните.

 52. 52 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Taзи е надлежно ненужна.А решениетя и са за параван само се лашкат с Ненужния еГо министър.Подават разнопосочни сигнали докато се омаже изагради на парцели цялата територия.
  А решение с къмпингарите има и то доста съвремнно, за съжаление и да го предложа какъв е смисъла с тия буалки по 'върховете" на 'управлението" хахаха .

 53. 53 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Ангелкова, ти като министър си стопанин на всички плажове в България и за тази мизерия си лично отговорна ти, защото не си осигурила контрол и охрана!!!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 54. 54 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#50] от "Андонов":

  Андропов, у главицата ти е таквайзи мешавица, гаче ли сте я държал като цукало поди опашката на коня три деня, че и на солнце подир туй, та е ферментирала конската тор… Щадете се, другарЬО, малцина останахте подир знамето Му и с всеки ден редиците ви окъсяват. Окъсяват ви и електрическите вериги у мозъка, та все по-невнятни и радикализирани ставате. Ей на, ваш Ръдан от първия ден се орезили в Еуропата, не че някой е очаквал нещо от трътлестото еврейче с обратната захапка. ЕНП отдавна са ви отсвирили, а само благодарение на Борисов още не са ви били шута и от ЕНП, и от незаконно обитаваната сграда на Кърниградска. Вместо да сте благодарни, че още ви търпим комунистическата свинщина, вие още повече се освинвате и не знам какви нерви има премиера, но аз ако бях, всичките ви далавери на билбордове щях да ги разлепя, та да не смеете и до кварталния магазин да идете, ако кажете, че сте от дръгалефската мафия. Мдам...

 55. 55 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Какъв човек трябва да си за да рушиш създаденото от природата?

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Разстроено

  Издевателствата върху нашата красива природа край нямат!!!!!

 58. 58 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Или е държавата , или е Община Аврен !?
  —цитат от коментар 5 на karabastun

  Официален стопанин е община Аврен, а неофициален – община Москва.

 59. 59 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#54] от "Reporter US":

  Ех, неграмотний! Досега умнокрасиви, сега другарю! Вие сте голяма, проб(п)ита тиква с демагогия.
  Най-добрия съдник е съфорумеца. А той ясно ви подсказва кой профил притежавате и що акъл носите. Все още читавите хора са повече от дебелокожите некадърници от "тъпогрозния" сектор на ГЕРБ, БСП, ДПС и Ко.
  Сполай ти...
  p.s. И никога не спори/пиши с по-умни хора. Ще изскачат все повече от недостатъците ти!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 60. 60 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няма стопанин, или стопанина е верен гласоподавател на ГЕРБ????

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 61. 61 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Нормално е руските собственици да не искат местни "абаригени" по плажовете си.

 62. 62 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Нормално е руските собственици да не искат местни "абаригени" по плажовете си.
  —цитат от коментар 61 на gmranger

  Община Москва няма никаква собственост върху плажа, ползва го без какъвто и да е договор. Но наистина руснаците се държат като собственици.

 63. 63 Профил на today
  today
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Бошлаф работа, сякаш като има стопанин и ония си го оре, някой ще му каже нещо.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 64. 64 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Ех, неграмотний! Досега умнокрасиви, сега другарю!
  —цитат от коментар 59 на Андонов


  И де виде разница? Аз от коги пиша, че "аффтентично десните" умнокрасивци сте си радикални комунисти и като такива, обръщението към вас трябва да е с "другари". Даже, понеже не сте обикновени комуня, а силно радикализирани такива, требе да ви викаме "дУругари", като на тов. дуругар Костав. Мдам. А за интелекта и грамотността ми не ся тревожете хич биля! На фона на гюбрето, в което бълбукате, тревогите ви за нас са като тревогата за маникюра, кога си в центъра на гомняно блато, какъвто отдавна е вашият случай. Мерси.

 65. 65 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 486 Неутрално

  На Градина, Л.Стайков всяка година оре дюните с лагери и нищо. А и вие не питате.

 66. 66 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  " Камчийски пясъци " е защитена местност ! Това е един от най- дългите и красиви плажове в България, с лонгозни гори, с лиманите на р. Камчия и р. Фандъклийска край Шкорпиловци, с пясъчни коси и т.н.

  Уникален плаж, какъвто в Европа няма !
  Нашата група веднъж го е почиствала преди няколко лета , каним се пак да го почистим !

  Правителствата на Станишев и Сакскобурготски правиха заменки и отчуждавания , сега има частни терени ???

  Тогава ни протести имаше, ни зелени активисти !

 67. 67 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Руски лагер има в устието на Камчия . Плажът не е руски.

  Останалата част от огромната пясъчна ивица на север и на юг не е руска , отговорността за нея е изцяло на българската държава .

  Това , че нямало стопанин, е поредната глупост на министърката !

  На север от устието на Камчия , близо до Галата и Варна, има още диви плажове- Фичоза и други. Там щеше да излиза Южен поток.

 68. 68 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Весело

  Ангелкова, една от малкото туристи тази година по Черноморието ни..

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 69. 69 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1906 Любопитно

  Този плаж, който Москва ползва и съвсем открито и противозаконно е узорпирала, там никой не може да ползва платен чадър, шезлонг, или да си сложи собствен, на какво основание се стопанисва и защо е със забранен достъп?

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  "..Както и защо са неохраняеми - т.е. не са отдадени на концесия или наем и дали това има нещо общо със собствеността на Москва на първа линия."

  Не случайно Тиквата строи пътища за гръцкото море, столичани да забравят Източна България и българското море.

  Не случайно се тиражират московските хибридки за "мръсните" български плажове - оказа се че морето е мръсно само при Варна, където мутрите построиха огромен квартал Бриз без пречиствателна станция, и мръсотиите ги изсипват директно в Шокеровия канал.

  За разлика от другите 52% от плажовете, които са едни от най-чистите в Европа.

  Не случайно София нехае за пътя Варна - Бургас - да не харчели пари за тоя дето духа.
  Руснаците вече деребействат и с багери по плажа на Камчия - Ангелковата и ГЕРБ пак не знаели...

  А някои още вярват на ГЕРБ и ДПС?

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  " Камчийски пясъци " е защитена местност ! Това е един от най- дългите и красиви плажове в България, с лонгозни гори, с лиманите на р. Камчия и р. Фандъклийска край Шкорпиловци, с пясъчни коси и т.н.Уникален плаж, какъвто в Европа няма ! Нашата група веднъж го е почиствала преди няколко лета , каним се пак да го почистим !Правителствата на Станишев и Сакскобурготски правиха заменки и отчуждавания , сега има частни терени ??? ...
  —цитат от коментар 66 на faeton.


  Към Станишев можеш да добавиш и третия член на тристранния съвет - ДОГАН, може би най-важния?
  Сега Доган е със Борисов, и Борисов си прави оглушки не само за пристанището на Росенец, пристанището при ТЕЦ Варна, а вече и за камчийския плаж

 72. 72 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Каката защо тъпче безценните дюни?!? А, ама то никой не знае кое е дюна и кое не, включително и депутатите приели уникалния закон!! Нито има кадастър на дюните, нито карта. Дщните на Шкорпиловци са пасище, другите са земеделска земя. Важното е да кипи усилен труд и раята да е сгърчена, друго не е важно за тези другари от герб!

 73. 73 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Щом българската държава е стопанин, значи няма стопанин. Или има антистопанин.
  —цитат от коментар 1 на zyb18561487


  Не съм съгласен ! Българската държава се олицетворява от нейните граждани - т.е. ти , аз , той , даже и КМЕТА ! Къде са ЕКОЛОЗИТЕ на Белев ????Или те ПРОТЕСТИРАТ само след предварителна заявка и то срещу СОЛИДНО ЗАПЛАЩАНЕ - в банкноти или в натура !

 74. 74 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ще върнем България в Европа":


  Този плаж, който Москва ползва и съвсем открито и противозаконно е узорпирала, там никой не може да ползва платен чадър, шезлонг, или да си сложи собствен, на какво основание се стопанисва и защо е със забранен достъп?
  —цитат от коментар 69 на Ще върнем България в Европа


  Кой не може бре?!? Вие ходили ли сте там изобщо? В ляво от кръговото всичко е на трибуквието, в дясно са руските сгради. Плажът е толкова голям, че няма проблем не чадър и хавлия, ами и шатра да си опънеш и никой нищо няма да ти каже!! Като ще говорите, поне говорете от опит, а не от слухове тип една жена каза!

 75. 75 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар 64 от "Reporter US":

  Млъкни бе комундер русофилски

 76. 76 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#70] от "historama":

  винаги в началото на сезона излизаха руските бълвочи за мръсното ни море, и бг медиите с най-голямо удоволствие ги раздухваха. А след това руските туроператори издевателстваха с българските хотелиери да им свалят цени за сезона

 77. 77 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Как така няма стопанин? Ако няма частен собственик, занчи е собственост на държавата и от хекните органи трябва да се търси отговорност за безстопанственост.

 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  До коментар [#74] от "xox55541929":

  е как тогава ще обясниш, че нито един боковски милицонер не е видял багера?

 79. 79 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Да я уволняват.. нямало стопанин... не е ли държавна собственост моме, питай правителството то я стопанисва. Ех колко удобно подписваш договор за концесийка и си миеш ръцете

 80. 80 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#73] от "doroteus":

  "Не съм съгласен ! Българската държава се олицетворява от нейните граждани - т.е. ти , аз , той , даже и КМЕТА ! Къде са ЕКОЛОЗИТЕ на Белев ????Или те ПРОТЕСТИРАТ само след предварителна заявка и то срещу СОЛИДНО ЗАПЛАЩАНЕ - в банкноти или в натура !"

  "Къде са ЕКОЛОЗИТЕ на Белев ????" Вие четете ли статиите или само пишете това, което са Ви наредили? На еколозите никой не им плаща да вършат работата на държавата - затова ужким имаме министерства на екологията и туризма - но именно само "еколозите на Белев" опазват природата ни. Именно те, а не Ангелкова и нейните служители са реагирали на това безобразие. И "любимият" Ви Белев също е тук, не прочетохте ли публикацията от неговата Фейсбук-страница, цитирана в тази статия.
  Отвратена съм от платени драскачи като Вас!

 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  тия на снимката се приемат за собственици на страната. Еднолични.

 82. 82 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 746 Неутрално

  никакви дюни няма там! Просто един изоставен буренясал плаж, който се чистеше и ореше поне два пъти на сезон. Изключително апетитна хапка поради съчетанието на гора и море - чудя се как не са го прелапали досега. По-нагоре в гората цари социалистическа разруха, а навремето лятото тм кипеше от живот...

 83. 83 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Ало Ангелакова кой те е сложил министър? Нямало стопанин,стопанин на този плаж и тези дюни е ДЪРЖАВАТА и всички ние гражданите на тази страна,казвам страна,а не държава,защото държавата се смята правителството,а то е мафия.

 84. 84 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Ама тая работа не се прави така със свита и с подготовка. Пуска се един инспектор, който има министъра зад гърба си с няколко полицаи и правят внезапна проверка - кой строи, какво строи, какви са му строителните книжа. Ама няма как да стане, щото тоя е човек на тоя и оня е човек на оня и няма кого да хванат...

 85. 85 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Конският суджук Ангелкова е тотална щета. Абсолютна герберска калинка - некомпетентна, ограничена и безполезна за ресора си, но полезена за мутренкото статукво..
  —цитат от коментар 38 на SaveBG


  Не е тъпа, просто е корумпирана до костния си мозък.

  мурзилка
 86. 86 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Споделям по памет, май беше от турски източник, когато османците завладяват земята ни. Става дума за хроники, които споменават, че на устието на Камчия-те са я наричали другояче-е имало модерна за времето си корабостроителница, останала от Добротица. Сведенията казват, че той е бил единственият голям производител и притежател на кораби. Та така или иначе, предвид заграбеното от комунистите през соца, и сега реституирано, и постоянните спекулации с тия терени, продажби, заменки и пр., ще ровят булдозери за гняв на хората и ще мине много време докато се уталожат нещата. В пустинята Мохаве има само камъни и змии, ама е частна собственост отколе и никой не смее нищо да бутне, щото...

 87. 87 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#70] от "historama":винаги в началото на сезона излизаха руските бълвочи за мръсното ни море, и бг медиите с най-голямо удоволствие ги раздухваха. А след това руските туроператори издевателстваха с българските хотелиери да им свалят цени за сезона
  —цитат от коментар 76 на shumkar


  Това го кажи на Норман Дрънц ! Той е спец по дезинформация !

 88. 88 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#80] от "evpetra":

  Не знах , че Белев протестира само срещу заплащане ! Мислех си , че ПОНЕ "ЕКОЛОЗИТЕ " са ИСТИНСКИ патриоти !Сега , когато ги видя , че протестират , ще питам КОЙ им плаща този път ????

 89. 89 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Когато и да я разкарат Жената-Кон - все ще е късно!
  Назначена е да се грижи за интересите на мутрите по морето.

 90. 90 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Ходих често до Камчия. Руснаците са взели на концесия само центъра на плажа под хотелите си. Там им е бащиния и не можеш да припариш. Както по-горе в коментар 48 RUSE и аз видях и снимах техните 6-7 амфибии, които още преди 7-8г. браздиха целия плаж с железните си вериги и влизаха директно в морето от плажа. Северния плаж под бившите държавни къмпинги Пирин и Рай, които са странно приватизирани, обикновено е без концесионер и мафията е заграбила всичко без да е сложила нищо. По река Камчия се движат само руски корабчета за разходка. Самата река заради морските течения всяка година се влива в морето като завива към плажа и къпещите се в морето плуват в странно сладка вода. Затова през соца коригираха вливането в посока на юг към Шкорпиловци. Днес всеки иска да ползва, ама друг да влага пари. Иначе природата е великолепна. Някога имаше въжен мост над Камчия, по който спокойно ходихме оттатък реката и се разхождахме сред вековни дървета с оплетени в тях лиани. Успоредно на морето има добре маскирани блата пълни с тръстика и всякакъв живот. Някога там ходехме за риба с една тапа, 1 кукичка и 2м. корда - щото лесничеите ни вземаха въдиците. Там с това оборудване без каквото и да е човешко зарибяване ловях лин, шаран, червеноперка, щука... и какво ли още не. Това е мястото, което никога няма да забравя, въпреки пиявиците и водните змии. Но се появиха мафиоти. Прекараха директно през дюните успоредно на морето някакви неработещи километрични тръбопроводи. Заринаха с багери подходите към блатата. Изобщо Камчия отдавна не е това, което беше. Жалко, много жалко.

 91. 91 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Репортер ЮС, не виждаш ли, че хората не могат да те понасят с неадекватните ти мнения? От сутринта ли пиеш, троле? В другата тема беше написал, как ""обявиха обраслите с троскот пясъчни хълмове за "дюни"", при положение, че дефиницията за дюна е пясъчен хълм. Айде направи услуга на всички и се скрий някъде.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 92. 92 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 256 Весело

  Като няма стопанин аз ще му стана бе!

 93. 93 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#51] от "Fiji":

  Ходил съм доста пъти на въпросното заведение с терасата... Малко е мизерничко, но се търпи. Почивната станция, ако може така да се нарече ми се виждаше много занемарена и се ползваха няколко стаи на първия етаж, които гледат към плажа. Малко по на север сред дърветата има построени малки къщички, но бяха изоставени. Не знам, на кого са били, но мястото е много добро. Останалите бунгала покрай пътя, останали от разни предприятия от соц-а, са пълна мизерия... И комари има доста.
  Може тия дни, да се завъртя нататък... Става за разходка и малко плаж. ;)

  Бивш tww09306483.
 94. 94 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#93] от "Petleshev":

  Естествено, че на Камчия няма лукс заведения. Аз имах предвид усещането за планина и море, което създава тази част на плажа. Има много занемарени части, но финландските бунгала и гората около тях в съчетание с морето създават едно много приятно възприятие. И тези, които не държат на пет звездна обстановка, а на нещо по-близко до природата, са оставали очаровани от това място.

 95. 95 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#32] от "KA2":

  Този е тоалетен трол на ГРОБ, който мечтае само за “конски опашки” и “конски кифтаци”. Вероятно и за конски ***. Никой нормален не му обръща внимание, затова се пени толкова. :)

 96. 96 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#80] от "evpetra":Не знах , че Белев протестира само срещу заплащане ! Мислех си , че ПОНЕ "ЕКОЛОЗИТЕ " са ИСТИНСКИ патриоти !Сега , когато ги видя , че протестират , ще питам КОЙ им плаща този път ????
  —цитат от коментар 88 на doroteus


  Не протестираме срещу заплащане, Тома Белев също. И няма как да ни видите като протестираме, като сте на галерата (вързан за компютъра с денонощна норма за бълвоч!).

 97. 97 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#94] от "Fiji":

  Аха... Кръчметата наоколо са народен тип. Стават да пиеш бира с цаца. Ходехме с един приятел, с жените. Ние играем табла и пием бира, жените се разхождат... Ама, без приятели останах, заради тая табла, че съм много добър...! :)))

  Бивш tww09306483.
 98. 98 Профил на sugar
  sugar
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#47] от "tokkay":

  Тази публична тайна мисля че я знаеш само ти. Не е логично от някакви твои предположения да си измисляш цяла история. Нека истинския виновник си понесе наказанието за унищожените дюни.

 99. 99 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#93] от "Petleshev":

  Явно сте млади момчета. По времето на соца почивните станции на отдавна изчезналите държавни предприятия бяха надясно от хотел Лонгоз далече от морето. Наляво от хотела бяха 2 къмпинга - първият беше ПИРИН, а вторият РАЙ. Около 1990г. част от къмпинг РАЙ стана МЕЧТА. Днес всичко е ТИМ, но те са много силни когато трябва нещо да откраднат, а не когато трябва да вложат пари гледат пак някой да им ги даде. По бремето на соца у нас идваха огромно количество коли с каравани от Полша, Унгария, Чехословакия, ГДР. Те отсядаха за по 20-30 дни именно в тези къмпинги разпространени във всяка част на черноморското ни крайбрежие. Имаше и много българи, разбира се. Този вид туризъм не изисква огромни вложения и има ниски разходи, затова за нашият 2-3 месечен летен сезон е най-рентабилен. Държавата ни не беше бетонирала крайбрежието си и срещу 2-5 лв. във въпросните къмпинги всеки получаваше место за каравана и палатка, ток, вода с условия за къпане и миене, бунгала... Всеки можеше да си запали огън, да отиде до близките магазини работещи с нормални цени, да лови и приготвя риба или да посети различни атрактивни заведения. Но мафията не изкарвала парите дето харчи в нашите курорти, а е отворила яко пералнята. Затова всичко се бетонира и най големите врагове на мафията станаха тия дето не желаят да спят в скъпите бетонни чудовища, а искат да общуват с природата.

 100. 100 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не би било трудно да се намери кой е разрушил дюната. Явно е предвидена я концесия, я наем или друг вид стопанизсване, иначе за какво му е на някой да ходи да изоре една дюна ей така за кеф?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK